Ciasto Izaura czyli sernik na murzynku. Niezawodny przepis znany od lat
Gotujmy.pl/akrobatka 2
Newsy

Ciasto Izaura czyli sernik na murzynku. Niezawodny przepis znany od lat

Izaura czyli sernik na wilgotnym i aromatycznym murzynku smakuje wspaniale. Ten przepis jest unikatowy!

To wspaniałe ciasto cieszy się popularnością od lat! Znane jeszcze w latach 80, kiedy leciał serial „Izaura”. Oglądaliście?  

Izaura to pyszne połączenie delikatnego, czekoladowego murzynka i puszystego, wilgotnego sernika. Każdy kęs to przyjemność nie do opisania. Wielu smakoszy piecze go od lat bo zawsze się sprawdza czy na święta czy na inne miłe okoliczności. Do kawy i herbaty pasuje idealnie. Ten smak nie ma sobie równych! 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ciasto Izaura czyli sernik na murzynku

Składniki:

Ciasto

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki dobrej jakości kakao
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek wody

Masa serowa

  • 500 g twarogu półtłustego w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 jaja w temperaturze pokojowej
  • 125 g masła w temperaturze pokojowej

Polewa czekoladowa

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki śmietany kremówki 30 %

Sposób przygotowania:

Ciasto

  1. Masło, kakao, cukier wsypcie do garnka i zalejcie wodą. 
  2. Garnek ze składnikami podgrzewajcie na średnim ogniu, mieszajcie do połączenia i rozpuszczenia się składników.
  3. Gdy składniki się rozpuszczą i połączą w masę, zdejmijcie ją z ognia i pozostawcie do wystudzenia. 
  4. Białka i zółtka oddzielcie od siebie. 
  5. Następnie do ostudzonej masy dodajcie żółtka i dobrze zmiksujcie. 
  6. Wsypcie do niej przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość wymieszajcie. 
  7. Białka jaj ubijcie ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
  8. Dodajcie ją do masy i delikatnie ją do niej wmieszajcie. 
  9. Gotowe ciasto przelejcie do formy o wymiarach 23x39 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa serowa

  1. Masło utrzyjcie w misce tak, by było puszyste.
  2. Dodajcie pozostałe składniki: 500 g twarogu półtłustego, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 4 jaja i zmiksujcie do połączenia się składników. 
  3. Na ciasto nakładajcie łyżką porcje masy serowej. 
  4. Tak przygotowane ciasto pieczcie w 180 st. C około 45 minut. 
  5. Po tym czasie upieczoną Izaurę wyjmijcie i pozostawcie do ostudzenia.

Polewa czekoladowa

  1. Śmietanę podgrzejcie, dodajcie posiekaną czekoladę i wymieszajcie do jej rozpuszczenia. 
  2. Gdy lekko przestygnie wysmarujcie nią ciasto. Smacznego!
     

Źródło: gotujmy.pl 
 

sernik oreo
Gotujmy.pl/akrobatka2
Newsy
Puszysty i obłędnie delikatny sernik Oreo. Koniecznie dodajcie 1 składnik. Wszyscy będą się nim zajadać
Obok delikatnego, a jednocześnie wilgotnego sernika, nikt nie przejdzie obojętnie. Ten przygotowany z dodatkiem ciasteczek Oreo, z pewnością zachwyci waszych bliskich.

Na hasło „sernik Oreo” ślinka już sama cieknie. Ciasta na bazie twarogu są niezwykle delikatne i aromatyczne. Nie ma osoby, która przeszłaby obok takiego deseru obojętnie. Tym bardziej, kiedy jest on wzbogacony o kakaowe ciasteczka z kremem. Taki sernik idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy bądź jako samodzielny deser. Sekretny składnik sernika Ciasto z twarogiem samo w sobie jest dość smaczne, ale dodatek ekstraktu z wanilii dodatkowo podkręca cały aromat deseru. Dzięki niemu ser zyskuje na pięknym zapachu po upieczeniu, a także wyjątkowym smaku, którego nie da się niczym innym podrobić. Całość sernika uzupełniają ciasteczka Oreo. Stanowią one spód całego ciasta.  Przepis na dwukolorowy sernik Oreo z ekstraktem z wanilii Składniki: 350 g ciastek oreo 70 g masła 1 kg twarogu w wiaderku lub zmielonego ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka śmietany 12% 4 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Wszystkie składniki do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopcie i ostudźcie. Do kielicha blendera przełóżcie ciastka oreo, pozostawiając 4 sztuki. Zmiksujcie je wraz z roztopionym masłem do połączenia składników. Blachę o wymiarach 24x24 cm lub większą tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia. Do przygotowanej formy przełóżcie masę ciasteczkową i całość równomiernie rozmieśćcie. Twaróg przełóżcie do większej miski. Do niego dodajcie cukier oraz ekstrakt z wanilii. Całość utrzyjcie za pomocą miksera. W międzyczasie do miski wlejcie śmietankę. Później stale mieszając do masy twarogowej wbijajcie po jednym jajku. Na koniec wsypcie przesianą mąkę i wymieszajcie całość delikatnie. Obie...

piernik przekładany masą truskawkową
Gotujmy.pl/halina
Newsy
Ten piernik zrobi prawdziwą furorę wśród najmłodszych. W jego wnętrzu kryje się przepyszna masa...
Gwarantujemy, że takiej wersji piernika jeszcze nie mieliście okazji skosztować!

Ten wyjątkowo lekki i puszysty piernik kryje w sobie krem truskawkowy. To nietypowe połączenie jest naprawdę zaskakujące – owocowa masa na bazie świeżych owoców wspaniale łączy się z ciastem przesyconym aromatem korzennych przypraw.  Ta piernikowa wariacja smakuje zwłaszcza najmłodszym gościom! W porównaniu z tradycyjnym, ciężkim piernikiem z dodatkiem miodu, ten zachwyca swoją lekkością. Jest tak dobry, że zniknie do ostatniego okruszka. Przepis na piernik przekładany masą truskawkową Składniki na piernik 2 szklanki mąki Szklanka cukru Szklanka mleka 3 duże jajka 2 łyżki ciemnego kakao 1 słoik powideł śliwkowych 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika Składniki na masę truskawkową 2 żółtka 300 g masła ¾ szklanki cukru pudru 350 g truskawek Przygotowanie Przygotujcie dużą miskę i wbijcie do niej jajka, dodajcie powidła śliwkowe, olej i cukier. Całość zmiksujcie. W drugiej misce wymieszajcie suche składniki: mąkę, kakao, opakowanie przyprawy do pierników oraz sodę oczyszczoną. Do pierwszej masy dodawajcie po łyżce mleka i suchych składników i miksujcie dokładnie. Prostokątną formę 20 x 25 cm wyłóżcie dokładnie papierem do pieczenia i wlejcie do niej przygotowane ciasto. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Świeże truskawki umyjcie, oderwijcie szypułki i zmiksujcie blenderem. Jeśli macie mrożone truskawki to musicie wrzucić je na sitko i poczekać aż całkowicie się rozmrożą i puszczą sok. Zmiksujcie żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajcie do masy masło w temperaturze pokojowej – łatwiej będzie je zmiksować. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodawajcie po łyżce zmiksowanych truskawek. Wystudzony...

Wielkanocny przepis na babkę rumową. Pokochacie ten jej delikatny posmak
Gotujmy.pl/sylwiach
Newsy
Wielkanocny przepis na babkę rumową. Pokochacie ten jej delikatny posmak
Większość osób czeka z utęsknieniem na nadchodzące święta, a to ze względu na pyszności, jakie pojawiają się na stole. Podczas Wielkanocy nie może zabraknąć również słodkich wypieków, które są uwieńczeniem całości.

