Nie ma nic lepszego niż blacha drożdżowego ciasta. Pyszne, pachnące i wyrośnięte ciasto to marzenie każdej osoby, która zaczyna swoją przygodę z pieczeniem. W dodatku jest dość dietetyczne – ciasto drożdżowe ma najmniej kalorii ze wszystkich ciast. Z tego powodu w rozsądnych ilościach mogą je jeść nawet osoby cierpiące na cukrzycę. Trzeba jedynie pamiętać o tym, by stosować jak najmniej słodkich dodatków do ciasta w postaci kruszonki, cukru pudru czy powideł.
Przepis na ciasto drożdżowe z owocami
Gdy zrobicie ciasto z podaną ilością owoców, to nie powinno ono opaść po upieczeniu. I pamiętajcie oczywiście o tym, by drzwiczki piekarnika otworzyć dopiero pod sam koniec pieczenia, by sprawdzić, czy ciasto się już upiekło!
Składniki do zaczynu:
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki mleka
- 30 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
Składniki do ciasta:
- 40 dag mąki pszennej typ 550
- ¾ szklanki mleka
- 70 g masła
- 30 g cukru
- 2 szklanki owoców
- 1 jajko
Składniki do kruszonki:
- 60 g mąki pszennej
- 30 g cukru
- 30 g schłodzonego masła
Przygotowanie:
- Do miski wlejcie lekko podgrzane dwie łyżki mleka, dodajcie 2 łyżki mąki, łyżeczkę cukru i 30 g drożdży. Dokładnie wszystko wymieszajcie, przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce.
- W tym czasie na stolnicy połączcie ze sobą wszystkie składniki na kruszonkę, rozcierając je między palcami.
- Do dużej miski przesiejcie mąkę, wbijcie jedno jajko i wlejcie rozpuszczone masło. Wymieszajcie i wlejcie zaczyn. Wyróbcie ciasto, przykryjcie i odstawcie do wyrośnięcia.
- Niedużą blaszkę do pieczenia wyłóżcie papierem, wlejcie ciasto, przykryjcie i odstawcie jeszcze na pół godziny.
- Gdy ciasto wyrośnie, ułóżcie na nim owoce i posypcie kruszonką.
-
Wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i pieczcie przez 40 minut. Smacznego!
Błędy popełniany w czasie pieczenia ciasta drożdżowego
Choć ciasto drożdżowe jest jednym z najczęściej wykonywanych wypieków, to nie każdy potrafi je dobrze zrobić. Przez to niektórzy się całkowicie zniechęcają i w ogóle nie robią drożdżówek. Faktycznie, podczas przygotowania łatwo o wiele błędów, przez które ciasto nie wychodzi albo nie jest tak smaczne lub wyrośnięte jak powinno. Jednym z najczęściej napotykanych problemów jest opadanie ciasta. Czym jest ono spowodowane? Powody mogą być 3:
- Za dużo dodatków – jeśli położycie na wierzchu ciasta drożdżowego za dużo owoców i/lub kruszonki, to może opaść w trakcie pieczenia,
- Ciasto za mocno wyrosło przed pieczeniem,
- Otwieranie piekarnika – pamiętajcie o tym, że nie wolno otwierać piekarnika w trakcie pieczenia żadnego ciasta, a szczególnie drożdżowego, które lubi stałe temperatury! Jeśli często się otwiera drzwiczki pieca, to ciasto się nie upiecze, jak trzeba i opadnie.