Ledwie zaczął się dzień, a wy już czujecie się zmęczeni? Przysypiacie przed komputerem lub prowadząc w trasie samochód? Z wyjątkiem sytuacji, gdy zmęczenie jest objawem choroby, możecie łatwo poradzić sobie z nadmiernym zmęczeniem poprzez dietę. Wystarczy wiedzieć co jeść, żeby mieć więcej energii do życia.

Buraki – doskonałe źródło sił witalnych

Buraki potrafią zwiększyć wydolność organizmu nawet o 30 proc. Są smaczne, sycące i można je jeść w ogromnej liczbie potraw. Zawierają duże ilości żelaza, którego niedobór wzmaga uczucie zmęczenia. Znajdują się w nich też azotany – związek, poprawiający produktywność komórek zaopatrujących organizm w energię.

Buraki są dobrym źródłem błonnika, dzięki temu usprawniają też prace jelit i ułatwiają odchudzanie. Zawierają dużą ilość witamin i minerałów. Są cenione za zawartość wszystkich witamin z grupy B: B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9, B12, a także A i C. Mikroelementy zawarte w burakach to potas, magnez, żelazo, wapń, miedź, fosfor, mangan, chlor, fluor, sód, cynk, lit, bor.

Chcąc zwiększyć spożywane ilości buraków, przygotowujcie je w różnej formie i różnych daniach. Wyciśnijcie sok z buraków i jabłek, ugotujcie je i jedzcie w sałatkach, jako zasmażaną jarzynkę czy cieniutko pokrojone buraczane carpaccio. Przygotowujcie z nich zupy oraz pieczcie w piekarniku, aby wydobyć z buraków najwięcej słodyczy. I nie zapominajcie o kiszonych burakach. Kiszonkę bardzo prosto można wykonać w domu i zapewnić sobie stały dostęp do świeżo ukiszonych warzyw oraz soku z kiszonych buraków, które samodzielnie możecie zrobić z rozsądną ilością soli.

Zobacz także:

Włączając buraki do diety pamiętajcie jednak o ograniczeniach. Z racji dużej ilości cukru i wysokiego indeksu glikemicznego, nie powinni ich jeść diabetycy. Ze względu na zawartość szczawianów, buraków powinni unikać osoby chore na kamicę nerkową.

Inne produkty dodające witalności

Każdy posiłek, jaki przygotowujecie powinien dostarczać różnorodnych składników spożywczych. Zgodnie z piramidą żywieniową, opublikowana przez Instytut Żywności i Żywienia i aktualnymi zaleceniami dietetycznymi, jadłospis powinien bazować na produktach roślinnych, przede wszystkim warzywach i owocach. Nie powinno w nim zabraknąć produktów zbożowych, w tym pełnoziarnistych. Pozostałe poziomy piramidy to nabiał, mięso i tłuszcze – ich w posiłkach powinno znajdować się najmniej.

Komponując posiłki warto pamiętać o tym, które z popularnych produktów spożywczych działają pozytywnie na podnoszenie energii i szczególnie wtedy, gdy macie do wykonania żmudną pracę czy przed wami długa podróż samochodem, użyjcie ich, żeby zmniejszyć uczucie zmęczenia, znużenia i senności.

  • Szpinak. Jest skarbnica składników odżywczych. Zawiera dużo żelaza, którego niedobór prowadzi do przewlekłego zmęczenia. Dostarcza tez ważnych witamin i minerałów niezbędnych do codziennego funkcjonowania.
  • Banany. Są bogate w białko i błonnik. Jako owoc energetyzujący jest polecany do spożycia przed i po wysiłku fizycznym. Banan zawiera 3 naturalne cukry:sacharozę, fruktozę i glukozę, które błyskawicznie dostarczają energii.
  • Daktyle. Już 2 garście dziennie dodadzą energii i pozwolą żyć aktywnie. Jest źródłem błonnika, który zwiększa uczucie sytości i ograniczy apetyt na słodycze.
  • Jajka. Znajdziecie w nich wysokiej jakości białko i tłuszcze. Ich połączenie zapewni wam energię przez cały dzień i na długo pozostawi uczucie sytości.

Źródło: wprost.pl, www.trustedcosmetics.pl/, dietetycy.org, IŻŻ.pl