To wspaniałe ciasto cieszy się popularnością od lat! Znane jeszcze w latach 80, kiedy leciał serial „Izaura”. Oglądaliście?  

Izaura to pyszne połączenie delikatnego, czekoladowego murzynka i puszystego, wilgotnego sernika. Każdy kęs to przyjemność nie do opisania. Wielu smakoszy piecze go od lat bo zawsze się sprawdza czy na święta czy na inne miłe okoliczności. Do kawy i herbaty pasuje idealnie. Ten smak nie ma sobie równych! 

Ciasto Izaura czyli sernik na murzynku

Składniki:

Ciasto

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki dobrej jakości kakao
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek wody

Masa serowa

Zobacz także:

  • 500 g twarogu półtłustego w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 jaja w temperaturze pokojowej
  • 125 g masła w temperaturze pokojowej

Polewa czekoladowa

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki śmietany kremówki 30 %

Sposób przygotowania:

Ciasto

  1. Masło, kakao, cukier wsypcie do garnka i zalejcie wodą. 
  2. Garnek ze składnikami podgrzewajcie na średnim ogniu, mieszajcie do połączenia i rozpuszczenia się składników.
  3. Gdy składniki się rozpuszczą i połączą w masę, zdejmijcie ją z ognia i pozostawcie do wystudzenia. 
  4. Białka i zółtka oddzielcie od siebie. 
  5. Następnie do ostudzonej masy dodajcie żółtka i dobrze zmiksujcie. 
  6. Wsypcie do niej przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość wymieszajcie. 
  7. Białka jaj ubijcie ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
  8. Dodajcie ją do masy i delikatnie ją do niej wmieszajcie. 
  9. Gotowe ciasto przelejcie do formy o wymiarach 23x39 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa serowa

  1. Masło utrzyjcie w misce tak, by było puszyste.
  2. Dodajcie pozostałe składniki: 500 g twarogu półtłustego, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 4 jaja i zmiksujcie do połączenia się składników. 
  3. Na ciasto nakładajcie łyżką porcje masy serowej. 
  4. Tak przygotowane ciasto pieczcie w 180 st. C około 45 minut. 
  5. Po tym czasie upieczoną Izaurę wyjmijcie i pozostawcie do ostudzenia.

Polewa czekoladowa

  1. Śmietanę podgrzejcie, dodajcie posiekaną czekoladę i wymieszajcie do jej rozpuszczenia. 
  2. Gdy lekko przestygnie wysmarujcie nią ciasto. Smacznego!
     

Źródło: gotujmy.pl