Ciasto drożdżowe to znany przysmak. Z jednej strony jest ono bardzo proste i nie wymaga skomplikowanych składników, z drugiej nie tak łatwo osiągnąć perfekcję w sztuce wyrabiania ciasta drożdżowego. Poznajcie kuchenne triki na idealne ciasto drożdżowe, a także błędy, których musicie unikać.
Przepis na idealne na cisto drożdżowe
Ciasto drożdżowe przygotowuje się w Polsce od pokoleń. Wasze babcie, prababcie i mamy z pewnością znały lub znają przepis na idealne ciasto drożdżowe. Jeśli one wam go nie przekazały, skorzystajcie z naszych sprawdzonych proporcji.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 180 ml ciepłego mleka
- 35 g świeżych drożdży piekarniczych
- 2 jajka
- 4 łyżki rozpuszczonego masła
- ciepła woda
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
To proporcje na ideale ciast drożdżowe. Same składniki to jednak nie wszystko, jeśli korzystacie z podobnego przepisu, a wasze ciasto nie wyrasta, być może popełniacie inny znany błąd.
Zobacz także:
Temperatura w cieście drożdżowym
Temperatura jest kluczem idealnego ciasta drożdżowego. Chodzi tu jednakowo o temperaturę składników, temperaturę wyrabiania, rośnięcia oraz pieczenia.
- Składniki na ciasto drożdżowe mieć temperaturę pokojową, płyny (mleko, woda i masło) powinny być za to ciepłe. Dzięki dobrej temperaturze, ciasto szybciej się połączy i łatwiej wyrośnie.
- Przy robieniu zaczynu drożdżowego z cukru i mleka nie używajcie zbyt gorącego mleka. Może ono zabić drożdże i pogrzebiecie szansę na pulchny wypiek.
- Kolejnym etapem, w którym kluczową rolę odgrywa temperatura, jest wyrastanie ciasta. Odłóżcie je w ciepłe i spokojne miejsce. Ciasto drożdżowe powinno rosnąć w temperaturze ok. 30 stopni. Jeśli w mieszkaniu lub domu nie jest za ciepło, możecie postawić je przy grzejniku (nie za blisko!), kominku lub włożyć do rozgrzanego do 30 stopni piekarnika. Ciasto powinno spokojnie i miarowo rosnąć.
- Ciasto drożdżowe piecze się w temperaturze ok. 170-200 stopni Celsjusza. Po zakończeniu pieczenia pozostawcie je na chwilę w uchylonym piekarniku, zapobiegnie to szokowi temperaturowemu i opadnięciu ciasta.