Ciasto kruche rozrywa się wam przy wałkowaniu? Mamy na to genialny patent
Pixabay
Newsy

Ciasto kruche rozrywa się wam przy wałkowaniu? Mamy na to genialny patent

Mamy super sposób na wałkowanie ciasta kruchego. Dzięki temu sposobowi z kruchego ciasta uformujecie dowolne kształty! Nigdy się już nie rozwali.
Anna Urbańska
maj 22, 2021

Kruche ciasto to podstawa wielu wypieków. Wszyscy kucharze powinni doskonale wiedzieć jak przygotować kruche ciasto, żeby było smaczne, chrupiące i dobrze się formowało. Przy obchodzeniu się z kruchym ciastem trzeba bardzo uważać. Nie lubi ono zbyt wysokich temperatur, koniecznie trzeba je schłodzić i wykorzystać odpowiednie proporcje składników, żeby było smaczne i miało dobrą konsystencję. Przy wałkowania ciasta napotyka się tez czasem inny problem: ciasto się rozrywa. Jak temu zaradzić?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak nie dopuścić do rozrywania ciasta kruchego?

Jeśli nie udaje wam się wałkowanie kruchego ciasta w prosty sposób, na stolnicy lub blaszce, wykorzystajcie nasz pomysł. Potrzebujecie dwóch osobnych arkuszy papieru do pieczenia. Rozłóżcie jeden arkusz na płasko na stolnicy lub blaszce. Połóżcie na niego ciasto. Wyłóżcie na cieście drugi arkusz i dopiero wtedy rozpocznijcie wałkowanie.

Po rozwałkowaniu ciasta do pożądanej grubości przełóżcie je do lodówki. Kruche ciasto bardzo lubi niską temperaturę. Przed pieczeniem musicie tylko ściągnąć jeden z arkuszy, najlepiej ten zewnętrzny i możecie upiec już kruche ciasto. W ten sposób nie rozwali się i od razu jest położone na papierze do pieczenia, nie trzeba go odklejać.

Jak zrobić najlepsze kruche ciasto?

Do przygotowania idealnego kruchego ciasta wykorzystajcie te proporcje:

  • Kilogram mąki pszennej lub mieszanki
  • 350 g masła
  • 4 jajka
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • Łyżeczka proszku do pieczenia

Tradycyjnie kruche ciasto wymaga tylko mąki pszennej, masła i jajek. Jeśli chcecie zrobić z niego deser, możecie dodać do kruchego ciasta od razu cukier. Będzie ono wtedy słodsze i bardziej dopasuje się do nadzienia lub słodkich dodatków. Łatwiej wyrabia się kruche ciasto z cukrem pudrem zamiast cukru w kryształkach.

Zobacz także

Pamiętajcie, żeby dodać do ciasta kruchego szczyptę soli. Przełamuje ona smak i naprawdę zmienia oblicze ciasta kruchego, nawet w słodkiej wersji.

Podstawową zasadą przy wyrabianiu kruchego ciasta jest utrzymywanie niskiej temperatury. Użyjcie składników prosto z lodówki, włóżcie ciasto do lodówki, żeby odpoczęło i jak najkrócej wyrabiajcie je rękoma. Niektórzy stosują nawet specjalny ochładzany blat do ciasta kruchego.

Czytaj także:

Komentarze
kruche ciasto przepis
Pixabay
Triki kulinarne Przepis na doskonałe kruche ciasto. Jest prosty i idealnie się sprawdzi pod świąteczne serniki i makowce
Myślisz już o tym, jakie ciasta upiec na Boże Narodzenie? Koniecznie spróbuj w tym roku makowca i innych wypieków robionych na kruchym cieście!
Katarzyna Wyborska
listopad 23, 2020

