Jak rozwałkować kleiste ciasto?
Adobe Stock
Newsy

Ciasto lepi się do wałka? Dzięki temu trikowi rozwałkujecie nawet klejące się ciasto. Nie potrzebujecie mąki

Nawet mistrzowie cukiernictwa miewają czasem kłopot z rozwałkowaniem zbyt kleistego ciasta. Na szczęście istnieje trik, który ułatwia tę czynność. Mąka jest zbędna.

Większość z was z pewnością uwielbia domowe wypieki. Ich przygotowanie ma jednak jeden mankament. Zdarza się, że mimo zachowania właściwych proporcji składników, ciasto wychodzi naprawdę bardzo klejące. W takim przypadku prawdopodobnie dodajecie do niego więcej mąki, by nadawało się do rozwałkowania. Okazuje się, że niepotrzebnie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego ciasto się klei?

Jeśli przygotowane przez was ciasto klei się do rąk, nie mówiąc już o stolnicy czy wałku, to znak, że dodane do niego składniki były zbyt gorące. Dzieje się tak wtedy, gdy na przykład nie poczekaliście, aż rozpuszczone masło wystygnie tylko od razu dodaliście je do masy. 

Podobnie dzieje się w przypadku zbyt ciepłego miodu. Takie praktyki mogą prowadzić do rozwarstwienia, zwarzenia, a nawet zaparzenia się ciasta, przez co staje się ono bardzo kleiste i bardzo trudne do dalszej współpracy. 

Jeśli jednak wasze składniki miały odpowiednią temperaturę, przyczyną zbyt lepkiego ciasta może być zbyt mała ilość mąki lub zbyt duża ilość jajek. Pamiętajcie jednak, że niektóre ciasta z założenia mają być kleiste, więc w ich przygotowaniu nie popełniliście żadnego błędu. Zdajemy sobie jednak sprawę, że tego typu produkt bardzo trudno jest wyrobić, uformować czy rozwałkować. 

Jak uformować kleiste ciasto?

Najbardziej znanym sposobem na uformowanie klejącego się ciasta, jest podsypanie go mąką. Jednak ten sposób może nieco zmienić, a nawet popsuć jego smak. Dlatego zdecydowanie lepiej posypać mąką ręce zamiast samego ciasta i dopiero wtedy zacząć je formować lub finalnie wyrabiać.

Drugim, nieco mniej znanym, ale równie skutecznym sposobem na formowanie kleistego ciasta, jest zwilżenie dłoni wodą lub olejem. Ten drugi produkt jest zdecydowanie lepszy, bowiem tłuszcz sprawia, że masa bardzo ładnie odchodzi lub wręcz zsuwa się po rękach. Dzięki temu możemy ją długo i dowolnie formować.

Jeśli macie naprawdę duży problem, możecie również schować wasze ciasto na godzinę do lodówki. Schłodzone będzie o wiele bardziej podatne na formowanie lub wałkowanie. Zdecydowanie polecamy ten sposób.

Zobacz także
szybka i łatwa napoleonka na krakersach

Przepis na błyskawiczną napoleonkę bez pieczenia. To ciasto wychodzi zawsze i każdemu

Jak zrobić idealne kruche ciasto? Ten krok jest bardzo ważny

Jak zrobić idealne kruche ciasto? Ten krok jest bardzo ważny

Jak rozwałkować kleiste ciasto?

Problem z kleistym ciastem pojawia się również w przypadku konieczności lub chęci jego rozwałkowania. Być może was to zdziwi, ale aby ułatwić sobie tę czynność potrzebujecie sięgnąć po… rajstopy! Wystarczy, że naciągniecie je na wałek i gotowe. Gwarantujemy, że poczujecie ogromną ulgę i różnicę, a także zaoszczędzicie mnóstwo energii i czasu.

Aby łatwiej rozwałkować ciasto, możecie również skorzystać z pomocy folii spożywczej. Wystarczy położyć ją na masie i zacząć działać.

makowiec
gosiapiotrek23/Gotujmy.pl
Newsy
Upiekłeś makowiec, ale w środku jest dziura? Zapomniałeś zrobić 1 rzeczy przed pieczeniem
Niedługo święta i czas na tradycyjne wypieki! Jeżeli makowiec zwykle wam nie wychodził, to nie zniechęcajcie się - wiemy, jak temu zaradzić!

