Ciasto 12 łyżek robi się błyskawicznie i bez bałaganu. Nie trzeba odmierzać składników
Getty/iStock
Newsy

Ciasto 12 łyżek robi się błyskawicznie i bez bałaganu. Nie trzeba nawet odmierzać składników

Zapomnijcie o miarkach i wagach kuchennych. To ciasto zrobicie z pomocą zwykłej łyżki stołowej i potrzebnych składników.

Dla mniej wprawionych adeptów gotowania upieczenie ciasta bywa wyzwaniem. W teorii jest to dość proste, jednak w praktyce można po drodze popełnić kilka błędów, które skutkują niezbyt smacznym wypiekiem. W takiej sytuacji warto wykorzystać proste, mało skomplikowane przepisy na ciasta, które po prostu trudno zepsuć. Takie jest właśnie ciasto „12 łyżek”. Sprawdźcie, jak je zrobić. 

Jak przygotowuje się ciasto 12 łyżek?

Jak sama nazwa wskazuje, to ciasto przyrządza się z 12 łyżek, ale uwaga - różnych produktów. Potrzeba wam kolejno po 12 łyżek mleka, mąki, oleju i cukru oraz innych dodatków, niezbędnych do upieczenia ciasta. Dzielenie składników na łyżki pozwala łatwo je odmierzyć bez stosowania wagi kuchennej czy specjalnej miarki. Ciasto wychodzi pulchne, słodkie i bardzo smaczne.

Można je zrobić bez dodatków lub dodać do masy na przykład orzechy, bakalie czy świeże owoce (oprószone wcześniej mąką, by nie opadły podczas pieczenia). A do tego przyrządza się je bardzo szybko, dlatego takie ciasto uratuje was w sytuacji, gdy potrzebujecie szybko coś upiec dla gości. Zapiszcie sobie poniższy przepis.

Zobacz także
Przedwojenny przepis na ciasto bez grama tłuszczu. Zajadajcie się bez wyrzutów sumienia

Przedwojenny przepis na ciasto bez grama tłuszczu. Zajadajcie się bez wyrzutów sumienia

Przepis siostry Anastazji na ciasto drożdżowe. Nie uwierzycie, ile drożdży dodaje słynna kucharka

Przepis siostry Anastazji na ciasto drożdżowe. Nie uwierzycie, ile drożdży dodaje słynna kucharka

Przepis na ciasto 12 łyżek

Składniki:

  • 12 łyżek mleka

  • 12 łyżek oleju

  • 12 łyżek mąki

  • 12 łyżek cukru

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 1 łyżka proszku do pieczenia

  • 3 jajka

  • sok z cytryny

  • sól

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypcie 12 łyżek cukru, wbijcie 3 jajka i utrzyjcie na puch. 

  2. Wsypcie 12 łyżek mąki oraz łyżkę proszku do pieczenia na sito i przesiejcie do osobnego naczynia. Następnie, cały czas miksując, przesypujcie mąkę powoli do cukru z jajkami.

  3. Teraz wlejcie po 12 łyżek oleju, mleka oraz sok z połowy cytryny. Dodajcie szczyptę soli i wszystko zmiksujcie, aż masa będzie jednolita.

  4. Gotowe ciasto wlejcie do blaszki na keks lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (albo wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą). Formę z ciastem włóżcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez 40 minut.

  5. Po upieczeniu od razu wyjmijcie ciasto z pieca i odstawcie do ostudzenia. Udekorujcie polewą czekoladową, lukrem albo cukrem pudrem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wystarczy zaledwie kilka łyżek, a makowiec będzie puszysty i pyszny
Flickr
Newsy
Wystarczy zaledwie kilka łyżek, a masa makowa będzie wilgotna, puszysta i pyszna
Masa makowa w cieście wychodzi wam sucha po upieczeniu? Można temu łatwo zapobiec, stosując ten prosty trik.

Żadne święta nie mogą się obyć bez makowca. To ciasto praktycznie każdemu kojarzy się z Bożym Narodzeniem oraz Wielkanocą. Makowce przyrządza się na różne sposoby - to może być drożdżowy zawijaniec, ciężki makowiec na kruchym cieście albo makowiec japoński, czyli wersja, w której ciasto to składa się wyłącznie z masy makowej i dodatków. Łączy je jedno - dobry makowiec powinien być pulchny i wilgotny. Sprawdźcie, co należy do niego dodać, by wyszedł właśnie taki.  Co zrobić, by makowiec był smaczny? Jeśli obawiacie się, że masa makowa po upieczeniu ciasta zrobi się sucha jak wiór, mamy na to sposób. Wystarczy dodać do niej kilka łyżek musu jabłkowego albo starte jabłka. Wilgoć z owoców zapobiegnie wysychaniu masy, a dodatkowo sprawi, że będzie ona bardziej puszysta. Polecamy wam wypróbować tę metodę przyrządzając makowiec japoński - przepyszne, ciężkie od dużej ilości maku i bakalii ciasto. Będzie doskonałe na święta i wszystkie inne, podniosłe okazje.  Przepis na makowiec japoński z jabłkami Składniki: Ciasto kruche: 250g margaryny lub masła 3 szklanki mąki pszennej 4 jajka ¾ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 250g margaryny lub masła ¼ szklanki cukru 8 żółtek 60 dag startych jabłek (odcisnąć sok) puszka masy makowej (850g) 2,5 łyżeczki proszku 8 łyżeczek kaszki manny olejek migdałowy Piana: 8 białek ¾ szklanki cukru Opcjonalnie: cukier puder garść skórki pomarańczy Przygotowanie: Składniki na ciasto wyróbcie rękoma i wylepcie nim blaszkę wyłożoną papierem. Zostawcie troszkę ciasta na wierzch....

Przepis na puszyste naleśniki z majonezem. Lepszych nie jedliście
Pixabay
Newsy
Przepis na puszyste naleśniki z majonezem. Lepszych nie jedliście
Jak zrobić puszyste naleśniki? Ten przepis na naleśniki nie ma sobie równych! Dodajcie do nich majonez, a będą smakowały obłędnie.

Rozpływające się w ustach naleśniki to wizytówka każdego kucharza. To proste danie idealnie sprawdza się na obiad, kolację lub na deser w zależności od tego, jak je przyrządzicie – na słodko, lub na słono. Jeśli chcecie, by wasze naleśniki zawsze były puszyste i aksamitne, to opanowanie techniki smażenia nie wystarczy! Ważne są dodatki, których użyjecie. Poza mąką, jajkami i mlekiem dodajcie do naleśników nieco śmietanki i majonezu. Zobaczycie, że wyjdą naprawdę wyjątkowe! Poznajcie przepis na naleśniki z majonezem. Jak zrobić dobre naleśniki? Choć smażenie naleśników nie jest bardzo trudne, to warto poznać różne triki, które sprawią, że naleśniki wyjdą smaczne i puszyste. Wiele razy pisaliśmy o sposobach na idealne naleśniki – co zrobić, by ciasto się nie rozpadało w trakcie smażenia , jak zrobić puszyste naleśniki albo o sposobie na aksamitne ciasto naleśnikowe . Wypróbujcie koniecznie! Przepis na naleśniki z dodatkiem majonezu Do przygotowania puszystych naleśników z majonezem potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2,5 szklanki wody gazowanej Pół szklanki oleju 4 jajka rozmiar M 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki śmietany 18% 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Wbijcie jajka do miski, wsypcie dwie łyżeczki cukru i wymieszajcie za pomocą miksera na puszystą masę. Następnie wsypcie 3 szklanki przesianej mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 łyżeczki śmietany, dwie łyżki majonezu oraz wlejcie 2,5 szklanki wody gazowanej. Miksujcie do połączenia wszystkich składników, aż osiągnięcie jednolitą masę. Gdy ciasto będzie już gładkie, wlejcie pół szklanki oleju i zmiksujcie. Rozgrzejcie patelnię. Nie ma potrzeby używania oleju,...

racuchy bez drożdży przepis
Flickr
Newsy
Jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży? Zastosujcie trik babć i ubijcie jajka z tym składnikiem
W domu zabrakło drożdży? Bez obaw – zrobicie racuchy bez tego składnika. Sprawdźcie nasz przepis!

