Ciasto Marcinek to podlaski hit. Połączcie kwaśną śmietanę ze słodką w tej proporcji. Wyjdzie genialnie
AdobeStock
Newsy

Ciasto marcinek to podlaski hit. Połączcie kwaśną śmietanę ze słodką w tej proporcji. Wyjdzie genialnie

To smakowite ciasto będzie hitem na każdych urodzinach, imieninach i innych imprezach, gdzie chcecie zrobić wrażenie na swoich gościach. Wypiek prosto z podlaskiej Hajnówki to kulinarne dzieło sztuki!

W polskiej kuchni znajduje się wiele perełek - z myślą o niektórych z nich powstała Lista Produktów Tradycyjnych. Znajduje się na niej m.in. ciasto marcinek, czyli podlaski wypiek pochodzący z Hajnówki, miasta leżącego bezpośrednio przy Puszczy Białowieskiej. Przygotowanie marcinka zajmuje trochę czasu, ale uwierzcie, że warto - na widok takiego ciacha wszystkim opadną szczęki! Zobaczcie, jak je zrobić. 

Zwróćcie uwagę na nietypową masę śmietanową. Nie wystarczy do niej sama tłusta kremówka. Wymieszajcie ją w umiejętny sposób z kwaśną śmietaną, a otrzymacie oryginalny krem jak od doświadczonej podlaskiej gospodyni.

Przepis na ciasto marcinek

Do przygotowania tego ciasta będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej

  • pół kostki masła

  • pół szklanki cukru

  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18%

  • 2 jajka

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

  • szczypta soli 

Potrzebna wam też będzie tortownica o średnicy około 23 centymetrów. Wszystkie podane składniki muszą być w temperaturze pokojowej. 

Zobacz także
Autorski przepis Danuty Martyniuk na ciasto ze śliwkami. Zenek zajada się nim bez przerwy

Autorski przepis Danuty Martyniuk na ciasto ze śliwkami. Zenek zajada się nim bez przerwy

Przepis Tomasza Strzelczyka na szybkie ciasto z jabłkiem w garnku. Nawet nie kroi do niego owoców

Przepis Tomasza Strzelczyka na ciasto z jabłkiem z garnka. Nawet nie kroi do niego owoców

Składniki na krem:

  • 1,2 l śmietanki kremówki 30%

  • 1 duże opakowanie kwaśnej śmietany 18% (400 g)

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

  1. W miseczce wymieszajcie pół szklanki kwaśnej śmietany z sodą oczyszczoną. Dzięki temu objętość śmietany znacznie się zwiększy!

  2. W naczyniu umieśćcie pół kostki masła, wsypcie pół szklanki cukru i łyżkę cukru waniliowego. Utrzyjcie za pomocą miksera. Ważne - masło musi być w temperaturze pokojowej. 

  3. W trakcie ucierania dodajcie jedno całe jajko oraz jedno żółtko. Po chwili wlejcie śmietanę wymieszaną wcześniej z sodą, przesianą mąkę i szczyptę soli.

  4. Całość mieszajcie, aż ciasto zgęstnieje. Zagniećcie je ręcznie.

  5. Tak powstałe ciasto podzielcie na kilkanaście kawałków. Każdy z nich rozwałkujcie na cienkie placki o średnicy około 23 centymetrów - tyle, ile ma wasza tortownica. Wyłóżcie jej dno papierem do pieczenia, a następnie ułóżcie na nim rozwałkowany placek. Ponakłuwajcie ciasto i włóżcie do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na około 10 minut. Powtarzajcie tę czynność z każdym plackiem. 

  6. W czasie pieczenia ciasta weźcie się za krem śmietankowy. W dużej misce za pomocą miksera ubijcie na gęsty krem śmietanę kremówkę z cukrem i kwaśną śmietaną. Na koniec dodajcie sok z cytryny. 

  7. Gdy placki będą już upieczone i wystygną, układajcie je na paterze jeden na drugim, przekładając je śmietankowym kremem. Gdy ciasto będzie już przygotowane, na jego wierzchu połóżcie drewnianą deskę do krojenia i włóżcie do lodówki na godzinę. 

  8. Po tym czasie zdejmijcie deskę, a boki i wierzch ciasta posmarujcie resztą kremu. Opcjonalnie, możecie posypać je z wierzchu startą czekoladą, kakao lub innymi dodatkami. 

  9. Ponownie włóżcie do lodówki na co najmniej 6 godzin lub całą noc - marcinek najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego!

Kotlety mielone

Dodajcie to do sernika, a wyjdzie aksamitny i miękki jak obłoczek. Będą was błagać o przepis
AdobeStock
Newsy
Dodajcie to do sernika, a wyjdzie aksamitny i miękki jak obłoczek. Będą was błagali o przepis
Na świątecznym stole absolutnie nie może zabraknąć króla każdego przyjęcia, czyli sernika. By wyszedł puszysty i rozpływający się w ustach, wykorzystajcie jeden prosty patent.

