Ciasto pijana zakonnica uwiedzie was swoim smakiem. Jest tak pyszne, że rozpływa się w ustach
AdobeStock
Newsy

Ciasto pijana zakonnica uwiedzie was swoim smakiem. Jest tak pyszne, że rozpływa się w ustach

Słyszeliście kiedyś o cieście pijana zakonnica? Koniecznie sprawdźcie, jak się je przygotowuje.

Szukacie ciekawego przepisu na pyszne i niebanalne ciasto? Upieczcie... pijaną zakonnicę. Ciasto to być może nie jest najłatwiejsze w przygotowaniu, ale za to smakuje wprost wspaniale, dzięki połączeniu aksamitnej pianki, ponczu i lekkiego jak chmurka biszkoptu. Przygotujcie je swoim bliskim a na pewno im posmakuje.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na ciasto pijana zakonnica

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • około 2 łyżek octu
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pszennej

Składniki na poncz:

  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • 4 kieliszki wódki
  • 0,25 kostki margaryny
Zobacz także
Przepis na piernik dojrzewający 6 tygodni. Zróbcie go teraz żeby cieszyć się nim podczas Świąt

Przepis na piernik dojrzewający 4-6 tygodni. Zagniećcie ciasto już teraz, żeby cieszyć się nim podczas świąt

Biszkoptowe ciasto toffi z przepisu siostry Anastazji.  Banalne w przygotowaniu

Biszkoptowe ciasto z 12 jajek o smaku toffi z przepisu siostry Anastazji. Trochę pracy i mnóstwo smaku

Bita śmietanka:

  • 1 litr śmietanki kremówki
  • około ćwierć szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • ćwierć szklanki wrzątku

Przygotowanie: 

  1. Zacznijcie od przygotowania biszkoptu. Połączcie jajka z cukrem za pomocą miksera, dodajcie ocet, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie całość mieszajcie na niewielkich obrotach.
  2. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 180 stopni.
  3. Blaszkę do pieczenia wyłóżcie papierem i wlejcie do niej ciasto.
  4. Pieczcie około 25 minut.
  5. W gorącym biszkopcie zróbcie dziurki (możecie użyć drewnianej łyżki) w odstępach około 2 cm.
  6. Następnie przygotujcie poncz.
  7. Wszystkie składniki umieśćcie w rondelku i dokładnie wymieszajcie a następnie zagotujcie.
  8. Gotowy poncz ostrożnie wlejcie do dziurek w biszkopcie.
  9. Przygotujcie bitą śmietanę. W tym celu zacznijcie od rozpuszczenia żelatyny.
  10. Żelatynę rozpuśćcie we wrzątku, dokładnie zamieszajcie i odstawcie do ostudzenia.
  11. Następnie śmietankę kremówkę ubijcie z cukrem pudrem i dodajcie schłodzoną żelatynę.
  12. Dokładnie połączcie ze sobą składniki, cały czas miksując na wolnych obrotach.
  13. Przygotowaną śmietankę wyłóżcie na biszkopt polany ponczem.
  14. Wierzch ciasta polejcie polewą z mlecznej czekolady.
  15. W tym celu rozpuśćcie w rondelku mleczną czekoladę z łyżką masła i sześcioma łyżkami mleka.
  16. Kiedy masa ostygnie, polejcie nią ciasto.
  17. Wierzch udekorujcie wiśniami lub orzechami.
  18. Ciasto przed podaniem, powinno przez kilka godzin chłodzić się w lodówce.

Źródło: msn.com.pl

sernik czekoladowy
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Mocno czekoladowy sernik bez pieczenia. Robi się go błyskawicznie
Doskonały smak, który zachwyca i dużych i małych. Musicie go koniecznie zrobić na wielkanocny stół.

Takie przepisy lubimy najbardziej. Szybkie w przygotowaniu i bez zbędnego marnowania czasu na długie stanie w kuchni czy pieczenie i pilnowanie, czy wypiek się nie przypalił. Ten mocno czekoladowy sernik z bitą śmietaną z pewnością skradnie wasze serca. Jest piękny, doskonale smakuje, wygląda bardzo efektownie i robi wrażenie na zaproszonych gościach. Sprawdza się nie tylko jako deser podczas imienin lub urodzin; koniecznie podajcie go także na Wielkanoc. Będzie przyjemnym urozmaiceniem wśród innych deserów z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej. Czekoladowy sernik bez pieczenia - przepis Składniki na masę serową 1kg twarogu 100g gorzkiej czekolady 250ml likieru czekoladowego 2 łyżki cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny Składniki na masę śmietanową 350ml śmietanki kremówki 50ml likieru czekoladowego 50g gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny w proszku Dodatkowo Okrągłe biszkopty 50g startej białej czekolady 25g startej gorzkiej czekolady Przygotowanie Ser zmielcie w maszynce do mięsa trzykrotnie. Czekoladę roztopcie w kąpieli wodnej i pozwólcie jej nieco ostygnąć. W dużej misce zmiksujcie zmielony twaróg z czekoladowym likierem i cukrem pudrem. Dodajcie ostudzoną roztopioną czekoladę, zmiksujcie na gładką masę. Żelatynę rozpuśćcie w niewielkiej ilości wody według instrukcji na opakowaniu. Dodajcie do masy i zmiksujcie. Dno okrągłej tortownicy o średnicy ok. 26cm wyłóżcie biszkoptami i wylejcie na nie masę czekoladowo-serową. Wstawcie do lodówki, aby stężała. Śmietankę kremówkę ubijcie i połączcie z cukrem pudrem oraz likierem czekoladowym. Dodajcie rozpuszczoną żelatynę, a następnie czekoladę wcześniej rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Całość...

Tort z owocami na przyjęcie komunijne. Z tego przepisu zawsze wychodzi
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Tort z owocami. Z tego przepisu zawsze wychodzi
Jeżeli organizujecie przyjęcie komunijne lub zostaliście poproszeni o przygotowanie ciasta z tej okazji, wypróbujcie prosty przepis na śmietanowy tort owocowy.

Pomimo pandemii koronawirusa, wiele katolickich rodzin nie rezygnuje z posyłania dzieci do Pierwszej Komunii Świętej. Jeżeli w waszej rodzinie szykuje się przyjęcie komunijne, polecamy wam zrobić pyszny tort owocowy, który sprawdzi się idealnie na tę okazję. Zrobicie go z przepisu autorstwa Katarzyny J., użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na tort śmietanowy z owocami Do przygotowania tego smacznego tortu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Biszkopt: 1 szklanka cukru 1 czubata łyżka mąki 4 jajka 5 łyżek oleju Pół łyżki octu Pół łyżki proszku do pieczenia Masa: 600 ml śmietany kremówki 1 opakowanie zielonej galaretki 1 opakowanie czerwonej galaretki 2 łyżki cukru pudru Oraz świeże mandarynki, banan i winogrona. Przygotowanie: Oddzielcie żółtka od białek. Ubijcie białka na sztywno. Następnie do białek powoli dodawajcie żółtka oraz cukier, cały czas ubijając mikserem. Później do masy jajecznej dodajcie 5 łyżek oleju, łyżkę mąki oraz po pół łyżki proszku do pieczenia i octu. Pamiętajcie, że wszystkie te składniki trzeba dodawać do masy stopniowo, nie przerywając mieszania. Gotową masę przełóżcie do tortownicy o średnicy 22 cm. Wstawcie do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczcie przez 35 minut. Po tym czasie wyjmijcie ciasto, ostudźcie i przekrójcie je na trzy blaty. W jednej szklance wrzątku rozpuśćcie zieloną galaretkę i ostudźcie. 200 ml zimnej śmietany kremówki ubijcie na sztywno za pomocą miksera i dodajcie do niej tężejącą galaretkę. Zmiksujcie i wyłóżcie na jeden blat biszkoptu. Odstawcie, by masa stężała i przykryjcie drugim biszkoptem. Czerwoną galaretkę także rozpuśćcie w szklance wrzątku i po ostudzeniu dodajcie do...

ciasto rajski ptak
Gotujmy.pl/Mniam1
Newsy
Rajski ptak - ciasto proste w zrobieniu, ale tak efektowne, że goście będą zbierać szczęki z podłogi
Proste, choć nieco czasochłonne ciasto, ale efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania! Zachwyci każdego!

Ciasto rajski ptak swoją nazwę zawdzięcza niesamowitym kolorom, które można osiągnąć dzięki galaretkom. To od ciebie zależy jak będzie wyglądało ciasto – my proponujemy wersję niebieską, ale śmiało eksperymentuj. Różowa masa z zieloną galaretką, a może żółta z fioletową? Wszystko w twoich rękach. Przepis na ciasto Rajski ptak Składniki na biszkopt 3 duże jajka 3/4 szklanki cukru Pół szklanki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej Składniki na masę serową Pół kilograma twarogu z wiaderka (lub zwykłego dokładnie zmielonego) Ćwierć szklanki cukru pudru 1 galaretka szafirowa Pół szklanki śmietanki 30% Pół szklanki wody 1 opakowanie Ptasiego mleczka (kokosowego lub waniliowego) Składniki na masę kokosową 1 szklanka śmietanki kremówki 30% 1/3 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1 łyżeczka żelatyny w proszku 3 łyżki wiórków kokosowych Składniki na warstwę wierzchnią 1 galaretka niebieska Półtorej szklanki wody Przygotowanie biszkoptu Wyjmij jajka z lodówki wcześniej, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, aż białka staną się lśniące. Zmniejsz obroty i dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną do ubitych jajek – dzięki tej metodzie dodasz lekkości biszkoptowi. Delikatnie wymieszaj szpatułką lub trzepaczką. Formę 21x25cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej masę. Piecz przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Wyjmij ciasto i upuść razem z formą na podłogę lub blat. Gdy wystygnie, przekrój biszkopt na pół. Przygotowanie masy serowej...

Malinowa pianka z galaretką. Orzeźwiające ciasto na upały
alaaa/gotujmy.pl
Newsy
Malinowa pianka z galaretką. Orzeźwiające ciasto na upały
W gorący dzień nie ma nic lepszego, niż wyjęte prosto z lodówki ciasto z soczystymi owocami. Wypróbujcie ten przepis!

Jaki deser przygotować, gdy za oknem upał? Świetnym pomysłem jest lekkie, piankowe ciasto owocowe! Poniższy przepis zawiera maliny, ale możecie użyć dowolnych, ulubionych owoców. Świetnie sprawdzą się także truskawki , porzeczki albo czereśnie . Wykorzystajcie wspaniały przepis autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na ciasto malinowa pianka Do przygotowania letniego ciasta z malinową pianką potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Na biszkopt: 3 łyżki cukru 3 jaja 3 łyżki mąki pszennej Łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Pianka: 700 ml wody 500 ml śmietanki kremówki 2 galaretki malinowe Galaretka: 1 galaretka malinowa 1,5 szklanki malin Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania biszkoptu. Ubijcie na sztywno białka z cukrem oraz szczyptą soli. Następnie dodawajcie bo jednym żółtku, cały czas mieszając. Miksujcie masę tak długo, aż zrobi się sztywna. Przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawajcie do masy jajecznej po jednej łyżce. Wymieszajcie mikserem na wolnych obrotach lub łyżką. Wyłóżcie papierem do pieczenia blachę 24x24cm, wylejcie masę i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut. Po upieczeniu wyjmijcie z piekarnika i ostudźcie. Teraz zajmijcie się pianką. W 700 ml gorącej wody rozpuśćcie dwie galaretki i odstawcie, by stężały. Śmietankę kremówkę ubijcie na sztywno. Ustawcie mikser na wolne obroty i powoli wlewajcie tężejącą galaretkę. Na upieczony biszkopt wylejcie 1/3 pianki, wysypcie równomiernie 1,5 szklanki malin i na to wylejcie resztę pianki. Wstawcie ciasto do lodówki. W 500 ml rozpuśćcie ostatnią galaretkę i gdy zacznie tężeć, wylejcie ją na ciasto. Odstawcie do lodówki na kilka godzin do...