Nie ma nic lepszego niż blacha drożdżowego ciasta. Pyszne, pachnące i wyrośnięte ciasto to marzenie każdej osoby, która zaczyna swoją przygodę z pieczeniem. W dodatku jest dość dietetyczne – ciasto drożdżowe ma najmniej kalorii ze wszystkich ciast. Z tego powodu w rozsądnych ilościach mogą je jeść nawet osoby cierpiące na cukrzycę. Trzeba jedynie pamiętać o tym, by stosować jak najmniej słodkich dodatków do ciasta w postaci kruszonki, cukru pudru czy powideł.

Przepis na ciasto drożdżowe z owocami

Gdy zrobicie ciasto z podaną ilością owoców, to nie powinno ono opaść po upieczeniu. I pamiętajcie oczywiście o tym, by drzwiczki piekarnika otworzyć dopiero pod sam koniec pieczenia, by sprawdzić, czy ciasto się już upiekło!

Składniki do zaczynu:

  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki mleka
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru

Składniki do ciasta:

  • 40 dag mąki pszennej typ 550
  • ¾ szklanki mleka
  • 70 g masła
  • 30 g cukru
  • 2 szklanki owoców
  • 1 jajko

Składniki do kruszonki:

  • 60 g mąki pszennej
  • 30 g cukru
  • 30 g schłodzonego masła

Przygotowanie:

  1. Do miski wlejcie lekko podgrzane dwie łyżki mleka, dodajcie 2 łyżki mąki, łyżeczkę cukru i 30 g drożdży. Dokładnie wszystko wymieszajcie, przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce.
  2. W tym czasie na stolnicy połączcie ze sobą wszystkie składniki na kruszonkę, rozcierając je między palcami.
  3. Do dużej miski przesiejcie mąkę, wbijcie jedno jajko i wlejcie rozpuszczone masło. Wymieszajcie i wlejcie zaczyn. Wyróbcie ciasto, przykryjcie i odstawcie do wyrośnięcia.
  4. Niedużą blaszkę do pieczenia wyłóżcie papierem, wlejcie ciasto, przykryjcie i odstawcie jeszcze na pół godziny.
  5. Gdy ciasto wyrośnie, ułóżcie na nim owoce i posypcie kruszonką.
  6. Wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i pieczcie przez 40 minut. Smacznego!

Błędy popełniany w czasie pieczenia ciasta drożdżowego

Choć ciasto drożdżowe jest jednym z najczęściej wykonywanych wypieków, to nie każdy potrafi je dobrze zrobić. Przez to niektórzy się całkowicie zniechęcają i w ogóle nie robią drożdżówek. Faktycznie, podczas przygotowania łatwo o wiele błędów, przez które ciasto nie wychodzi albo nie jest tak smaczne lub wyrośnięte jak powinno. Jednym z najczęściej napotykanych problemów jest opadanie ciasta. Czym jest ono spowodowane? Powody mogą być 3:

  • Za dużo dodatków – jeśli położycie na wierzchu ciasta drożdżowego za dużo owoców i/lub kruszonki, to może opaść w trakcie pieczenia,
  • Ciasto za mocno wyrosło przed pieczeniem,
  • Otwieranie piekarnika – pamiętajcie o tym, że nie wolno otwierać piekarnika w trakcie pieczenia żadnego ciasta, a szczególnie drożdżowego, które lubi stałe temperatury! Jeśli często się otwiera drzwiczki pieca, to ciasto się nie upiecze, jak trzeba i opadnie.