Makowiec to jedno z tradycyjnych świątecznych ciast, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole! Wszyscy goście się go spodziewają, dlatego robisz wszystko, by makowiec wyszedł idealny. Mimo to zdarza się, że w środku ciasta jest… dziura. Dlaczego tak się dzieje? Zawijany makowiec Strudel z makiem, zwany po prostu zawijanym makowcem, to podstawa w polskiej kuchni. Ten rodzaj ciasta przyszedł do nas najprawdopodobniej z dawnych Austro-Węgier, ponieważ był tam bardzo popularny. Jest nieco podobne do ciasta francuskiego, choć w Polsce często robi się strudel z ciasta drożdżowego. Obowiązkowo musi się w nim znaleźć słodkie nadzienie, np. jabłka, wiśnie albo masa makowa. Skąd dziura w makowcu? Jak to się dzieje, że w zawijanym makowcu tworzy się dziura i ciasto wygląda zdecydowanie mniej efektownie? Są aż trzy powody, dla których tak się dzieje! Powietrze – tak, najczęściej wszystkiemu winne jest… powietrze! W trakcie pieczenia gromadzi się ono między warstwami ciasta i ciężkiej masy makowej. Nie może znaleźć ujścia, więc „rozpycha” się w środku. W efekcie gdy wyjmiemy ciasto z piekarnika i przekroimy, powietrze nareszcie ucieka z makowca, a sam wypiek zmniejsza swoją objętość o połowę. Technika – jeżeli nie mamy wprawy, to łatwo możemy zepsuć makowca poprzez stosowanie złej techniki zawijania ciasta. Jeśli będziemy to robić zbyt delikatnie, to wówczas również w środku makowca po upieczeniu pojawi się dziura. Farsz – mamy złą wiadomość dla sknerusów! Oszczędzanie w gotowaniu zwykle zupełnie się nie opłaca i podobnie jest w przypadku makowców. Jeżeli damy do środka zbyt mało farszu, to ciasto będzie puste w środku i mało apetyczne. Sposób na idealny makowiec Aby makowiec był taki, jak trzeba, wystarczy zastosować małą kuchenną sztuczkę....

tarta z miętą
Pixabay
Przepisy
Takiej tarty w życiu nie próbowałaś! Dwa nietypowe składniki dodadzą jej wyjątkowo orzeźwiającego smaku!
Może być słodka, wytrawna a nawet pikantna. Tarta - bo o niej mowa - to ciasto, które można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Nasz jest naprawdę wyjątkowy!

Może być słodka, wytrawna, pikantna a nawet kwaśna. Sposobów na przygotowywanie tarty jest naprawdę wiele. Tarta to chrupiące, lekko słodkie i cudownie maślane ciasto, które stanowi idealną bazę do przygotowywania całego repertuaru fantastycznych dań. Przygotowanie tarty jest o niebo łatwiejsze niż wykonanie kruchego ciasta. Wystarczy, że wymieszasz roztopione masło z cukrem i odrobiną soli, a następnie dodasz mąkę - lub w przypadku naszego dania - śmietankę 30%, aby uformować ciasto. Marzy ci się przygotowanie oryginalnej w smaku i niebanalnej tarty? To świetnie! Podpowiemy ci, jak upiec orzeźwiającą tartę o cytrynowo-miętowym smaku! Do wykonania tego ciasta potrzebne będą: blacha do tart dwie miski łyżka Składniki do wykonania ciasta: 1,5 kostki masła 2 opakowania ciastek owsianych Z czego powstaje nadzienie? Potrzebujesz: 500ml śmietanki 30% pół szklanki soku z cytryny skórkę z 3 cytryn kilka listków mięty pół szklanki brązowego cukru szczyptę soli Wykonanie Zanim przystąpisz do wykonania ciasta, rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Następnie możesz zacząć wykonywać ciasto. Do miski wsypujemy ciasteczka i bardzo drobno je rozgniatamy. Następnie dodajemy masło i wszystko łączymy w całość. Wykładamy formę do tart ciastem, po czym wkładamy blachę do piekarnika na 15 minut. Jak przygotować nadzienie? To banalnie proste! Najpierw drobno siekamy miętę. Do miski wlewamy śmietankę 30%, po czym dodajemy miętę, cukier brązowy, sok i skórkę z cytryny. Dobrze łączymy ze sobą składniki. Na upieczony spód wylewamy nadzienie. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 45-50 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika dekorujemy je wedle uznania. Smacznego!

podatek cukrowy
AdobeStock
Newsy
Lubisz gazowane napoje? Szykuj się na poważne zmiany
Rządzący przygotowali nowe przepisy dotyczące napojów gazowanych - sprawdźcie, jakie zmiany nas czekają.

Nie mamy dobrych wiadomości dla miłośników słodkich napojów gazowanych! Rządzący postanowili zadbać o wasze zdrowie i przygotowali szereg zmian, które niedługo wejdą w życie. Słodka akcyza Ponieważ problem otyłości wśród Polaków i ich dzieci jest coraz bardziej poważny, rząd postanowił zacząć działać. Ustalono, że winowajcą są słodkie napoje gazowane, w związku z czym padł pomysł objęcia ich swego rodzaju akcyzą, zgodnie z ustawą o opłacie cukrowej. Można w niej znaleźć zapis mówiący o tym, że napoje gazowane obejmie dodatkowa opłata w wysokości 50 gr na każdy litr. Co więcej, jeśli napój zawiera kofeinę (np. Coca-Cola) lub taurynę (napoje energetyczne), to należy doliczyć kolejne 10 gr na litr. Jakie jeszcze opłaty są ustalone w nowej ustawie? Podwyżki cen napojów Jak udało nam się ustalić, opłata 50 gr za litr nie jest stała. Jeśli w danym napoju ilość substancji słodzących przekracza 5 gramów na 100 ml, to doliczana będzie dodatkowa opłata w wysokości 5 groszy za każdy dodatkowy gram cukru na 100 ml. Jak to będzie wyglądało w praktyce? Zebraliśmy dla was wszystkie te informacje w małym podsumowaniu: Słodki napój gazowany: +50 gr za litr Słodki napój gazowany zawierający kofeinę i/lub taurynę: powyższa opłata oraz +10 gr za litr Napój, w którym ilość cukru przekracza 5 g na 100 ml: +5 gr za każdy gram substancji słodzącej oraz powyższe opłaty Co to oznacza? Po wejściu w życie nowej ustawy, litrowa butelka Coca-Coli podrożeje o 87 groszy! Natomiast jeśli robimy zapasy i kupujemy Colę w dwulitrowych butelkach, to przyjdzie nam zapłacić za nie aż o 1,45 zł więcej! Przy dużych zakupach taka opłata robi naprawdę dużą różnicę, a przecież tych podwyżek nie odczują tylko zwykli konsumenci. Przyjdzie nam zapłacić więcej...

napoleonka kokosowa przepis
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Pyszne ciasto bez pieczenia? Ta niebiańska napoleonka robi się szybko i zachwyca wszystkich
W tej propozycji zakochają się nie tylko wszyscy fani słodkości, ale również ci, którzy nie mają w swojej kuchni piekarnika. Kokosowa napoleonka zachwyca bowiem nie tylko swoim smakiem.

Ciasta bez pieczenia to coś, co kocha każda pani domu. Te proste, szybkie i pyszne desery rozpieszczają bowiem podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Nie inaczej jest w przypadku napoleonki kokosowej. Przepis na kokosową napoleonkę bez pieczenia Składniki 1 litr mleka 200 gramów masła do wypieków 30 gramów mąki pszennej 30 gramów mąki ziemniaczanej 120 gramów drobnego cukru do wypieków 200 gramów wiórków kokosowych 300 gramów maślanych herbatników Polewa kakaowa w saszetce (możesz przyrządzić ją również sama, jeśli wolisz) Przygotowanie W małej miseczce umieść 250 ml mleka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj, tak aby nie pojawiły się żadne grudki. Pozostałe 750 ml mleka umieść w rondelku i zacznij podgrzewać. Dodaj cukier, masło, 150 gramów wiórków kokosowych i zagotuj. Do wrzącego mleka dodaj zrobioną wcześniej miksturę (mleko z mąką) i gotuj aż do powstania gładkiej, budyniowej masy. Formę o wymiarach 23x23 (może być też większa, wtedy ciasto będzie nieco niższe) wyłóż maślanymi herbatnikami. Gotową masę budyniową wylej na ułożone w formie herbatniki, a następnie rozprowadź równomiernie i odstaw do wystudzenia na ok. 30 minut (możesz wstawić do lodówki). Na wystudzonej masie ułóż kolejną warstwę herbatników. Polewę kakaową z saszetki przygotuj według zaleceń producenta (najczęściej wystarczy ją tylko rozpuścić w kąpieli wodnej). Gotową miksturą polej ciasto. Na koniec posyp pozostałymi wiórkami kokosowymi. Gotowe!