Jeżeli nie przepadacie za ciężkimi sernikami i wolicie te o leciutkiej konsystencji, mamy dla was coś ekstra. Jeden składnik, którego zwykle używacie w zupełnie innych przepisach, odmieni wasz sernik i sprawi, że masa serowa będzie cudnie delikatna i aksamitna.  Co zrobić, żeby sernik był puszysty, lekki i aksamitny? By sernik wyszedł lekki jak chmurka, następnym razem dodajcie do niego… cukier żelujący. Zwykle używa się go do robienia dżemów, jednak z powodzeniem można go użyć także do zrobienia sernika. Dobrze zwiąże on masę sprawiając, że będzie bardzo delikatna. Z łatwością zrobicie taki sernik korzystając z poniższego przepisu.  Przepis na miękki i aksamitny sernik Składniki: 1 szklanka mąki 4 jajka 350 g twarogu 350 g serka śmietankowego 100 g cukru 100 g cukru żelującego pół szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka mąki kukurydzianej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Przygotowanie: Jeżeli korzystacie ze zwykłego twarogu, zmielcie go 3 razy w maszynce. Jeśli jej nie posiadacie, możecie skorzystać z gotowego, już zmielonego twarogu z wiaderka (warto jednak upewnić się, że wybrany przez was produkt jest wysokiej jakości). Następnie do twarogu dodajcie 250 g serka śmietankowego oraz cukier żelujący i utrzyjcie. Później dodajcie kwaśną śmietanę, jajka, dwie łyżki mąki pszennej, jedną łyżkę mąki kukurydzianej oraz dwie łyżeczki ekstraktu z wanilii.  W osobnej misce wymieszajcie resztę serka z mąką pszenną. W trakcie mieszania wsypcie cukier (zwykły) i 4 łyżki wody. Kiedy składniki się połączą, zagniećcie ciasto, zawińcie je w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkujcie ciasto i...

Ten mięciutki i pachnący piernik zrobicie bez użycia miksera. Gotowy w mniej niż godzinę
Flickr
Newsy
Ten mięciutki i pachnący piernik zrobicie bez miksera. Gotowy w mniej niż 60 minut
Poznajcie przepis na piernik „last minute”, który przyrządza się błyskawicznie. Ani się obejrzycie, a ciasto będzie gotowe do zjedzenia.

Czy da się zrobić piernik błyskawicznie, bez przechowywania go przez kilka tygodni przed świętami? Oczywiście! Nie jest to oczywiście typowy, tradycyjny piernik staropolski, ale możemy was zapewnić, że również jest bardzo smaczny, a do tego łatwy w przygotowaniu. Robi się go szybko z niewielu składników - później wystarczy wrzucić ciasto do pieca i gotowe. Całość nie powinna wam zająć dłużej, niż godzinę. Sprawdźcie, jak go zrobić.  Co dodać do piernika? Piernik nie może się oczywiście obyć bez korzennych przypraw. Można przygotować taką mieszankę samodzielnie lub wykorzystać gotową przyprawę do piernika, która już zawiera składniki niezbędne do tego, by ciasto miało piękny zapach i doskonały smak.  Piernik z poniższego przepisu można zjeść bez dodatków, ale polecamy po upieczeniu i ostudzeniu przekroić go na pół i przełożyć powidłami. Z wierzchu polejcie go polewą czekoladową, ułóżcie orzechy i gotowe - tak pysznemu piernikowi nikt się nie oprze.  Przepis na piernik bez miksera Składniki: 300 g mąki pszennej 150 g cukru 2 szklanki maślanki pół szklanki oleju 1 jajko 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody  przyprawa do piernika  sól Podane wyżej składniki wystarczą na przygotowanie piernika w tortownicy o średnicy 24 centymetrów.  Przygotowanie: Podgrzejcie maślankę - powinna być w miarę ciepła.  Przesiejcie mąkę i wsypcie do dużej miski. Dodajcie szczyptę soli, dwie łyżki kakao, dwie płaskie łyżeczki sody oraz całe opakowanie przyprawy do piernika (około 40 g). Wymieszajcie.  W osobnej misce utrzyjcie jedno jajko z cukrem za pomocą widelca. Wlejcie olej, maślankę i jeszcze raz wymieszajcie.  Teraz wlejcie drugiej miski do tej, w której znajdują się suche składniki. Wymieszajcie łyżką, ale tylko do...

sernik
Adobe Stock
Newsy
Kremowy sernik na delicjach. Jest pyszny, wilgotny, delikatny i niesamowicie prosty w wykonaniu
Delikatny, kremowy i rozpływający się w ustach, taki powinien być idealny sernik. Jeśli przygotujcie go na spodzie z delicji wiśniowych zaskoczycie gości nie tylko świetnym wyglądem, ale również wyjątkowym smakiem, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie.

Sernik to jeden z ulubionych deserów Polaków, ale nie tylko. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu jest idealnie wilgotny, kremowy i wręcz rozpływa się w ustach. Masa serowa jest dość uniwersalna, toteż można przygotować wiele rodzajów tego wypieku. Wśród najpopularniejszych można wyróżnić sernik krakowski, wiedeński, z brzoskwiniami, z rosą czy seromakowiec. Jest tyle opcji tego ciasta, że z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Sernik na spodzie z delicji Przygotowanie ciasta na spodzie z gotowych ciastek to świetna forma wypieku. Nie tylko przyspiesza cały proces przyrządzania, ale również urozmaica deser nadając mu wyjątkowego charakteru. Kremowy sernik na delicjach wiśniowych to doskonała propozycja na święta czy ciasto do niedzielnej kawy. Wypiek jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Mimo wszystko robi ogromny efekt, a co najważniejsze zachwyca gości smakiem oraz wyglądem.  Przepis na kremowy sernik na delicjach Składniki: 1 kg sera twarogowego 2 szklanki kwaśnej śmietany 18% 1 szklanka drobnego cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 6 jajek 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 1 opakowanie delicji wiśniowych Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Możecie je wyjąć z lodówki nawet godzinę wcześniej. Dno tortownicy wyłóżcie papierem do pieczenia, a na nim ułóżcie ciastka delicje. Piekarnik nagrzejcie do 170 stopni, grzanie góra- dół bez włączonego termoobiegu. Do większej miski przełóżcie twaróg, śmietanę, cukier oraz cukier waniliowy. Całość wymieszajcie za pomocą miksera na wolnych obrotach do połączenia składników. Długie miksowanie może przyczynić się do opadnięcia ciasta po upieczeniu. Stale miksując na niskich obrotach, do masy twarogowej dodawajcie po jednym...

Ciasto drożdżowe wyjdzie puszyste i lekkie tylko wtedy, gdy zrobicie z jajami tę 1 rzecz
Adobe Stock
Newsy
Ciasto drożdżowe wyjdzie puszyste i lekkie tylko wtedy, gdy zrobicie z jajami tę 1 rzecz
Jakie wychodzą wam ciasta drożdżowe? Mocno wyrośnięte czy niekoniecznie? Sposób na puszystą drożdżówkę jest bardzo prosty – wypróbujcie ten przepis!

Lekkie i puszyste ciasto drożdżowe, to znakomity dodatek do kawy albo pomysł na drugie śniadanie. Choć wysokie kawałki takiego ciasta wyglądają imponująco, to nie jest ono wcale tak kaloryczne! Jeśli nie wiecie co zrobić, by wasza drożdżówka tak pięknie wyrosła, mamy dla was małą radę – następnym razem użyjcie do pieczenia samych żółtek jajek. W cieście nie powinna się znaleźć nawet odrobina białka. Zapytacie pewnie: a niby dlaczego? Owszem, pieczenie ciasta drożdżowego z dodatkiem białek jest możliwe. Niektóre gospodynie specjalnie je nawet ubijają na pianę, by uzyskać wiadomy efekt. Łatwiej jest jednak z nich zrezygnować i w ten sposób uniknąć tego, że ciasto jest zwarte, sztywne i słabo wyrośnięte. Nic w tym dziwnego - w końcu do najbardziej delikatnych muślinowych babek wielkanocnych cukiernicy dodają nawet całe tuziny żółtek. W ten sposób wypiek otrzymuje nie tylko wspaniałą żółtawą barwę, ale też fantastyczne właściwości. Miękki i puszysty miąższ z drożdżówki na żółtkach nie ma sobie równych. Dla oszczędnych mamy komunikat. Spokojnie, nic się nie zmarnuje – z białek można później zrobić smaczną bezę. Sprawdźcie poniższy przepis na puszyste ciasto drożdżowe, które piecze się użyciem żółtek. Przepis na puszyste ciasto drożdżowe Do przygotowania idealnego, puszystego ciasta drożdżowego, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Do zaczynu: 80 g pszennej mąki 60 g świeżych drożdzy Pół szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru Do ciasta: Niecałe 5 szklanek pszennej mąki 1 szklanka mleka ¾ szklanki cukru ¾ kostki masła 2 garści rodzynek 8 dużych żółtek Na kruszonkę: Niecała szklanka pszennej mąki Pół szklanki cukru Pół kostki masła Przygotowanie Do dużej...