Ciągłe zmęczenie i wysoki cholesterol? Odstawcie ten produkt jak najszybciej
Adobe Stock
Newsy

Ciągłe zmęczenie i wysoki cholesterol? Odstawcie ten produkt jak najszybciej

Nie wszystkie produkty spożywcze służą zdrowiu. Wiele z nich może powodować szereg negatywnych skutków. Jeśli borykacie się z wysokim cholesterolem czy ciągłym uczuciem zmęczenia, natychmiast wykluczcie ten składnik z diety.

Niewiele osób zdaje sobie sprawę bądź nie jest w pełni świadomych, iż wiele produktów spożywczych może negatywnie wpływać na funkcjonowanie organizmu. Wynika to ze zmian w składzie w danych artykułach, dodatkowych substancji czy wrażliwości na konkretne składniki. Warto wówczas przeprowadzić dokładne badania, skonsultować się z odpowiednim lekarzem i wyeliminować szkodliwy produkt z diety. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nabiał w diecie 

Produkty mleczne są jednymi z podstawowych składników w codziennej diecie. Dostarczają organizmowi szereg cennych mikroelementów. Poza tym są świetnym źródłem białka, które jest tak potrzebne w odpowiednio zbilansowanym żywieniu. Na sklepowych półkach można spotkać się z takimi artykułami jak:

  • mleko,
  • jogurty,
  • twaróg,
  • masło,
  • śmietana,
  • maślanka,
  • czy różnego rodzaju sery.
    Zobacz także
    Czy czarna herbata jest zdrowa? Większość osób żyje w błędzie

    Czy czarna herbata jest zdrowa? Większość osób żyje w błędzie

    Dieta z pomidorów

    Zrzucicie nawet 5 kg w 10 dni. Smaczna dieta pomidorowa ekspresowo odchudza

     

Zły wpływ produktów mlecznych

Większość osób nie wyobraża sobie żywienia bez nabiału. Wówczas część diet jest właśnie opartych na tej grupie produktów. Jednak wiadomo, że co za dużo, to niezdrowo. Ten termin również sprawdza się w tym przypadku, gdyż nadmiar danego produktu może przyczynić się do poważnych konsekwencji. Wśród objawów szkodliwości nabiału świadczą takie jak:

  • ciągłe uczucie zmęczenia,
  • bóle brzucha czy stawów,
  • trądzik,
  • choroby skórne,
  • wysoki poziom cholesterolu,
  • problemy z właściwym trawieniem,
  • odporność organizmu na leki przeciwbólowe. 

To część oznak, które są skutkiem złego oddziaływania produktów mlecznych.

Nietolerancja laktozy

Szereg negatywnych objawów oraz złe samopoczucie po spożyciu produktów mlecznych są wynikiem nietolerancji laktozy, która jest składnikiem nabiału. Laktoza to nic innego jak cukier występujący w mleku. Do nietolerancji dochodzi, kiedy w organizmie brakuje enzymu potrzebnego do rozkładu laktozy. Najczęściej występuje u dzieci, aczkolwiek coraz częściej pojawia się również u dorosłych. 

Leczenie nietolerancji laktozy

Najskuteczniejszym leczeniem nietolerancji produktów mlecznych jest ich całkowicie wykluczenie z codziennego żywienia. Można również zastąpić je również nabiałem bez danego składnika lub włączyć do diety składniki roślinne jak napoje owsiane, sojowe czy ryżowe. Nie będzie dokładnie to samo, ale z pewnością poprawi ogólne samopoczucie i liczne problemy znikną. Warto przeprowadzić szczegółowe badania, a także skonsultować się z lekarzem w celu omówienia leczenia.
 

Czytaj także:

Klaudia El Dursi zdradziła sekret figury po ciąży. Wykluczyła z diety te 2 produkty
ONS.pl
Newsy
Klaudia El Dursi zdradziła sekret figury po ciąży. Wykluczyła z diety te 2 produkty
Klaudia El Dursi od lat zachwyca figurą po ciąży. Prowadząca program „Hotel Paradise” podzieliła się swoim sekretem. Już wiemy, jak ona to robi!

Prowadząca program rozrywkowy „Hotel Paradise”, Klaudia El Dursi od lat zachwyca przepiękną, zgrabną figurą. Celebrytka ma za sobą dwie ciąże, ale jej sylwetka jest jeszcze lepsza niż przed nimi. Zgrabne i wysportowane ciało to dzisiejszy kanon piękna. Wiele kobiet dąży do osiągnięcia tego ideału poprzez stosowanie zdrowej, zbilansowanej diety, a także regularne uprawianie ulubionej aktywności fizycznej. Nie inaczej jest w przypadku El Dursi. Aktywność fizyczna Klaudia El Dursi przyznaje, iż główny wpływ na taką sylwetkę po dwóch ciążach miała aktywność fizyczna, która towarzyszy modelce od najmłodszych lat. Prowadząca „Hotel Paradise” regularnie uprawia sport i to właśnie on przygotował jej ciało do ciąży. Dzięki temu udało się jej również szybko dojść do formy po porodach. Choć celebrytka nie odmawia sobie słodkich czy słonych przekąsek, później nadprogramowe kilokalorie spala na siłowni.  Dieta Klaudii El Dursi Klaudia zdradziła, że formę zawdzięcza diecie, a przede wszystkim wyeliminowaniu dwóch grup produktów. Modelka nie je węglowodanów ani nabiału. Jak sama przyznała: „Ogólnie tak na co dzień unikam węglowodanów, jakby nie są one mi potrzebne, nauczyłam się żyć omijając te wszystkie bułeczki, chlebeczki, ziemniaczki. Stawiam na warzywa, na owoce, ale to nie jest jakaś konkretna dieta. Ja też specyficznie jem przez wzgląd na to, że mam dużo nietolerancji pokarmowych (...) nie jem żadnych mlecznych rzeczy, ale jakby wszystko w ramach rozsądku” [pisownia oryg. - przyp. red.]         Wyświetl ten post na Instagramie.                  ...

Które mleko jest zdrowsze? Z kartonu czy z butelki? Zdziwicie się
Adobe Stock
Newsy
Które mleko jest zdrowsze? Z kartonu czy z butelki? Zdziwicie się
Poznajcie wady i zalety mleka od krowy, z butelki i z kartonu. Dowiedzcie się, czy warto pić mleko i które najlepiej wybierać dla zdrowia.

Mleko jest jednym z podstawowych artykułów spożywczych. Pewnie macie mleko, które najchętniej kupujecie i lubicie dodawać do kawy , płatków lub do gotowania owsianki . Sprawdźcie, czy dokonujecie zdrowego wyboru. Mleko UHT kontra świeże mleko – które jest zdrowsze? UHT to proces, w którym pozbawia się mleko bakterii na skutek podgrzania go na kilka sekund do bardzo wysokiej temperatury, w granicach 120-135 stopni. Dzięki temu procesowi giną bakterie i mleko ma znacznie dłuższą przydatność do spożycia. Karton z mlekiem może stać w sklepie nawet kilka miesięcy . Choć podczas podgrzewania mleka rozkłada się też część witamin, jest to naprawdę niewielka wartość. Mleko UHT cechuje się nieco niższą zawartością witaminy C i witamin z grupy B niż mleko prosto od krowy. Mleko jest jednak wartościowym pokarmem głównie ze względu na zawartość białka, wapnia i minerałów, których zawartość zupełnie nie zmienia się w wyniku procesu UHT. Możecie pić takie mleko z korzyścią dla zdrowia. Jeśli macie dostęp do świeżego mleka ze wsi lub świeżego mleka w butelce, pewnie powiecie, że nie ma porównania w smaku takiego mleka do tego z kartonu. To prawda, ale to przez zwiększoną zawartość tłuszczu. To korzystne pod względem smakowym, ale niekoniecznie pod względem wpływu na zdrowie. Tłuste mleko jest bardzo kaloryczne, pijcie je więc z umiarem. Odtłuszczone mleko możecie jednak stosować bez większych ograniczeń z korzyścią dla zdrowia. Właściwości odżywcze mleka Mleko to wydzielina gruczołów mlecznych ssaków. Najpopularniejsze w Polsce jest oczywiście mleko krowie, które jest najtańsze i najszerzej rozpowszechnione. Często można natknąć się w ostatnim czasie na informacje, że ludzie nie powinni pić mleka. Dla wszystkich wielbicieli nabiału mamy jednak dobrą...

Kożuch na mleku
Flickr/Joel Kramer
Newsy
Największy koszmar dzieciństwa? Kożuch na mleku. Oto niezawodny sposób, żeby nie powstał
Gotowanie mleka nie należy do trudnych zdań kuchennych, jednak nie zawsze wychodzi za pierwszym razem. Przeszkodą może być kożuch, na wspomnienie którego na pewno cierpnie wam skóra.

Z nabiału korzystają najmłodsi, ale nie tylko. W dorosłym życiu Polacy sięgają po m.in. mleko bardzo często. Badania pokazują, że lubimy kawę z mlekiem, na jego bazie powstają naleśniki i desery. Mleko jako znane źródło wapnia Istnieją osoby, dla których mleko jest niezastąpionym produktem w codziennej diecie. Rezygnują z niego tylko ci, którzy mają nietolerancję laktozy i alergie. Jeśli nie przepadacie za krowim mlekiem, na rynku znajdziecie całe mnóstwo mlecznych napojów roślinnych. Z mleka rezygnować całkowicie jednak nie warto. Około 60% tłuszczu zawartego w mleku to nasycone kwasy tłuszczowe, potrzebne do sprawnego funkcjonowania organizmu. Białko mleka cechuje się ponadto wysoką wartością biologiczną, ponieważ zawiera wszystkie niezbędnie aminokwasy.  Laktoza jest praktycznie jedynym węglowodanem znajdującym się w mleku. Poprawia ona wchłanianie wapnia, magnezu i fosforu. Dla osób z jej nietolerancją dostępne jest w sprzedaży wspomniane wcześniej mleko bez laktozy. Takie nie spowoduje u nas żadnych reakcji alergicznych.  Mleko to także, a może przede wszystkim, źródło wielu składników mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, potas, magnez, cynk, selen, oraz witamin z grupy B, A, D i E. Mleko i produkty mleczne stanowią główne źródło wapnia w diecie Europejczyków. Może być to nawet zapotrzebowanie bliskie 50-70%. Mleko używane do gotowania Najlepiej wybierać to tłuste. Właśnie ono nadaje się najbardziej do wypieków. Możecie również lubić mleko z miodem i cynamonem, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Co jeśli podczas gotowania na mleku pojawi się kożuch? Jest jedno rozwiązanie, które na zawsze zażegna tego typu problem. Jak uniknąć kożucha na mleku? Jeśli chcecie uniknąć jego powstania,...

czy dorsz jest zdrowy
AdobeStock
Newsy
Jecie rybę z tym warzywem? Najgorzej. Doprowadzacie swoje zdrowie do ruiny
Czy rzeczywiście każde warzywo jest zdrowe? Okazuje się, że również w tym przypadku powiedzenie „wszystko w nadmiarze szkodzi” się sprawdza.

Wielu Polaków jada ryby w piątek, ale świetnie sprawdzą się w każdy inny dzień tygodnia! Są lekkie, bardzo zdrowe, a chude gatunki ryb doskonale sprawdzają się w przypadku osób, które są na diecie odchudzającej lub z powodów zdrowotnych muszą jeść delikatne potrawy. Ale jedzenie ryb w połączeniu z niektórymi warzywami, wcale nie jest dobre dla organizmu i może spowodować problemy zdrowotne. Wiedzieliście o tym? Wszystko wyjaśniamy w poniższym artykule. Groźne warzywa Warzywa dzieli się na kilka grup. Jedną z nich są kapustne, do których zaliczane są: Brokuły Jarmuż Brukselka Kapusta Są one bardzo zdrowe z wielu powodów. Zawierają sporo żelaza, dlatego osoby cierpiące na niedokrwistość, powinny koniecznie uwzględnić je w swojej diecie. Wykazują także działanie antynowotworowe, a ponadto, przeciwdziałają chorobom serca. Niestety, w niektórych przypadkach mogą być groźne dla zdrowia! Dlaczego? W wyniku połączenia warzyw kapustnych z niektórymi produktami, zaczynają one wytwarzać substancje zwane tiocyjanianami. Zaburzają one zdolność organizmu do wchłaniania jodu. Niedobór tego pierwiastka, prowadzi do szeregu problemów zdrowotnych, takich jak niedoczynność tarczycy. Jej objawy to między innymi: Osłabienie Senność Zaparcia Przybieranie na wadze Ciągłe uczucie zimna (nawet latem) Problemy z koncentracją Obrzęk szyi Ciemna skóra na łokciach i kolanach W przypadku zauważenia u siebie takich objawów, należy skonsultować się z lekarzem i wdrożyć leczenie. Nieleczona niedoczynność tarczycy jest bardzo groźna, ponieważ grozi śpiączką hipometaboliczną, która stanowi ogromne zagrożenie życia. Uważajcie na to Dlatego choć warzywa kapustne są zdrowe, trzeba je jeść z umiarem. Popularne stało...