Opadające ciasto drożdżowe
Pixabay
Newsy

Ciasto drożdżowe wyrosło i opadło? Winny jest 1 błąd. Zrobiliście go na samym początku

Przeczytajcie i uniknijcie na zawsze popełniania tego błędu przy robieniu ciasta drożdżowego.

Ciasto drożdżowe to jedno z popularniejszych rodzajów ciast do różnorodnych wypieków. Można jeść je na słodko pod postacią pysznych drożdżówek czy placków drożdżowych albo na słono, jako włoska focaccia lub pizza.

Dobre ciasto drożdżowe jest przede wszystkim puszyste i lekkie jak chmurka. Rozpływa się w ustach, niezależnie czy to ciasto jadane na słono, czy na słodko. Ciasto na drożdżówkę lub chałka, musi być pięknie przypieczone z zewnątrz, a najlepiej, gdy będzie wykończone słodką i chrupiącą kruszonką.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego ciasto drożdżowe opadło?

Jeśli przygotowujecie ciasto drożdżowe, na pewno zależy wam na tym, żeby pięknie wyrosło i pozostało puszyste i wysokie podczas i po pieczeniu, prawda? Wiemy, co trzeba zrobić, żeby tak się stało. Musicie uniknąć jednego błędu, który możecie popełnić już na początku przygotowywania ciasta.

Ciasto drożdżowe, które wyrosło, a potem opadło podczas pieczenia, po prostu za długo rosło! Stało się ono przez długie rośnięcie zbyt lekkie i wysokie. Przy pieczeniu gaz powstały w cieście uwolnił się, a ciasto po prostu opadło. Jak uniknąć tej sytuacji? Pilnujcie czasu rośnięcia ciasta! W tym wypadku nie sprawdza się zasada, że im dłużej rośnie ciasto, tym lepiej. Przypilnujcie też dobrych warunków rośnięcia ciasta, a będzie idealne.

Jak powinno rosnąć ciasto drożdżowe?

Tradycyjnie ciasto drożdżowe powinno wyrastać w cieple. Można też stosować wyrastanie w lodówce, ale konsystencja i właściwości ciasta drożdżowego są wtedy zupełnie inne. Jeśli chcecie przygotować tradycyjną drożdżówkę, placek z owocami lub chałkę, postawcie na tradycyjne rośnięcie w cieple. Pilnujcie tych zasad przy rośnięciu ciasta:

  • Ciasto drożdżowe powinno rosnąć w natłuszczonym pojemniku, żeby łatwiej się je odklejało.
  • Ciasto powinno być przykryte wilgotną ściereczką, aby nie wysychało.
  • Ciasto ma zwiększyć objętość dwukrotnie, nie więcej!
  • Po wyrośnięciu możecie zagnieść ciasto jeszcze raz i odstawić do ponownego wyrośnięcia.

Czas wyrastania ciasta drożdżowego

Czas wyrastania ciasta będzie bardzo różny w zależności od temperatury i ilości oraz rodzaju użytych drożdży. Najlepiej stosujcie więc metodę oceniania objętości, żeby sprawdzić, czy ciasto drożdżowe już wystarczająco wyrosło.

 

Ciasto drożdżowe wyszło kwaśne? Ten popularny błąd może być powodem
Adobe Stock
Newsy
Ciasto drożdżowe wyszło kwaśne? Ten popularny błąd może być powodem
Drożdżówki, ciasta drożdżowe i najlepiej z kruszonką! To jeden z ulubionych wypieków Polaków, ale nie tylko. Dobrze przygotowane ciasto jest niezwykle delikatne i puszyste. Niestety popełnienie jednego błędu może efekt końcowy skazać na porażkę.

Wiele osób wzbrania się przed przygotowaniem ciasta drożdżowego, a to ze względu na pewne kroki, o jakich należy pamiętać w trakcie przyrządzania. Odpowiednie proporcje są kluczem do sukcesu. Zresztą chyba nie ma osoby, która nie skusiłaby się na kawałek świeżo upieczonej drożdżówki.  Drożdżówka na wiele sposobów Ciasto drożdżowe idealnie wpisuje się na każdą okazję, a to ze względu na sposób przygotowania wypieku. Obowiązkowym dodatkiem jest kruszonka, która nadaje mu odpowiedniego aromatu. Poza tym do drożdżówki można wykorzystać: owoce, bakalie czy cynamon. Odpowiedni wybór zależy od kwestii indywidualnych, ale również pory roku. Latem idealnie sprawdzają się sezonowe owoce jak truskawki, maliny czy jagody. Tworzą one razem niepowtarzalny smak, przypominający nieraz beztroskie czasy dzieciństwa. Przygotowanie ciasta drożdżowego Wbrew pozorom przygotowanie ciasta drożdżowego nie należy do skomplikowanych czynności, aczkolwiek przyda się cierpliwość. W tym wypieku ważny jest czas, który poświęca się na wyrośnięcie początkowo rozczynu drożdżowego, a później samego ciasta. Do przyrządzenia tej słodkości należy zaopatrzyć się przede wszystkim w takie składniki jak: drożdże,  mąka, cukier, mleko,  masło lub margarynę. Z tych kilku składników powstaje aromatyczne ciasto. Osoby, które lubią urozmaicenia w wypiekach mogą dodać owoce czy bakalie, będące świetnym uzupełnieniem. Cały proces rozpoczyna się od rozczynu drożdżowego, który po wyrośnięciu miesza się z mąką i pozostałymi składnikami. Zagniecione ciasto odstawia się do odpowiedniego wyrośnięcia, a następnie wypieka się je w piekarniku. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe ze szklanką mleka. Błąd, który niszczy smak...

Ten trik przyspieszy wyrastanie ciasta drożdżowego. Genialny i prosty
Adobe Stock
Newsy
Ten trik przyspieszy wyrastanie ciasta drożdżowego. Genialny i prosty
Zapamiętajcie! Ten trik ułatwia przygotowywanie ciasta drożdżowego!

Ciasto drożdżowe to absolutny klasyk w kuchni. Mało kto jest w stanie się mu oprzeć. Zapach ciasta drożdżowego wypełnia cały dom pięknym aromatem. Ciasto drożdżowe jest także bazą dla wielu dań. Z drożdżowego ciasta robi się przecież chałkę , aromatyczne drożdżówki z nadzieniem i kruszonką, a także placki drożdżowe z pysznymi letnimi owocami. Ciasto drożdżowe to też główny składnik pizzy i włoskiej focacci – jada się je tez na słono. Pyszne ciasto drożdżowe – jak zrobić? Na pewno wasze mamy lub babcie przekazały wam przepis na ciasto drożdżowe. Jeśli nie, możecie skorzystać z naszych proporcji składników. Do ciasta drożdżowego potrzebujecie: 600 g mąki pszennej Kilka łyżek cukru 2 jajka 50 g świeżych drożdży 150 g masła Szczypta soli Wyrastanie ciasta drożdżowego Żeby ciasto drożdżowe było przepyszne, trzeba przede wszystkim pozwolić mu wyrosnąć. Ciasto drożdżowe rośnie dzięki drożdżom. Rozkładają one cukier na dwutlenek węgla, który jest gazem i powodują, że ciasto staje się puszyste i pięknie wyrasta. Drożdże odpowiadają wiec za sukces ciasta drożdżowego. Jeśli chcecie wspomóc pracę drożdży, zapewnijcie im odpowiednie warunki do wzrostu. Niektórzy praktykują wyrabianie zaczynu drożdżowego poprzez zmieszanie mleka z drożdżami i cukrem, ale nie jest to konieczne do uzyskania idealnego ciasta drożdżowego.  Na pewno do wyrośnięcia potrzebne jest za to drożdżom odrobinę czasu. Dobrze rosną one w ciepłym i spokojnym miejscu, bez przeciągów. Wiele osób wstawia ciasto drożdżowe do wyrośnięcia pod koc, obok kaloryfera albo przy kominku. Niektórzy wiedzą też o sposobie wyrastania ciasta drożdżowego w piekarniku – jedynie przy włączonej lampce. My chcemy podzielić się jeszcze innym patentem na dobre...

ciasto drożdżowe
Adobe Stock
Newsy
Fatalny błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Dlatego w cieście „czuć drożdże”
Godzina zagniatania, godzina rośnięcia i efekt, którego nie życzylibyśmy nikomu. Jak sprawić, by ciasto drożdżowe nie smakowało i pachniało po upieczeniu drożdżami?

Pieczenie rogalików drożdżowych z czekoladą , drożdżowego ciasta ze śliwkami czy chleba na drożdżach z ziołami prowansalskimi to prawdziwa sztuka. Nie bez przyczyny przepisy na to ciasto  są przekazywane z pokolenia na pokolenie. W wielu rodzinach jego robienie to prawdziwa sztuka i rytuał. Przy tym wypieku wystarczy jeden błąd, a ciasto nie nadaje się do jedzenia.  Ktoś kiedyś powiedział, że przyrządzanie ciasta drożdżowego ma w sobie coś z magii. Przesada? Być może jest w tym jednak ziarno prawdy. Oczywiście magia drożdżowego ciasta sprowadza się właśnie do drożdży, a właściwie do ich niesamowitych właściwości. Szybko rosnące ciasto z dodatkiem tych pączkujących mikroorganizmów zawsze robi wrażenie. Dlaczego w drożdżowym cieście zbyt mocno czuć drożdże? Wypieki z drożdży są pulchne, puszyste, lekkie jak chmurka i nieziemsko smaczne. Przynajmniej wtedy, gdy są wykonane tak jak należy. Podczas pieczenia ciasta drożdżowego niestety można popełnić mnóstwo błędów, z których bez problemu dałoby się wypunktować całą litanię. My skupimy się na najważniejszym. A jest nim nieprzyjemny, zbyt drożdżowy zapach ciasta po wypieku. Drożdże są rzeczywiście fantastycznym dodatkiem piekarniczym, ale nie ma chyba zbyt wielu osób, które lubią ich smak i zapach już w gotowym produkcie. Czasem jednak zdarza się, że po wyciągnięciu blachy z ciastem z piekarnika, czujecie, że coś jest ewidentnie nie tak, jak trzeba. Kilka ruchów nożem, ukrojony kawałek, a w cieście po prostu „czuć drożdżami”. Co może być tego przyczyną? Jak dużo drożdży należy dodawać do ciasta drożdżowego? Po pierwsze należy zwrócić uwagę na to, ile drożdży użyliście do wyrobu ciasta. W tym celu trzeba trzymać się przepisu. Standardem jest dodawanie na 1 kg mąki około 20 g...

Czy ciasto drożdżowe wymaga ciszy, żeby nie opadło? To fakt czy mit?
Flickr
Newsy
Czy ciasto drożdżowe wymaga ciszy, żeby nie opadło? To fakt czy mit?
Czy to prawda, że ciasto drożdżowe nie wyrośnie, gdy będzie za głośno? Sprawdźcie.

Na pewno słyszeliście kiedyś o przesądzie, który mówi o tym, że nie powinno się gotować w czasie burzy rosołu, ponieważ ten skwaśnieje. To zwykły mit, ponieważ burza i towarzyszące jej pioruny, tak naprawdę nie mają z tym nic wspólnego. Jedzenie, w tym rosół, psuje się pod wpływem wilgoci i gorąca, ale na pewno nie ma na to wpływu burza. A co z ciastem drożdżowym? Czy ciasto drożdżowe wymaga ciszy, żeby nie opadło? Jednym z popularnych kulinarnych przesądów jest ten dotyczący ciasta drożdżowego. Zgodnie z ludowymi wierzeniami, ciasto drożdżowe potrzebuje ciszy do wyrośnięcia w trakcie pieczenia. To oczywiście nieprawda.  Prawdą jest natomiast to, że drożdżowe ciasto powinno wyrastać w spokoju i nie lubi być gwałtownie poruszane, ponieważ pęcherzyki powietrza pękają wówczas za szybko i takie ciasto opada. Nie ma jednak na nie wpływu żaden dźwięk. Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe? Chcecie zrobić perfekcyjne i puszyste ciasto drożdżowe? Zacznijcie od przygotowania niezbędnych składników. Do przygotowania ciasta drożdżowego, będziecie potrzebować takich składników, jak: mąka pszenna woda drożdże sól cukier masło lub olej jajko mleko A oto 8 zasad idealnego ciasta drożdżowego: Jeżeli chcecie zrobić idealne ciasto drożdżowe, trzymajcie się poniższych zasad: Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinny mieć temperaturę pokojową. Woda, z której zrobicie rozczyn, powinna mieć temperaturę około 35°C. Rozczyn nie powinien być zbyt wodnisty - powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Najlepsza temperatura do rośnięcia ciasta to ta od 25°C do 35°C. Warto długo wyrabiać ciasto (ok. 15 minut). Im staranniej wyrabiane ciasto, tym będzie bardziej napowietrzone, a co za tym idzie -...