Święta to czas, gdy gotujemy dania charakterystyczne dla tego okresu i pieczemy mnóstwo ciast. Mamy do tego świetny pretekst – w końcu przez co najmniej dwa dni będziemy mieć gości, których można częstować różnymi wypiekami! Świąteczne ciasta Na polskich świątecznych stołach większość ciast stanowią te na kruchym cieście oraz ciasta drożdżowe. Odpowiednia baza to podstawa każdego pysznego ciasta! Dlatego warto nauczyć się jak ją zrobić, by wypieki zawsze wychodziły idealne. Zwłaszcza te na kruchym cieście smakują wyśmienicie dzięki dużej zawartości tłuszczu. W wielu domach je się makowce robione na drożdżowym cieście, ale uwierzcie nam – gdy raz spróbujecie makowca na kruchym spodzie z czekoladową polewą, to już nie będziecie chciały jeść nic innego! Kruche ciasto świetnie sprawdzi się w pieczeniu: Sernika Makowca Szarlotki Jak przygotować doskonałe kruche ciasto? Wyrobienie idealnego kruchego ciasta wcale nie jest trudne! Wystarczą te składniki: Mąka pszenna Jajka Cukier Masło Idealne kruche ciasto – wskazówki Zebraliśmy dla was garść porad, dzięki którym wasze kruche ciasto zawsze wyjdzie! Kruchego ciasta nie trzeba długo wyrabiać. Sekret tkwi w tym, by szybko je zagnieść tak, by składniki się połączyły. Podczas wyrabiania dodaj do ciasta zimne masło. Gdy zagnieciesz ciasto, przed upieczeniem zawiń je w folię i wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę. Kruchego ciasta nie trzeba wałkować! Wystarczy palcami wylepić nim spód blachy do pieczenia. Aby mieć pewność, że ciasto równo się upiecze, zrób w nim dziurki widelcem gdy będzie już wyłożone na blasze. Przed wyłożeniem na spód maku lub masy serowej, zawsze podpiecz go w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez maksymalnie 15...

Przeczytaj
Ciasto francuskie
BMK/Wikipedia Commons
Triki kulinarne Przepis na udane ciasto francuskie. Jeden błąd i danie trafi do kosza!
Kochamy ciasto francuskie. Rogale, zapiekane parówki, cynamonowe ślimaki – zastosowań tego rodzaju ciasta jest mnóstwo. Jak przygotować je w domowym zaciszu?
Hubert Rój
listopad 10, 2020

Zapracowane gospodynie domowe z pewnością znają właściwości i smak gotowego ciasta francuskiego. Sprzedawane w gotowych rulonach w każdym supermarkecie mają swoją jedną niezaprzeczalną zaletę – do przygotowania wypieku z takiego wyrobu nie potrzeba za wiele czasu. Warto jednak pomyśleć nad wykonaniem swojego własnego ciasta francuskiego. Wielkim atutem domowego ciasta francuskiego będą jego składniki i świeżość. Gdy robimy je sami, użyjemy wybranego przez nas tłuszczu. Nie będzie to powszechny w tego typu produktach tłuszcz palmowy, którego negatywne właściwości to temat na całkiem długi elaborat. Co zrobić, by nasze ciasto francuskie wyszło idealnie i było świetną podstawą pod ciekawe wypieki? Warto stosować się do poniższych zasad, gdyż jedna pomyłka może oznaczać niepowodzenie całej misji. Szkoda waszej pracy. Tak samo szkoda składników na ciasto. Gdy przygotowujecie ciasto francuskie, pamiętajcie o: Owijaniu go w folię spożywczą po włożeniu do lodówki Chłodzeniu go przed pieczeniem Kiedy wałkujemy ciasto i planujemy włożyć  je do lodówki – pamiętajmy o przełożeniu go papierem do pieczenia, tak by się nie posklejało Podczas pieczenia stosujmy odpowiednią temperaturę – ok. 200 st. C. bez termoobiegu. W przeciwnym razie ciasto może nam nie wyrosnąć! A teraz czas na dokładny przepis: Składniki: 200 ml zimnej wody Łyżka soli 0,5 kg masła 15 dag mąki krupczatki 25 dag mąki pszennej Przygotowanie: Rozpuszczamy sól w wodzie, a w rondelku 75 g masła. Zagniatamy ciasto z obu mieszanek i obu mąk. Formujemy kulę, spłaszczamy ją i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Pozostałe masło ucieramy na gładką masę. Utarte masło wkładamy...

Przeczytaj
Tarta
netka/gotujmy.pl
Przepisy Jak zrobić idealnie kruchą tartę? Prosty przepis. Wszystkie składniki masz w kuchni
Tarta to nic innego jak placek z kruchym spodem i nadzieniem najprzeróżniejszego typu. Poniżej znajdziecie przepis na kruchą podstawę do słodkich i słonych wypieków.
Hubert Rój
listopad 26, 2020

Moda na tarty przyszła do Polski z Francji. Nasze babcie raczej nie formowały okrągłych placków z kruchego ciasta, by potem zwieńczyć je wytrawnym nadzieniem. W głębi duszy mamy więc zakorzenione jedzenie kruchego ciasta raczej na słodko, ale nie zaszkodzi trochę poeksperymentować. Tarta to nie tylko kwestia nadzienia. Pieczenie tego rodzaju wypieków może odbywać się na trzy różne sposoby: Możemy wypiec spód do tarty osobno, a potem wypełnić go nadzieniem – w ten sposób będziemy postępować ze słodkimi kremami. Taka metoda przypomina nieco pieczenie wielkanocnych mazurków. Kolejny sposób to delikatne podpieczenie samego ciasta, a następnie dodanie do niego  nadzienia. Tak postąpimy z nadzieniem warzywnym i serowym. Ostatni sposób to pieczenie spodu od razu z nadzieniem.  Tak pieczemy tarty przypominające szarlotki, a także kruche spody z innymi owocami. Jeżeli mamy już w rękach okrągłą formę na tartę , nie pozostaje nic innego jak skorzystać z poniższego przepisu na spód i upiec coś dla swoich najbliższych! Składniki: 25 dag mąki krupczatki Pół kostki zimnego masła (ok. 10 dag) lub margaryny 1 żółtko 1/5 szklanki wody Szczypta soli Jeżeli pieczemy tartę na słodko i lubimy słodkie spody – możemy dodać do kruchego ciasta kilka łyżek cukru pudru. Przygotowanie: Mąkę przesiewamy, mieszamy z kawałkami masłami i siekamy na stolnicy. Dodajemy sól, żółtko i wodę (opcjonalnie także cukier) i szybko wyrabiamy ciasto. Uformowaną kulę zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i następnie przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Spód pieczemy ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. Uwaga! Jeżeli...

Przeczytaj
kruche ciasteczka przepis
AdobeStock
Newsy Cudownie pyszne korzenne ciasteczka na Wigilię. Dzieciaki oszaleją z wrażenia
Święta do doskonała okazja do tego, by zachęcić dzieci do wspólnych prac w kuchni. Na przykład zrobić razem kruche ciasteczka!
Katarzyna Wyborska
grudzień 15, 2020

Święta to najlepszy pretekst do tego, by upiec kilka blach kruchych ciasteczek i zajadać się nimi bez wyrzutów sumienia. W końcu jest Boże Narodzenie! Do tego rodzinne, wspólne wypiekanie i dekorowanie ciastek to świetna zabawa i doskonały pomysł na spędzenie razem czasu. Dzieci na pewno będą miały później cudowne wspomnienia ze Świąt! Wypróbujcie ten przepis na belgijskie kruche ciasteczka – z dodatkiem korzennych przypraw smakują naprawdę wyjątkowo. Sekret kruchego ciasta Nie ma chyba nic smaczniejszego niż kruche, maślane ciasteczka! Pachnące, słodkie i tłuste – smakują każdemu. Gdy robicie kruche ciasto, pamiętajcie o jednej, najważniejszej zasadzie. Jeśli nie będziecie jej przestrzegać, to ciastka wam nie wyjdą! Otóż kruche ciasto bardzo nie lubi ciepła naszych rąk. Jeżeli będziecie długo je ugniatać w rękach, to stanie się zbyt tłuste, a ciastka w trakcie pieczenia zaczną puszczać tłuszcz. Aby tego uniknąć, należy wyrobić ciasto bardzo szybko – najlepiej za pomocą noża posiekać masło i połączyć je z resztą składników. Przepis na kruche ciasteczka Speculoos Do przygotowania tych smacznych ciasteczek potrzebujecie: 25 dag pszennej mąki 150 g cukru 150 g masła 60 ml mleka Płaską łyżeczkę cynamonu Szczyptę imbiru Szczyptę goździków mielonych Szczyptę gałki muszkatołowej Przygotowanie Do przesianej przez sitko mąki dodaj zimne masło, cukier i przyprawy. Szybkimi ruchami zagnieć ciasto tak, by wszystkie składniki połączyły się na jednolitą masę. Następnie zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki minimum na 1 godzinę. Gdy ciasto się schłodzi, obsyp stolnicę mąką i rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Porada: jeżeli nie chcesz używać dodatkowej mąki, możesz wałkować przez papier do pieczenia. Wycięte...

Przeczytaj