ciasto drozdzowe opada
Flickr
Newsy

Ciasto drożdżowe opada? Popełniliście najbardziej podstawowy błąd podczas pieczenia

Pieczenie ciast drożdżowych nie jest bardzo trudne, ale trzeba się wystrzegać kilku podstawowych błędów.

Nie ma nic lepszego niż blacha drożdżowego ciasta. Pyszne, pachnące i wyrośnięte ciasto to marzenie każdej osoby, która zaczyna swoją przygodę z pieczeniem. W dodatku jest dość dietetyczne – ciasto drożdżowe ma najmniej kalorii ze wszystkich ciast. Z tego powodu w rozsądnych ilościach mogą je jeść nawet osoby cierpiące na cukrzycę. Trzeba jedynie pamiętać o tym, by stosować jak najmniej słodkich dodatków do ciasta w postaci kruszonki, cukru pudru czy powideł.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na ciasto drożdżowe z owocami

Gdy zrobicie ciasto z podaną ilością owoców, to nie powinno ono opaść po upieczeniu. I pamiętajcie oczywiście o tym, by drzwiczki piekarnika otworzyć dopiero pod sam koniec pieczenia, by sprawdzić, czy ciasto się już upiekło!

Składniki do zaczynu:

  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki mleka
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru

Składniki do ciasta:

  • 40 dag mąki pszennej typ 550
  • ¾ szklanki mleka
  • 70 g masła
  • 30 g cukru
  • 2 szklanki owoców
  • 1 jajko

Składniki do kruszonki:

  • 60 g mąki pszennej
  • 30 g cukru
  • 30 g schłodzonego masła

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Do miski wlejcie lekko podgrzane dwie łyżki mleka, dodajcie 2 łyżki mąki, łyżeczkę cukru i 30 g drożdży. Dokładnie wszystko wymieszajcie, przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce.
  2. W tym czasie na stolnicy połączcie ze sobą wszystkie składniki na kruszonkę, rozcierając je między palcami.
  3. Do dużej miski przesiejcie mąkę, wbijcie jedno jajko i wlejcie rozpuszczone masło. Wymieszajcie i wlejcie zaczyn. Wyróbcie ciasto, przykryjcie i odstawcie do wyrośnięcia.
  4. Niedużą blaszkę do pieczenia wyłóżcie papierem, wlejcie ciasto, przykryjcie i odstawcie jeszcze na pół godziny.
  5. Gdy ciasto wyrośnie, ułóżcie na nim owoce i posypcie kruszonką.
  6. Wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i pieczcie przez 40 minut. Smacznego!

Błędy popełniany w czasie pieczenia ciasta drożdżowego

Choć ciasto drożdżowe jest jednym z najczęściej wykonywanych wypieków, to nie każdy potrafi je dobrze zrobić. Przez to niektórzy się całkowicie zniechęcają i w ogóle nie robią drożdżówek. Faktycznie, podczas przygotowania łatwo o wiele błędów, przez które ciasto nie wychodzi albo nie jest tak smaczne lub wyrośnięte jak powinno. Jednym z najczęściej napotykanych problemów jest opadanie ciasta. Czym jest ono spowodowane? Powody mogą być 3:

  • Za dużo dodatków – jeśli położycie na wierzchu ciasta drożdżowego za dużo owoców i/lub kruszonki, to może opaść w trakcie pieczenia,
  • Ciasto za mocno wyrosło przed pieczeniem,
  • Otwieranie piekarnika – pamiętajcie o tym, że nie wolno otwierać piekarnika w trakcie pieczenia żadnego ciasta, a szczególnie drożdżowego, które lubi stałe temperatury! Jeśli często się otwiera drzwiczki pieca, to ciasto się nie upiecze, jak trzeba i opadnie.
Komentarze