ciasto jajko sadzone
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy

Ciasto jajko sadzone zachwyci gości swoim wyglądem i smakiem. Szybki przepis na Wielkanoc

To ciasto jest tak efektowne, że spodoba się wszystkim gościom. A do tego jest niezwykle proste do zrobienia.

Jajka ozdobione dużą ilością majonezu, żurek z kiełbasą, sałatka jarzynowa, domowe wędliny. Serniki ciężkie od bakalii, drożdżowe baby polane grubą warstwą lukru, mazurki ze słodkim kajmakiem… Wielkanocne stoły uginają się od przysmaków, które zazwyczaj z lekkostrawnymi niewiele mają wspólnego.

A gdyby tak przygotować lekki i delikatny deser na bazie maślanki? Taki, który dodatkowo wizualnie prezentuje się niezwykle efektownie, bo przypomina… jajko sadzone. To wszystko  za sprawą białego ciasta, na którym znajduje się połówka brzoskwini. Tak podana słodkość z pewnością zachwyci gości. Każdy będzie chciał spróbować choć jeden kawałek. A żołądek z pewnością będzie wdzięczny za coś mniej ciężkiego.

Pamiętajcie o tym, żeby ciasto pokroić w kwadraty – na każdym kwadracie powinna się znaleźć cała połówka brzoskwini. Jeśli chcecie to wierzch możecie ozdobić drobno posiekanymi pistacjami. Będą imitować szczypiorek na waszych sadzonych jajkach.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ciasto sadzone jajko z brzoskwiniami - przepis

Składniki

  • 500ml maślanki  lub jogurtu naturalnego
  • 3 przezroczyste galaretki
  • 300ml + 500ml wody
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 1 galaretka przezroczysta
  • Okrągłe biszkopty

Przygotowanie

  1. Dwie przezroczyste galaretki rozpuśćcie w 300ml wrzątku, dokładnie wymieszajcie, żeby nie było grudek i odstawcie do wystudzenia.
  2. Zmiksujcie maślankę z galaretką.
  3. Wstawcie do lodówki, aby się schłodziła i lekko stężała.
  4. Prostokątną formę wyłóżcie folią spożywczą lub papierem do pieczenia.
  5. Na dnie równomiernie rozłóżcie biszkopty. 
  6. Wlejcie zastygającą masę.
  7. Na wierzchu w równych odstępach rozłóżcie połówki brzoskwiń wypukłą stroną do góry. Delikatnie dociśnijcie.
  8. Ciasto wstawcie do lodówki, aby całość stężała.
  9. W międzyczasie rozpuśćcie jedną przezroczystą galaretkę w 500ml wody, wymieszajcie dokładnie i schłodźcie.
  10. Lekko stężałą galaretkę delikatnie wylejcie na ciasto.
  11. Wstawcie ponownie do lodówki. Gdy całość zastygnie, to znak, że ciasto jest gotowe.
  12. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Przepis na ciasto paryski kochanek z 4 składników. Jest gotowe w 15 minut
przepiski.pl
Newsy
Przepis na ciasto paryski kochanek z 4 składników. Jest gotowe w 15 minut
Kilka składników i chwila roboty – z tym przepisem zrobicie smaczne ciasto błyskawicznie. I to bez włączania piekarnika!

