Dla mniej wprawionych adeptów gotowania upieczenie ciasta bywa wyzwaniem. W teorii jest to dość proste, jednak w praktyce można po drodze popełnić kilka błędów, które skutkują niezbyt smacznym wypiekiem. W takiej sytuacji warto wykorzystać proste, mało skomplikowane przepisy na ciasta, które po prostu trudno zepsuć. Takie jest właśnie ciasto „12 łyżek”. Sprawdźcie, jak je zrobić. 

Jak przygotowuje się ciasto 12 łyżek?

Jak sama nazwa wskazuje, to ciasto przyrządza się z 12 łyżek, ale uwaga - różnych produktów. Potrzeba wam kolejno po 12 łyżek mleka, mąki, oleju i cukru oraz innych dodatków, niezbędnych do upieczenia ciasta. Dzielenie składników na łyżki pozwala łatwo je odmierzyć bez stosowania wagi kuchennej czy specjalnej miarki. Ciasto wychodzi pulchne, słodkie i bardzo smaczne.

Można je zrobić bez dodatków lub dodać do masy na przykład orzechy, bakalie czy świeże owoce (oprószone wcześniej mąką, by nie opadły podczas pieczenia). A do tego przyrządza się je bardzo szybko, dlatego takie ciasto uratuje was w sytuacji, gdy potrzebujecie szybko coś upiec dla gości. Zapiszcie sobie poniższy przepis.

Zobacz także:

Przepis na ciasto 12 łyżek

Składniki:

  • 12 łyżek mleka

  • 12 łyżek oleju

  • 12 łyżek mąki

  • 12 łyżek cukru

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 3 jajka

  • sok z cytryny

  • sól

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypcie 12 łyżek cukru, wbijcie 3 jajka i utrzyjcie na puch. 

  2. Wsypcie 12 łyżek mąki oraz łyżkę proszku do pieczenia na sito i przesiejcie do osobnego naczynia. Następnie, cały czas miksując, przesypujcie mąkę powoli do cukru z jajkami.

  3. Teraz wlejcie po 12 łyżek oleju, mleka oraz sok z połowy cytryny. Dodajcie szczyptę soli i wszystko zmiksujcie, aż masa będzie jednolita.

  4. Gotowe ciasto wlejcie do blaszki na keks lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (albo wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą). Formę z ciastem włóżcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez 40 minut.

  5. Po upieczeniu od razu wyjmijcie ciasto z pieca i odstawcie do ostudzenia. Udekorujcie polewą czekoladową, lukrem albo cukrem pudrem.