Jak rozwałkować kleiste ciasto?
Adobe Stock
Newsy

Ciasto lepi się do wałka? Dzięki temu trikowi rozwałkujecie nawet klejące się ciasto. Nie potrzebujecie mąki

Nawet mistrzowie cukiernictwa miewają czasem kłopot z rozwałkowaniem zbyt kleistego ciasta. Na szczęście istnieje trik, który ułatwia tę czynność. Mąka jest zbędna.

Większość z was z pewnością uwielbia domowe wypieki. Ich przygotowanie ma jednak jeden mankament. Zdarza się, że mimo zachowania właściwych proporcji składników, ciasto wychodzi naprawdę bardzo klejące. W takim przypadku prawdopodobnie dodajecie do niego więcej mąki, by nadawało się do rozwałkowania. Okazuje się, że niepotrzebnie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego ciasto się klei?

Jeśli przygotowane przez was ciasto klei się do rąk, nie mówiąc już o stolnicy czy wałku, to znak, że dodane do niego składniki były zbyt gorące. Dzieje się tak wtedy, gdy na przykład nie poczekaliście, aż rozpuszczone masło wystygnie tylko od razu dodaliście je do masy. 

Podobnie dzieje się w przypadku zbyt ciepłego miodu. Takie praktyki mogą prowadzić do rozwarstwienia, zwarzenia, a nawet zaparzenia się ciasta, przez co staje się ono bardzo kleiste i bardzo trudne do dalszej współpracy. 

Jeśli jednak wasze składniki miały odpowiednią temperaturę, przyczyną zbyt lepkiego ciasta może być zbyt mała ilość mąki lub zbyt duża ilość jajek. Pamiętajcie jednak, że niektóre ciasta z założenia mają być kleiste, więc w ich przygotowaniu nie popełniliście żadnego błędu. Zdajemy sobie jednak sprawę, że tego typu produkt bardzo trudno jest wyrobić, uformować czy rozwałkować. 

Jak uformować kleiste ciasto?

Najbardziej znanym sposobem na uformowanie klejącego się ciasta, jest podsypanie go mąką. Jednak ten sposób może nieco zmienić, a nawet popsuć jego smak. Dlatego zdecydowanie lepiej posypać mąką ręce zamiast samego ciasta i dopiero wtedy zacząć je formować lub finalnie wyrabiać.

Drugim, nieco mniej znanym, ale równie skutecznym sposobem na formowanie kleistego ciasta, jest zwilżenie dłoni wodą lub olejem. Ten drugi produkt jest zdecydowanie lepszy, bowiem tłuszcz sprawia, że masa bardzo ładnie odchodzi lub wręcz zsuwa się po rękach. Dzięki temu możemy ją długo i dowolnie formować.

Jeśli macie naprawdę duży problem, możecie również schować wasze ciasto na godzinę do lodówki. Schłodzone będzie o wiele bardziej podatne na formowanie lub wałkowanie. Zdecydowanie polecamy ten sposób.

Zobacz także
szybka i łatwa napoleonka na krakersach

Przepis na błyskawiczną napoleonkę bez pieczenia. To ciasto wychodzi zawsze i każdemu

Jak zrobić idealne kruche ciasto? Ten krok jest bardzo ważny

Jak zrobić idealne kruche ciasto? Ten krok jest bardzo ważny

Jak rozwałkować kleiste ciasto?

Problem z kleistym ciastem pojawia się również w przypadku konieczności lub chęci jego rozwałkowania. Być może was to zdziwi, ale aby ułatwić sobie tę czynność potrzebujecie sięgnąć po… rajstopy! Wystarczy, że naciągniecie je na wałek i gotowe. Gwarantujemy, że poczujecie ogromną ulgę i różnicę, a także zaoszczędzicie mnóstwo energii i czasu.

Aby łatwiej rozwałkować ciasto, możecie również skorzystać z pomocy folii spożywczej. Wystarczy położyć ją na masie i zacząć działać.

ciasto klei się do wałka
Pixabay
Newsy
Jak w prosty sposób rozwałkować ciasto? Ten sprytny trik z folią znają tylko nieliczni
Ciasto klei się do wałka? Jest na to bardzo prosty sposób - i to bez użycia mąki!

