Mieszanie ciasta
Adobe Stock
Newsy

Ciasto trzeba mieszać w jedną stronę. Na pewno wiecie w którą? Tylko wtedy wyjdzie dobre

Wyrabianie ciasta to czynność, jakich w kuchni wiele. Wielu z nas wykonuje ją niemal automatycznie. A czy na pewno w poprawny sposób?

Ciasta drożdżowe, chleby, ciasta ucierane, kruche ciasteczka i inne wypieki – żadne z tych wspaniałości nie uda się bez żmudnego wyrabiania ciasta.

W jednym przypadku proces ten zajmuje więcej czasu, w drugim będzie nieco krótszy. W obu przypadkach jest bardzo ważny.

Magda Gessler odpowiada na pytania

W którą stronę mieszać?

Bez odpowiedniego wymieszania ciast nie ma mowy o smacznym wypieku. Mało kto wie jednak, że strona w którą mieszacie ciasto ma znaczenie.

To nie żart, choć z pozoru brzmi niedorzecznie. Ciasto powinno się mieszać tylko w jedną i jedyną stronę.

Mniejsze znaczenie ma to, czy wybierzecie stronę zgodną z kierunkiem wskazówek zegara czy przeciwną.
Wydaje się, że to dobra wiadomość dla osób leworęcznych.

O co chodzi ze wspomnianym jednym kierunkiem mieszania, którego pod żadnym pozorem nie powinniście zmieniać?

Gluten i powietrze

Cała sprawa sprowadza się do istoty wyrabiania ciasta. Czyli łączenia mąki z cieczą (wodą lub mlekiem) w celu uzyskania gęstej, elastycznej lub rzadkiej masy. Wszystko oczywiście w zależności od tego, jaki przepis wybraliśmy.

Łączenie mąki z wodą, czyli mówiąc w języku piekarniczym – miesienie ciasta – polega na doprowadzeniu do reakcji białek glutenowych zawartych w mące.

Wyrabianie ciasta w jedną stronę, ułatwia wytworzenie mocnych powiązań wspomnianych białek glutenowych.

Tak zamieszane ciasto powinno zatrzymać w sobie drobne cząsteczki powietrza, przez co po upieczeniu będzie miało lepszą strukturę.

Dodajcie to zamiast wody do ciasta na pierogi. Wyjdzie miękkie, delikatne i dużo smaczniejsze
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie to zamiast wody do ciasta na pierogi. Wyjdzie miękkie, delikatne i dużo smaczniejsze
Macie dość twardego, ciężkiego ciasta na pierogi. Sama woda może nie wystarczyć. Oto tajemnica kulinarnego sukcesu.

Zastanawialiście się czasem nad tym, dlaczego jednym ciasto na pierogi wychodzi perfekcyjnie, a innym wręcz koszmarnie? Różnica w jakości jest wyczuwalna po jednym kęsie pieroga. Chodzi oczywiście o miękkość ciasta. Co zrobić, by nie było twarde i ciężkie? Jak zrobić dobre ciasto na pierogi? Oczywiście podstawą wyrabiania ciasta na pierogi jest wzięcie sobie do serca jednej rzeczy. Chodzi oczywiście o naturę pierogowego ciasta. Jest to jedyne w swoim rodzaju ciasto zaparzane wrzącą wodą. W pewnym stopniu proces jego wyrabiania przypomina… ciasto na ptysie. Tak, to nie żart. Doświadczone gospodynie, fani pieczenia ciast i cukiernicy wiedzą, że ciasto ptysiowe również polega na zaparzaniu mąki. W przypadku pieczenia karpatki w cieście ogromną rolę odgrywa jednak jeszcze tłuszcz. W pierogach nie ma na niego miejsca. Oczywiście ciasto na pierogi nie służy także do pieczenia, a do gotowania. Jak sprawić więc, by po wyłowieniu pierogów z wrzątku, móc cieszyć się miękkim i sprężystym ciastem? Przejdźmy więc do pierogowego elementarza. Na pierwszej stronie takiego podręcznika musiałoby krzyczeć wielkimi literami jedno hasło: gorąca woda! To właśnie gorący płyn powoduje odpowiednie zaparzenie mąki pszennej podczas wyrabiania ciasta. Bez tego ani rusz. Jeśli weźmiecie się za wyrabianie ciasta na pierogi z pomocą chłodnej, a nawet letniej wody, o sukcesie można zapomnieć. Wyrabianie ciasta bez wrzątku jest przyjemniejsze, ale to właśnie letnia woda spowoduje, że pierogi będą twarde i niezbyt apetyczne. Trzeba więc wlać do szklanki nieco świeżo ugotowanej wody i zagniatać szybko elastyczne, nieco ciągnące się ciasto. Czy można zrobić ciasto na pierogi na mleku? Pierogi w przeciwieństwie do ciasta drożdżowego nie wymagają przesadnie długiego zagniatania. Wystarczy nadać im odpowiednią konsystencję i...

Dlaczego ciasto drożdżowe jest blade
Adobe Stock
Newsy
Blade ciasto drożdżowe można uratować. Wystarczy 1 składnik, który macie w kuchni
Marzą wam się eleganckie drożdżówki o pięknym kolorze, a ciasto wyszło wam zbyt blade? Mamy na to rozwiązanie!

Mądrzy ludzie mawiają, że je się oczami. Na to, czy polubicie jakąś potrawę, czy smak jakiegoś ciasta w dużej mierze wpływa jego wygląd. Nie inaczej jest w przypadku ciasta drożdżowego. Jeśli nie zadbacie o jego ładny, apetyczny kolor, potem wasz wypiek może nie cieszyć się spodziewanym powodzeniem. Jak nadać drożdżowemu ciastu ładną skórkę? Za kolor ciasta drożdżowego po upieczeniu odpowiadają dodane do niego jajka, ale także mleko. Dlatego więc ciasto wyjdzie wam z pewnością szare, gdy użyjecie samej wody. Ładną skórkę w cieście drożdżowym uzyskacie dzięki posmarowaniu jej przed upieczeniem roztrzepanym jajkiem. Bez tego, ciasto będzie wyglądało dość blado, żeby nie powiedzieć – smutno. Jeśli skończyły wam się jajka, w ostateczności posmarujcie bułeczki, drożdżówki czy pierogi mlekiem lub samą wodą. Jak poprawić wygląd surowego ciasta drożdżowego? Jeśli jednak już podczas wyrabiania ciasta widzicie, że wygląda ono niezbyt apetycznie i blado, usuniecie szary kolor jednym dodatkiem. Zamiast używać nienaturalnych dodatków, barwników lub produktów niekoniecznie pasujących do charakteru wypieku (np. kurkuma), lepiej wbijcie do środka jeszcze jedno jajko. Jeszcze lepiej, niż jajko sprawdzi się dodanie jeszcze 2-3 „ponadprogramowych” żółtek. Białka będziecie mogli wykorzystać do posmarowania wyrobionego ciasta przed pieczeniem. Na dodanie jajek nie będzie za późno nawet już pod koniec wyrabiania ciasta. Nie pomoże to w jego przygotowaniu, ale wystarczy solidne wyrabianie ciasta przez kolejne minuty, by zapobiec problemowi szarości. Ile drożdży powinno się dodawać do ciasta drożdżowego? Pamiętajcie jednak o jednej rzeczy. Jeśli dodacie do ciasta sporą ilość jajek, konieczne jest dostosowanie do tego odpowiedniej ilości drożdży. Wraz z...

ciasto drożdżowe wyrabianie
Flickr
Newsy
Jak prawidłowo wyrabiać ciasto drożdżowe? Wyjaśniamy krok po kroku. Znaliście tę metodę?
Wyrabianie ciasta drożdżowego wymagają wiedzy, doświadczenia i przede wszystkim cierpliwości. Oto nasze wskazówki.

Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego to właśnie drożdżowe wypieki waszych babć są najbardziej pulchne, najdelikatniejsze? Wydaje się, że odpowiedź jest prosta. Panie domu z długim stażem, po prostu spełniają siłą rzeczy trzy podstawowe warunki powodzenia drożdżowego wypieku. O cieście drożdżowym nasze babunie wiedzą wszystko. To oczywiście bierze się z tego, ile już razy przyszło im je wyrabiać. Ciasto drożdżowe bez obaw To z kolei przekłada się na stoicki spokój i olbrzymie pokłady cierpliwości. Babcie wiedzą, że ciasto potrzebuje czasu i ten czasu mu zapewniają. Nie oznacza to jednak, że młodzi adepci sztuki piekarskiej, są z góry skazani na niepowodzenie, jeśli chodzi o pieczenie ciast drożdżowych. Jeśli będziecie wypełniali wszystkie wskazówki, które poniżej przedstawimy, ciasto powinno udać się bez problemu. Pieczenie „drożdżówek” to nie fizyka kwantowa czy jądrowa. Wszystkie tajniki pieczenia ciast na drożdżach prędzej czy później będą do przyswojenia. Kilka zastrzeżeń Przed tym jak opowiemy wam co nieco o tym, jak prawidłowo wyrabiać ciasto drożdżowe, potrzebnych będzie parę zastrzeżeń. Po pierwsze. Ciasto drożdżowe nierówne drugiemu ciastu drożdżowemu. Wiele zmienia się w zakresie przygotowania w zależności od tego, czy pieczemy np. wypieki słodkie czy wytrawne. Po drugie. Nie ma z góry określonych proporcji na ciasto drożdżowe. Składniki będą się od siebie różniły w zależności od przeznaczania ciasta. To z kolei oznacza, że różniła się będzie także ilość drożdży. Ciasto bardziej „naładowane” składnikami będzie wymagało dodania większej ilości drożdży. Po trzecie. Ilość drożdży, a także ilość mąki i innych składników będzie zależała od tego, ile ciasta chcecie przyrządzić,...

jak zrobić ciasto drożdżowe
Pixabay
Newsy
Dodajecie do ciasta drożdżowego żółtka czy całe jajka? Tylko 1 z tych sposobów to gwarancja idealnie puszystego ciasta
Jakie wychodzą wam ciasta drożdżowe? Mocno wyrośnięte czy niekoniecznie? Sposób na puszystą drożdżówkę jest bardzo prosty – wypróbujcie ten przepis!

Lekkie i puszyste ciasto drożdżowe, to znakomity dodatek do kawy albo pomysł na drugie śniadanie. Choć wysokie kawałki takiego ciasta wyglądają imponująco, to nie jest ono wcale tak kaloryczne! Jeśli nie wiecie co zrobić, by wasza drożdżówka tak pięknie wyrosła, mamy dla was małą radę – następnym razem użyjcie do pieczenia samych żółtek jajek! W cieście nie powinna się znaleźć nawet odrobina białka. Nic się na szczęście nie zmarnuje – z białek można później zrobić smaczną bezę. Sprawdźcie poniższy przepis na puszyste ciasto drożdżowe, które piecze się użyciem żółtek. Przepis na puszyste ciasto drożdżowe Do przygotowania idealnego, puszystego ciasta drożdżowego, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Do zaczynu: 80 g pszennej mąki 60 g świeżych drożdzy Pół szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru Do ciasta: Niecałe 5 szklanek pszennej mąki 1 szklanka mleka ¾ szklanki cukru ¾ kostki masła 2 garści rodzynek 8 dużych żółtek Na kruszonkę: Niecała szklanka pszennej mąki Pół szklanki cukru Pół kostki masła Przygotowanie Do dużej miski wlejcie pół szklanki ciepłego mleka, dodajcie 60 g świeżych drożdży, wsypcie 80 g mąki i jedną łyżeczkę cukru. Wymieszajcie dokładnie, przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na pół godziny. Podgrzejcie szklankę mleka i wlejcie do miseczki. Wsypcie dwie garści rodzynek i odstawcie. Taki zabieg sprawi, że rodzynki nasiąkną mlekiem i będą wyjątkowo mięciutkie! Następnie do dużej miski wsypcie 5 szklanek mąki (około 700 gram) oraz ¾ szklanki cukru. Żółtka w temperaturze pokojowej oraz schłodzone, roztopione masło dodajcie do mąki. Na koniec dodajcie zaczyn oraz mleko...