Ciasto Marcinek to podlaski hit. Połączcie kwaśną śmietanę ze słodką w tej proporcji. Wyjdzie genialnie
AdobeStock
Newsy

Ciasto marcinek to podlaski hit. Połączcie kwaśną śmietanę ze słodką w tej proporcji. Wyjdzie genialnie

To smakowite ciasto będzie hitem na każdych urodzinach, imieninach i innych imprezach, gdzie chcecie zrobić wrażenie na swoich gościach. Wypiek prosto z podlaskiej Hajnówki to kulinarne dzieło sztuki!

W polskiej kuchni znajduje się wiele perełek - z myślą o niektórych z nich powstała Lista Produktów Tradycyjnych. Znajduje się na niej m.in. ciasto marcinek, czyli podlaski wypiek pochodzący z Hajnówki, miasta leżącego bezpośrednio przy Puszczy Białowieskiej. Przygotowanie marcinka zajmuje trochę czasu, ale uwierzcie, że warto - na widok takiego ciacha wszystkim opadną szczęki! Zobaczcie, jak je zrobić. 

Zwróćcie uwagę na nietypową masę śmietanową. Nie wystarczy do niej sama tłusta kremówka. Wymieszajcie ją w umiejętny sposób z kwaśną śmietaną, a otrzymacie oryginalny krem jak od doświadczonej podlaskiej gospodyni.

Przepis na ciasto marcinek

Do przygotowania tego ciasta będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej

  • pół kostki masła

  • pół szklanki cukru

  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18%

  • 2 jajka

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

  • szczypta soli 

Potrzebna wam też będzie tortownica o średnicy około 23 centymetrów. Wszystkie podane składniki muszą być w temperaturze pokojowej. 

Zobacz także
Autorski przepis Danuty Martyniuk na ciasto ze śliwkami. Zenek zajada się nim bez przerwy

Autorski przepis Danuty Martyniuk na ciasto ze śliwkami. Zenek zajada się nim bez przerwy

Przepis Tomasza Strzelczyka na szybkie ciasto z jabłkiem w garnku. Nawet nie kroi do niego owoców

Przepis Tomasza Strzelczyka na ciasto z jabłkiem z garnka. Nawet nie kroi do niego owoców

Składniki na krem:

  • 1,2 l śmietanki kremówki 30%

  • 1 duże opakowanie kwaśnej śmietany 18% (400 g)

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

  1. W miseczce wymieszajcie pół szklanki kwaśnej śmietany z sodą oczyszczoną. Dzięki temu objętość śmietany znacznie się zwiększy!

  2. W naczyniu umieśćcie pół kostki masła, wsypcie pół szklanki cukru i łyżkę cukru waniliowego. Utrzyjcie za pomocą miksera. Ważne - masło musi być w temperaturze pokojowej. 

  3. W trakcie ucierania dodajcie jedno całe jajko oraz jedno żółtko. Po chwili wlejcie śmietanę wymieszaną wcześniej z sodą, przesianą mąkę i szczyptę soli.

  4. Całość mieszajcie, aż ciasto zgęstnieje. Zagniećcie je ręcznie.

  5. Tak powstałe ciasto podzielcie na kilkanaście kawałków. Każdy z nich rozwałkujcie na cienkie placki o średnicy około 23 centymetrów - tyle, ile ma wasza tortownica. Wyłóżcie jej dno papierem do pieczenia, a następnie ułóżcie na nim rozwałkowany placek. Ponakłuwajcie ciasto i włóżcie do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na około 10 minut. Powtarzajcie tę czynność z każdym plackiem. 

  6. W czasie pieczenia ciasta weźcie się za krem śmietankowy. W dużej misce za pomocą miksera ubijcie na gęsty krem śmietanę kremówkę z cukrem i kwaśną śmietaną. Na koniec dodajcie sok z cytryny. 

  7. Gdy placki będą już upieczone i wystygną, układajcie je na paterze jeden na drugim, przekładając je śmietankowym kremem. Gdy ciasto będzie już przygotowane, na jego wierzchu połóżcie drewnianą deskę do krojenia i włóżcie do lodówki na godzinę. 

  8. Po tym czasie zdejmijcie deskę, a boki i wierzch ciasta posmarujcie resztą kremu. Opcjonalnie, możecie posypać je z wierzchu startą czekoladą, kakao lub innymi dodatkami. 

  9. Ponownie włóżcie do lodówki na co najmniej 6 godzin lub całą noc - marcinek najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na sernik na zimno z truskawkami. Proste ciasto bez pieczenia
alaaa/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na sernik na zimno z truskawkami. Proste ciasto bez pieczenia
Wykorzystajcie świeże truskawki do przygotowania prostego sernika na zimno bez pieczenia. Palce lizać!

Nadchodzące ciepłe dni to świetna okazja do zrobienia smacznego sernika na zimno bez pieczenia. Dodajcie do niego świeże truskawki i puszystą, ubitą śmietanę – będzie smakował fantastycznie! Wypróbujcie prosty przepis na to pyszne ciasto od jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na sernik na zimno z truskawkami Do przygotowania bardzo prostego i pysznego sernika na zimno potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Na spód: 100 g herbatników kakaowych 100 g zmielonych orzechów włoskich 120 g masła Masa serowa: 800 g twarogu mielonego z wiaderka 400 ml zimnej śmietany kremówki 9 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 70 ml gorącej wody 2 kopiaste łyżki żelatyny 400 ml wrzątku Truskawki Galaretka o smaku truskawkowym Przygotowanie: Wsypcie herbatniki do kielicha blendera i zmiksujcie je na proszek. Masło roztopcie w rondelku lub w mikrofalówce. Do herbatników dodajcie zmielone orzechy i płynne masło. Wymieszajcie, rozłóżcie na dnie tortownicy o średnicy 23 centymetrów i dociśnijcie. Wstawcie do lodówki do schłodzenia. W 70 ml ciepłej wody rozpuśćcie 2 duże łyżki żelatyny. Odstawcie. Wlejcie do miski 400 ml zimnej śmietany kremówki i wsypcie cukier puder. Ubijcie mikserem na sztywno. Do ubitej śmietany dodajcie dwie łyżki ekstraktu waniliowego i ponownie wymieszajcie. Następnie dodawajcie do ubitej śmietany po jednej łyżce twarogu, miksując cały czas na średnich obrotach. Gdy już wszystkie składniki się połączą, wlewajcie powoli letnią żelatynę, cały czas mieszając. Połowę masy serowej wyłóżcie na spód tortownicy. Z truskawek ułóżcie dwa kręgi, na to wyłóżcie resztę masy, wyrównajcie z wierzchu i odstawcie do...

sernik
Adobe Stock
Newsy
Kremowy sernik na delicjach. Jest pyszny, wilgotny, delikatny i niesamowicie prosty w wykonaniu
Delikatny, kremowy i rozpływający się w ustach, taki powinien być idealny sernik. Jeśli przygotujcie go na spodzie z delicji wiśniowych zaskoczycie gości nie tylko świetnym wyglądem, ale również wyjątkowym smakiem, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie.

Sernik to jeden z ulubionych deserów Polaków, ale nie tylko. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu jest idealnie wilgotny, kremowy i wręcz rozpływa się w ustach. Masa serowa jest dość uniwersalna, toteż można przygotować wiele rodzajów tego wypieku. Wśród najpopularniejszych można wyróżnić sernik krakowski, wiedeński, z brzoskwiniami, z rosą czy seromakowiec. Jest tyle opcji tego ciasta, że z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Sernik na spodzie z delicji Przygotowanie ciasta na spodzie z gotowych ciastek to świetna forma wypieku. Nie tylko przyspiesza cały proces przyrządzania, ale również urozmaica deser nadając mu wyjątkowego charakteru. Kremowy sernik na delicjach wiśniowych to doskonała propozycja na święta czy ciasto do niedzielnej kawy. Wypiek jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Mimo wszystko robi ogromny efekt, a co najważniejsze zachwyca gości smakiem oraz wyglądem.  Przepis na kremowy sernik na delicjach Składniki: 1 kg sera twarogowego 2 szklanki kwaśnej śmietany 18% 1 szklanka drobnego cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 6 jajek 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 1 opakowanie delicji wiśniowych Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Możecie je wyjąć z lodówki nawet godzinę wcześniej. Dno tortownicy wyłóżcie papierem do pieczenia, a na nim ułóżcie ciastka delicje. Piekarnik nagrzejcie do 170 stopni, grzanie góra- dół bez włączonego termoobiegu. Do większej miski przełóżcie twaróg, śmietanę, cukier oraz cukier waniliowy. Całość wymieszajcie za pomocą miksera na wolnych obrotach do połączenia składników. Długie miksowanie może przyczynić się do opadnięcia ciasta po upieczeniu. Stale miksując na niskich obrotach, do masy twarogowej dodawajcie po jednym...

Szybkie ciasto z jabłkami mieszane widelcem. Prościej się nie da
Newsy
Szybkie ciasto z jabłkami mieszane widelcem. Prościej się nie da
Lubicie proste przepisy na ciasta, które szybko się robią? Do tego wypieku potrzebujecie kilku składników oraz…widelca, którym je połączycie ze sobą.

Chyba nie ma osoby, która nie lubi szybkich i mało skomplikowanych przepisów. Ten, który mamy dla was dzisiaj, łatwiejszy być nie może. Nie musicie wyciągać miksera z szafki – zastąpicie go zwykłym widelcem! Przyznajcie, tak prostego wypieku dawno nie robiliście, prawda? Z pewnością zapiszecie go w kuchennym notesie i będziecie często do niego wracać. Jeśli lubicie ciasta bez pieczenia to koniecznie wypróbujcie także niebiańską napoleonkę , ciasto paryski kochanek , do którego potrzebujecie tylko z 4 składników oraz delikatne, wręcz rozpływające się w ustach ciasto Rafaello . Przepis na ciasto z jabłkami mieszane widelcem Składniki 1 kg jabłek 3 szklanki mąki  1 niepełna szklanka cukru  5 jajek 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki śmietany 12% 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na kruszonkę (opcjonalnie) 5 łyżek mąki  2 łyżki masła 3 łyżki cukru Przygotowanie Jabłka dokładnie umyjcie i obierzcie ze skórki. Pokrójcie w cieńsze plastry.  Przygotujcie prostokątną blachę i wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Do dużej miski wbijcie jajka i wybełtajcie je dokładnie widelcem. Dodajcie płynne składniki: śmietanę i olej, dobrze wymieszajcie. Wsypujcie po kolei sypkie składniki i mieszajcie. Gdy wszystkie składniki się połączą ciasto jest gotowe. Możecie przełożyć je do formy do pieczenia. Na wierzchu ciasta ułóżcie równomiernie kawałki jabłek. Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. W międzyczasie możecie zrobić kruszonkę. Rozetrzyjcie palcami zimne masło pokrojone na drobne kawałki razem z mąką i cukrem. Gdy powstaną grudki, posypcie nimi wierzch ciasta. Wstawcie blachę z ciastem do piekarnika i pieczcie przez około 45-50 minut, aż...

pani walewska
Gotujmy.pl/akrobatka2
Newsy
Pani Walewska: efektowne ciasto, które na wszystkich robi wrażenie
Przepyszne kruche blaty z dżemem i bezą przełożone maślano-budyniowym kremem... Każdy będzie chciał drugi kawałek!

Pani Walewska to ciasto, które wiele osób może kojarzyć pod drugą nazwą. Pychotka, bo tak właśnie jest nazywane, to nic innego jak warstwowe ciasto przełożone dżemem i masą maślano-budyniową. Zwieńczeniem jest lekka jak obłoczek bezowa pianka, którą można udekorować płatkami migdałowymi. Wbrew pozorom nie jest to czaso- i pracochłonne ciasto. Warto zaserwować je gościom, na których z pewnością zrobi ogromne wrażenie. Pani Walewska prezentuje się niezwykle pięknie, a do tego smakuje niebiańsko.  Przepis na ciasto Pani Walewska (Pychotka) Składniki na kruche ciasto 220 g zimnego masła Pół kg mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % 6 żółtek Pół szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego Składniki na bezę 6 białek w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Składniki na krem maślano-budyniowy Pół litra mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka Kostka masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo Słoik dżemy z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych Opcjonalnie: płatki migdałowe Przygotowanie Składniki na ciasto dokładnie zagnieść, uformować w kulę, przeciąć na pół i każdą połówkę zawinąć w folię. Włożyć do lodówki na godzinę (lub do zamrażarki na 30 minut, jeśli chcemy przyśpieszyć cały proces). Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie przesiać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać z pianą, najlepiej trzepaczką. Dwie prostokątne formy 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do...