Drożdżówka
Newsy

Ciasto drożdżowe na drugi dzień robi się suche? Popełniliście banalny błąd, który z łatwością naprawicie

Chyba każdy kocha ciasto drożdżowe. Jeśli zbyt szybko wysycha, musieliście zrobić coś źle…

Trudno znaleźć osobę, która nie lubi ciasta drożdżowego. Cenicie je za zapach, który kojarzy się z domowym ciepłem, uwielbiacie chrupiącą skórkę i delektujecie się miękkim i puszystym wnętrzem. Ciasto drożdżowe jest jednak najsmaczniejsze, kiedy jest miękkie. Jak uniknąć jego wysychania?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Suche ciasto drożdżowe

Jest kilka możliwych powodów wysychania ciasta drożdżowego.  Oczywiście, ciasto pozostawione bez przykrycia szybciej wyschnie, ale chyba nie spodziewacie się, że będzie inaczej. Jest jeszcze jeden powód, przez który nawet świeże ciasto drożdżowe może szybko zrobić się suche. Przestańcie popełniać ten prosty błąd, a ciasto drożdżowe będzie zawsze miękkie i puszyste, nie tylko bezpośrednio po upieczeniu.

Powód, przez który ciasto wysycha

Dlaczego ciasto drożdżowe wysycha? Jest  to spowodowane najczęściej nieodpowiednimi proporcjami składników ciasta. Konkretniej, ma prawdopodobnie za mało tłuszczu. Ciasto drożdżowe podczas wyrabiania powinno aż lśnić od tłuszczu. Kierujcie się tą wskazówką, a nie będziecie musieli już więcej martwić się tym problemem.

Zobacz także
Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

placki

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały? 1 prosty trik, o którym nie mieliście pojęcia

Jaki tłuszcz do ciasta drożdżowego?

  • Najlepszym i najsmaczniejszym tłuszczem będzie oczywiście masło. Możecie wykorzystać też margarynę lub olej roślinny
  • Pamiętajcie, żeby masło było rozpuszczone przed dodaniem do masy. Lepiej łączy się ze składnikami.
  • Dodawajcie tłuszcz do ciasta drożdżowego na samym końcu wyrabiania. Dzięki temu pozwolicie wcześniej zadziałać mące z wodą, które wytworzą elastyczny gluten.

Jak długo ciasto drożdżowe jest świeże?

Ciasto drożdżowe z odpowiednimi proporcjami składników zachowa świeżość nawet przez 4 dni po wypieczeniu! Zmniejszanie ilości dodawanego tłuszczu do potraw w stosunku do tego, co mówi przepis, jest dobrą strategią obniżania kaloryczności potraw i dbania o linię i zdrowie, ale nie w przypadku ciasta drożdżowego. Następnym razem wyrabiając ciasto drożdżowe, dodajcie do niego więcej tłuszczu, a pozostanie ono miękkie przez znacznie dłuższy czas.

Ciasto drożdżowe
Newsy
Ile jajek dodać do ciasta drożdżowego, żeby było pyszne i idealnie żółciutkie? Tę wiedzę posiadają tylko wasze babcie 
Pamiętacie, że ciasto drożdżowe z waszego dzieciństwa było smaczniejsze, bardziej pulchne i żółte? Sprawdźcie jak wasze babcie osiągały ten efekt.

Sekretów by wypiec idealnego ciasta drożdżowego jest wiele. Potrzeba do tego idealnego przepisu, wprawnych i silnych dłoni do wyrabiania ciasta, a także znajomości kilku sekretów dotyczących wyrabiania i rośnięcia ciasta drożdżowego. Sprawdźcie, jak sprawić, by było ono pyszne i żółte w środku.  Ciasto drożdżowe Mieszanina drożdży, mąki, cukru, tłuszczu, mleka, wody i jajek. To właśnie ciasto drożdżowe. Dobrze wiecie jednak, że nie wystarczy zmieszanie wszystkich składników i ich wypieczenie, alby ciasto drożdżowe wyszło smaczne.  by było lekkie jak chmurka, musi dobrze wyrosnąć żeby miało chrupiącą skórkę, trzeba piec je w idealnej temperaturze  żeby zbyt szybko nie zrobiło się suche, należy dodać odpowiedniej ilości tłuszczu na wierzch ciasta drożdżowego najlepiej dodać kruszonkę z utartego masła z cukrem i mąką Na pewno wasze babcie znały te wszystkie sekrety i wy też o nich wiecie. Co zrobić jednak, by ciasto drożdżowe było żółciutkie w środku? Żółciutkie ciasto drożdżowe Za przepiękny kolor ciasta drożdżowego odpowiedzialne są dobrej jakości żółtka użyte w dużej ilości do ciasta drożdżowego. Im więcej dodacie do niego jajek (w tym żółtek), tym bardziej żółty kolor będzie miało wasze ciasto. Żółtko to najszlachetniejszy dodatek tłuszczu do ciasta drożdżowego. Jeśli chcecie zrobić naprawdę bogate i zachwycające ciasto drożdżowe, dodajcie do niego dużo jajek! Babcine receptury mówią o tym, by dodawać nawet 8 do 10 jajek do ciasta drożdżowego! Oczywiście, są też inne sposoby na uzyskanie żółtego koloru w cieście drożdżowym. Jeśli nie chcecie dodawać do niego aż tylu żółtek, możecie dodać do ciasta drożdżowego na przykład: Łyżkę puree z dyni Szczyptę kurkumy...

Co zrobić, by ciasto drożdżowe było dłużej świeże? Wystarczy, że przed pieczeniem dodacie to do ciasta
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, by ciasto drożdżowe było dłużej świeże? Wystarczy, że przed pieczeniem dodacie to...
Ciasto drożdżowe po upieczeniu szybko wam wysycha? Dowiedzcie się, jak temu zaradzić.

Ciasto drożdżowe to jeden z bezpieczniejszych wypieków. Wszystkim smakuje i mogą go jeść nawet osoby dbające o linię, jeśli użyjecie odpowiednio niewielką ilość kruszonki lub owoców. A co zrobić, by ciasto po upieczeniu na długo zachowało świeżość? Sprawdźcie! Jak przyrządzić ciasto drożdżowe, by długo było świeże? Sekretem pulchnego i miękkiego ciasta drożdżowego jest użycie odpowiedniej ilości tłuszczu. Jeżeli dodacie za mało masła lub oleju, to niestety ciasto wyjdzie suche i szybko zrobi się niesmaczne. Dlatego podczas przygotowywania ciasta drożdżowego upewnijcie się, że dodaliście odpowiednio dużo tłuszczu. Użyjcie go nieco więcej niż zwykle, a ciasto będzie świeże nawet przez 4 dni! Przepis na pulchne ciasto drożdżowe z kruszonką Do przygotowania pulchnego i miękkiego ciasta drożdżowego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 75 dag mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 żółtka 1 jajko 125 g cukru 1 saszetka cukru waniliowego ¾ szklanki mleka Pół szklanki oleju Do kruszonki: 250 g mąki pszennej 80 g cukru 1 saszetka cukru waniliowego 75 g masła Przygotowanie: Rozkruszcie drożdże, wsypcie po jednej łyżce mąki i cukru oraz nieco ciepłego (nie gorącego!) mleka. Wymieszajcie do połączenia składników i odstawcie na około 20 minut do wyrośnięcia. Resztę mąki na ciasto przesiejcie do miski. Jedno jajko, dwa żółtka i cukier ubijcie mikserem. Gotowy rozczyn dodajcie do przesianej mąki wraz z masą z jajek z cukrem i ciepłym mlekiem. Wyróbcie całość za pomocą haka do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Po chwili dodawajcie powoli do ciasta olej. Wyrabiajcie przez co najmniej 15 minut lub dłużej. Wyrobione ciasto przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do...

Jak przedłużyć świeżość ciasta drożdżowego?
Flickr
Newsy
Jak przedłużyć świeżość ciasta drożdżowego? Ten trik babć jest stosowany od pokoleń
Ciasto drożdżowe najlepiej smakuje na świeżo, tuż po upieczeniu. Jak sprawić, by szybko nie sczerstwiało i było świeże przez dłuższy czas?

Inaczej o świeżość drożdżowych wypieków dbano kiedyś, inaczej wygląda to dzisiaj. Zwłaszcza jeżeli mówimy o ciastach i bułkach ze sklepu. „Kupne” wypieki nafaszerowane są spulchniaczami i dodatkami, które wpływają na dłuższe zachowanie smaku ciasta. Co sprawia, że ciasto drożdżowe jest dłużej świeże? Na szczęście żadnej chyba jeszcze gospodyni domowej nie przyszło do głowy, by z własnej woli dosypywać do ciasta chemii. O świeżość ciasta drożdżowego trzeba dbać więc innymi, domowymi sposobami. Poczynając już od samego przygotowania ciasta. Za strukturę ciasta i w konsekwencji jego dłuższą świeżość odpowiada w dużej mierze dodany do ciasta tłuszcz. W tym miejscu trzeba umiejętnie wyważyć  dwie ważne sprawy – po pierwsze nie można przesadzić z ilością tłuszczu w drożdżowym cieście, bo będzie ono za ciężkie i po prostu nie wyrośnie nawet na całej kostce drożdży. Z kolei za mała ilość tłuszczu to gwarancja szybko wysuszającego się wypieku, który dodatkowo nie będzie specjalnie smaczny. Ile masła dodawać do ciasta drożdżowego? Pora zdecydować się na rodzaj tłuszczu. Ciastu drożdżowemu dobrze zrobi oczywiście dodatek w postaci masła. Podczas zagniatania ciasta dodajcie roztopione masło jako ostatni składnik, już w trakcie zagniatania. Trudno ostatecznie wyrokować, jaka jest maksymalna dawka tłuszczu na 1 kg mąki, ale wydaje się, że graniczną dozą roztopionego masła lub oleju na 1 kg jest maksymalnie 4-5 łyżek. Oczywiście można dodać do ciasta jeszcze więcej tłuszczu. Wtedy konieczne jest dodanie większej ilości drożdży. Takie ciasto przestanie być jednak klasycznym, drożdżowym wypiekiem. No dobrze. Ciasto upieczone. Co jeśli domownicy nie zjedli w mig całej blachy i musicie ją przechować przez kilka dni? Niestety zwykle kończy...

Jaka ilość drożdży świeżych odpowiada drożdżom suszonym i instant? Sprawdźcie zanim zaczniecie robić ciasto
Adobe Stock
Newsy
Jaka ilość drożdży świeżych odpowiada drożdżom instant? Sprawdźcie zanim zaczniecie robić ciasto
Wiecie jaki przelicznik zastosować przy robieniu ciasta drożdżowego? Koniecznie sprawdźcie!

Ciasto drożdżowe pojawia się u was na stołach pewnie bardzo często. Przygotowujecie je z drożdży świeżych czy suszonych? Niezależnie od odpowiedzi, powinniście poznać odpowiedź na pytanie, jak przeliczać ilość drożdży świeżych na suszone. Nie zawsze uda wam się kupić świeże drożdże, a wtedy dobrze wiedzieć, jak właściwie zastosować drożdże instant, by ciasto wyszło równie smaczne. Ciasto drożdżowe to prawdziwy hit. Jest absolutnie uwielbiane w wersji na słodko, w postaci puszystej chałki , obficie posypanych kruszonką drożdżówek, lub jako składnik letnich, sezonowych placków z owocami. Z ciasta drożdżowego powstają też niezastąpione pączki . Nie zapominajcie, że ciasto drożdżowe przygotowuje się też do kilku potraw na słono. Dobre ciasto drożdżowe to przecież podstawa pizzy albo włoskiej focacci. Ciasto drożdżowe wcale nie trudno przygotować. Trzeba jednak koniecznie pamiętać o tym, by wykorzystywać składniki najlepszej jakości. Ze składnikami na ciasto drożdżowe, trzeba obchodzić się ostrożnie. Nie lubią one gwałtownych zmian temperatury. Wiele dobrych gospodyń domowych twierdzi, że ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu i nigdy nie uda się, jeśli będziecie robić je z ograniczeniem czasowym.  Jakie drożdże dodać do ciasta drożdżowego?  Prawdziwą sztuką przy robieniu ciasta drożdżowego jest ujarzmienie drożdży. Te grzyby odpowiadają za cały sukces ciasta drożdżowego, zapewniają mu pulchność, puszystość i niezwykły charakterystyczny aromat.  Wiele osób twierdzi, że ciasto drożdżowe będzie udane jedynie, gdy użyjecie świeżych drożdży. Pewnie najlepiej tak robić, ale pewnie nie zawsze macie do nich dostęp. Świeże drożdże dość łatwo dostać w każdym sklepie w Polsce, ale za granicą nie jest to takie proste. By dostać świeże drożdże za granicą, często trzeba wybrać się...