Chcecie usmażyć racuchy, ale w kuchni zabrakło drożdży? Nic nie szkodzi! Na wszystko znajdzie się rada – dotyczy to także klasycznych racuchów z jabłkami. Sekretem puszystych placuszków bez użycia drożdży jest wykorzystanie składników, które każdy z was ma w domu. Wystarczy ubić cukier i jajka! To połączenie tworzy puszystą masę, która dodana do ciasta na racuchy sprawia, że placuszki wychodzą bardzo pulchne i smaczne. Spróbujcie racuchów z tego przepisu – są przepyszne!  Rodzaje racuchów Racuchy to jedna z typowych potraw polskiej kuchni. Najczęściej spotykany przepis to racuchy z jabłkami i cukrem pudrem, ale to nie jedyny sposób ich przyrządzania! Bardzo smaczne są racuchy z dodatkiem śliwek oraz świeżego rabarbaru. Z czasem, gdy egzotyczne owoce stały się w Polsce łatwo dostępne, niektórzy zaczęli eksperymentować i dodawać do ciasta na racuchy bakalie albo banany. Tak zrobione placki też są bardzo smaczne! Zwykle racuchy przyrządza się z wykorzystaniem drożdży, jednak da się zrobić placki bez tego składnika. Poniżej podajemy wam przepis na racuchy, które nie wymagają ani grama drożdży! Przekonajcie się sami. Przepis na racuchy bez drożdży Aby przygotować racuchy bez dodatku drożdży, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 jajko 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Cukier puder Olej do smażenia Przygotowanie: Do większej miski wsypcie trzy łyżki cukru i wbijcie całe jajko. Następnie za pomocą trzepaczki lub miksera ubijcie na puszystą masę. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia powoli wsypujcie do miski cały czas mieszając. Wlejcie powoli mleko i mieszajcie. Jabłko obierzcie i pokrójcie w plastry. Dodajcie do...

babka piaskowa przepis
AdobeStock
Newsy
Babka piaskowa, która zawsze się udaje. Ta babcina receptura bije na głowę przepis Magdy Gessler
Kto przygotowuje pyszności na święta wielkanocne ten wie, że koniecznie trzeba upiec wtedy babkę piaskową. Zrobicie ją z tego prostego przepisu!

Co to za święta bez babki piaskowej! Na Wielkanoc babka piaskowa jest ciastem, którego absolutnie nie może zabraknąć na stole. Lekka, puszysta i z dodatkiem słodkiego lukru smakuje wszystkim łasuchom! W dodatku jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, w przeciwieństwie do ciężkich ciast przyrządzanych na Boże Narodzenie. Przygotujcie ją sami z tego łatwego przepisu, który oczaruje wszystkich domowników. Gwarantujemy, że nikt nie oprze się temu ciastu! Przepis na babkę piaskową Do przygotowania klasycznej, wielkanocnej babki piaskowej potrzebna wam będzie specjalna forma do babki (ostatecznie keksówka, ale wtedy ciasto nie będzie wyglądało tak spektakularnie)  oraz składniki z poniższej listy: Składniki do ciasta: 220 g masła 200 g cukru pudru 150 g pszennej mąki 100 g mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Bułka tarta Składniki na lukier: 100 g cukru pudru 3 łyżki wody 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Rozpuśćcie kostkę masła i odstawcie do ostudzenia. Do miseczki wbijcie jajka oddzielając żółtka od białek. Wsypcie do miski z białkami odrobinę soli i ubijcie za pomocą miksera. Do dużej miski przesiejcie mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. Weźcie drugą dużą miskę i wlejcie do niej roztopione masło. Dodajcie 200 g cukru pudru i ucierajcie mikserem na wysokich obrotach. Dodawajcie po jednym żółtku aż do uzyskania puszystej masy. Wsypcie mąkę i dalej mieszajcie. Kiedy ciasto zrobi się gęste, dodajcie 2 łyżki piany z białek i mieszajcie do połączenia składników. Na koniec wlejcie resztę piany. Formę na babkę piaskową wysmarujcie dokładnie masłem i posypcie bułką tartą. Wlejcie do środka ciasto i wstawcie na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Przesiejcie do miski...