Szukacie ciekawego przepisu na pyszne i niebanalne ciasto? Upieczcie... pijaną zakonnicę. Ciasto to być może nie jest najłatwiejsze w przygotowaniu, ale za to smakuje wprost wspaniale, dzięki połączeniu aksamitnej pianki, ponczu i lekkiego jak chmurka biszkoptu. Przygotujcie je swoim bliskim a na pewno im posmakuje.

Przepis na ciasto pijana zakonnica

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • około 2 łyżek octu
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pszennej

Składniki na poncz:

  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • 4 kieliszki wódki
  • 0,25 kostki margaryny

Bita śmietanka:

  • 1 litr śmietanki kremówki
  • około ćwierć szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • ćwierć szklanki wrzątku

Przygotowanie: 

  1. Zacznijcie od przygotowania biszkoptu. Połączcie jajka z cukrem za pomocą miksera, dodajcie ocet, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie całość mieszajcie na niewielkich obrotach.
  2. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 180 stopni.
  3. Blaszkę do pieczenia wyłóżcie papierem i wlejcie do niej ciasto.
  4. Pieczcie około 25 minut.
  5. W gorącym biszkopcie zróbcie dziurki (możecie użyć drewnianej łyżki) w odstępach około 2 cm.
  6. Następnie przygotujcie poncz.
  7. Wszystkie składniki umieśćcie w rondelku i dokładnie wymieszajcie a następnie zagotujcie.
  8. Gotowy poncz ostrożnie wlejcie do dziurek w biszkopcie.
  9. Przygotujcie bitą śmietanę. W tym celu zacznijcie od rozpuszczenia żelatyny.
  10. Żelatynę rozpuśćcie we wrzątku, dokładnie zamieszajcie i odstawcie do ostudzenia.
  11. Następnie śmietankę kremówkę ubijcie z cukrem pudrem i dodajcie schłodzoną żelatynę.
  12. Dokładnie połączcie ze sobą składniki, cały czas miksując na wolnych obrotach.
  13. Przygotowaną śmietankę wyłóżcie na biszkopt polany ponczem.
  14. Wierzch ciasta polejcie polewą z mlecznej czekolady.
  15. W tym celu rozpuśćcie w rondelku mleczną czekoladę z łyżką masła i sześcioma łyżkami mleka.
  16. Kiedy masa ostygnie, polejcie nią ciasto.
  17. Wierzch udekorujcie wiśniami lub orzechami.
  18. Ciasto przed podaniem, powinno przez kilka godzin chłodzić się w lodówce.

Źródło: msn.com.pl