ciasto jajko sadzone
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy

Ciasto jajko sadzone zachwyci gości swoim wyglądem i smakiem. Szybki przepis na Wielkanoc

To ciasto jest tak efektowne, że spodoba się wszystkim gościom. A do tego jest niezwykle proste do zrobienia.
Magda Borucińska
marzec 19, 2021

Jajka ozdobione dużą ilością majonezu, żurek z kiełbasą, sałatka jarzynowa, domowe wędliny. Serniki ciężkie od bakalii, drożdżowe baby polane grubą warstwą lukru, mazurki ze słodkim kajmakiem… Wielkanocne stoły uginają się od przysmaków, które zazwyczaj z lekkostrawnymi niewiele mają wspólnego.

A gdyby tak przygotować lekki i delikatny deser na bazie maślanki? Taki, który dodatkowo wizualnie prezentuje się niezwykle efektownie, bo przypomina… jajko sadzone. To wszystko  za sprawą białego ciasta, na którym znajduje się połówka brzoskwini. Tak podana słodkość z pewnością zachwyci gości. Każdy będzie chciał spróbować choć jeden kawałek. A żołądek z pewnością będzie wdzięczny za coś mniej ciężkiego.

Pamiętajcie o tym, żeby ciasto pokroić w kwadraty – na każdym kwadracie powinna się znaleźć cała połówka brzoskwini. Jeśli chcecie to wierzch możecie ozdobić drobno posiekanymi pistacjami. Będą imitować szczypiorek na waszych sadzonych jajkach.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ciasto sadzone jajko z brzoskwiniami - przepis

Składniki

  • 500ml maślanki  lub jogurtu naturalnego
  • 3 przezroczyste galaretki
  • 300ml + 500ml wody
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 1 galaretka przezroczysta
  • Okrągłe biszkopty

Przygotowanie

  1. Dwie przezroczyste galaretki rozpuśćcie w 300ml wrzątku, dokładnie wymieszajcie, żeby nie było grudek i odstawcie do wystudzenia.
  2. Zmiksujcie maślankę z galaretką.
  3. Wstawcie do lodówki, aby się schłodziła i lekko stężała.
  4. Prostokątną formę wyłóżcie folią spożywczą lub papierem do pieczenia.
  5. Na dnie równomiernie rozłóżcie biszkopty. 
  6. Wlejcie zastygającą masę.
  7. Na wierzchu w równych odstępach rozłóżcie połówki brzoskwiń wypukłą stroną do góry. Delikatnie dociśnijcie.
  8. Ciasto wstawcie do lodówki, aby całość stężała.
  9. W międzyczasie rozpuśćcie jedną przezroczystą galaretkę w 500ml wody, wymieszajcie dokładnie i schłodźcie.
  10. Lekko stężałą galaretkę delikatnie wylejcie na ciasto.
  11. Wstawcie ponownie do lodówki. Gdy całość zastygnie, to znak, że ciasto jest gotowe.
  12. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Kolorowy galaretkowiec z ciepłymi lodami
Gotujmy.pl/zbysiowa
Newsy Kolorowy galaretkowiec, w którego środku kryją się... ciepłe lody - totalna rozpusta. Każdy będzie pod jego wrażeniem
Wygląda nieziemsko i jeszcze lepiej smakuje!
Magda Borucińska
grudzień 09, 2020

Ten deser wydaje się bardzo trudny do zrobienia – zwłaszcza, gdy po rozkrojeniu zobaczymy wiele warstw w jego wnętrzu. Ale wbrew pozorom jest dość prosty i nie wymaga pieczenia. Gdy wszystkie warstwy zastygną jest gotowy do podania na stół. Dodatek ciepłych lodów oblanych czekoladą to zaskakująca niespodzianka, która dodaje wyjątkowego smaku i konsystencji. Kolorowy galaretkowiec z ciepłymi lodami Składniki na spód 24 okrągłe biszkopty Niebieska galaretka 250 ml wody Składniki na środek ciasta 24 ciepłe lody oblane czekoladą Szafirowa galaretka Rubinowa  galaretka Ametystowa galaretka 600 ml wody (po 200 ml na każdą galaretkę) 600 ml śmietany 30% Składniki na wierzch 2 galaretki o tym samym smaku 700 ml wody Dekoracja 200 ml śmietanki 30% 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) 2 łyżki cukru-pudru Przygotowanie Spód kwadratowej lub prostokątnej(35x24 cm) blachy wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż biszkopty, jeden obok drugiego. Wyjmij ciepłe lody z opakowania – jeśli na ich spodzie jest wafelek to możesz go odciąć. Dzięki temu lody przykleją się do biszkoptów. Rozpuść niebieską galaretkę we wrzątku i dokładnie wymieszaj; gdy ostygnie wylej ją na biszkopty. Rozpuść pozostałe galaretki, każda w 200 ml wody, wymieszaj tak długo, aż się rozpuszczą i odstaw do wystygnięcia. Ubij na sztywno śmietankę i podziel ją na 3 części (lub ubij każdą porcję w oddzielnej misce) i dolej do każdej wystudzoną galaretkę, szybko wymieszaj i wylewaj porcjami na biszkopty i ciepłe lody – tak, aby warstwy były nieregularne. Wstaw do lodówki, żeby ciasto stężało całkowicie. Dwie ostatnie galaretki rozpuść w 700ml gorącej wody i odstaw, aż...

Przeczytaj
mintaj w galarecie
Gotujmy.pl/eli_555
Newsy Lubisz rybę w galarecie? Wypróbuj ten przepis - już nigdy nie zrobisz jej inaczej
Galareta z dodatkiem białej ryby i warzyw podana w ten sposób zrobi wrażenie na wszystkich gościach.
Magda Borucińska
grudzień 16, 2020

Ryba w galarecie to niezwykle popularna przekąska, która często gości na świątecznych stołach. Zazwyczaj używamy do niej karpia, ale w poniższym przepisie znajdziecie dodatek delikatnego mintaja. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu, ale niezwykle efektowna, dzięki fantazyjnie wyciętym warzywom. Z pewnością zrobi wrażenie i każdy spyta o to, jak osiągnęliście taki efekt. Jak przygotować galaretkę z rybą? Najlepiej w jednakowych plastikowych pudełeczkach, na przykład po jogurcie, serku lub musztardzie. Dzięki temu wszystkie galaretki będą miały ten sam rozmiar i kształt. Mintaj w galarecie Składniki Pół kilograma mrożonego mintaja 2 marchewki 2 pietruszki Pół selera Puszka groszku konserwowego 3 łyżki żelatyny Przyprawa typu jarzynka lub vegeta Kilka ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe Pieprz i sól do smaku Przygotowanie Rozmroźcie rybę, a następnie dobrze osuszcie za pomocą ręcznika papierowego. Pokrójcie mintaja na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa obierzcie, dokładnie umyjcie i zalejcie wodą w dużym garnku. Dodajcie wszystkie przyprawy do smaku i gotujcie do momentu, aż warzywa staną się miękkie. Wywar przecedźcie przez gęste sitko. Zagotujcie go ponownie i włóżcie pokrojonego mintaja. Gotujcie przez mniej więcej 3 minuty i delikatnie wyjmijcie rybę za pomocą łyżki cedzakowej. Na dno plastikowych pojemniczków połóżcie plasterki marchewki – możecie wykrawać w ich środku różne wzory i wypełniać je np. selerem lub pietruszką. Wsypcie po łyżeczce przepłukanego wodą i odsączonego groszku konserwowego. Na warzywach ułóżcie kawałki mintaja. Ponownie ułóżcie warstwę warzyw. Wywar zagotujcie, dodajcie żelatynę i dobrze wymieszajcie, aż się rozpuści. Doprawcie do...

Przeczytaj
delicje przepis
Gotujmy.pl
Newsy Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie masz nic pod ręką? Te delicje robią się same, a smakują lepiej niż te ze sklepu
Zjadłabyś coś słodkiego, a w domu skończyły się wszystkie łakocie? Przedstawiamy przepis na delicje domowej roboty - jest banalnie prosty i pozwala wykazać się kreatywnością!
Katarzyna Wyborska
listopad 28, 2020

Wzięła cię ogromna chęć na słodycze, a w domu nic nie ma? A może masz ochotę na słodycze domowej roboty, które są o wiele zdrowsze od tych ze sklepu? Spróbuj naszego przepisu na delicje, które możesz zrobić sama w domu – ich wykonanie jest bardzo proste! Słodkie wspomnienia Historia znanych wszystkim delicji sięga lat 70. XX wieku. Wtedy produkowała je firma Wedel i przez blisko dwadzieścia lat były sprzedawane pod nazwą „Delicje Szampańskie”. Co ciekawe, od 1991 właściciele marki kilkukrotnie się zmieniali, jednak obowiązywało cały czas prawo, które zmuszało ich do umieszczania logo Wedla na opakowaniach. Logo zniknęło w końcu w 2011 roku. Mimo wielu zmian, biszkopty z galaretką polane czekoladą do dziś są nazywane przez wszystkich Polaków delicjami. Nazwa ta weszła do języka potocznego tak samo jak „ptasie mleczko”. Przepis na delicje Przygotowanie domowych delicji jest bardzo proste i wymaga minimalnej ilości składników. Warto spróbować zrobić je samodzielnie – smak takich własnoręcznie robionych delicji będzie naprawdę wyjątkowy! Możemy wybrać galaretki o dowolnym smaku, biszkopty tradycyjne lub kakaowe oraz zdecydować jakim rodzajem czekolady polejemy ciastka. Gorzka, mleczna? A może biała? Możliwości są nieograniczone! Do przygotowania domowych ciasteczek delicje potrzeba: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów Galaretkę o dowolnym smaku (polecamy wiśniowy!) 1 opakowanie polewy czekoladowej Przygotowanie Przyrządź galaretkę zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Następnie wylej ją do dużej, płytkiej formy – np. na talerze obiadowe. Wstaw do lodówki. W tym czasie ułóż biszkopty spodem do góry. Gdy galaretka stężeje, wyjmij ją z lodówki i najlepiej za pomocą kieliszków wycinaj okrągłe...

Przeczytaj
ciasto z galaretkami przepis
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy Tęczowe ciasto z galaretkami - takie jak kiedyś. Zachwyci dużych i małych
Choć wydawać by się mogło, że w czasach z ułatwionym dostępem do słodyczy, ciasto z galaretkami nie robi już na nikim wrażenia, w rzeczywistości jest zupełnie inaczej! Starsi mają do niego ogromny sentyment, młodzi zajadają się nim ze smakiem. Ten deser łączy pokolenia!
Weronika Kępa
grudzień 23, 2020

Choć na pierwszy rzut oka ilość składników może wydać wam się przerażająca, to przepis jest bardzo prosty i przyjemny, jednak trzeba przyznać, czasochłonny. Jednak, dla tego efektu, warto się poświęcić! Przepis na tęczowe ciasto z galaretkami Składniki Po 2 opakowania galaretki truskawkowej, agrestowej brzoskwiniowej oraz 1 opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych 2 łyżeczki żelatyny 1200 gramów serka waniliowego (czyli 8 serków po 150 gramów) 5 jajek (3 całe i 2 białka) 50 gramów cukru pudru 120 gramów drobnego cukru do wypieków 200 gramów mąki pszennej 3 łyżki oleju ½ łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie Zacznijcie od zrobienia biszkoptu. Białka z 3 jajek umieśćcie wraz z cukrem w wysokim naczyniu (nie wyrzucajcie żółtek do kosza!) i ubijcie na sztywną pianę. Dodajcie żółtka i olej, cały czas miksując. W misce umieśćcie również przesianą mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Całość miksujcie aż do połączenia się składników.  Tak przygotowaną masę umieśćcie w wyłożonej papierem, kwadratowej lub prostokątnej foremce. Biszkopt pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30 minut lub dłużej, do tak zwanego „suchego patyczka”. Po wyjęciu z piekarnika odstawcie do wystudzenia. Jedno opakowanie galaretki o smaku agrestowym przygotujcie wykorzystując tylko 400 ml wody. Tężejącą wylejcie na wystudzony biszkopt. Ciasto schowajcie do lodówki, by galaretka całkowicie stężała. Drugie opakowanie galaretki agrestowej rozpuśćcie w 200 ml gorącej wody i dodajcie 1 łyżeczkę żelatyny. Po lekkim ostygnięciu całość zmieszajcie z 3 serkami waniliowymi i stwórzcie kolejną warstwę ciasta. Cały proces powtórzcie z galaretkami o smaku brzoskwiniowym. Galaretkę...

Przeczytaj