To wspaniałe ciasto cieszy się popularnością od lat! Znane jeszcze w latach 80, kiedy leciał serial „Izaura”. Oglądaliście?
Izaura to pyszne połączenie delikatnego, czekoladowego murzynka i puszystego, wilgotnego sernika. Każdy kęs to przyjemność nie do opisania. Wielu smakoszy piecze go od lat bo zawsze się sprawdza czy na święta czy na inne miłe okoliczności. Do kawy i herbaty pasuje idealnie. Ten smak nie ma sobie równych!
Ciasto Izaura czyli sernik na murzynku
Składniki:
Ciasto
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 1/4 szklanki cukru
- 3 łyżki dobrej jakości kakao
- 4 jajka w temperaturze pokojowej
- 250 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek wody
Masa serowa
Zobacz także:
- 500 g twarogu półtłustego w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 jaja w temperaturze pokojowej
- 125 g masła w temperaturze pokojowej
Polewa czekoladowa
- 150 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki śmietany kremówki 30 %
Sposób przygotowania:
Ciasto
- Masło, kakao, cukier wsypcie do garnka i zalejcie wodą.
- Garnek ze składnikami podgrzewajcie na średnim ogniu, mieszajcie do połączenia i rozpuszczenia się składników.
- Gdy składniki się rozpuszczą i połączą w masę, zdejmijcie ją z ognia i pozostawcie do wystudzenia.
- Białka i zółtka oddzielcie od siebie.
- Następnie do ostudzonej masy dodajcie żółtka i dobrze zmiksujcie.
- Wsypcie do niej przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość wymieszajcie.
- Białka jaj ubijcie ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Dodajcie ją do masy i delikatnie ją do niej wmieszajcie.
- Gotowe ciasto przelejcie do formy o wymiarach 23x39 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa serowa
- Masło utrzyjcie w misce tak, by było puszyste.
- Dodajcie pozostałe składniki: 500 g twarogu półtłustego, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 4 jaja i zmiksujcie do połączenia się składników.
- Na ciasto nakładajcie łyżką porcje masy serowej.
- Tak przygotowane ciasto pieczcie w 180 st. C około 45 minut.
- Po tym czasie upieczoną Izaurę wyjmijcie i pozostawcie do ostudzenia.
Polewa czekoladowa
- Śmietanę podgrzejcie, dodajcie posiekaną czekoladę i wymieszajcie do jej rozpuszczenia.
- Gdy lekko przestygnie wysmarujcie nią ciasto. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl