Drożdżówka
Newsy

Ciasto drożdżowe na drugi dzień robi się suche? Popełniliście banalny błąd, który z łatwością naprawicie

Chyba każdy kocha ciasto drożdżowe. Jeśli zbyt szybko wysycha, musieliście zrobić coś źle…
Anna Urbańska
luty 15, 2021

Trudno znaleźć osobę, która nie lubi ciasta drożdżowego. Cenicie je za zapach, który kojarzy się z domowym ciepłem, uwielbiacie chrupiącą skórkę i delektujecie się miękkim i puszystym wnętrzem. Ciasto drożdżowe jest jednak najsmaczniejsze, kiedy jest miękkie. Jak uniknąć jego wysychania?

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Suche ciasto drożdżowe

Jest kilka możliwych powodów wysychania ciasta drożdżowego.  Oczywiście, ciasto pozostawione bez przykrycia szybciej wyschnie, ale chyba nie spodziewacie się, że będzie inaczej. Jest jeszcze jeden powód, przez który nawet świeże ciasto drożdżowe może szybko zrobić się suche. Przestańcie popełniać ten prosty błąd, a ciasto drożdżowe będzie zawsze miękkie i puszyste, nie tylko bezpośrednio po upieczeniu.

Powód, przez który ciasto wysycha

Dlaczego ciasto drożdżowe wysycha? Jest  to spowodowane najczęściej nieodpowiednimi proporcjami składników ciasta. Konkretniej, ma prawdopodobnie za mało tłuszczu. Ciasto drożdżowe podczas wyrabiania powinno aż lśnić od tłuszczu. Kierujcie się tą wskazówką, a nie będziecie musieli już więcej martwić się tym problemem.

Zobacz także

Jaki tłuszcz do ciasta drożdżowego?

  • Najlepszym i najsmaczniejszym tłuszczem będzie oczywiście masło. Możecie wykorzystać też margarynę lub olej roślinny
  • Pamiętajcie, żeby masło było rozpuszczone przed dodaniem do masy. Lepiej łączy się ze składnikami.
  • Dodawajcie tłuszcz do ciasta drożdżowego na samym końcu wyrabiania. Dzięki temu pozwolicie wcześniej zadziałać mące z wodą, które wytworzą elastyczny gluten.

Jak długo ciasto drożdżowe jest świeże?

Ciasto drożdżowe z odpowiednimi proporcjami składników zachowa świeżość nawet przez 4 dni po wypieczeniu! Zmniejszanie ilości dodawanego tłuszczu do potraw w stosunku do tego, co mówi przepis, jest dobrą strategią obniżania kaloryczności potraw i dbania o linię i zdrowie, ale nie w przypadku ciasta drożdżowego. Następnym razem wyrabiając ciasto drożdżowe, dodajcie do niego więcej tłuszczu, a pozostanie ono miękkie przez znacznie dłuższy czas.

Komentarze
kruche ciasto przepis
Pixabay
Triki kulinarne Przepis na doskonałe kruche ciasto. Jest prosty i idealnie się sprawdzi pod świąteczne serniki i makowce
Myślisz już o tym, jakie ciasta upiec na Boże Narodzenie? Koniecznie spróbuj w tym roku makowca i innych wypieków robionych na kruchym cieście!
Katarzyna Wyborska
listopad 23, 2020

Święta to czas, gdy gotujemy dania charakterystyczne dla tego okresu i pieczemy mnóstwo ciast. Mamy do tego świetny pretekst – w końcu przez co najmniej dwa dni będziemy mieć gości, których można częstować różnymi wypiekami! Świąteczne ciasta Na polskich świątecznych stołach większość ciast stanowią te na kruchym cieście oraz ciasta drożdżowe. Odpowiednia baza to podstawa każdego pysznego ciasta! Dlatego warto nauczyć się jak ją zrobić, by wypieki zawsze wychodziły idealne. Zwłaszcza te na kruchym cieście smakują wyśmienicie dzięki dużej zawartości tłuszczu. W wielu domach je się makowce robione na drożdżowym cieście, ale uwierzcie nam – gdy raz spróbujecie makowca na kruchym spodzie z czekoladową polewą, to już nie będziecie chciały jeść nic innego! Kruche ciasto świetnie sprawdzi się w pieczeniu: Sernika Makowca Szarlotki Jak przygotować doskonałe kruche ciasto? Wyrobienie idealnego kruchego ciasta wcale nie jest trudne! Wystarczą te składniki: Mąka pszenna Jajka Cukier Masło Idealne kruche ciasto – wskazówki Zebraliśmy dla was garść porad, dzięki którym wasze kruche ciasto zawsze wyjdzie! Kruchego ciasta nie trzeba długo wyrabiać. Sekret tkwi w tym, by szybko je zagnieść tak, by składniki się połączyły. Podczas wyrabiania dodaj do ciasta zimne masło. Gdy zagnieciesz ciasto, przed upieczeniem zawiń je w folię i wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę. Kruchego ciasta nie trzeba wałkować! Wystarczy palcami wylepić nim spód blachy do pieczenia. Aby mieć pewność, że ciasto równo się upiecze, zrób w nim dziurki widelcem gdy będzie już wyłożone na blasze. Przed wyłożeniem na spód maku lub masy serowej, zawsze podpiecz go w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez maksymalnie 15...

Przeczytaj
Paszteciki z mięsem
femme0fatale/gotujmy.pl
Newsy Paszteciki z mięsem z rosołu. Są nie tylko pyszne, ale też niedrogie. Przepis przyda się na święta
Nie macie pomysłu co począć z mięsem z rosołu? Jeżeli dysponujecie maszynką do mielenia mięsa i odrobiną wolnego czasu – problem z głowy. Upieczcie nasze paszteciki!
Hubert Rój
grudzień 01, 2020

W wigilię obowiązuje nas jeszcze tradycyjny post – z barszczem czerwonym zjemy tradycyjne uszka z grzybami i kapustą kiszoną. Barszcz został wam na Boże Narodzenie i drugi dzień świąt? To już świąteczna norma. Z tym przepisem mile zaskoczycie biesiadników. Paszteciki z mięsem z rosołu to jednak propozycja nie tylko na święta. Jak sama ich nazwa wskazuje, to doskonała opcja dla wszystkich tych, którzy po zjedzeniu złocistej zupy z makaronem nie wiedzą co zrobić z wygotowanym mięsem. Nawet nie myślcie o jego wyrzucaniu! W kuchni nic nie powinno się marnować – weźmy sobie do serca tę dawną zasadę naszych mam i babć. Mięso dowolnego gatunku z rosołu na początku trzeba będzie oddzielić od kości – nie powinno być to szczególnie trudne zadanie ze względu na to, że gotowało się dość długo w naszym bulionie. Następnie kawałki mięsa należy przekręcić w maszynce do mięsa z dodatkiem marchewki i cebuli i farsz gotowy! Jeżeli będzie jednak zbyt gęsty i twardy, warto dodać do niego nieco rosołu lub nawet wody. Co z ciastem na paszteciki? Tutaj warto polecić recepturę Roberta Makłowicza. Znany i lubiany kulinarny ekspert i podróżnik zaleca użycie ciasta krucho-drożdżowego. Jeżeli chcemy, by było jeszcze bardziej szlachetne, użyjmy do jego wypieku prawdziwego masła. Przepis na paszteciki z mięsem z rosołu : Składniki: 70 dag mięsa z rosołu dowolnego gatunku oddzielonego od kości. Cebula Marchewka Sól i pieprz do doprawienia Olej do smażenia 50 dag mąki pszennej 2-3 jaja (lub 4 same żółtka) 4 łyżki śmietany 10 dag masła lub innego tłuszczu 25 g świeżych drożdży (ok. ¼ paczki) Łyżka cukru Łyżeczka soli Przygotowanie: Cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i marchewkę startą na tarce smażymy delikatnie na oleju. Mielimy...

Przeczytaj
Pierogi, sposób na pierogi
Pixabay/Krzysztof Jaracz
Newsy Genialny sposób babć na elastyczne ciasto na pierogi. Wystarczy dodać 1 łyżkę...
Przepisów na pierogi można znaleźć w sieci tysiące. Mimo wszystko częstym problemem jest ciasto, które wychodzi gumowate lub twarde. Jak temu zaradzić?
Aleksandra Jaworska
grudzień 13, 2020

Wśród wielu klasyków polskiej kuchni pierogi wiodą prym. Polacy zajadają się nimi na co dzień, ale i podczas świąt Bożego Narodzenia. Znamy pewien trik, który poprawi ich elastyczność . Sekretem pierogów jest ciasto Owszem, farsz ma znaczenie, szczególnie jeśli lubimy najeść się do syta. Jednak nawet najpyszniejszy farsz bez dobrze zrobionego ciasta na pierogi, będzie jedynie dodatkiem do naszego właściwego dania. Tajemnica ich smaku tkwi głównie w cieście, które powinno być miękkie i cienkie. Niezależnie od tego, czy przygotowujemy je na słodko, czy z wytrawnym farszem, warto zwrócić uwagę na proces wyrabiania ciasta. Dzięki jednej, małej zmianie będą smakowały wybornie. Wasze babcie z pewnością wiedzą, o co chodzi! Babciny trik na ciasto na pierogi Pierogi są smaczne i uniwersalne pod warunkiem, że wiemy jak je przyrządzić. Najpopularniejszy rodzaj, jakim Polacy zajadają się rok w rok, to pierogi z ziemniakami i twarogiem zwane ruskimi oraz pierogi wigilijne z kapustą, grzybami lub pieczarkami. Pierogi to ulubione danie Polaków. Możliwości na pierogi jest jednak znacznie więcej. Pierogi warte spróbowania to na przykład takie, których farszem jest kasza gryczana ze szpinakiem i fetą, albo biała kiełbasa z koperkiem. Nawet najlepszy farsz może jednak przyćmić twarde i grube ciasto.  Z pomocą przychodzi jeden babciny trik, który zawiera się w jednej łyżeczce bardzo popularnego składnika. Kluczem są na pewno odpowiednie proporcje mąki i wody. Niektóre gospodynie domowe stosują też dodawanie do pierogowej masy jajka. Jeszcze innym, najskuteczniejszym, jest 1 łyżka roztopionego masła. Jak zrobić ciasto na pierogi? Najczęściej łączymy mąkę, 2 szklanki wody z dodatkową 1 szklanką letniej wody. Co jeszcze? Składniki: 500 g mąki...

Przeczytaj
Karpatka
ziutula/gotujmy.pl
Przepisy Jak zrobić karpatkę? Polecamy przepis, z którego powstanie słodkie arcydzieło!
To ciasto kochają wszystkie dzieciaki. Karpatka to świetny pomysł, by nieco poprawić humor naszym milusińskim w czasie tej smutnej, szarej jesieni.
Hubert Rój
listopad 16, 2020

To ciasto kochają wszystkie dzieciaki. Karpatka to świetny pomysł, by nieco poprawić humor naszym milusińskim w czasie smutnej, szarej jesieni. Idealne, lekkie jak piórko ciasto parzone i aksamitny, słodki krem – czego chcieć więcej do szczęścia? Jeżeli karpatka by nie istniała, trzeba by ją natychmiast wymyślić. Istnieją jeszcze dwie dodatkowe, ale za to niezmiernie wielkie zalety tego ciasta – wbrew pozorom wcale nie jest trudne do przygotowania i nie wymaga żadnych nietypowych składników. Zapomnijcie o prefabrykatach z torebki czy z pudełka. Ze sklepowych półek kuszą co prawda ładnie opakowane „karpatki dla leniwych”, ale nie oszukujmy się – nie ma tam nic poza kilkami łyżkami mąki pszennej i ziemniaczanej. Jeżeli z nich korzystaliście, od dzisiaj z pewnością zaczniecie piec swoją własną karpatkę. Z pożytkiem dla smaku! Kluczem do upieczenia karpatki jest dobrze przygotowane ciasto parzone, zwane niekiedy także ciastem ptysiowym, które znacznie różni się choćby od ciasta biszkoptowego, kruchego czy oczywiście drożdżowego. Mimo wszystko, jego przygotowanie wcale nie powinno nikogo specjalnie zmartwić ani zmęczyć. A więc – do roboty! Składniki: Szklanka wody Pół kostki margaryny bądź masła (125 g) Szklanka mąki pszennej 5 jaj 3 szklanki mleka 130 g cukru Cukier waniliowy lub nieco startej laski wanilii 40 g mąki ziemniaczanej 20 g mąki pszennej (do masy budyniowej) Ok. kostka masła (ogrzanego do temperatury pokojowej) Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania ciasta parzonego. Zagotowujemy wodę i tłuszcz w garnku. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień na minimum i dodajemy powoli mąkę. Tworzymy gładką masę bez grudek. Kiedy masa będzie gładko odchodziła od brzegów garnka, zdejmujemy ją z palnika i odkładamy...

Przeczytaj