Sezon na rabarbar nie jest zbyt długi, dlatego warto wykorzystać go w pełni. Możecie użyć go do pysznego kompotu z rabarbaru, który pasuje do tradycyjnych obiadów albo zapiec go pod słodką kruszonką, która zrównoważy kwaśny smak rabarbaru. Możliwości jest wiele, bo rabarbar jest bardzo uniwersalnym składnikiem. Świetnie smakuje z niemal każdym rodzajem ciasta – drożdżowym, kruchym czy ucieranym. Jeśli macie truskawki to możecie dodać je do rabarbaru, doskonale smakują podane razem.

Dziś dzielimy się prostym i szybkim w przygotowaniu przepisem użytkowniczki gotujmy.pl. Dorota W. piecze ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką. Przepis palce lizać! Jest bardzo łatwe do zrobienia, więc spokojnie zdążycie upiec je przed przyjściem gości. Świetnie smakuje podane do kawy.

Przepis na ciasto ucierane z rabarbarem

Składniki na ciasto

  • 200g mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 100g miękkiego masła
  • 80g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 400g rabarbaru

Składniki na kruszonkę

  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 40g miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie

  1. Do miski wsypcie mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i cukrem waniliowym. Dodajcie jajka i miękkie masło pokrojone w drobną kostkę. Wszystko dokładnie zmiksujcie mikserem na wysokich obrotach.
  2. Ciasto przełóżcie do kwadratowej lub okrągłej formy.
  3. Rabarbar dokładnie umyjcie i pokrójcie w plasterki lub krótkie kawałki.
  4. Ułóżcie rabarbar na wierzchu ciasta.
  5. W misce wymieszajcie mąkę z cukrem i miękkim masłem i utrzyjcie wszystko palcami, aż otrzymacie konsystencję kruszonki.
  6. Wysypcie kruszonkę na wierzch ciasta.
  7. Formę z ciastem wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 30-35 minut.
  8. Po wystudzeniu możecie posypać wierzch ciasta cukrem pudrem. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Zobacz także: