Ciasto drożdżowe wyszło kwaśne? Ten popularny błąd może być powodem
Adobe Stock
Newsy

Ciasto drożdżowe wyszło kwaśne? Ten popularny błąd może być powodem

Drożdżówki, ciasta drożdżowe i najlepiej z kruszonką! To jeden z ulubionych wypieków Polaków, ale nie tylko. Dobrze przygotowane ciasto jest niezwykle delikatne i puszyste. Niestety popełnienie jednego błędu może efekt końcowy skazać na porażkę.

Wiele osób wzbrania się przed przygotowaniem ciasta drożdżowego, a to ze względu na pewne kroki, o jakich należy pamiętać w trakcie przyrządzania. Odpowiednie proporcje są kluczem do sukcesu. Zresztą chyba nie ma osoby, która nie skusiłaby się na kawałek świeżo upieczonej drożdżówki. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Drożdżówka na wiele sposobów

Ciasto drożdżowe idealnie wpisuje się na każdą okazję, a to ze względu na sposób przygotowania wypieku. Obowiązkowym dodatkiem jest kruszonka, która nadaje mu odpowiedniego aromatu. Poza tym do drożdżówki można wykorzystać: owoce, bakalie czy cynamon. Odpowiedni wybór zależy od kwestii indywidualnych, ale również pory roku. Latem idealnie sprawdzają się sezonowe owoce jak truskawki, maliny czy jagody. Tworzą one razem niepowtarzalny smak, przypominający nieraz beztroskie czasy dzieciństwa.

Zobacz także
Jak uratować starą marchewkę? Ten trik jest hitem i przyda się każdej gospodyni domowej

Jak uratować starą marchewkę? Ten trik jest hitem i przyda się każdej gospodyni domowej

Czego nie jeść po szczepieniu przeciw COVID-19? Te produkty obciążają organizm

Czego nie jeść po szczepieniu przeciw COVID-19? Te produkty obciążają organizm

Przygotowanie ciasta drożdżowego

Wbrew pozorom przygotowanie ciasta drożdżowego nie należy do skomplikowanych czynności, aczkolwiek przyda się cierpliwość. W tym wypieku ważny jest czas, który poświęca się na wyrośnięcie początkowo rozczynu drożdżowego, a później samego ciasta. Do przyrządzenia tej słodkości należy zaopatrzyć się przede wszystkim w takie składniki jak:

  • drożdże, 
  • mąka,
  • cukier,
  • mleko, 
  • masło lub margarynę.

Z tych kilku składników powstaje aromatyczne ciasto. Osoby, które lubią urozmaicenia w wypiekach mogą dodać owoce czy bakalie, będące świetnym uzupełnieniem. Cały proces rozpoczyna się od rozczynu drożdżowego, który po wyrośnięciu miesza się z mąką i pozostałymi składnikami. Zagniecione ciasto odstawia się do odpowiedniego wyrośnięcia, a następnie wypieka się je w piekarniku. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe ze szklanką mleka.

Błąd, który niszczy smak drożdżówki 

Czasami po upieczeniu ciasta drożdżowego ma ono dosyć kwaśny posmak. To wynik popełnienia jednego kluczowego błędu! Mianowicie wynika on z pozostawienia ciasta w zbyt ciepłym miejscu lub na dłuższy czas, niż jest założony w przepisie. Taka sytuacja przytrafia się głównie w przypadku leniwych drożdżówek, które odstawia się na noc do lodówki. Aby uniknąć takiej wpadki, należy kontrolować właściwy czas wyrastania oraz temperaturę. Ciasto nie może leżakować ponad wyznaczony okres, gdyż drożdże zmieniają swój posmak i wypiek wychodzi kwaskowaty. 
 

Czytaj także:

Paszteciki z mięsem
femme0fatale/gotujmy.pl
Newsy
Paszteciki z mięsem z rosołu. Są nie tylko pyszne, ale też niedrogie
Nie macie pomysłu na to, co zrobić z mięsem z rosołu? Jeżeli dysponujecie maszynką do mielenia mięsa i odrobiną wolnego czasu – problem z głowy.

Wigilijny barszcz często zostaje jeszcze na pierwszy i drugi dzień świąt. To już świąteczna norma. Z przepisem na paszteciki z mięsem z rosołu mile zaskoczycie biesiadników, które doskonale pasują do świątecznego barszczu. Paszteciki z mięsem z rosołu to jednak propozycja nie tylko na święta. Jak sama ich nazwa wskazuje, to doskonała opcja dla wszystkich tych, którzy po zjedzeniu złocistej zupy z makaronem nie wiedzą co zrobić z wygotowanym mięsem. Nawet nie myślcie o jego wyrzucaniu! W kuchni nic nie powinno się marnować – weźmy sobie do serca tę dawną zasadę naszych mam i babć. Mięso dowolnego gatunku z rosołu na początku trzeba będzie oddzielić od kości – nie powinno być to szczególnie trudne zadanie ze względu na to, że gotowało się dość długo w naszym bulionie. Następnie kawałki mięsa należy przekręcić w maszynce do mięsa z dodatkiem marchewki i cebuli i farsz gotowy! Jeżeli będzie jednak zbyt gęsty i twardy, warto dodać do niego nieco rosołu lub nawet wody. Co z ciastem na paszteciki? Tutaj warto polecić recepturę Roberta Makłowicza . Znany i lubiany kulinarny ekspert i podróżnik zaleca użycie ciasta krucho-drożdżowego. Jeżeli chcemy, by było jeszcze bardziej szlachetne, użyjmy do jego wypieku prawdziwego masła. Przepis na paszteciki z mięsem z rosołu Składniki: 70 dag mięsa z rosołu dowolnego gatunku oddzielonego od kości. Cebula Marchewka Sól i pieprz do doprawienia Olej do smażenia 50 dag mąki pszennej 2-3 jaja (lub 4 same żółtka) 4 łyżki śmietany 10 dag masła lub innego tłuszczu 25 g świeżych drożdży (ok. ¼ paczki) Łyżka cukru Łyżeczka soli Przygotowanie: Cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i marchewkę startą na tarce smażcie delikatnie na oleju. Mielcie warzywa i mięso...

drozdzowy cynamonowiec do odrywania
Gotujmy.pl/edytaha
Newsy
Zakochacie się w tym drożdżowym cieście cynamonowym do odrywania. Jest bajecznie pyszne
Znacie ziołowy chlebek do odrywania? Jest hitem wszystkich imprez. Gwarantujemy, że to ciasto również nim się stanie.

Oto bajecznie pyszne ciasto drożdżowe, którym zajadają się wszyscy. Robi wrażenie, bo kawałki po prostu odrywa się od całości, nie ma potrzeby krojenia wypieku. Doskonale sprawdzi się na imprezach albo podczas weekendu w rodzinnym gronie, gdy na stole zawsze pojawiają się jakieś własnoręcznie zrobione słodkości. Cynamonowiec jest trochę czasochłonny, przede wszystkim ze względu na to, że wypieki drożdżowe potrzebują czasu, aby wyrosnąć. Ale zapewniamy, że dla tego efektu naprawdę warto. Od razu upiecz go z podwójnej porcji, bo pierwsza blacha znika w mgnieniu oka. Przepis na drożdżowy cynamonowiec do odrywania Składniki na ciasto 20 g świeżych drożdży 150 ml mleka 50 g cukru 400 g mąki pszennej + do podsypania Szczypta soli 2 jajka w temperaturze pokojowej 50 g masła + do wysmarowania keksówki Składniki nadzienie 70 g masła 1 duża łyżka cynamonu 100 g brązowego cukru Przygotowanie Do dużej miski przesiej mąkę. Mleko podgrzej w garnku. W miseczce rozetrzyj w połowie ciepłego mleka drożdże, dwie łyżki mąki i łyżkę cukru. Odstaw do wyrośnięcia. Masło roztop w garnku. Do mąki dodaj resztę cukru i mleka, ostudzone masło, szczyptę soli i rozbełtane jajka oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wymieszaj składniki i wyrób je dłońmi na gładkie ciasto. Miskę przykryj i odstaw ciasto do wyrośnięcia. Keksówkę dokładnie posmaruj masłem. Przygotuj nadzienie – roztop masło; w oddzielnej miseczce wymieszaj cukier z cynamonem. Na stolnicy lub blacie podsypanym mąką rozwałkuj dokładnie ciasto na duży prostokąt. Ciasto dokładnie posmaruj roztopionym masłem i posyp mieszanką cukru i cynamonu. Zostaw odrobinę masła i cukru na później. Ciasto pokrój na paski wzdłuż krótszego boku – powinno wyjść 6...

Makowiec
Pixabay/ pasja1000
Newsy
Babcine porady dzięki, którym makowiec nigdy nie będzie pękał. Ciasto będzie lepsze niż z cukierni
Makowiec to klasyka świątecznych słodkości. Polewany lukrem, mieszany z bakaliami, potrafi zachwycić nawet najbardziej wymagające podniebienie.

Wigilijne potrawy to nie tylko kapusta z grzybami czy barszcz czerwony, ale również pyszne ciasta. Jednym z najlepszych jest makowiec. To z pozoru łatwe ciasto można jednak zepsuć. Jak sprawić, by wyszedł aromatyczny i nie pękał? Krótka historia makowca To typowe danie wigilijne, które niegdyś gościło tylko na stołach w zamożnych domach.  W niektórych rejonach kraju rozpowszechnił się dopiero po drugiej wojnie światowej m.in. za sprawą osiedleńców z Polski wschodniej. Regionalnie przybiera różną formę, np. formę składanych bułeczek z nadzieniem, placków przekładanych makiem. Według ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia ma zapewniać szczęście i chronić przed działaniem złych sił .  Sposoby na przyrządzenie makowca Przed zrobieniem makowca należy w szczególny sposób podejść do samego maku. Mak przeznaczony na masę należy odpowiednio przygotować przed zmieleniem. Jednym ze sposobów jest sparzenie ziaren na sitku, następnie staranne odsączenie i odparowanie. Inna metoda to zalanie maku mlekiem lub wodą i odstawienie na pewien czas. Według większości przepisów, po sparzeniu lub namoczeniu ziaren należy je jeszcze dodatkowo podgotować. Następnie trzeba mak zmienić z cukrem, a na koniec dodać ulubione bakalie. To mogą być rodzynki, orzechy włoskie, żurawina, skórka pomarańczowa. Pamiętaj, że orzechy powinny być drobno posiekane. Makowce to najczęściej zwijana gruba warstwa masy makowej i ciasta drożdżowego, kruchego lub półkruchego. Gotowe makowce oblewa się zazwyczaj gotowanym lukrem, ozdabia surowymi ziarenkami maku lub kandyzowanej skórki pomarańczowej. To prawdziwie świąteczna eksplozja smaków. Co zrobić, żeby makowiec nie pękał? Ciasto makowe mimo wyjątkowego smaku, może się nie...

magda gessler przepisy wigilia
ONS/AdobeStock
Newsy
Magda Gessler nauczyła się go od babci. Dziś zdradza Polakom przepis. Ten makowiec jest fenomenalny
Poznajcie przepis Magdy Gessler na makowiec, inspirowany sekretną recepturą jej babci Ireny - jest przepyszny!

Znana restauratorka rozpieszcza swoich widzów! Przed świętami dzieli się własnymi przepisami na świąteczne potrawy i wypieki na swoim kanale w mediach społecznościowych. Koniecznie musicie wypróbować recepturę jej babci na makowiec – podobno smakuje fenomenalnie! Sekretny przepis Magda Gessler z rozrzewnieniem wspomina dawne czasy, gdy jako drobna nastolatka potrafiła na raz zjeść cały makowiec – bo był taki pyszny! Jej babcia Irena była prawdziwą mistrzynią w przygotowywaniu tego ciasta. Magda z bólem przyznaje, że ani ona, ani jej mama nigdy nie potrafiły powtórzyć tego wspaniałego wypieku, choć Gessler zdradziła, że jest coraz bliżej osiągnięcia tego smaku, który pamięta z dzieciństwa. Chyba większość z nas dałaby wiele, by móc nauczyć się tak piec i gotować, jak nasze babcie! Przepis na makowiec Magdy Gessler Do upieczenia makowca z przepisu inspirowanego recepturą babci Magdy Gessler, będziecie potrzebowali poniższych składników: Pół litra mleka 300 g cukru 50 g drożdży 12 jaj 230 g masła 50 g smalcu 75 dag mąki 250 g maku 250 ml miodu Skórka z cytryny i pomarańczy 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich Przygotowanie Ciasto drożdżowe: Robimy zaczyn z 250 ml mleka, 50 g cukru i drożdży. Dodajemy stopniowo zaczyn, mąkę i roztopione 200 g masła z 50 g smalcu. Zostawiamy do wyrośnięcia. Masa makowa: Do garnka wlewamy 250 ml mleka i dodajemy mak. Gotujemy, a po ostudzeniu mielimy w maszynce. Z 200 g cukru, 8 żółtek i 2 jaj ucieramy kogel mogel. Skórkę z cytrusów smażymy na maśle. Dodajemy do tego później kogel mogel, miód, bakalie i mak. Prażymy, a na koniec dodajemy ubite białka z dwóch jajek. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wykładamy masą...