Ciasta i desery niewymagające pieczenia są ostatnio coraz bardziej popularne! Powodem wcale nie jest brak piekarnika w domu – po prostu wykonanie takiego ciasta jest o wiele prostsze. Jeśli czasami wychodzą wam zakalce i łatwo się zniechęcacie, wówczas warto spróbować zrobić proste ciasto na herbatnikach, którego wcale nie trzeba piec w piekarniku i wystarczy tylko odstawić je do lodówki. Minusem takich deserów jest to, że zwykle są bardzo tuczące, ponieważ składają się głównie z ciężkiego kremu, który stanowi główny składnik ciasta. Coś za coś! Nie warto jednak ciągle przejmować się kaloriami i od czasu do czasu można sobie pozwolić na słodziutkie i śmietankowe ciasto – poznajcie przepis na deser „ paryski kochanek ”! Przepis na ciasto „paryski kochanek” bez pieczenia Do przygotowania tego prostego i szybkiego deseru potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Pół litra śmietanki 30% 3 bezbarwne galaretki 1 duże opakowanie Delicji Około 20 herbatników Oraz blacha 24x24. Przygotowanie: Blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia. Żeby się wam nie przesuwał, możecie wcześniej zgnieść go w dłoniach i dopiero rozłożyć. Wyłóżcie cały spód herbatnikami. Następnie w garnku zagotujcie pół litra wody. Gdy będzie już wrzeć, wsypcie dwie galaretki i rozpuśćcie. Odstawcie do ostudzenia. Wlejcie śmietankę do dużej miski i za pomocą miksera ubijcie na sztywno (zajmie wam to dobrych kilka minut, dlatego nie zniechęcajcie się, jeśli na początku śmietanka nie będzie się ubijać). Pod koniec ubijania powoli wlejcie do śmietanki ostudzoną galaretkę, cały czas mieszając. Odstawcie do lodówki, by masa nieco stężała. Delikatnie rozprowadźcie masę...

galaretka z owocami przepis
Gotujmy.pl/mycha
Newsy
Chcecie, żeby galaretka dobrze zastygła? Nigdy nie wrzucajcie do niej tych owoców
Trzymaliście galaretkę w lodówce całą noc, a mimo to macie wrażenie, że nie stężała do końca? To wina owoców. Bowiem przed umieszczeniem w deserze niektóre z nich powinny zostać obgotowane.

Galaretka z owocami i bitą śmietaną to deser uwielbiany nie tylko przez dzieci, ale również dorosłych. Jej sekret stanowią właściwie przygotowane dodatki. Bowiem, aby galaretka szybko stężała, najlepiej używać owoców w formie mrożonej. Zapewniamy, że te będą smakować i wyglądać wybornie. Okazuje się również, że proces tężenia galaretek, może się wydłużyć przez dodatek świeżych owoców. Największą przeszkodę stanowią kiwi i ananas. Jeśli chcecie ich użyć w swoim deserze, powinniście je najpierw obgotować we wrzątku, inaczej galaretka do której zostaną włożone nie zastygnie. Znając te zasady możecie śmiało przygotować kolorowy deser z naszego przepisu! Przepis na galaretkę z owocami Będziecie potrzebować 1 galaretki truskawkowej, pomarańczowej i cytrynowej Mrożonych truskawek, ananasa i brzoskwiń (mogą być też z puszki) Przygotowanie Przygotujcie trzy średniej wielkości, odporne na wysoką temperaturę naczynia (mogą być miski). Do każdego z nich wsypcie po jednym proszku na galaretkę. W czajniku zagotujcie ok. 1200 ml wody. Do każdej galaretki dolejcie ok. 380 ml wrzątku. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie do wystudzenia. Najlepiej będzie, kiedy zatrudnicie do tego jakichś pomocników. Jeśli używacie mrożonych owoców wystarczy, że wyjmiecie je z opakowań w takiej ilości, jaka wam odpowiada najbardziej. Jeśli jednak używacie świeżych owoców lub tych z puszki, powinniście je oczyścić, pokroić i obgotować. Na dno pucharków wlejcie galaretkę truskawkową (do 1/3 wysokości) i umieśćcie w niej pokrojone truskawki. Tak przygotowaną wstawcie do lodówki i poczekajcie aż całkowicie stężeje. Na stężoną galaretkę truskawkową wylejcie galaretkę pomarańczową (powinna sięgać do 2/3 wysokości) i dodajcie pokrojone brzoskwinie....

Przepis na sernik na zimno z truskawkami. Proste ciasto bez pieczenia
alaaa/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na sernik na zimno z truskawkami. Proste ciasto bez pieczenia
Wykorzystajcie świeże truskawki do przygotowania prostego sernika na zimno bez pieczenia. Palce lizać!

Nadchodzące ciepłe dni to świetna okazja do zrobienia smacznego sernika na zimno bez pieczenia. Dodajcie do niego świeże truskawki i puszystą, ubitą śmietanę – będzie smakował fantastycznie! Wypróbujcie prosty przepis na to pyszne ciasto od jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na sernik na zimno z truskawkami Do przygotowania bardzo prostego i pysznego sernika na zimno potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Na spód: 100 g herbatników kakaowych 100 g zmielonych orzechów włoskich 120 g masła Masa serowa: 800 g twarogu mielonego z wiaderka 400 ml zimnej śmietany kremówki 9 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 70 ml gorącej wody 2 kopiaste łyżki żelatyny 400 ml wrzątku Truskawki Galaretka o smaku truskawkowym Przygotowanie: Wsypcie herbatniki do kielicha blendera i zmiksujcie je na proszek. Masło roztopcie w rondelku lub w mikrofalówce. Do herbatników dodajcie zmielone orzechy i płynne masło. Wymieszajcie, rozłóżcie na dnie tortownicy o średnicy 23 centymetrów i dociśnijcie. Wstawcie do lodówki do schłodzenia. W 70 ml ciepłej wody rozpuśćcie 2 duże łyżki żelatyny. Odstawcie. Wlejcie do miski 400 ml zimnej śmietany kremówki i wsypcie cukier puder. Ubijcie mikserem na sztywno. Do ubitej śmietany dodajcie dwie łyżki ekstraktu waniliowego i ponownie wymieszajcie. Następnie dodawajcie do ubitej śmietany po jednej łyżce twarogu, miksując cały czas na średnich obrotach. Gdy już wszystkie składniki się połączą, wlewajcie powoli letnią żelatynę, cały czas mieszając. Połowę masy serowej wyłóżcie na spód tortownicy. Z truskawek ułóżcie dwa kręgi, na to wyłóżcie resztę masy, wyrównajcie z wierzchu i odstawcie do...

Kolorowy galaretkowiec z ciepłymi lodami
Gotujmy.pl/zbysiowa
Newsy
Kolorowy galaretkowiec, w którego środku kryją się... ciepłe lody - totalna rozpusta. Każdy będzie pod jego wrażeniem
Wygląda nieziemsko i jeszcze lepiej smakuje!

Ten deser wydaje się bardzo trudny do zrobienia – zwłaszcza, gdy po rozkrojeniu zobaczymy wiele warstw w jego wnętrzu. Ale wbrew pozorom jest dość prosty i nie wymaga pieczenia. Gdy wszystkie warstwy zastygną jest gotowy do podania na stół. Dodatek ciepłych lodów oblanych czekoladą to zaskakująca niespodzianka, która dodaje wyjątkowego smaku i konsystencji. Kolorowy galaretkowiec z ciepłymi lodami Składniki na spód 24 okrągłe biszkopty Niebieska galaretka 250 ml wody Składniki na środek ciasta 24 ciepłe lody oblane czekoladą Szafirowa galaretka Rubinowa  galaretka Ametystowa galaretka 600 ml wody (po 200 ml na każdą galaretkę) 600 ml śmietany 30% Składniki na wierzch 2 galaretki o tym samym smaku 700 ml wody Dekoracja 200 ml śmietanki 30% 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) 2 łyżki cukru-pudru Przygotowanie Spód kwadratowej lub prostokątnej(35x24 cm) blachy wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż biszkopty, jeden obok drugiego. Wyjmij ciepłe lody z opakowania – jeśli na ich spodzie jest wafelek to możesz go odciąć. Dzięki temu lody przykleją się do biszkoptów. Rozpuść niebieską galaretkę we wrzątku i dokładnie wymieszaj; gdy ostygnie wylej ją na biszkopty. Rozpuść pozostałe galaretki, każda w 200 ml wody, wymieszaj tak długo, aż się rozpuszczą i odstaw do wystygnięcia. Ubij na sztywno śmietankę i podziel ją na 3 części (lub ubij każdą porcję w oddzielnej misce) i dolej do każdej wystudzoną galaretkę, szybko wymieszaj i wylewaj porcjami na biszkopty i ciepłe lody – tak, aby warstwy były nieregularne. Wstaw do lodówki, żeby ciasto stężało całkowicie. Dwie ostatnie galaretki rozpuść w 700ml gorącej wody i odstaw, aż...