Ciasto kruche rozrywa się wam przy wałkowaniu? Mamy na to genialny patent
Pixabay
Newsy

Kruche ciasto rozrywa się wam przy wałkowaniu? Mamy na to genialny patent

Mamy perfekcyjny sposób na wałkowanie ciasta kruchego. Dzięki temu sposobowi z kruchego ciasta uformujecie dowolne kształty! Nigdy się już nie rozwali.

Kruche ciasto to podstawa wielu wypieków. Wszyscy kucharze powinni doskonale wiedzieć jak przygotować kruche ciasto, żeby było smaczne, chrupiące i dobrze się formowało. Przy obchodzeniu się z kruchym ciastem trzeba bardzo uważać. Nie lubi ono zbyt wysokich temperatur, koniecznie trzeba je schłodzić i wykorzystać odpowiednie proporcje składników, żeby było smaczne i miało dobrą konsystencję. Przy wałkowania ciasta napotyka się tez czasem inny problem: ciasto się rozrywa. Jak temu zaradzić?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak nie dopuścić do rozrywania ciasta kruchego?

Jeśli nie udaje wam się wałkowanie kruchego ciasta w prosty sposób, na stolnicy lub blaszce, wykorzystajcie nasz pomysł. Potrzebujecie dwóch osobnych arkuszy papieru do pieczenia. Rozłóżcie jeden arkusz na płasko na stolnicy lub blaszce. Połóżcie na niego ciasto. Wyłóżcie na cieście drugi arkusz i dopiero wtedy rozpocznijcie wałkowanie.

Po rozwałkowaniu ciasta do pożądanej grubości przełóżcie je do lodówki. Kruche ciasto bardzo lubi niską temperaturę. Przed pieczeniem musicie tylko ściągnąć jeden z arkuszy, najlepiej ten zewnętrzny i możecie upiec już kruche ciasto. W ten sposób nie rozwali się i od razu jest położone na papierze do pieczenia, nie trzeba go odklejać.

Jak zrobić najlepsze kruche ciasto?

Do przygotowania idealnego kruchego ciasta wykorzystajcie te proporcje:

  • Kilogram mąki pszennej lub mieszanki
  • 350 g masła
  • 4 jajka
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • Łyżeczka proszku do pieczenia

Tradycyjnie kruche ciasto wymaga tylko mąki pszennej, masła i jajek. Jeśli chcecie zrobić z niego deser, możecie dodać do kruchego ciasta od razu cukier. Będzie ono wtedy słodsze i bardziej dopasuje się do nadzienia lub słodkich dodatków. Łatwiej wyrabia się kruche ciasto z cukrem pudrem zamiast cukru w kryształkach.

Zobacz także
Przepis na kruche ciasto do mazurka według Magdy Gessler

Magda Gessler zdradziła zaskakujący trik z jajkami na kruche ciasto na mazurka. Dzięki temu rozpływa się w ustach

kruche ciasto przepis

Przepis na doskonałe kruche ciasto. Jest prosty i idealnie się sprawdzi pod świąteczne serniki i makowce

Pamiętajcie, żeby dodać do ciasta kruchego szczyptę soli. Przełamuje ona smak i naprawdę zmienia oblicze ciasta kruchego, nawet w słodkiej wersji.

Podstawową zasadą przy wyrabianiu kruchego ciasta jest utrzymywanie niskiej temperatury. Użyjcie składników prosto z lodówki, włóżcie ciasto do lodówki, żeby odpoczęło i jak najkrócej wyrabiajcie je rękoma. Niektórzy stosują nawet specjalny ochładzany blat do ciasta kruchego.

Czytaj także:

Jak zrobić idealne kruche ciasto? Ten krok jest bardzo ważny
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić idealne kruche ciasto? Ten krok jest bardzo ważny
Sekret dobrego kruchego ciasta tkwi w odpowiedniej technice i składnikach!

Lubicie kruche ciasta, ale nie zawsze wam wychodzą? Poznajcie te zasady pieczenia kruchych ciast! Cukier do kruchego ciasta Zamiast zwykłego cukru, użyjcie cukru pudru . To sprawi, że ciasto będzie przyjemnie chrupiące! Cukier puder lepiej się rozpuszcza, natomiast cukier kryształ może się skarmelizować podczas pieczenia. Proporcje składników do kruchego ciasta Bardzo ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji składników do ciasta. Gdy je poznacie, już żaden przepis na ciasto kruche nie będzie wam straszny - wystarczy, że będziecie pamiętali o zachowaniu proporcji! Niezbędne do zrobienia ciasta kruchego są mąka, masło i cukier, oraz oczywiście żółtka. Jednak to te trzy pierwsze składniki muszą być dodane w odpowiednich proporcjach, by ciasto wyszło. Zapamiętajcie zasadę 3:2:1, czyli na 3 części mąki przypadają 2 części tłuszczu i 1 cukru. Przykładowo, jeśli przygotowując ciasto kruche macie 300 g mąki, to dodajcie 200 g masła i 100 g cukru, a na pewno wyjdzie ono idealne! Czy można użyć całych jajek do kruchego ciasta? Według wielu przepisów, do ciasta kruchego należy dodawać tylko żółtka jajek, które są dla niego spoiwem. Można jednak użyć również całych jaj, jednak nie można przesadzić z ich ilością! Jeżeli w cieście znajdzie się za dużo białka, po upieczeniu wyjdzie ono bardzo twarde i niesmaczne.  Zagniatanie kruchego ciasta Kruche ciasto nie jest bardzo trudne do upieczenia, jednak wymaga stosowania się do pewnych zasad, by ciasto wyszło. Znaliście je wszystkie? Zawsze zagniatajcie ciasto szybko, by nie rozgrzać za mocno masła – w przeciwnym razie w trakcie pieczenia tłuszcz zacznie się wylewać na blaszkę i może wyjść zakalec. W jakiej temperaturze piec kruche ciasto? Pieczcie kruche ciasto w temperaturze co najmniej 200 stopni przez 15-30 minut....

Przepis na kruche ciasto z rabarbarem i marcepanem. Rozpływa się w ustach
Cukiereczek13/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kruche ciasto z rabarbarem i marcepanem. Rozpływa się w ustach
Sezon na rabarbar rozpoczęty! Wykorzystajcie go do zrobienia pysznego, kruchego ciasta z dodatkiem marcepanu. Palce lizać!

Gdy przychodzi sezon na rabarbar, trzeba obowiązkowo upiec ciasto z rabarbarem! Dodajcie do niego marcepan, a będzie smakowało jeszcze lepiej. Wypróbujcie smaczny przepis autorstwa Cukiereczek13, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na kruche ciasto z rabarbarem i marcepanem Do przygotowania wiosennego ciasta z rabarbarem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram świeżego rabarbaru 350 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 200 g marcepanu 150 g drobnego cukru do wypieków 3 jajka rozmiar L 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej 1 opakowanie cukru waniliowego Szczypta soli Przygotowanie: Wysypcie na stolnicę 350 g mąki pszennej, wsypcie łyżkę mąki kukurydzianej, 150 g drobnego cukru oraz saszetkę cukru waniliowego. Wymieszajcie i dodajcie 200 g zimnego masła. Za pomocą noża szybkimi ruchami siekajcie masło, zasypując je mąką. Róbcie tak do momentu, aż masło i mąka się połączą i w konsystencji będą przypominać kaszę. Oddzielcie żółtka od białek i dodajcie 3 żółtka do masy. Dalej siekajcie nożem, a pod koniec szybko zagniećcie ciasto rękami. Ważne, by zrobić to jak najszybciej – w przeciwnym razie, jeśli masło za mocno się rozgrzeje, ciasto może wam nie wyjść. Zagniecione ciasto podzielcie na 3 równe kule i włóżcie je na 1-2 godziny do zamrażarki. W międzyczasie umyjcie i obierzcie rabarbar (o tym, jak przygotować rabarbar do ciasta piszemy tutaj ), pokrójcie w kostkę, a marcepan pokrójcie w paski. Wyłóżcie papierem do pieczenia formę o wymiarach 23x33cm. Opcjonalnie można jeszcze posmarować papier masłem. Wyjmijcie ciasto z zamrażarki. Dwie kule zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach wprost do formy. Równomiernie rozłóżcie ciasto, dociśnijcie i połóżcie na nim paski...

Idealne proporcje składników na kruche ciasto
Pixabay
Newsy
Jak zrobić kruche ciasto? Idealna proporcja składników to 3:2:1. Co to oznacza?
Sekret idealnego kruchego ciasta stanowią odpowiednie proporcje. Mąka, masło, cukier puder i jajka – wszystko musi być właściwie odmierzone. W innym przypadku wypiek okaże się klapą.

Zgodnie z tradycyjnymi recepturami kruche ciasto przyrządza się z mąki, masła, cukru pudru i jajek. Każdy przepis zakłada jednak wykorzystanie ich w nieco innych ilościach. Taki stan rzeczy sprawia, że wasze kruche raz wychodzi idealnie, a kolejnym razem nadaje się do wyrzucenia. Postanowiliśmy więc zdradzić wam jego sekret. Idealne proporcje składników na kruche ciasto Aby przyrządzone przez was kruche ciasto wyszło perfekcyjnie, powinniście pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji składników, które wynoszą 3:2:1. Co to oznacza? Na każde 3 części mąki przypada 2 części masła i 1 cukru .  Musicie jednak pamiętać, że równie ważna jest jakość i temperatura wykorzystywanych przez was składników. Koniecznie zadbajcie o to, by masło miało wysoką zawartość tłuszczu mlecznego (im wyższa, tym lepsze ciasto).  Nie inaczej jest w przypadku mąki. Najlepiej sprawdzi się jasna pszenna. Jeśli chodzi o cukier sięgnijcie po puder zamiast kryształu - po upieczeniu nie będzie odznaczał się w cieście. Przepis na idealnie kruche ciasto Składniki: 180 gramów mąki pszennej 100 gramów schłodzonego masła z wysoką zawartością tłuszczu 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajka Przygotowanie: Na środku drewnianej stolnicy umieśćcie mąkę. W powstałym z niej kopcu zróbcie wgłębienie i umieśćcie w nim przesiany cukier puder, cukier waniliowy oraz masło.  Całość posiekajcie nożem, tak aby podzielić masło na kilkanaście drobniejszych kawałków. Do sypkich składników i masła dodajcie jajko. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę.  Tak przygotowane ciasto zawińcie w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto z lodówki...

Jak zrobić kruche ciasto? Tylko z tego przepisu zawsze się udaje
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić kruche ciasto? Tylko z tego przepisu zawsze się udaje
Macie kłopot z kruchym ciastem? Z tym prostym i sprawdzonym przepisem unikniecie jakichkolwiek większych problemów.

Kruche ciasto jest bazą do całej masy różnych smakołyków. Można na nim przygotować nie tylko wielkanocne mazurki, ale  także jabłeczniki, szarlotki, makowce, a nawet serniki. Co ciekawe, kruche ciasto można zrobić na słono. Wtedy nie należy dodawać do niego cukru, a zamiast tego doprawić ciasto minimalnie większą ilością soli. Jak zrobić kruche ciasto na słono? Tutaj uwaga do początkujących – nie należy przesadzać z ilością soli! Na niecały kilogram mąki pszennej w cieście kruchym nie powinno znaleźć się więcej niż niewielka łyżeczka soli. Kruche ciasto ma naprawdę szerokie zastosowanie. Z tak przygotowanego wytrawnego ciasta kruchego będziecie mogli przygotować takie wypieki jak różnego rodzaju pierożki, paszteciki. Podczas wyrabiania kruchego ciasta pamiętajcie o tym, by nie robić tego w nieskończoność, w przeciwieństwie choćby do ciasta drożdżowego. Praca rąk powinna być szybka, energiczna i zdecydowana Prosty przepis na kruche ciasto podstawowe Składniki 3 szklanki mąki pszennej Szczypta soli 25 dag masła Pół szklanki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 żółtka 1 białko Przygotowanie: Na stolnicy wysypcie większą część mąki pszennej. Zetrzyjcie na tarce chłodne masło do mąki. Dodajcie do mąki śmietanę i żółtka. Wyrabiajcie ciasto w energiczny sposób. Ciasto można także wyrobić w robocie kuchennym. Wyrobione ciasto uformujcie w kulę i zawińcie w folię spożywczą i odstawcie do lodówki do schłodzenia. Po ok. godzinie, ciasto jest gotowe do wyłożenia na blasze. Czas pieczenia ciasta będzie zależał od tego, jak zostaje wykorzystane. Mazurki z taką bazą będą potrzebowały zaledwie kilkunastu minut w temp. 180 st. C, z kolei jabłeczniki i...