Ciasto dla żółtodziobów z 3 składników. 5 minut i do piekarnika
AdobeStock
Newsy

Ciasto dla żółtodziobów z 3 składników. 5 min i do piekarnika

Nie przejmujcie się, jeśli nie potraficie piec - ciasto z trzech składników wyjdzie nawet największemu laikowi.

Nie ma co się oszukiwać - nie każdy ma talent do pieczenia. Przez brak umiejętności lub po prostu doświadczenia dla niektórych osób upieczenie ciasta jest ogromnym wyzwaniem. Często w ogóle się do tego nie zabierają i unikają tej czynności jak ognia w obawie, że znów wyjdzie im zakalec. 

Dlaczego tak się dzieje? Trudno powiedzieć - może to brak talentu do pieczenia, a może po prostu wybierane przepisy na ciasta są zbyt skomplikowane? Jeżeli was lub kogoś wam bliskiego pieczenie ciasta całkowicie przerasta, nie załamujcie się. Są przepisy, z którymi poradzi sobie naprawdę każdy, nawet największy żółtodziób. Jednym z nich jest poniższa, bardzo prosta receptura na ciasto a la biszkopt z zaledwie 3 składników. 

Przepis na ciasto z 3 składników

Do przygotowania tego prostego wypieku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • pół szklanki mąki

  • pół szklanki cukru

  • 5 jajek

Opcjonalnie: 1 łyżeczka esencji waniliowej

Zobacz także
Ania Starmach podaje przepis na swoje ciasto ucierane z rabarbarem. Gotowe w godzinę

Ania Starmach podaje przepis na swoje ciasto ucierane z rabarbarem. Gotowe w 60 minut

Pączuszki z serem

Serowe mini-pączki zaskoczą was swoim smakiem. Zrobicie je w 30 minut bez długiego wyrastania ciasta

Przygotowanie:

  1. Wbijcie jajka do miseczki. Wsypcie pół szklanki cukru i ubijcie na puszystą masę - tak długo, aż jajka podwoją swoją objętość.

  2. Następnie, jeśli chcecie, dodajcie esencję waniliową lub dowolny, wybrany przez was aromat do ciast.

  3. Cały czas mieszając, dodawajcie po jednej łyżce mąki do masy. 

  4. Przygotujcie sobie tortownicę - wysmarujcie ją masłem i następnie wlejcie do środka masę.

  5. Tortownicę z ciastem wstawcie do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczcie przez około pół godziny.

  6. Gdy ciasto się już upiecze, nie wyciągajcie go od razu z piekarnika. Wyłączcie go, uchylcie drzwiczki i zostawcie ciasto w środku do ostygnięcia.

Pomysły na ciasto z 3 składników

Tak przygotowane ciasto możecie zjeść w formie biszkoptów czy herbatników bez żadnych dodatków albo potraktować je jako podstawę do świetnych deserów. Posypcie je cukrem pudrem, dodajcie dżem, krem do tortów albo orzechy - możliwości są praktycznie nieskończone. Świetnie będzie smakowało także z dodatkiem lodów i polewy. Smacznego!

Źródło: o2.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zostały wam owoce z kompotu? Nie wyrzucajcie ich. Zróbcie z nich coś pysznego
AdobeStock
Newsy
Zostały wam owoce z kompotu? Nie wyrzucajcie ich. Zróbcie z nich coś pysznego
Nie wiecie, co zrobić z owocami z kompotu? Poznajcie ciekawe i smaczne pomysły na ich wykorzystanie.

Uwielbiacie kompoty, ale nie macie pomysłu na to, co zrobić później z wykorzystanymi owocami? Żal je wyrzucić, dlatego lepiej użyć ich do zrobienia kolejnych smacznych deserów. Skorzystajcie z naszych propozycji - może któraś was zainspiruje? Jak wykorzystać owoce z kompotu? Owoce, których użyliście do zrobienia kompotu, można jeszcze wykorzystać na przykład do zrobienia: farszu do pierogów na słodko - wystarczy odsączyć i wymieszać z twarogiem owocowego koktajlu - wymieszajcie owoce z zimnym mlekiem za pomocą miksera czy blendera. Opcjonalnie, możecie dodać do niego jeszcze lody  przetworów owocowych - idealny pomysł na zapasy na zimę słodkiego musu do naleśników - zblendujcie owoce z dodatkiem cukru i gotowe galaretki - wystarczy zanurzyć owoce w galaretce, by otrzymać pyszny deser kisielu - dodajcie owoce, trochę cukru, wody i mąki ziemniaczanej ciasta z owocami i kruszonką  Przepis na ciasto z owocami z kompotu Do przygotowania ciasta z wykorzystaniem owoców, jakie wam zostały z kompotu, będą potrzebne składniki z poniższej listy: Składniki: 75 dag mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka kefiru 1 szklanka oleju 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia owoce z kompotu Na kruszonkę: 50 g masła pół szklanki mąki łyżka cukru pudru Przygotowanie: Do jednej miski wsypcie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i wymieszajcie.  W drugiej misce połączcie ze sobą mokre składniki, czyli olej, kefir i jajka. Następnie wymieszajcie dokładnie suche i mokre składniki. Najlepiej robić to łyżką, bez użycia miksera. Formę o wielkości 20x30 cm wyłóżcie papierem do...

justyna żyła przepisy
ONS, AdobeStock
Newsy
Justyna Żyła wyrasta na nową Magdę Gessler? Celebrytka zdradziła swój przepis na sernik. Zaskakuje brak 1 składnika
Celebrytka Justyna Żyła coraz lepiej radzi sobie z gotowaniem. Sernik z jej przepisu jest rewelacyjny! Musicie go spróbować.

Znana z głośnego rozwodu ze skoczkiem Justyna Żyła, stale szuka sposobów na to, by nikt o niej nie zapomniał. Najpierw próbowała prowadzić kanał na YouTube o gotowaniu. Później wzięła udział w "Tańcu z Gwiazdami", a teraz regularnie wrzuca posty na swój profil w mediach społecznościowych, gdzie często dzieli się swoimi przepisami na różne dania. Początkowo celebrytka była przez niektórych wyśmiewana – zarzucano jej, że w ogóle nie potrafi gotować. Jednak patrząc na upieczony przez nią sernik trzeba przyznać, że zdecydowanie podniosła swoje umiejętności! Ciasto wygląda przepysznie i na pewno rewelacyjnie smakuje. Wypróbujcie przepis Justyny Żyły na jej sernik! Przepis na sernik według Justyny Żyły Do przygotowania takiego sernika, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy. Niech was nie zdziwi brak mąki! Justyna swój sernik piecze bez spodu, dzięki czemu jest wyjątkowo lekki. Nie zawiera ani grama mąki! Składnikiem, który dodatkowo wyróżnia ten sernik jest olej użyty zamiast masła.  Kilogram mielonego twarogu do sernika 4 żółtka 2 całe jajka 3 szklanki mleka 1,5 szklanki oleju 2 budynie waniliowe 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru wanilinowego Przygotowanie Weźcie 4 jajka i oddzielcie żółtka od białek. Do miski wsypcie szklankę cukru, dodajcie 4 żółtka i 2 całe jajka oraz łyżkę cukru wanilinowego. Za pomocą miksera ubijajcie wszystko tak długo, aż masa stanie się puszysta. W trakcie miksowania dodawajcie powoli twaróg (jeżeli nie kupiliście gotowego twarogu na sernik, to pamiętajcie o tym, że trzeba go zmielić w maszynce dwa razy). Do drugiej miski wlejcie 3 szklanki mleka i wsypcie zawartość dwóch opakowań budyniu waniliowego. Wymieszajcie dokładnie do połączenia się...

piernikowy sernik krolewski
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Piernikowy sernik królewski z nieoczekiwanym dodatkiem. Jeden składnik sprawia, że ciasto dosłownie rozpływa się w ustach
Podczas świątecznej uczty nie może zabraknąć pysznych ciast – jednym z tradycyjnych wypieków jest oczywiście uwielbiany przez Polaków sernik. W tym wyjątkowym okresie polecamy dodać do niego odrobinę przyprawy piernikowej, która nada pięknego aromatu i smaku.

Sernik królewski to klasyczny polski sernik, w którym puszysta masa serowa ukryta jest pomiędzy dwoma warstwami kruchego ciasta o kakaowym smaku. Jeśli jesteście fanami tego typu wieków koniecznie wypróbujcie poniższy przepis. Jest tak pyszny, że na pewno zapiszecie go w notesie i będziecie często do niego wracać. Przepis na piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczową Składniki na ciasto 450 g mąki pszennej 2 jajka 3/4 szklanki cukru Kostka masła 2 łyżki gęstego jogurtu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika Składniki na masę serową 1 kg sera (najlepiej z wiaderka) Niepełna szklanka cukru 4 jajka 1 duży budyń waniliowy 1 łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii 90 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Kilka kropli aromatu pomarańczowego szczypta soli Dodatkowo Śnieżynki do dekoracji Przygotowanie Mąkę przesiejcie do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodajcie jajka, cukier, ciemne kakao, przyprawę korzenną do piernika, gęsty jogurt oraz zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki. Ciasto zagniećcie albo użyjcie miksera lub robota kuchennego z hakiem. Ciasto podzielcie na 3 części – każdą owińcie folią spożywczą lub aluminiową i schłodźcie w lodówce (60 minut) lub zamrażarce (30 minut). Wyciągnijcie 2 schłodzone porcje ciasta. Dużą, okrągłą tortownicę wyłóżcie dokładnie papierem do pieczenia. Na spód formy zetrzyjcie jedną część ciasta na tarce o grubych oczkach. Drugą częścią ciasta wyłóżcie dokładnie boki, do około ¾ wysokości formy. Ciasto włóżcie do lodówki. W międzyczasie rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Oddzielcie białka od...

Katarzyna Bosacka pokazuje, jak zrobić gofry za 2 złote. Lepsze niż z budki nad morzem
katarzynabosacka/Instagram
Newsy
Katarzyna Bosacka pokazuje, jak zrobić gofry za 2 złote. Wyjdą lepsze niż z budki nad morzem
Nie ma sensu przepłacać za gofry nad morzem. Jeszcze lepsze i zdrowsze, bo ze sprawdzonych składników, zrobicie je sami w domu. Sprawdźcie przepis, z którego gofry kosztują tylko 2 złote za sztukę.

Smakowite, ciepłe gofry z owocami nieodmiennie kojarzą się z wakacjami. Ten przysmak latem znajdziecie dosłownie wszędzie - na nadmorskim deptaku, w górach czy na plaży nad jeziorem. Niestety, w ostatnim czasie ze względu na inflację i rosnące koszty energii ceny gofrów osiągają absurdalnie wysoki poziom - w niektórych miejscach kosztują nawet 25 złotych! Szkoda jednak odmawiać sobie tak cudownego przysmaku. Zainwestujcie więc w dobrą, ponad 1000-watową gofrownicę, która będzie służyła wam przez wiele lat i zróbcie gofry samodzielnie w domu. Wyjdą jeszcze smaczniejsze niż te kupowane w budce, a do tego o wiele tańsze. Katarzyna Bosacka pokazała, jak ona robi swoje gofry - w przeliczeniu, cena jednego gofra z jej przepisu wynosi tylko 2 złote.  Przepis na gofry za 2 zł według Katarzyny Bosackiej Tak tanie gofry wyjdą wam tylko z poniższych składników. Ilość została obliczona aż na 16 porcji - idealnie na spotkanie w dużym gronie znajomych lub rodziny/ Składniki: ¾ kilograma mąki pół litra wody gazowanej 4 jajka pół szklanki oleju pół szklanki cukru dwie szczypty soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Przygotowanie: Najpierw oddzielcie żółtka od białek. Białka wlejcie do misy robota kuchennego, dodajcie szczyptę soli i ubijcie na sztywną pianę. Zamiast robota możecie użyć miksera albo ręcznej trzepaczki.  Następnie, do osobnej miski wsypcie mąkę. Przesiejcie ją wcześniej przez sito. Wsypcie łyżeczkę proszku do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszajcie składniki. Do żółtek dodajcie cukier i ucierajcie do uzyskania gładkiej konsystencji.  Dodajcie olej i wodę gazowaną, cały czas mieszając.  Do żółtek z cukrem, wodą i olejem wsypcie mąkę z proszkiem do pieczenia i...