Błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego
Newsy

Ciasto drożdżowe znowu nie wyrosło? Po raz kolejny popełniliście ten banalny błąd

Jeśli czasem nie wyrasta wam ciasto drożdżowe, a nie wiecie, dlaczego tak się dzieje, koniecznie przeczytajcie ten artykuł.

Ciasto drożdżowe to znany przysmak. Z jednej strony jest ono bardzo proste i nie wymaga skomplikowanych składników, z drugiej nie tak łatwo osiągnąć perfekcję w sztuce wyrabiania ciasta drożdżowego. Poznajcie kuchenne triki na idealne ciasto drożdżowe, a także błędy, których musicie unikać.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na idealne na cisto drożdżowe

Ciasto drożdżowe przygotowuje się w Polsce od pokoleń. Wasze babcie, prababcie i mamy z pewnością znały lub znają przepis na idealne ciasto drożdżowe. Jeśli one wam go nie przekazały, skorzystajcie z naszych sprawdzonych proporcji.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 180 ml ciepłego mleka
  • 35 g świeżych drożdży piekarniczych
  • 2 jajka
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła
  • ciepła woda
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

To proporcje na ideale ciast drożdżowe. Same składniki to jednak nie wszystko, jeśli korzystacie z podobnego przepisu, a wasze ciasto nie wyrasta, być może popełniacie inny znany błąd.

Zobacz także
ciasto drożdżowe

Fatalny błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Dlatego w cieście „czuć drożdże”

Gołąbki

Gołąbki inne niż wszystkie. Błyskawiczny przepis na uwielbiane danie Polaków

Temperatura w cieście drożdżowym

Temperatura jest kluczem idealnego ciasta drożdżowego. Chodzi tu jednakowo o temperaturę składników, temperaturę wyrabiania, rośnięcia oraz pieczenia.

  • Składniki na ciasto drożdżowe mieć temperaturę pokojową, płyny (mleko, woda i masło) powinny być za to ciepłe. Dzięki dobrej temperaturze, ciasto szybciej się połączy i łatwiej wyrośnie.
  • Przy robieniu zaczynu drożdżowego z cukru i mleka nie używajcie zbyt gorącego mleka. Może ono zabić drożdże i pogrzebiecie szansę na pulchny wypiek.
  • Kolejnym etapem, w którym kluczową rolę odgrywa temperatura, jest wyrastanie ciasta. Odłóżcie je w ciepłe i spokojne miejsce. Ciasto drożdżowe powinno rosnąć w temperaturze ok. 30 stopni. Jeśli w mieszkaniu lub domu nie jest za ciepło, możecie postawić je przy grzejniku (nie za blisko!), kominku lub włożyć do rozgrzanego do 30 stopni piekarnika. Ciasto powinno spokojnie i miarowo rosnąć.
  • Ciasto drożdżowe piecze się w temperaturze ok. 170-200 stopni Celsjusza. Po zakończeniu pieczenia pozostawcie je na chwilę w uchylonym piekarniku, zapobiegnie to szokowi temperaturowemu i opadnięciu ciasta.
Trik na wyrastanie ciasta
Newsy
Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe szybko wyrosło? Znamy świetny trik. Chwila roboty
Na pewno uwielbiacie ciasto drożdżowe! Dowiedzcie się jak przyśpieszyć jego robienie.

