Kruche ciasto to podstawa wielu wypieków. Wszyscy kucharze powinni doskonale wiedzieć jak przygotować kruche ciasto, żeby było smaczne, chrupiące i dobrze się formowało. Przy obchodzeniu się z kruchym ciastem trzeba bardzo uważać. Nie lubi ono zbyt wysokich temperatur, koniecznie trzeba je schłodzić i wykorzystać odpowiednie proporcje składników, żeby było smaczne i miało dobrą konsystencję. Przy wałkowania ciasta napotyka się tez czasem inny problem: ciasto się rozrywa. Jak temu zaradzić?

Jak nie dopuścić do rozrywania ciasta kruchego?

Jeśli nie udaje wam się wałkowanie kruchego ciasta w prosty sposób, na stolnicy lub blaszce, wykorzystajcie nasz pomysł. Potrzebujecie dwóch osobnych arkuszy papieru do pieczenia. Rozłóżcie jeden arkusz na płasko na stolnicy lub blaszce. Połóżcie na niego ciasto. Wyłóżcie na cieście drugi arkusz i dopiero wtedy rozpocznijcie wałkowanie.

Po rozwałkowaniu ciasta do pożądanej grubości przełóżcie je do lodówki. Kruche ciasto bardzo lubi niską temperaturę. Przed pieczeniem musicie tylko ściągnąć jeden z arkuszy, najlepiej ten zewnętrzny i możecie upiec już kruche ciasto. W ten sposób nie rozwali się i od razu jest położone na papierze do pieczenia, nie trzeba go odklejać.

Jak zrobić najlepsze kruche ciasto?

Do przygotowania idealnego kruchego ciasta wykorzystajcie te proporcje:

Zobacz także:

  • Kilogram mąki pszennej lub mieszanki
  • 350 g masła
  • 4 jajka
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • Łyżeczka proszku do pieczenia

Tradycyjnie kruche ciasto wymaga tylko mąki pszennej, masła i jajek. Jeśli chcecie zrobić z niego deser, możecie dodać do kruchego ciasta od razu cukier. Będzie ono wtedy słodsze i bardziej dopasuje się do nadzienia lub słodkich dodatków. Łatwiej wyrabia się kruche ciasto z cukrem pudrem zamiast cukru w kryształkach.

Pamiętajcie, żeby dodać do ciasta kruchego szczyptę soli. Przełamuje ona smak i naprawdę zmienia oblicze ciasta kruchego, nawet w słodkiej wersji.

Podstawową zasadą przy wyrabianiu kruchego ciasta jest utrzymywanie niskiej temperatury. Użyjcie składników prosto z lodówki, włóżcie ciasto do lodówki, żeby odpoczęło i jak najkrócej wyrabiajcie je rękoma. Niektórzy stosują nawet specjalny ochładzany blat do ciasta kruchego.

Czytaj także: