Jedzenie surowego mięsa jest powszechnie akceptowane w postaci tatara, carpaccio lub niedosmażonych steków. Ważne jest wtedy jednak, żeby mięso było bardzo świeże. Jedzenie zgniłego mięsa samego w sobie można uznać za dziwny pomysł. Jeśli mięso jest do tego surowe, to zahacza według wielu o szaleństwo! Mimo wszystko trend ten zyskuje wielu wielbicieli. Na przekór radom lekarzy i dietetyków, którzy załamują ręce, wiele osób specjalnie doprowadza do zepsucia mięsa, żeby potem je zjeść. Co chcą przez to uzyskać?
Dlaczego ludzie jedzą zepsute mięso?
Może wydawać się, że w Internecie pojawiło się już wszystko. Popularna jest dieta paleo, która zakłada odżywianie się podobnie do ludzkich przodków. Co jakiś czas pojawiają się też pomysły na mikstury, które mają oczyścić organizm ze złogów i toksyn. Tak dziwnego trendu nie było jednak dawno.
Zepsute mięso daje podobno jego zwolennikom efekt podobny do alkoholu. Zyskał on nawet swoją unikalną nazwę „meat high”. Objawy, które można wywołać jedząc nadpsute mięso to:
- Zawroty głowy
- Uczucie euforii
- Radość
- Efekt halucynogenny
Dlaczego zepsute mięso wywołuje taki efekt?
Według singapurskiej dietetyczki, Naras Lapysys, specyficzne uczucia po zjedzeniu zepsutego mięsa prawdopodobnie pochodzą od ogromnej ilości różnych kultur bakterii, które rozwijają się w mięsie zostawionym do zepsucia.
Zobacz także:
Trzeba dodać, że zwolennicy tej niecodziennej praktyki pozostawiają mięso bez ochrony i obróbki do zepsucia nawet przez rok!
Czy jedzenie zepsutego mięsa jest bezpieczne?
Wszyscy eksperci są w tej sprawie zgodni. Jedzenie zepsutego mięsa w celu osiągnięcia efektów halucynogennych jest bardzo niebezpieczne! Oczywiście można mieć szczęście i wyhodować na sztuce mięsa bakterie, które nie zadziałają źle na organizm. W przeważającej większości jest to jednak bardzo niebezpieczna praktyka! Może prowadzić do poważnych chorób układu pokarmowego i zatruć albo nawet powodować niewydolność narządów.
Jak smakuje zepsute mięso?
Według jednego z YouTuberów, który zrelacjonował jedzenie zepsutego mięsa w swoim vlogu, ma ono „serowy posmak”, z wyraźnie kwaśnymi nutami. Najgorszy do przezwyciężenia jest jednak zapach, wygląd i konsystencja. Tak potraktowane mięso jest obślizgłe, szare i bardzo mocno śmierdzi.
Went down a rabbit hole today of people who leave meat out and eat it raw and honestly the pictures just constantly have me on the verge of vomiting.
— Jason (@cornerofjustice) April 30, 2021
It might just be because food photography is hard, but...damn. I'm not converted to the "high meat" movement. pic.twitter.com/y3pclgT4ge
Not at all. This is how it looked btw pic.twitter.com/pCBGMCTKvf
— HowHighCanThisGo 💮 (@DKexer) April 12, 2021
Czytaj także: