Ciasto bez mąki i cukru. Puszyste jak chmurka i zaledwie z 3 składników
Flickr
Newsy

Przepis na ciasto bez mąki i cukru a la sernik. Puszyste jak chmurka. Zrobicie je z ledwie 3 składników

Tak, to możliwe. To wspaniałe ciasto powstało zaledwie z trzech składników, bez dosypywania cukru i mąki. Jest szybkie w przygotowaniu, a do tego bardzo miękkie. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. 

Co wy na to? Puszyste ciasto, na każdą okazję. Do popołudniowej kawy i wtedy, kiedy w niedzielę rodzina zapowiada się na obiad, a wy w lodówce macie niemalże tylko światło. Zawsze wychodzi, a do tego smakuje jak takie, które wymaga zdecydowanie większej ilości składników. Po prostu rozpływa się w ustach!

Ten deser jest wyjątkowo lekki i delikatnie waniliowy. To zasługa znajdującego się w nim jogurtu i piany z białek. Z pewnością nie poprzestaniecie na jednym kawałku 

Wskazówki dotyczące przygotowania ciasta z trzech składników 

Ciasto z trzech składników nie ma w sobie grama proszku do pieczenia. Dlatego musi podnieść je białko jajka. W tym celu powinniście ubić je na sztywną pianę. Im sztywniejszą, tym lepiej. Nie idźcie na łatwiznę i popracujcie trzepaczką lub mikserem chwilę dłużej. 

To rzadko spotykane, ale do masy nie dosypuje również cukru. Sprawę rozwiązuje słodki jogurt. Możecie wybrać jego ulubiony smak. My polecamy waniliowy. 

Wygląda nieco jak zwykły sernik, chociaż wyjątkowo puszysty. Jeżeli macie czas i materiały możecie udekorować go po królewsku, np. rozpuszczoną czekoladą. Możecie również dodać do masy startą skórkę pomarańczową. Jednak są to dodatki, których to pyszne ciasto wcale nie wymaga. 

Zobacz także
Ciasto dla żółtodziobów z 3 składników. 5 minut i do piekarnika

Ciasto dla żółtodziobów z 3 składników. 5 min i do piekarnika

Pyszne placuszki na śniadanie z 2 składników. Zdrowe, bez mąki i gotowe w kilka chwil

Pyszne i zdrowe placuszki na śniadanie z 2 składników. Bez mąki i będą gotowe w 10 minut

Przepis na puszyste ciasto bez mąki i cukru 

Składniki: 

  • 4 jajka 

  • 400 g jogurtu waniliowego 

  • 40 g skrobi kukurydzianej 

Sposób przygotowania: 

  1. Jogurt wlejcie do głębokiej miski i przesiejcie do niej skrobię kukurydzianą. 

  1. Oddzielcie białka od żółtek. Żółtka dołączcie do jogurtu i skrobi, a następnie krótko zmiksujcie. 

  1. Białka ubijcie na sztywną pianę i delikatnie wmieszajcie do masy. 

  1. Wyłóżcie okrągłą formę papierem do pieczenia (możecie też wykorzystać prostokątną). 

  1. Wlejcie do niej masę jogurtową i wstawcie do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika. 

  1. Pieczcie około 40-50 minut, uważnie obserwując rumieniec. 

  1. Ciasto podawajcie lekko schłodzone, udekorowane wedle upodobań. 

Smacznego! 

Źródło: rudawkuchni.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

sernik z jogurtu
Gotujmy.pl/misia14
Newsy
Prosty i niezwykle delikatny sernik z jogurtu. Każdy kęs będzie rozpływać się w ustach
Sernik sam w sobie jest pyszny, ale przygotowany na bazie jogurtu greckiego jest jeszcze lepszy. Przygotujcie go na spotkanie z bliskimi, a nikt nie oprze się dokładce!

Sernik to jedno z ulubionych ciast Polaków. Na stole pojawia się na co dzień, jak i od święta. Toteż można się spotkać z jego różnymi rodzajami. Wśród najpopularniejszych jest sernik królewski, z brzoskwiniami, wiedeński, sernik z rosą, seromakowiec czy nowojorski. Bez względu na formę, każdy jest tak samo pyszny. Sernik na jogurcie Podstawą klasycznego sernika jest twaróg. Jednak przygotowanie tego ciasta na bazie jogurtu greckiego jest jeszcze prostsze, a deser jest równie smaczny. Dodatek czereśni w rumie oraz wiórek kokosowych jest uzupełnieniem całości. Taki sernik idealnie sprawdzi się jako deser do popołudniowej kawy, wizytę gości, a nawet zbliżające się święta wielkanocne. Z pewnością zachwyci smakiem każdego! Przepis na sernik z jogurtu Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 kopiaste łyżki cukru 3 kopiaste łyżki mąki szczypta proszku do pieczenia Masa jogurtowa: 620 g jogurtu greckiego 4 jajka 120 g margaryny ½ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy 1 cytryna Dodatkowo: 2 łyżki wiórek kokosowych 200 g czereśni namoczonych w rumie Przygotowanie: Przygotowanie sernika zacznijcie od zrobienia biszkoptu. Jajka rozbijcie i oddzielcie białka od żółtek.  Białka ubijcie na sztywną pianę za pomocą miksera. Następnie dodawajcie stopniowo cukier, miksujcie do uzyskania błyszczącej masy.  Stale miksując, do białek dodawajcie po jednym żółtku. Na koniec do masy jajecznej dodajcie mąkę i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszajcie. Tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przelejcie przygotowaną masę.  Blachę wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 25 minut. Upieczony biszkopt...

domowy ciasto sekacz
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy
Z tego przepisu zrobicie pyszny domowy sękacz. Doskonały do kawy i herbaty
Sękacz to tradycyjny wypiek, przygotowywany głównie na większe uroczystości jak wesela czy chrzciny. Pyszny smak ciasta nie pozwala się nikomu oprzeć, jednak jego przygotowanie wymaga odpowiednią ilość czasu. Z tego przepisu wykonacie domowy i szybki sękacz, który nie odbiega smakiem od oryginału!

Sękacz to wyjątkowe ciasto, które wyróżnia się nie tylko pysznym smakiem, ale przede wszystkim formą. Przypomina ono pień drzewa z sękami. Przygotowanie tego wypieku jest dość pracochłonne. Jednak jego prostsza, domowa wersja jest równie smaczna, a zdecydowanie krótsza. Z czego się robi tradycyjny sękacz? To wypiek z ciasta biszkoptowego, który przygotowuje się nad otwartym ogniem na obracającym się rożnie w kształcie walca. Wałek polewa się co jakiś czas świeżą porcją ciasta. Po przekrojeniu słodkości widać ciemniejsze i jaśniejsze warstwy. Przypominają one w przekroju pień drzewa. Spływający nadmiar ciasta podczas pieczenia tworzy charakterystyczne sople. Gotowy sękacz może być przyozdobiony czekoladą bądź lukrem. W Polsce jest znany głównie na Kaszubach i Podlasiu. Przygotowuje się go głównie na różnego rodzaju uroczystości, takie jak wesela, chrzciny czy komunie. Przepis na szybki, domowy sękacz Składniki: ½ szklanki mąki krupczatki ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 3 jajka ½ kostki masła ½ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat waniliowy do smaku Przygotowanie:  Mąkę krupczatkę oraz ziemniaczaną przesiejcie do miski, dodajcie do nich łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszajcie. Jajka rozbijcie, oddzielcie białka od żółtek. Białka ubijcie z pomocą miksera na sztywną pianę.  Masło przełóżcie do miski i dodajcie cukier. Całość utrzyjcie na gęstą, puszystą masę. Wówczas dodawajcie do niej po jednym żółtku oraz aromat waniliowy stale mieszając mikserem. Gdy masło połączy się z żółtkami, cukrem to następnie porcjami dodawajcie sypkie składniki. Wszystkie składniki powinny się dobrze połączyć. Na koniec do masy dodajcie ubite na sztywną pianę...

Niesamowity trik na bardzo puszysty sernik. Musicie dodać do ciasta… warzywo
Adobe Stock
Newsy
Niesamowity trik na bardzo puszysty sernik. Musicie dodać do ciasta… warzywo
Opadający i niezbyt apetycznie wyglądający sernik to zmora wielu gospodyń domowych. Aby wypiek za każdym razem wychodził idealnie, wystarczy do masy twarogowej dodać jedno warzywo. Jest zupełnie niewyczuwalne w smaku, a bliscy będą zachwyceni jakością ciasta. Koniecznie przetestujcie ten patent!

Bezkonkurencyjnie królem wypieków na stole jest sernik. To idealny wypiek na każdą okazję. Świetnie się sprawdza jako słodki dodatek do niedzielnej kawy bądź jako deser na większe uroczystości czy święta. Wiele gospodyń ma problem z opadającym, niezbyt smacznym sernikiem. Aby za każdym razem wychodził idealnie, wystarczy do masy twarogowej dodać jeden sekretny składnik. Sernik z ziemniakami Choć wiele osób może się dosyć mocno zdziwić to jednak idealnym dodatkiem do sernika są ziemniaki. To warzywo sprawia, iż po upieczeniu ciasto jest idealnie wyrośnięte oraz puszyste. Wypiek również nie opada po wyciągnięciu z piekarnika, a idealnie prezentuje się na stole. Uprzedzając wątpliwości, smak ziemniaków nie jest wyczuwalny w serniku. Natomiast warzywo idealnie podkreśla wyjątkowość danego ciasta. Przepis na puszysty sernik z ziemniakami Składniki: 750 g twarogu tłustego lub półtłustego, trzykrotnie zmielonego 300 g ziemniaków 100 g masła 4 jajka ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków 1 ½ łyżki skrobi ziemniaczanej ekstrakt pomarańczowy ½ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, umyjcie oraz ugotujcie. Miękkie warzywa odcedźcie z nadmiaru wody i odstawcie do całkowitego ostudzenia. Gdy ziemniaki będą zimne, przeciśnijcie je przez praskę. Jajka rozbijcie, oddzielcie białka od żółtek. Do większej miski przełóżcie masło wraz z cukrem. Miksujcie je za pomocą miksera do uzyskania puszystej i jasnej masy maślanej. Stale miksując, do miski dodawajcie po jednym żółtku. Gdy masa będzie jednolita, dodawajcie do niej po jednej łyżce zmielonego twarogu, przeciśniętych ziemniaków, skrobi ziemniaczanej oraz ekstraktu pomarańczowego. Odłożone białka jaj ubijcie...

Przepis na biszkopt rzucany z 5 jaj. Nie opada i zawsze się udaje
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Przepis na biszkopt rzucany z 5 jaj. Nie opada i zawsze się udaje
Doskonały biszkopt, który nigdy nie opada. Idealny jako baza do tortów np. na urodziny albo komunię.

Biszkopt jest dość kapryśnym ciastem, które nie zawsze wychodzi mniej doświadczonym paniom domu. Często opada, kruszy się albo nie chce wyrosnąć. Z poniższego przepisu biszkopt rzucany zawsze się udaje. Podzieliła się nim z nami Konczi, użytkowniczka portalu gotujmy.pl. Według niej jest banalnie prosty w przygotowaniu, z pewnością poradzi sobie z nim każdy. Przepis na biszkopt rzucany z 5 jaj Składniki 5 dużych jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 niepełna szklanka mąki poznańskiej 2 kopiaste łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli Przygotowanie Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielcie od żółtek i ubijcie je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Stale miksując, dodawajcie do białek małymi partiami cukier, aż piana stanie się błyszcząca. Dodawajcie stopniowo po jednym żółtku. Do masy przesiejcie mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. To sprawi, że ciasto będzie puszyste i napowietrzone. Zmiksujcie dokładnie, aż do połączenia się składników. Dno tortownicy wyłóżcie papierem do pieczenia i wlejcie ciasto. Formę wstawcie do zimnego piekarnika i ustawcie go na 180 stopni (grzanie góra dół). Pieczcie do suchego patyczka przez około 30-40 minut (czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika). Jeśli ciasto brązowieje za szybko, możecie przykryć wierzch papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wyjmijcie z piekarnika i z wysokości około 30 centymetrów rzućcie blachę na blat lub podłogę. Zróbcie to dwukrotnie. Otwórzcie obręcz formy, wyjmijcie ciasto i odstawcie je na kratkę do góry nogami. Pokrójcie biszkopt dopiero po kilku godzinach – nie będzie się kruszył. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl...