Ciągle czujecie się zmęczeni? Ten produkt jedzcie codziennie
Adobe Stock
Newsy

Ciągle czujecie się zmęczeni? Ten produkt jedzcie codziennie, a doda wam energii

Co warto jeść, żeby chciało się aktywnie żyć? Podpowiadamy.

Ledwie zaczął się dzień, a wy już czujecie się zmęczeni? Przysypiacie przed komputerem lub prowadząc w trasie samochód? Z wyjątkiem sytuacji, gdy zmęczenie jest objawem choroby, możecie łatwo poradzić sobie z nadmiernym zmęczeniem poprzez dietę. Wystarczy wiedzieć co jeść, żeby mieć więcej energii do życia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Buraki – doskonałe źródło sił witalnych

Buraki potrafią zwiększyć wydolność organizmu nawet o 30 proc. Są smaczne, sycące i można je jeść w ogromnej liczbie potraw. Zawierają duże ilości żelaza, którego niedobór wzmaga uczucie zmęczenia. Znajdują się w nich też azotany – związek, poprawiający produktywność komórek zaopatrujących organizm w energię.

Buraki są dobrym źródłem błonnika, dzięki temu usprawniają też prace jelit i ułatwiają odchudzanie. Zawierają dużą ilość witamin i minerałów. Są cenione za zawartość wszystkich witamin z grupy B: B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9, B12, a także A i C. Mikroelementy zawarte w burakach to potas, magnez, żelazo, wapń, miedź, fosfor, mangan, chlor, fluor, sód, cynk, lit, bor.

Chcąc zwiększyć spożywane ilości buraków, przygotowujcie je w różnej formie i różnych daniach. Wyciśnijcie sok z buraków i jabłek, ugotujcie je i jedzcie w sałatkach, jako zasmażaną jarzynkę czy cieniutko pokrojone buraczane carpaccio. Przygotowujcie z nich zupy oraz pieczcie w piekarniku, aby wydobyć z buraków najwięcej słodyczy. I nie zapominajcie o kiszonych burakach. Kiszonkę bardzo prosto można wykonać w domu i zapewnić sobie stały dostęp do świeżo ukiszonych warzyw oraz soku z kiszonych buraków, które samodzielnie możecie zrobić z rozsądną ilością soli.

Włączając buraki do diety pamiętajcie jednak o ograniczeniach. Z racji dużej ilości cukru i wysokiego indeksu glikemicznego, nie powinni ich jeść diabetycy. Ze względu na zawartość szczawianów, buraków powinni unikać osoby chore na kamicę nerkową.

Zobacz także
Jakub Kuroń podał przepis na buraki tarte do słoików. 1 składnik genialnie podkręca ich smak

Jakub Kuroń podał przepis na buraki tarte do słoików. 1 składnik genialnie podkręca ich smak

Przepis na domowy zakwas buraczany. Warzywa jedzcie, zakwas pijcie.

Przepis na domowy zakwas buraczany. Ukiszone buraki zjedzcie, a zakwas wypijcie. Są smaczne i zdrowe

Inne produkty dodające witalności

Każdy posiłek, jaki przygotowujecie powinien dostarczać różnorodnych składników spożywczych. Zgodnie z piramidą żywieniową, opublikowana przez Instytut Żywności i Żywienia i aktualnymi zaleceniami dietetycznymi, jadłospis powinien bazować na produktach roślinnych, przede wszystkim warzywach i owocach. Nie powinno w nim zabraknąć produktów zbożowych, w tym pełnoziarnistych. Pozostałe poziomy piramidy to nabiał, mięso i tłuszcze – ich w posiłkach powinno znajdować się najmniej.

Komponując posiłki warto pamiętać o tym, które z popularnych produktów spożywczych działają pozytywnie na podnoszenie energii i szczególnie wtedy, gdy macie do wykonania żmudną pracę czy przed wami długa podróż samochodem, użyjcie ich, żeby zmniejszyć uczucie zmęczenia, znużenia i senności.

  • Szpinak. Jest skarbnica składników odżywczych. Zawiera dużo żelaza, którego niedobór prowadzi do przewlekłego zmęczenia. Dostarcza tez ważnych witamin i minerałów niezbędnych do codziennego funkcjonowania.
  • Banany. Są bogate w białko i błonnik. Jako owoc energetyzujący jest polecany do spożycia przed i po wysiłku fizycznym. Banan zawiera 3 naturalne cukry:sacharozę, fruktozę i glukozę, które błyskawicznie dostarczają energii.
  • Daktyle. Już 2 garście dziennie dodadzą energii i pozwolą żyć aktywnie. Jest źródłem błonnika, który zwiększa uczucie sytości i ograniczy apetyt na słodycze.
  • Jajka. Znajdziecie w nich wysokiej jakości białko i tłuszcze. Ich połączenie zapewni wam energię przez cały dzień i na długo pozostawi uczucie sytości.

Źródło: wprost.pl, www.trustedcosmetics.pl/, dietetycy.org, IŻŻ.pl

Warzywniak
Flickr/Piotrek Krzaczek
Newsy
Chcesz podnieść swoją odporność? Zamiast do apteki udaj się do... warzywniaka. To warzywo deklasuje wszystkie inne
Niektóre warzywa mogą wzmacniać waszą odporność. Układ immunologiczny, szczególnie obciążony w okresie jesienno-zimowym, wymaga dodatkowego wsparcia.

Warzywa i owoce to naturalni dostarczyciele witamin do naszego organizmu. Warto żebyście po nie sięgali nie tylko ze względu na właściwości zdrowotne. Mają też mało kalorii i wiele zastosowań kulinarnych! Korzyści wynikające z jedzenia warzyw Z pewnością żyjecie w coraz bardziej świadomych społecznościach. Nawet tym małym udziela się wiedza o prozdrowotnym działaniu warzyw. Jeśli wiedzę teoretyczną zamienicie w praktykę, sprawa może wyglądać nieco inaczej. Mimo pamięci o cudownościach ukrytych w warzywach, Polacy sięgają i po inne produkty. Najczęściej jedzenia warzyw odmawiają najmłodsi. Warzywa stanowią jednak doskonałą bazę do gotowania. Na ich podstawie przyrządzicie większość zup, przygotujecie niektóre zdrowe przekąski oraz dodacie do głównego dania świeżą, różnorodną i kolorową surówkę. Warzywa, które wzmacniają odporność Odporność to coś, czego najczęściej brakuje w sezonie jesienno-zimowym. Całe szczęście możecie ją wspomagać prawidłowym odżywianiem. Nie tylko gorące napary na bazie cytryny i imbiru zdziałają cuda. Jedzenie niektórych warzyw może się okazać równie skuteczne.  O waszą odporność zadba m.in. czerwona papryka , która ma dwukrotnie większą od cytryny zawartość witaminy C. Poza tym jest cennym źródłem beta-karotenu. Innym przykładem jest coraz bardziej popularny jarmuż. Warzywo to jest również cennym źródłem witaminy K, białka, żelaza i błonnika. Do grupy działającej silnie na wasz układ immunologiczny trzeba też dołączyć kiszoną kapustę. Dostarcza mnóstwo witamin z grupy B oraz cenną witaminę C. W zimowej diecie nie zapominajcie o pietruszce.   Jest cennym źródłem potasu, który oczyszcza i odtruwa organizm oraz redukuje stany...

Chorujecie na te choroby? To zdrowe warzywo, nie jest więc dla was.
Adobe Stock
Newsy
Cierpicie na te choroby? Musicie unikać tego zdrowego warzywa
Barszczyk i chłodnik z gotowanych czy sok i surówka z surowych? Wybierzcie najzdrowszy dla siebie sposób przyrządzenia dań z buraków.

Najczęściej mamy do czynienia z dwoma rodzajami buraków, choć ich gatunków w świecie roślin jest znacznie więcej. Pierwsze z nich to buraki cukrowe, uprawiane ze względu na korzeń, bardzo bogaty w cukier. Drugi popularny rodzaj to oczywiście buraki ćwikłowe, roślina warzywna nadająca potrawom intensywnie czerwoną barwę. Warzywo stale obecne w polskiej kuchni, robicie z niego choćby ćwikłę. Buraki są warzywem bardzo cenionym ze względu na swoje wartości odżywcze, jednak nie w każdej postaci mogą być spożywane przez osoby cierpiące na konkretne dolegliwości. Sprawdźcie, kto nie powinien jeść buraków i jak sposób przyrządzenia wpływa na ich właściwości Kto nie powinien jeść buraków? Najwięcej wartości odżywczych buraki zachowują w postaci surowej, jednak najczęściej przyrządzamy dania z ugotowanych buraków. O ile buraki mają wiele wartości odżywczych i są niskokaloryczne, to jednak w postaci ugotowanej zmienia się ich indeks glikemiczny (IG). Z niskiego w burakach surowych (IG-30) na bardzo wysoki w ugotowanych (IG-65). IG buraków to wskaźnik, który pokazuje, jak po spożyciu tego warzywa, wzrasta poziom glukozy we krwi. Indeks 65 pokazuje, że poziom glukozy jest bardzo wysoki, niebezpieczny dla osób chorujących na cukrzycę. Cukrzycy powinni więc unikać dań z gotowanych buraków. Mogą jednak jeść je na surowo. Druga, grupa, która powinna zrezygnować z buraków, to osoby chore na nerki. Czerwone warzywo zawiera dużo szczawianów, które sprzyjają powstawaniu kamieni w nerkach. Te same szczawiany mogą zaostrzyć objawy chorobowe osób cierpiących na reumatyzm. Soku z surowych buraków nie powinny z kolei pić ci, którzy skarżą się na niskie ciśnienie. Spożywanie soku z buraków ćwikłowych może bowiem...

Mężczyźni wolą żyć 10 lat mniej niż zrezygnować z mięsa? Wyniki badań zaskakują
AdobeStock
Newsy
Mężczyźni wolą żyć 10 lat krócej niż zrezygnować z mięsa? Wyniki badań zaskakują
Czy jedzenie mięsa jest „zbyt męskie", aby można było z niego zrezygnować?

Zdania na temat jedzenia mięsa są mocno podzielone. Z jednej strony mówi się o jego dobroczynnym wpływie na organizm, z drugiej o tym, że zwiększa ryzyko wielu groźnych chorób, m.in. nowotworów. Jak jest naprawdę? Jak zawsze – prawda leży pośrodku i liczy się przede wszystkim umiar. Mężczyźni wolą żyć krócej niż nie jeść mięsa Autorzy zachęcającej do przejścia na dietę roślinną akcji No Meat May przeprowadzili ostatnio badanie wśród 1000 australijskich mężczyzn, w trakcie którego zapytali ich o ich stosunek do konsumpcji mięsa. Wyniki ankiety wprowadziły ich w osłupienie. Okazało się, że aż 73 proc. mężczyzn wolałoby żyć o 10 lat krócej niż zrezygnować ze spożywania mięsa. Zdaniem autorów badania, większość mężczyzn nadal postrzega jedzenie mięsa jako „męskie" i nie wyobraża sobie, żeby miało z niego zrezygnować. Badanie pokazało, że mężczyźni nie martwią się również o to, jaki wpływ produkcja mięsa wywiera na nasz klimat. Aż 79 proc. ankietowanych stwierdziło, że nie wyeliminuje mięsa z diety tylko po to, aby zmniejszyć ślad węglowy. Nasze badanie alarmująco pokazuje, że australijscy mężczyźni albo nie są świadomi żadnego z tych faktów, albo w nie nie wierzą, albo po prostu ich to nie obchodzi – powiedział jeden z twórców kampanii No Meat May. Czy jedzenia mięsa jest zdrowe? Mimo tego, że mięso jest dobrym źródłem białka, witamin i minerałów, lekarze i eksperci od spraw żywienia, zalecają ograniczenie lub wręcz całkowite zrezygnowanie z jedzenia czerwonego lub wysokoprzetworzonego mięsa. Liczne badania potwierdziły, że przesadna konsumpcja tego mięsa zwiększa ryzyko raka jelita grubego i wielu innych groźnych chorób. Czy to znaczy, że całkowicie powinniśmy z niego...

Barszcz czerwony
gotujmy.pl/zbysiowa
Newsy
Jak uratować kolor barszczu? Banalny trik i będzie aż razić czerwienią po oczach
Barszcz czerwony to jedna z klasycznych potraw wigilijnych. Trudno przejść obok niego obojętnie, szczególnie jeśli kusi smakiem i wyrazistym kolorem.

Nie tylko Polska może pochwalić się potrawami z buraka. Nad Morzem Śródziemnym burak jest popularny od co najmniej 4000 lat. Działanie lecznicze buraka cenili też medycy starożytnego Babilonu. Za ich przykładem poszli Grecy i Rzymianie.  Dziś znamy ćwikłowe, pastewne i cukrowe odmiany buraka. Te ostatnie zrobiły oszałamiającą karierę za czasów Napoleona, kiedy w Europie pozbawionej dostaw cukru z trzciny zaczęto szukać nowych metod jego pozyskiwania. Co zrobić, żeby barszcz miał idealny kolor? Początkowo barszczem nazywano polewkę przygotowaną z kiszonych liści barszczu zwyczajnego. Współcześnie barszczem nazywa się zupę z soku z kapusty kiszonej, soku z kiszonych buraków czerwonych, kiszonego szczawiu lub innych, zwykle białych, kiszonych warzyw. W Polsce barszcz czerwony z buraków jest podawany na początku wieczerzy Wigilii Bożego Narodzenia. Z pewnością przyrządzicie go na święta. Właśnie on pojawia się na świątecznym stole jako pierwszy. Zdarza się jednak, że czerwony barszcz nie jest zbytnio czerwony. Utracony podczas gotowania kolor można odzyskać! To banalnie proste. Wystarczy, że obierzecie jednego surowego buraka, zetrzecie go na tarce, włożycie do sitka, przez które przelejecie barszcz kilkakrotnie. Inną sprawdzoną metodą jest dolanie kilku kropel octu bądź soku z cytryny. Wasz barszcz nabierze dzięki temu kolorów, ale i smaku. Właściwości lecznicze i wartości odżywcze buraków Buraki to przede wszystkim bogate źródło żelaza. Przez medycynę naturalną są uznawane za wspaniały środek krwiotwórczy. Burak w skuteczny sposób zapobiega anemii, co więcej wspomaga leczenie białaczki. Zawarte w burakach barwniki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy.  Buraki pomagają unormować poziom cholesterolu,...