Zawsze jest pora na ciasto! Niezależnie od tego czy czekacie na gości, czy domownicy proszą o coś słodkiego, wypieki sprawdzają się zawsze. Zwłaszcza te, które pieczecie od lat i potraficie je przygotować szybko i praktycznie z zamkniętymi oczami. Czasami jednak jak na złość ciasto nie chce wyjść! Masa za bardzo się klei albo rozpada, i z piekarnika wyciągacie niedopieczony w środku zakalec. Ciasta bywają kapryśne i warto poznać kilka trików, które ułatwią ich przygotowanie. Dlaczego ciasto czasami nie wychodzi? Powodów, dla których czasem wyjdzie wam zakalec jest sporo. Gdy już je poznacie, łatwiej unikniecie wpadki w przyszłości! Mieszanie w różnych kierunkach – babcia zawsze tłumaczyła, że ciasto miesza się w jedną stronę. I miała rację! Zmienianie kierunku mieszania sprawia, że psuje się zwarta konsystencja ciasta. Zacznie się ono rozpadać i powstanie zakalec. Bardziej naukowa teoria mówi o tym, że zawarty w cieście gluten tworzy włókna, które pod wpływem mieszania w różne strony rozrywają się. Za dużo owoców – ciasto ze świeżymi jabłkami albo malinami jest przepyszne, ale łatwo przesadzić! Gdy użyjecie za dużo mokrych owoców, to ciasto nasiąknie, stanie się ciężkie i opadnie. Zawsze przed dodaniem owoców, zwłaszcza tych z zalewy, dokładnie je odsączcie. Otwieranie piekarnika – piekarnik można otworzyć w trakcie pieczenia tylko w dwóch przypadkach! Pod koniec pieczenia, by sprawdzić patyczkiem czy już się upiekło oraz wtedy, gdy poczujecie wyraźny swąd spalenizny. Częste otwieranie piekarnika, obniża temperaturę w środku i ciasto się nie upiecze. Co zrobić, by ciasto nie kleiło się do wałka? Kolejnym częstym problemem jest ciasto klejące się do wałka. Można temu łatwo zapobiec, podsypując ciasto mąką, chociaż część...

Macie problem z rozwałkowaniem ciasta na pierogi? Zapomnieliście o 1 ważnej rzeczy
Adobe Stock
Newsy
Macie problem z rozwałkowaniem ciasta na pierogi? Zapomnieliście o 1 ważnej rzeczy
Pierogi ruskie, z mięsem, kapustą i grzybami, białym serem, szpinakiem i serem feta czy owocami, a to jeszcze nie wszystko. Wybór odpowiedniego nadzienia zależy tylko od waszych preferencji, gdyż ich wybór jest ogromny. Jednak by były idealnie, należy pamiętać o dobrym cieście.

Pierogi to potrawa uwielbiana przez wszystkich. Są serwowane na polskich stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Dzięki szerokiemu wyborowi farszu można się nimi zajadać przez cały rok, niemalże na każdy posiłek w ciągu dnia. Występują w wersji na słono i słodko, dlatego też idealnie sprawdzą się dla mniejszych oraz większych ich fanów. Nadzienie jest ważne, ale pierwsze skrzypce gra oczywiście parzone ciasto. Odpowiednio przygotowane będzie plastyczne oraz foremne, dzięki czemu pierogi nie będą się rozpadać podczas gotowania. Czy dodawać jajko do ciasta na pierogi? Istnieją dwie różne szkoły przygotowywania ciasta na pierogi. Pierwsza z nich mówi o dodaniu jajka do środka , zaś druga kompletnie temu zaprzecza. Tutaj kwestia jest dowolna, wybór zależy od preferencji. Jednak ciasto z tym składnikiem będzie miało bardziej żółty kolor, a bez może być z kolei nieco bardziej elastycznym w obróbce. Ciasto bez dodatku jajka będzie z pewnością odpowiednim wyborem dla wegan lub osób nietolerujących tego produktu. Jak odpowiednio rozwałkować ciasto na pierogi? Wbrew pozorom rozwałkowanie ciasta na pierogi nieraz może przysporzyć wiele kłopotów. Z przygotowanych wcześniej składników, czyli mąki, gorącej wody, soli i ewentualnie jajka, należy szybko zagnieść ciasto, a następnie odłożyć je i przykryć ściereczką. Powinno odpocząć przed dalszą obróbką przez przynajmniej 30 minut. Dzięki temu zabiegowi jego rozwałkowywanie będzie znacznie prostsze. Ciasto podczas późniejszego lepienia nie będzie się rwać, a idealnie będzie się formować w dłoniach. Po upływie czasu należy podzielić je na dwie bądź trzy części. Jedną z nich rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, a resztę przykryć ściereczką by w tym czasie...

Ciasto z drożdży wyrabianie
Pixabay
Newsy
Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe? Nie pomińcie tego kroku, bo nigdy nie wyrośnie
Ciasto drożdżowe czasem nie wychodzi lub nie wyrasta? Sprawdźcie, czy na pewno postępujecie według instrukcji!

