Jajka ozdobione dużą ilością majonezu, żurek z kiełbasą, sałatka jarzynowa, domowe wędliny. Serniki ciężkie od bakalii, drożdżowe baby polane grubą warstwą lukru, mazurki ze słodkim kajmakiem… Wielkanocne stoły uginają się od przysmaków, które zazwyczaj z lekkostrawnymi niewiele mają wspólnego.

A gdyby tak przygotować lekki i delikatny deser na bazie maślanki? Taki, który dodatkowo wizualnie prezentuje się niezwykle efektownie, bo przypomina… jajko sadzone. To wszystko  za sprawą białego ciasta, na którym znajduje się połówka brzoskwini. Tak podana słodkość z pewnością zachwyci gości. Każdy będzie chciał spróbować choć jeden kawałek. A żołądek z pewnością będzie wdzięczny za coś mniej ciężkiego.

Pamiętajcie o tym, żeby ciasto pokroić w kwadraty – na każdym kwadracie powinna się znaleźć cała połówka brzoskwini. Jeśli chcecie to wierzch możecie ozdobić drobno posiekanymi pistacjami. Będą imitować szczypiorek na waszych sadzonych jajkach.

Ciasto sadzone jajko z brzoskwiniami - przepis

Składniki

  • 500ml maślanki  lub jogurtu naturalnego
  • 3 przezroczyste galaretki
  • 300ml + 500ml wody
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 1 galaretka przezroczysta
  • Okrągłe biszkopty

Przygotowanie

  1. Dwie przezroczyste galaretki rozpuśćcie w 300ml wrzątku, dokładnie wymieszajcie, żeby nie było grudek i odstawcie do wystudzenia.
  2. Zmiksujcie maślankę z galaretką.
  3. Wstawcie do lodówki, aby się schłodziła i lekko stężała.
  4. Prostokątną formę wyłóżcie folią spożywczą lub papierem do pieczenia.
  5. Na dnie równomiernie rozłóżcie biszkopty. 
  6. Wlejcie zastygającą masę.
  7. Na wierzchu w równych odstępach rozłóżcie połówki brzoskwiń wypukłą stroną do góry. Delikatnie dociśnijcie.
  8. Ciasto wstawcie do lodówki, aby całość stężała.
  9. W międzyczasie rozpuśćcie jedną przezroczystą galaretkę w 500ml wody, wymieszajcie dokładnie i schłodźcie.
  10. Lekko stężałą galaretkę delikatnie wylejcie na ciasto.
  11. Wstawcie ponownie do lodówki. Gdy całość zastygnie, to znak, że ciasto jest gotowe.
  12. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: