Ciasto czekoladowe w 1 minutę? Włączcie mikrofalówkę i przygotujcie bajeczny deser
Flickr
Newsy

Ciasto czekoladowe w 1 minutę? W ten prosty sposób przygotujecie bajeczny deser

Przepis na ciasto czekoladowe z mikrofalówki to banalnie prosty sposób na pachnący i gorący deser w zaledwie 1 minutę. To idealne rozwiązanie dla osób, które potrzebują słodyczy do popołudniowej kawy. 

Domowe brownie to dość łatwe ciasto. Jednak pieczone w piekarniku wymaga, by poświęcić mu nieco więcej uwagi i czasu. Dlatego, jeżeli nie potrzebujecie wykarmić nim większej liczby osób, powinniście wypróbować jego mini wersję, upieczoną w zaledwie 60 sekund. 

Wskazówki dotyczące przygotowania ciasta czekoladowego 

Do błyskawicznego brownie użyjcie dobrej, gorzkiej czekolady. Wystarczy taka z 70-procentową zawartością kakao.  

Najpierw rozpuście masło i czekoladę, dopiero później dodajcie mleko, cukier i mąkę. Jeżeli wrzucicie wszystkie składniki razem, ciasto po prostu nie wyjdzie. 

Mleko dodane do ciasta powinno mieć temperaturę pokojową. To przyspieszy cały proces pieczenia. 

Kuchenka mikrofalowa pozwala szybko zrobić niewielką ilość ciasta. Przygotujcie zatem mały pojemnik, który wyłożycie papierem do pieczenia, taki w sam raz na porcję dla 1 osoby. 

Z czym podawać ciasto czekoladowe? 

Gorące brownie samo w sobie jest wspaniałym deserem. Jednak, jeżeli chcecie trochę pokombinować i urozmaicić to ciasto, możecie dodać do niego np. lody. Kontrast temperatur z pewnością przypadnie do gustu każdemu łasuchowi.  

Jeżeli macie ochotę na jeszcze więcej czekolady w czekoladzie, to powinniście udekorować ciasto polewą z niej zrobioną. Czarną lub przekornie - białą. 

Świeże owoce i bita śmietana to również dobry pomysł na wzbogacenie tego smakołyku, a jednocześnie nadanie mu lekkości. Podobnie zadziała również domowy mus z owoców sezonowych. 

Zobacz także
Przepis na drożdżowe ze śliwkami od Ani Starmach. Zróbcie maślaną kruszonkę „jak u babci”

Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami od Ani Starmach. Jego sekretem jest kruszonka „jak u babci”

Ciasto bez mąki i cukru. Puszyste jak chmurka i zaledwie z 3 składników

Przepis na ciasto bez mąki i cukru a la sernik. Puszyste jak chmurka. Zrobicie je z ledwie 3 składników

Przepis na błyskawiczne ciasto czekoladowe z mikrofali 

Składniki: 

  • 20 g masła  
  • 30 g gorzkiej czekolady 
  • 30 g cukru 
  • 45 g mąki pszennej  
  • 20 g mleka w temperaturze pokojowej 
  • szczypta soli 

Sposób przygotowania: 

  1. Czekoladę pokruszcie w miseczce i dodajcie do niej rozdrobnione masło. 

  1. Wstawcie do mikrofali na 40 sekund, by składniki się rozpuściły 

  1. Dodajcie cukier, mąkę i mleko. Wszystko dokładnie wymieszajcie.  

  1. Przelejcie do małego pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia.  

  1. Na wierzch połóżcie kawałki czekolady. 

  1. Wstawcie do kuchenki mikrofalowej ustawionej na najwyższą moc i poczekajcie 60 sekund. 

  1. Gotowe. Porcja jest niewielka, ale wystarczy do kawy. 

Smacznego! 

@foxx.gotuje Brownie w 60 sekund? Sprawdźmy. #foxxgotuje #brownie #szybko #60sekund #mikrofalówka ♬ About Damn Time - Lizzo

Źródło: @foxxgotuje  TikTok

Magda Gessler odpowiada na pytania

ewa gawryluk
ONS, Flickr
Newsy
Ewa Gawryluk wprost uwielbia czekoladowe ciasto. Aktorka podzieliła się z fanami przepisem. Jest naprawdę świetny
Cudowna zarówno na ekranie, jak i w kuchni – Ewa Gawryluk podaje swój przepis na ciasto czekoladowe.

Na pewno kojarzycie polską aktorkę Ewę Gawryluk z jej znanych ról w filmach i serialach. Ewa zagrała między innymi w filmach „Dom” w roli Niki, „Podatku od miłości” jako Jadwiga Matysiak czy w serialu „Na Wspólnej”, gdzie wcieliła się w postać Ewy Hoffer. Ale praca na planie to nie jedyna pasja aktorki! Ewa Gawryluk przyznaje się do swojego drugiego hobby, którym jest gotowanie. Potrafi zrobić genialne ciasto czekoladowe i zdradziła nawet swój przepis! My na pewno go wypróbujemy, bo wygląda przepysznie! Murzynek czy brownie? W ostatnich latach furorę robią przepisy na ciasta dotychczas w Polsce nieznane. Popularne stało się brownie, czyli ciasto czekoladowe ze Stanów Zjednoczonych. Jednak czytając przepisy na brownie można dojść do wniosku, że przecież to dokładnie to samo, co polski murzynek! Dlaczego więc używa się angielskiej nazwy zamiast polskiej? Okazuje się, że jednak jest między tymi ciastami różnica. Choć oba to ciężkie, czekoladowe wypieki, to różnią się konsystencją. Polski murzynek jest dość suchy i bardzo puszysty. Z kolei brownie to ciasto niezwykle mocno kakaowe i bardzo ciężkie, wręcz wilgotne. Przepis Ewy Gawryluk na ciasto czekoladowe Dziś podajemy wam klasyczny przepis na ciasto czekoladowe od aktorki Ewy Gawryluk. Do przygotowania potrzebne wam będą poniższe składniki: 3 tabliczki (300 g) gorzkiej czekolady 200 g cukru 150 g masła roztopionego 50 g mąki pszennej 6 jaj 100 ml zaparzonej kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie Czekoladę połamcie i rozpuśćcie w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Uważajcie, by się nie przypaliła! Jeżeli będziecie rozpuszczali tabliczki w mikrofali, najlepiej ustawcie niską moc i co jakiś czas wymieszajcie zawartość, by równomiernie się...

Przepis na proste i szybkie ciasto czekoladowe z kremem z kaszy manny. Idealne do kawy
Gotujmy.pl/akrobatka2
Newsy
Przepis na proste i szybkie ciasto czekoladowe z kremem z kaszy manny. Idealne do kawy
Łatwe do przygotowania ciasto czekoladowe, z którym poradzi sobie nawet osoba bez dużego doświadczenia w pieczeniu. Robi się je szybko, nie wymaga długiego pieczenia. Lekki krem na bazie kaszy manny oraz wiśnie doskonale pasują do czekoladowego spodu.

Szukacie przepisu na ciasto czekoladowe, które jest banalne i szybkie do upieczenia? Oto on! Ciasto wychodzi lekkie i wilgotne, a krem delikatny i puszysty. Całość przełamują kwaśne wiśnie lub maliny. To ciasto, podobnie jak galaretkowiec bez pieczenia , ciasto z kremem dla leniwych i zapracowanych , które robi się tylko w 10 minut czy ciasto paryski kochanek z 4 składników , jest idealne dla osób, które nie lubią piec. Przepis na ciasto czekoladowe z kremem z kaszy manny Składniki na ciasto 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 120g masła 1 jajko 3/4 szklanki mleka 30g ciemnego kakao 1 łyżka proszku do pieczenia Składniki na krem 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 4 łyżki kaszy manny 250g masła Składniki na polewę 1 tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 1/3 szklanki mleka 300g drylowanych wiśni z syropu lub świeżych malin Przygotowanie Włączcie piekarnik i nagrzejcie go do 180 stopni. Masło utrzyjcie mikserem z cukrem na puszystą masę. Dodajcie jajko i zmiksujcie. Cały czas miksując, dodawajcie do masy proszek do pieczenia, mąkę, mleko oraz kakao. Prostokątną formę (24x42cm) wyłóżcie papierem do pieczenia i przełóżcie ciasto. Pieczcie przez około 20-25 minut do suchego patyczka. W garnku zagotujcie mleko z kaszą manną. Wystudźcie. Miękkie masło utrzyjcie z cukrem, a następnie dodajcie zimną kaszę. Kremem posmarujcie wystudzone ciasto. Na wierzchu rozłóżcie wiśnie lub maliny. Czekoladę roztopcie w kąpieli wodnej i dodajcie do niej śmietankę. Wmieszajcie cukier puder i mleko, aż osiągniecie odpowiednią konsystencję. Polewą delikatnie polejcie ciasto i odstawcie w chłodne miejsce, aby stężała. Smacznego! Źródło:...

murzynek przepis
WanilioweImprowizacj
Newsy
Z kuchni babci: lekki jak chmurka, banalnie łatwy murzynek z polewą. Smak taki jak dawniej
Kto ma ochotę na ciasto murzynek? Zrobicie je z łatwego przepisu – wychodzi przepyszne!

Sprężyste i leciutkie ciasto typu murzynek robiło prawdziwą furorę w czasach, gdy dobra czekolada była trudno dostępna. Wystarczyły klasyczne składniki na ciasto, czyli mąka, jajka i cukier oraz odrobina kakao. Choć dziś popularniejsze jest pieczenie brownie, czyli amerykańskiego ciężkiego ciasta czekoladowego, to wciąż wiele osób chętnie piecze murzynki. Ich przewagą jest to, że w przeciwieństwie do brownie, które jest lekko mokre i zawiera sporo czekolady, są o wiele lżejsze i bardziej puchate, a niektórzy preferują właśnie takie ciasta. Przypomnijcie sobie ten wspaniały smak i upieczcie murzynka z tego prostego przepisu! Przepis na murzynka z polewą Do przygotowania tego pysznego ciasta potrzebne wam będą poniższe składniki: 450 g mąki pszennej 250 g masła 300 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (30 g) 75 g kakao 4 jajka rozmiar M 7 łyżek wody 1 łyżka proszku do pieczenia Sól Przygotowanie Do garnka włóżcie masło, cukier biały i waniliowy, kakao oraz 7 łyżek wody. Podgrzewajcie całość do połączenia składników, a następnie zagotujcie. Gotujcie przez minutę i odstawcie. Kiedy zawartość garnka już ostygnie, odlejcie z niej około pół szklanki – przyda się później do polania ciasta. Resztę wlejcie do dużej miski. Rozbijcie jajka, oddzielając żółtka od białek. W misce ubijcie białka na sztywno z dodatkiem odrobiny soli. Żółtka wlejcie do masy z cukru i kakao i zmiksujcie. Następnie przesiejcie mąkę do miski z masą i dodajcie proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszajcie. Na koniec dodajcie do masy na ciasto ubite białka i zamieszajcie. Tortownicę średniej wielkości wyłóżcie papierem do pieczenia. Wlejcie do niej ciasto i wstawcie do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczcie przez około 45 minut...

Czekoladowy mazurek Ani Starmach zachwyci gości. Bardzo prosty do zrobienia
Newsy
Czekoladowy mazurek Ani Starmach zachwyci gości. Bardzo prosty do zrobienia
Mazurek to podstawa wśród wielkanocnych wypieków. Ten z przepisu Ani Starmach jest bardzo łatwy i robi się szybko. Koniecznie wypróbujcie!

Tradycyjny mazurek piecze się najczęściej z kruchego ciasta i nadziewa masą kajmakową, orzechową, czekoladową albo migdałową. Zazwyczaj używa się prostokątnej lub kwadratowej formy, ale zdarza się, że ciasto ma kształt owalny i przypomina jajko. Czasami wierzch dekoruje się tworząc wzór kratki z ciasta, ale znacznie częstsze jest posypywanie nadzienia posiekanymi migdałami, orzechami laskowymi i suszonymi owocami. Wiele osób lubi układać piękne wzory i napisy na powierzchni mazurka. Przepis na czekoladowego mazurka z orzechami Ani Starmach Składniki na ciasto 200g mąki 1 jajko 150g masła 70g cukru 100g zmielonych orzechów (włoskich albo laskowych) Szczypta soli  Składniki na nadzienie mazurka 100g gorzkiej czekolady (1 tabliczka) 200g mlecznej czekolady (2 tabliczki) 150ml śmietany kremówki 150g śliwkowych powideł Opcjonalnie: orzechy lub migdały do dekoracji Przygotowanie Mąkę wysypcie na stolnicę, dodajcie jajko, zimne masło w kawałkach oraz cukier i zmielone orzechy. Całość szybko zagniećcie i uformujcie w kształt kuli. Zawińcie ją w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na około 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto i rozwałkujcie je. Przełóżcie do prostokątnej formy i uformujcie po bokach wyższy rant. Dno nakłujcie widelcem. Formę wstawcie do lodówki na 15-20 minut, aby ciasto ponownie się schłodziło. Rozgrzejcie piekarnik do 170 stopni, wstawcie ciasto i pieczcie przez około 35-40 minut, aż wierzch i boki staną się złociste. Jeśli macie metalowe lub ceramiczne kulki możecie obciążyć nimi ciasto w trakcie pieczenia, aby zbytnio nie wyrosło. Ostudźcie ciasto przed nałożeniem nadzienia. Czekoladę połamcie na kawałki. W garnku podgrzejcie śmietankę i wrzućcie do niej...