Ciasto drożdżowe to niesamowity wypiek, który gości często na polskich stołach. Przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Ciasto drożdżowe zdecydowanie się nie starzeje i dalej jest uwielbiane przez ludzi w każdym wieku. To baza do wyrobu pysznych chałek, placków z owocami czy drożdżówek z kruszonką. Idealne ciasto drożdżowe zachwyca swoją pulchnością, ale też chrupkością. Powinno rozpływać się w ustach i być lekkie jak chmurka. Pulchne ciasto drożdżowe Pulchne, miękkie i lekkie ciasto drożdżowe, to zasługa oczywiście drożdży. Ujarzmienie tych grzybów i znalezienie dla nich zastosowania w kuchni, to niesamowite osiągnięcie człowieka! Drożdże w procesie oddychania produkują gaz - dwutlenek węgla, który wypełnia ciasto, powoduje jego rośnięcie i odpowiada za niesamowitą pulchność wypieku. By drożdże dobrze sprawowały swoją rolę, trzeba dać im dobre warunki do wzrostu! Te specyficzne grzyby są szczególnie wrażliwe na temperaturę. By ciasto drożdżowe było idealne, koniecznie musicie wykonać wszystkie konieczne czynności bez pomijania żadnego z etapów. Tylko wtedy wasze drożdże będą działać na pełnych obrotach, spulchniając ciasto, a wypiek będzie idealny. Składniki na ciasto drożdżowe 4 łyżki masła 2 jajka 600 g mąki pszennej 200 ml mleka Ciepła woda Szczypta soli 2 łyżki cukru 40 g drożdży Przygotowanie ciasta drożdżowego Wszystkie składniki wykorzystywane do ciasta (oprócz wody i mleka) powinny mieć temperaturę pokojową. Wyjmijcie je z lodówki i pozwólcie odpocząć przez jakiś czas na blacie. Ciasto ze składników o tej samej temperaturze szybciej wyrośnie. Wsypcie do dużej miski mąkę. Rozpuśćcie w podgrzanym mleku drożdże, dodajcie do nich cukier i olej lub masło. Wymieszajcie drożdże z...

Co zrobić z resztkami ciasta naleśnikowego?
Adobe Stock
Newsy
Zostało wam ciasto z naleśników? Nie uwierzycie do czego może się przydać. Genialne
Czasami zdarza się, że przyrządzicie czegoś zdecydowanie za dużo. Jeśli tym „czymś” jest ciasto naleśnikowe nie wylewajcie go do zlewu – zróbcie z niego pożytek.

Większość osób przyrządza ciasto naleśnikowe „na oko”. Bowiem po umieszczeniu wszystkich potrzebnych składników w misce, sprawdzają czy masa jest za rzadka czy zbyt gęsta. Tym sposobem w naczyniu lądują kolejne mililitry mleka lub gramy mąki. Na koniec okazuje się, że choć konsystencja jest idealna, ciasta powstało zdecydowanie za dużo. Co z nim zrobić? Zaraz się dowiecie. Oszałamiająca panierka z ciasta naleśnikowego Niewielu zdaje sobie sprawę z tego, że ciasto naleśnikowe to produkt, który idealnie sprawdza się jako panierka.  Wystarczy, że dodacie do niego zioła oraz ulubione przyprawy, a następnie obtoczycie w nim kurczaka, rybę, warzywa, a nawet owoce (na przykład jabłka) i umieścicie je na patelni. Po chwili smażenia wasza potrawa będzie gotowa, a jej smak z pewnością was zaskoczy. Przepyszny pudding z ciasta naleśnikowego Pudding z ciasta naleśnikowego to nie lada gratka dla wszystkich smakoszy. Danie wywodzi się z kuchni angielskiej. Jego przygotowanie jest niesamowicie proste, a smak zachwyca nawet najbardziej wymagających krytyków. Aby zrobić brytyjski pudding powinniście najpierw zagęścić swoje ciasto naleśnikowe odrobiną mąki (nie dawajcie za dużo, powinno pozostać w miarę płynne). Następnie doprawcie je solą oraz pieprzem. Blachę do pieczenia babeczek wysmarujcie obficie olejem i umieśćcie w rozgrzanym do 220 st. C piekarniku. Po kilku minutach (kiedy olej się rozgrzeje) przelejcie do blaszki wasze ciasto naleśnikowe (zapełnijcie wgłębienia do ¾ wysokości) i pieczcie przez ok. 25 minut. Po upływie tego czasu wasz pudding powinien stać się apetycznie złotobrązowy, puszysty i chrupiący. Jego środek powinien się nieco zapadać, tworząc miejsce na ulubiony sos – słodki lub wytrawny. Czy ciasto naleśnikowe można mrozić? Świeże ciasto naleśnikowe wytrzyma w...