Ci ludzie specjalnie czekają, aż mięso się zepsuje, by je zjeść. Efekt? Zaskakujący
AdobeStock
Newsy

Ci ludzie specjalnie czekają, aż mięso się zepsuje, by je zjeść. Efekt? Zaskakujący

Ten nowy trend zdobywa coraz więcej wielbicieli. Specjalnie jedzą oni zepsute mięso, żeby wzbudzić w sobie te odczucia…

Jedzenie surowego mięsa jest powszechnie akceptowane w postaci tatara, carpaccio lub niedosmażonych steków. Ważne jest wtedy jednak, żeby mięso było bardzo świeże. Jedzenie zgniłego mięsa samego w sobie można uznać za dziwny pomysł. Jeśli mięso jest do tego surowe, to zahacza według wielu o szaleństwo! Mimo wszystko trend ten zyskuje wielu wielbicieli. Na przekór radom lekarzy i dietetyków, którzy załamują ręce, wiele osób specjalnie doprowadza do zepsucia mięsa, żeby potem je zjeść. Co chcą przez to uzyskać?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego ludzie jedzą zepsute mięso?

Może wydawać się, że w Internecie pojawiło się już wszystko. Popularna jest dieta paleo, która zakłada odżywianie się podobnie do ludzkich przodków. Co jakiś czas pojawiają się też pomysły na mikstury, które mają oczyścić organizm ze złogów i toksyn. Tak dziwnego trendu nie było jednak dawno.

Zepsute mięso daje podobno jego zwolennikom efekt podobny do alkoholu. Zyskał on nawet swoją unikalną nazwę „meat high”. Objawy, które można wywołać jedząc nadpsute mięso to:

  • Zawroty głowy
  • Uczucie euforii
  • Radość
  • Efekt halucynogenny

Dlaczego zepsute mięso wywołuje taki efekt?

Według singapurskiej dietetyczki, Naras Lapysys, specyficzne uczucia po zjedzeniu zepsutego mięsa prawdopodobnie pochodzą od ogromnej ilości różnych kultur bakterii, które rozwijają się w mięsie zostawionym do zepsucia.

Trzeba dodać, że zwolennicy tej niecodziennej praktyki pozostawiają mięso bez ochrony i obróbki do zepsucia nawet przez rok!

Zobacz także
Ten napój stał się hitem eksportowym Polski. Jego sprzedaż rośnie w rekordowym tempie

Ten napój stał się hitem eksportowym Polski. Jego sprzedaż rośnie w rekordowym tempie

Uczniowie nie wiedzą co to włoszczyzna

Młodzi ludzie nie mają pojęcia o kulinariach! „Włoszczyzna? To chyba mięso…”

Czy jedzenie zepsutego mięsa jest bezpieczne?

Wszyscy eksperci są w tej sprawie zgodni. Jedzenie zepsutego mięsa w celu osiągnięcia efektów halucynogennych jest bardzo niebezpieczne! Oczywiście można mieć szczęście i wyhodować na sztuce mięsa bakterie, które nie zadziałają źle na organizm. W przeważającej większości jest to jednak bardzo niebezpieczna praktyka! Może prowadzić do poważnych chorób układu pokarmowego i zatruć albo nawet powodować niewydolność narządów.

Jak smakuje zepsute mięso?

Według jednego z YouTuberów, który zrelacjonował jedzenie zepsutego mięsa w swoim vlogu, ma ono „serowy posmak”, z wyraźnie kwaśnymi nutami. Najgorszy do przezwyciężenia jest jednak zapach, wygląd i konsystencja. Tak potraktowane mięso jest obślizgłe, szare i bardzo mocno śmierdzi.

 

Czytaj także:

jak poznac zepsute mieso
AdobeStock
Newsy
Jak sprawdzić czy mięso w sklepie jest świeże? Wystarczy spojrzeć na jeden szczegół
By uniknąć wyrzucania pieniędzy w błoto i kupowania zepsutego mięsa, zwracajcie uwagę na jedną, ważną rzecz!

Czy zdarzyło się wam kiedyś kupić w sklepie zepsute mięso? Pewnie nie raz! Każdy ma wtedy ochotę wrócić do sklepu i zrobić awanturę. W końcu nikt nie chce wyrzucać pieniędzy w błoto na produkty, które nie nadają się do zjedzenia! Czasami niestety pechowego odkrycia dokonuje się dzień po zakupie, przy okazji przyrządzania obiadu albo w momencie, gdy sklep jest już zamknięty. Czy może się przydarzyć coś gorszego? By uniknąć takich sytuacji w przyszłości, warto nauczyć się jak rozpoznać nieświeże mięso. Jak sprawdzić, czy mięso jest świeże? Choć jeszcze przed wojną jedzenie lekko zepsutego jedzenia było na porządku dziennym, a w książkach kucharskich ostrzegano, by nie jeść mięsa po którym pełzają larwy, to dziś już na szczęście nikt takiego zepsutego mięsa nie je. Ale czasami zdarzy się przez przypadek kupić nieświeżą szynkę lub psującego się kurczaka. Jak rozpoznać świeże mięso? Kolor – to pierwsze, na co powinniście zwrócić uwagę! Przyda się wam wiedza dotycząca tego jaki kolor powinny mieć poszczególne gatunki mięsa, gdy są świeże. Kurczak, jagnięcina oraz cielęcina powinny być jasnoróżowe. Gęsi i kaczki są brązowo-czerwone lub beżowe, a wołowina powinna mieć kolor bordowy lub czerwony. Jakiekolwiek odstępstwo od normy to znak, że mięso nie jest już pierwszej świeżości! Soczystość – przesuszone boki mięsa to znak, że leży już ono jakiś czas w lodówce. Świeże kawałki powinny być jędrne i soczyste. Błyszcząca powierzchnia – błyszczenie to oznaka świeżego mięsa. Jeśli jest matowe, to lepiej go nie kupujcie! Zapach – w ten sposób sprawdzicie świeżość w ułamku sekundy. Zapachu psującego się mięsa nie sposób pomylić z żadnym innym i zapewniamy was – jeśli mięso, które wąchacie jest zepsute, to na pewno będziecie o...

Wilgotna babka cytrynowa z przepisu Meghan Markle. Była księżna dodaje do niej sekretny składnik
ONS, AdobeStock
Newsy
Wilgotna babka cytrynowa z przepisu Meghan Markle. Była księżna dodaje do niej sekretny składnik
Jeżeli szukacie pomysłów na wielkanocne wypieki, spróbujcie babki cytrynowej z przepisu Meghan Markle!

Jakiś czas temu było bardzo głośno o odejściu Księcia Hary’ego i Meghan Markle z brytyjskiej rodziny królewskiej. Jednak gdy Markle była jeszcze księżną, regularnie odwiedzała publiczne instytucje, organizacje i różne fundacje w ramach swoich królewskich obowiązków. Pewnego dnia odwiedziła World Central Kitchen, organizację która w trakcie pandemii koronawirusa skupiła swoją działalność na przygotowywaniu posiłków dla najbardziej potrzebujących. Pracownicy byli zaszokowani, gdy księżna przyniosła ze sobą poczęstunek w postaci własnoręcznie upieczonej babki cytrynowej! Meghan Markle powiedziała, że dla niej to oczywiste, że gdy się kogoś odwiedza, to należy coś od siebie ofiarować, więc dzień przed przybyciem upiekła ciasto wykorzystując do tego cytryny z własnego ogródka! Przepis na babkę cytrynową według Meghan Markle Do przygotowania ciasta z receptury byłej księżnej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki oliwy z oliwek Pół szklanki mleka 3 jajka rozmiar L 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka skórki z cytryny Pół łyżeczki soli Szczypta cynamonu Szczypta gałki muszkatołowej – dodaje ciastu wyjątkowego smaku! Przygotowanie: Do miski wsypcie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajcie 1,5 szklanki cukru pudru, pół szklanki mleka, 3 jajka, ¾ szklanki oliwy z oliwek, po jednej łyżce soku z cytryny, skórki z cytryny oraz ekstraktu waniliowego. Doprawcie solą i szczyptą gałki muszkatołowej oraz cynamonu. Całość wymieszajcie za pomocą miksera do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto wlejcie do formy wyłożonej papierem do...

Wtopa na nielegalnym weselu. Miała być uczta przy stołach, skończyło się na kontroli policji
Pixabay
Newsy
Wtopa na nielegalnym weselu. Miała być uczta przy stołach, skończyło się na kontroli policji
Nielegalne wesela, które organizowane są niezgodnie z obostrzeniami, zdarzają się ostatnio coraz częściej. Pamiętajcie jednak, że w ten sposób narażacie nie tylko siebie, ale także swoich gości na kosztowne mandaty!

Wesela w 2021 roku długo pozostawały zagadką, a wielu Polaków zastanawiało się,  od kiedy komunie, wesela i wspólne biesiadowanie przy stole zostaną przywrócone. Rozwój pandemii i konsekwencje trzeciej fali przez długi czas były niewiadomą, dlatego rząd wstrzymywał się z wydawaniem decyzji w sprawie odmrażania wesel.  Chociaż politycy PiS zapowiedzieli już, że od połowy maja umożliwiona zostanie organizacja przyjęć okolicznościowych na świeżym powietrzu (do 25 osób), już pod koniec miesiąca planowane jest pierwsze odmrożenie branży ślubnej – można będzie zorganizować wesele w sali i zaprosić do 50 osób. Na ten moment jednak do limitów nadal wliczają się osoby zaszczepione, choć rząd prawdopodobnie zmieni również to. 🟢Przy utrzymującym się niskim poziomie zakażeń możliwe będzie stopniowe luzowanie obostrzeń według zaplanowanego harmonogramu. ⚠️ Harmonogram może zmieniać się w zależności od aktualnej sytuacji epidemicznej. Sprawdź, jak wygląda plan na maj ➡️ https://t.co/VbfPj67HEJ pic.twitter.com/SA7x59Jgw9 — Kancelaria Premiera (@PremierRP) April 28, 2021 Nielegalne wesele w Starogardzie Gdańskim O nielegalnym zgromadzeniu została poinformowana policja, która ruszyła na miejsce imprezy około godziny 21. Chociaż przyjęcie odbywało się w gronie zaledwie 14 osób, w dalszym ciągu jest to jeszcze niedopuszczalna liczba – w świetle obecnie obowiązujących obostrzeń. Zarówno para młoda, jak i wszyscy goście oraz menadżer sali zostali wylegitymowani i otrzymali mandaty. Policja poinformowała także Sanepid. Wobec uczestników imprezy wszczęto już dochodzenie w sprawie podejrzenia popełnienia przestępstwa narażenia na niebezpieczeństwo życia lub zdrowia innych osób. Choć czyn ten jest karalny nawet do 8 lat więzienia...

Jak się przygotować na drugą dawkę szczepionki przeciw COVID-19? Zaplanujcie dobrze posiłki
AdobeStock
Newsy
Jak się przygotować na drugą dawkę szczepionki przeciw COVID-19? Zaplanujcie dobrze posiłki
Wiele osób po szczepieniu na koronawirusa skarży się na osłabienie i złe samopoczucie. Przygotujcie sobie wcześniej posiłki, by po szczepieniu móc spokojnie odpoczywać.

Po przyjęciu szczepionki na koronawirusa, wiele osób skarży się na uciążliwe objawy. Najczęściej jest to zmęczenie, ból w miejscu szczepienia, osłabienie, a nawet lekka gorączka. Codziennie prace domowe mogą być wówczas wyzwaniem, dlatego warto się wcześniej przygotować. Dziennikarka Mia de Graaf postanowiła wykorzystać rady z książki „Przeczytaj to, zanim zjesz” autorstwa Taub-Dix i przed przyjęciem drugiej dawki szczepionki przygotowała sobie posiłki, żeby móc odpoczywać po szczepieniu. Samopoczucie po szczepieniu Mia de Graaf została zaszczepiona szczepionką Moderna. Po szczepieniu przyznaje, że miała złe samopoczucie: Po otrzymaniu drugiej dawki szczepionki Moderny przez 36 godzin miałam gorączkę i dreszcze Jednak dziennikarka nie przejęła się nadmiernie tymi objawami – jak podkreśla, ma świadomość tego, że są to normalne efekty uboczne po przyjęciu szczepienia i oznaka tego, że system immunologiczny zareagował na szczepionkę: Jak tłumaczą eksperci to, czego doświadczyłam po szczepieniu, jest objawem naturalnej reakcji immunologicznej ludzkiego organizmu. Szczepionka Moderny, będąca tzn. preparatem genetycznym, dostarcza informacyjne RNA wirusa, dzięki czemu komórki odpornościowe uczą się atakować cząsteczki SARS- CoV-2. Druga dawka preparatu ma za zadanie przypomnieć organizmowi to, czego nauczył się w trakcie pierwszej lekcji o wirusie i skłonić go do obrony przed zakażeniem. Przygotowanie do szczepienia Kobieta wiedziała, że po szczepieniu może się gorzej czuć i dlatego postanowiła się wcześniej do tego przygotować. Posprzątała mieszkanie, zrobiła pranie i przyrządziła sobie posiłki na dzień po szczepieniu. Co więcej – skonsultowała to nawet z dwiema dietetyczkami by mieć pewność, że przygotowane jedzenie da jej organizmowi siły na zmierzenie się ze...