Co wy na to? Puszyste ciasto, na każdą okazję. Do popołudniowej kawy i wtedy, kiedy w niedzielę rodzina zapowiada się na obiad, a wy w lodówce macie niemalże tylko światło. Zawsze wychodzi, a do tego smakuje jak takie, które wymaga zdecydowanie większej ilości składników. Po prostu rozpływa się w ustach!

Ten deser jest wyjątkowo lekki i delikatnie waniliowy. To zasługa znajdującego się w nim jogurtu i piany z białek. Z pewnością nie poprzestaniecie na jednym kawałku 

Wskazówki dotyczące przygotowania ciasta z trzech składników 

Ciasto z trzech składników nie ma w sobie grama proszku do pieczenia. Dlatego musi podnieść je białko jajka. W tym celu powinniście ubić je na sztywną pianę. Im sztywniejszą, tym lepiej. Nie idźcie na łatwiznę i popracujcie trzepaczką lub mikserem chwilę dłużej. 

Zobacz także:

To rzadko spotykane, ale do masy nie dosypuje również cukru. Sprawę rozwiązuje słodki jogurt. Możecie wybrać jego ulubiony smak. My polecamy waniliowy. 

Wygląda nieco jak zwykły sernik, chociaż wyjątkowo puszysty. Jeżeli macie czas i materiały możecie udekorować go po królewsku, np. rozpuszczoną czekoladą. Możecie również dodać do masy startą skórkę pomarańczową. Jednak są to dodatki, których to pyszne ciasto wcale nie wymaga. 

Przepis na puszyste ciasto bez mąki i cukru 

Składniki: 

  • 4 jajka 

  • 400 g jogurtu waniliowego 

  • 40 g skrobi kukurydzianej 

Sposób przygotowania: 

  1. Jogurt wlejcie do głębokiej miski i przesiejcie do niej skrobię kukurydzianą. 

  1. Oddzielcie białka od żółtek. Żółtka dołączcie do jogurtu i skrobi, a następnie krótko zmiksujcie. 

  1. Białka ubijcie na sztywną pianę i delikatnie wmieszajcie do masy. 

  1. Wyłóżcie okrągłą formę papierem do pieczenia (możecie też wykorzystać prostokątną). 

  1. Wlejcie do niej masę jogurtową i wstawcie do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika. 

  1. Pieczcie około 40-50 minut, uważnie obserwując rumieniec. 

  1. Ciasto podawajcie lekko schłodzone, udekorowane wedle upodobań. 

Smacznego! 

Źródło: rudawkuchni.pl