Dobre ciasto drożdżowe nie ma sobie równych. Chrupiące i lekko rumiane z zewnątrz, puszyste w środku i bardzo lekkie dzięki dobremu wyrośnięciu. Takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Czasami, szczególnie w ziemie, kiedy w domu nie jest za ciepło, ciasto drożdżowe może długo wyrastać. Przyśpieszcie ten proces, stosując jeden prosty trik. Ciasto drożdżowe Ten wypiek z mąki i drożdży kocha wiele pokoleń. Zajadają się nim zarówno najmłodsi, jak i seniorzy. Pyszne ciasto drożdżowe to gwarancja sukcesu, gdy chcecie poczęstować kogoś czymś pysznym do kawy, albo przygotować lekką, słodką kolację lub śniadanie. Przepis na ciasto drożdżowe Składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 jajka 30 g świeżych drożdży 400 ml mleka 4 łyżki rozpuszczonego masła Szczypta soli Przygotowanie ciasta drożdżowego: Rozkruszone drożdże wymieszajcie z łyżką cukru i lekko podgrzanym mlekiem. Dodajcie kilka łyżek mąki, by powstał zaczyn. Zaczyn przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. Mąkę wsypcie do dużej miski. Dodajcie cukier, jajka, szczyptę soli i masło. Dodajcie wyrośnięty zaczyn. Wyróbcie ciasto dokładnie. W razie potrzeby regulujcie konsystencję, dodając więcej mąki lub mleka albo wody. Przykryjcie ciasto i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto uformujcie w ulubiony kształt: warkocz, bułeczki, placek, albo przełóżcie na blachę. Pieczcie w nagrzanym piekarniku przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostawcie przez chwilę we wyłączonym piekarniku, by uniknąć szoku temperaturowego i opadnięcia. Wyrastanie ciasta drożdżowego Ciasto drożdżowe powinno wyrastać w ciepłym, choć nie za gorącym miejscu. Idealna temperatura do...

Ciasto z drożdży wyrabianie
Pixabay
Newsy
Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe? Nie pomińcie tego kroku, bo nigdy nie wyrośnie
Ciasto drożdżowe czasem nie wychodzi lub nie wyrasta? Sprawdźcie, czy na pewno postępujecie według instrukcji!

Ciasto drożdżowe to niesamowity wypiek, który gości często na polskich stołach. Przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Ciasto drożdżowe zdecydowanie się nie starzeje i dalej jest uwielbiane przez ludzi w każdym wieku. To baza do wyrobu pysznych chałek, placków z owocami czy drożdżówek z kruszonką. Idealne ciasto drożdżowe zachwyca swoją pulchnością, ale też chrupkością. Powinno rozpływać się w ustach i być lekkie jak chmurka. Pulchne ciasto drożdżowe Pulchne, miękkie i lekkie ciasto drożdżowe, to zasługa oczywiście drożdży. Ujarzmienie tych grzybów i znalezienie dla nich zastosowania w kuchni, to niesamowite osiągnięcie człowieka! Drożdże w procesie oddychania produkują gaz - dwutlenek węgla, który wypełnia ciasto, powoduje jego rośnięcie i odpowiada za niesamowitą pulchność wypieku. By drożdże dobrze sprawowały swoją rolę, trzeba dać im dobre warunki do wzrostu! Te specyficzne grzyby są szczególnie wrażliwe na temperaturę. By ciasto drożdżowe było idealne, koniecznie musicie wykonać wszystkie konieczne czynności bez pomijania żadnego z etapów. Tylko wtedy wasze drożdże będą działać na pełnych obrotach, spulchniając ciasto, a wypiek będzie idealny. Składniki na ciasto drożdżowe 4 łyżki masła 2 jajka 600 g mąki pszennej 200 ml mleka Ciepła woda Szczypta soli 2 łyżki cukru 40 g drożdży Przygotowanie ciasta drożdżowego Wszystkie składniki wykorzystywane do ciasta (oprócz wody i mleka) powinny mieć temperaturę pokojową. Wyjmijcie je z lodówki i pozwólcie odpocząć przez jakiś czas na blacie. Ciasto ze składników o tej samej temperaturze szybciej wyrośnie. Wsypcie do dużej miski mąkę. Rozpuśćcie w podgrzanym mleku drożdże, dodajcie do nich cukier i olej lub masło. Wymieszajcie drożdże z...

Czy ciasto drożdżowe wymaga ciszy, żeby nie opadło? To fakt czy mit?
Flickr
Newsy
Czy ciasto drożdżowe wymaga ciszy, żeby nie opadło? To fakt czy mit?
Czy to prawda, że ciasto drożdżowe nie wyrośnie, gdy będzie za głośno? Sprawdźcie.

Na pewno słyszeliście kiedyś o przesądzie, który mówi o tym, że nie powinno się gotować w czasie burzy rosołu, ponieważ ten skwaśnieje. To zwykły mit, ponieważ burza i towarzyszące jej pioruny, tak naprawdę nie mają z tym nic wspólnego. Jedzenie, w tym rosół, psuje się pod wpływem wilgoci i gorąca, ale na pewno nie ma na to wpływu burza. A co z ciastem drożdżowym? Czy ciasto drożdżowe wymaga ciszy, żeby nie opadło? Jednym z popularnych kulinarnych przesądów jest ten dotyczący ciasta drożdżowego. Zgodnie z ludowymi wierzeniami, ciasto drożdżowe potrzebuje ciszy do wyrośnięcia w trakcie pieczenia. To oczywiście nieprawda.  Prawdą jest natomiast to, że drożdżowe ciasto powinno wyrastać w spokoju i nie lubi być gwałtownie poruszane, ponieważ pęcherzyki powietrza pękają wówczas za szybko i takie ciasto opada. Nie ma jednak na nie wpływu żaden dźwięk. Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe? Chcecie zrobić perfekcyjne i puszyste ciasto drożdżowe? Zacznijcie od przygotowania niezbędnych składników. Do przygotowania ciasta drożdżowego, będziecie potrzebować takich składników, jak: mąka pszenna woda drożdże sól cukier masło lub olej jajko mleko A oto 8 zasad idealnego ciasta drożdżowego: Jeżeli chcecie zrobić idealne ciasto drożdżowe, trzymajcie się poniższych zasad: Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinny mieć temperaturę pokojową. Woda, z której zrobicie rozczyn, powinna mieć temperaturę około 35°C. Rozczyn nie powinien być zbyt wodnisty - powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Najlepsza temperatura do rośnięcia ciasta to ta od 25°C do 35°C. Warto długo wyrabiać ciasto (ok. 15 minut). Im staranniej wyrabiane ciasto, tym będzie bardziej napowietrzone, a co za tym idzie -...

czy można trzymać ciasto drożdżowe w lodówce?
Adobe Stock
Newsy
Chcecie, żeby ciasto drożdżowe było smaczniejsze? Wstawcie je do wyrośnięcia w to nietypowe miejsce
O tym, że ciasto drożdżowe potrzebuje ciepła do wyrośnięcia, wiedzą nawet osoby nie mające pojęcia o pieczenia. A jak takie ciasto reaguje na zimno?

Drożdżówki, paszteciki, ciasta, pizze, pierogi – zastosowań ciasta drożdżowego jest naprawdę całe mnóstwo. Tak samo dużo jest metod i sposobów wyrabiania ciasta drożdżowego. Począwszy od sposobu przyrządzania zaczynu z drożdży, a skończywszy na jego wyrastaniu. Zatrzymajmy się więc przy rośnięciu drożdżowego ciasta. Przyjęło się, że ciasto drożdżowe najlepiej i najszybciej rośnie w cieple. Częściowo to prawda, częściowo nie. Odstawiona pod kaloryfer miska z ciastem drożdżowym rzeczywiście szybko podwoi swoją objętość. Gorzej ze smakiem. Zbyt wysoka temperatura podczas wyrastania, poskutkuje za bardzo wyczuwalnym smakiem drożdży w cieście. Czy można trzymać ciasto drożdżowe w lodówce? Lepiej więc wybierać więc ciepłe, ale nie za gorące miejsca w domu. A co z rośnięciem ciasta drożdżowego w zimnie? Taki sposób preferują doświadczeni pizzerzy i eksperci w pieczeniu drożdżowego ciasta.  Odstawione do lodówki ciasto rośnie bardzo powoli, ale po wyrośnięciu i wypieczeniu smakuje naprawdę doskonale. Wystarczy więc po zakończeniu wyrabiania ciasta uformować z niego kulę, przykryć w misce folią spożywczą i odstawić na całą noc do lodówki. Będziecie zachwyceni efektami nazajutrz! Przepis na szybkie i łatwe ciasto drożdżowe Składniki: 1 kg mąki pszennej 1 jajko Łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 20 g świeżych drożdży (ok. 1/5 opakowania) 4 łyżki oleju 1,5 szklanki ciepłej wody lub mleka Przygotowanie: Drożdże rozczyńcie z cukrem. Mąkę przesiejcie i wsypcie do dużej miski lub garnka. Podgrzejcie mleko lub wodę. Do większości mąki dodajcie drożdże, sól i zacznijcie wyrabiać ciasto, dolewając do środka odrobinę ciepłego płynu. Na początku można wyrabiać ciasto łyżką, potem zacznijcie...