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Większość gospodyń już od pewnego czasu obmyśla przygotowanie tradycyjnych dań, których nie może zabraknąć na stole. Wśród nich są takie jak żurek, faszerowane jajka, pasztet jajeczny czy biała kiełbasa. Żadna uroczystość nie może się obyć również bez pysznych wypieków. Klasyczne słodkości na Wielkanoc to babka, mazurek, pascha bądź sernik.  Wielkanocna babka rumowa Ciasto z dodatkiem rumu jest niezwykle delikatne i aromatyczne, zaś polewa z kwaśniejszego lukru uzupełnia całość. To doskonała propozycja na deser podczas świąt. Różni się trochę smakiem od tradycyjnego przepisu, ale z pewnością przypadnie do gustu waszym bliskim, a wy zanim się obejrzycie to ciasto zniknie z talerzy. Przepis na babkę rumową Składniki: 4 jajka 2 szklanki mąki ¾ szklanki cukru 200 g margaryny ½ szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki kakao 6 łyżek rumu Lukier: 1 białko jaja 1 szklanka cukru pudru sok z ½ cytryny Przygotowanie: Margarynę roztopcie oraz pozostawcie do ostudzenia. Mąkę wymieszajcie razem z proszkiem do pieczenia. Jajka rozbijcie do miski. Do nich dodajcie cukier i całość utrzyjcie na puch za pomocą miksera. Do utartych jajek z cukrem delikatnie wlejcie ostudzoną  margarynę, rum i mleko, a także przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszajcie do połączenia składników. Formę do pieczenia dokładnie wysmarujcie margaryną oraz wysypcie mąką. Do blaszki przelejcie przygotowane ciasto. Z wierzchu posypcie je kakao i delikatnie zamieszajcie. Blachę z ciastem wstawcie ostrożnie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez godzinę.  Po upływie danego czasu wyjmijcie je oraz odstawcie do...

sernik z mlekiem w proszku
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy
Kremowy sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie. Zakochacie się w tym smaku
Nietypowy sernik bazujący na mleku w proszku, które nadaje mu wyjątkowego smaku. Jeśli nigdy wcześniej go nie jedliście to koniecznie musicie wypróbować.

Macie w zwyczaju dodawać do sernika rodzynki, olejki zapachowe (np. migdałowy, rumowy lub pomarańczowy)? Ten sernik ich nie potrzebuje! Dodatek mleka w proszku sprawia, że nic więcej masie serowej nie potrzeba. Ten składnik nada pysznego smaku i sprawi, że ciasto będzie miało kremową konsystencję. Ten sernik na kruchym kakaowym spodzie ma również pyszne ciasto na wierzchu. Koniecznie upieczcie to ciasto na wyjątkową okazję – urodziny, imieniny albo z okazji Wielkanocy lub Bożego Narodzenia. Przepis na kremowy sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie Składniki na ciasto kakaowe 3 szklanki mąki pszennej 250g margaryny 1 szklanka cukru pudru 3 żółtka 2-3 łyżki kakao 3 łyżki śmietany 1 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody Składniki na masę serową 1,5kg zmielonego twarogu lub sera, który musicie zmielić trzy razy 10 jajek 100g mąki ziemniaczanej 100g mleka w proszku 100g masła 400g cukru pudru Przygotowanie Mąkę przesiejcie do miski, aby ją napowietrzyć. Zagniećcie z margaryną pokrojoną na kawałki, a następnie dodajcie pozostałe składniki. Jeśli ciasto jest zbyt suche i nie chce się zlepić, możecie dodać więcej śmietany. Zagniecione ciasto podzielcie na dwie części, zawińcie w folię spożywczą i schowajcie do lodówki. Oddzielcie białka od żółtek i zmiksujcie je na sztywno ze szczyptą soli. W drugiej misie utrzyjcie masło z cukrem na puch, a następnie wmiksujcie żółtka. Do masy dodajcie po kolei zmielony twaróg, mleko w proszku i mąkę. Miksujcie, aż składniki dobrze się połączą. Dodajcie ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie wmieszajcie za pomocą trzepaczki albo miksując na najwolniejszy obrotach tylko do połączenia się mas. Prostokątną blachę wyłóżcie papierem do...