W polskiej kuchni znajduje się wiele perełek - z myślą o niektórych z nich powstała Lista Produktów Tradycyjnych. Znajduje się na niej m.in. ciasto marcinek, czyli podlaski wypiek pochodzący z Hajnówki, miasta leżącego bezpośrednio przy Puszczy Białowieskiej. Przygotowanie marcinka zajmuje trochę czasu, ale uwierzcie, że warto - na widok takiego ciacha wszystkim opadną szczęki! Zobaczcie, jak je zrobić. 

Zwróćcie uwagę na nietypową masę śmietanową. Nie wystarczy do niej sama tłusta kremówka. Wymieszajcie ją w umiejętny sposób z kwaśną śmietaną, a otrzymacie oryginalny krem jak od doświadczonej podlaskiej gospodyni.

Przepis na ciasto marcinek

Do przygotowania tego ciasta będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Zobacz także:

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej

  • pół kostki masła

  • pół szklanki cukru

  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18%

  • 2 jajka

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

  • szczypta soli 

Potrzebna wam też będzie tortownica o średnicy około 23 centymetrów. Wszystkie podane składniki muszą być w temperaturze pokojowej. 

Składniki na krem:

  • 1,2 l śmietanki kremówki 30%

  • 1 duże opakowanie kwaśnej śmietany 18% (400 g)

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

  1. W miseczce wymieszajcie pół szklanki kwaśnej śmietany z sodą oczyszczoną. Dzięki temu objętość śmietany znacznie się zwiększy!

  2. W naczyniu umieśćcie pół kostki masła, wsypcie pół szklanki cukru i łyżkę cukru waniliowego. Utrzyjcie za pomocą miksera. Ważne - masło musi być w temperaturze pokojowej. 

  3. W trakcie ucierania dodajcie jedno całe jajko oraz jedno żółtko. Po chwili wlejcie śmietanę wymieszaną wcześniej z sodą, przesianą mąkę i szczyptę soli.

  4. Całość mieszajcie, aż ciasto zgęstnieje. Zagniećcie je ręcznie.

  5. Tak powstałe ciasto podzielcie na kilkanaście kawałków. Każdy z nich rozwałkujcie na cienkie placki o średnicy około 23 centymetrów - tyle, ile ma wasza tortownica. Wyłóżcie jej dno papierem do pieczenia, a następnie ułóżcie na nim rozwałkowany placek. Ponakłuwajcie ciasto i włóżcie do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na około 10 minut. Powtarzajcie tę czynność z każdym plackiem. 

  6. W czasie pieczenia ciasta weźcie się za krem śmietankowy. W dużej misce za pomocą miksera ubijcie na gęsty krem śmietanę kremówkę z cukrem i kwaśną śmietaną. Na koniec dodajcie sok z cytryny. 

  7. Gdy placki będą już upieczone i wystygną, układajcie je na paterze jeden na drugim, przekładając je śmietankowym kremem. Gdy ciasto będzie już przygotowane, na jego wierzchu połóżcie drewnianą deskę do krojenia i włóżcie do lodówki na godzinę. 

  8. Po tym czasie zdejmijcie deskę, a boki i wierzch ciasta posmarujcie resztą kremu. Opcjonalnie, możecie posypać je z wierzchu startą czekoladą, kakao lub innymi dodatkami. 

  9. Ponownie włóżcie do lodówki na co najmniej 6 godzin lub całą noc - marcinek najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego!