Chrzan tarty
Adobe Stock
Newsy

Chrzan jest dla was za ostry? Mamy na to pewien sposób...

Tarty chrzan własnej roboty to doskonały naturalny dodatek, który potrafi nadać ostrości nawet najbardziej mdłemu daniu. Nie lubicie jego zanadto intensywnego smaku?

Mamy na to swój własny sposób. Czasem może się przecież zdarzyć tak, że na talerzu zrobi się wręcz za ostro.

Ostrość chrzanu wyczuwalna jest zwłaszcza w domowych słoiczkach z tym warzywem. Własnoręcznie tarty chrzan to naturalne składniki i samo zdrowie, ale też potężna moc ostrości.

Nie bez przyczyny większość producentów chrzanu próbuje w jakiś sposób złagodzić jego smak. Na półkach sklepowych nie brakuje chrzanu z dodatkiem… mleka w proszku.

Zwróciliście uwagę na ten nietypowy składnik na słoiczkach z chrzanem? To właśnie ten dodatek sprawia, że chrzan ze sklepu jest nieco delikatniejszy w smaku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Chrzan „na mleku”

Mleko w proszku odpowiada także za jego śnieżnobiałą barwę, nieco inną od tej, którą możemy zaobserwować po utarciu chrzanowego korzenia w domu.

Rozwiązanie na złagodzenie domowego chrzanu nasuwa się samo. Jeśli jednak nie dysponujecie mlekiem w proszku, można zanurzyć korzeń chrzanu w mleku na jakiś czas.

Taka „mleczna kąpiel” pozwoli zredukować ostrość warzywa i sprawi, że tarty chrzan stanie się bardziej znośny w smaku dla delikatniejszych podniebień.

Efektem ubocznym użycia mleka w kontakcie z chrzanem, może być dla niektórych jego… mleczna barwa. Zwłaszcza wtedy, gdy planujecie przygotować tak zwaną ćwikłę.

Buraczki wymieszane z chrzanem „na mleku”, będą miały mniej wyrazistą i intensywną czerwoną barwę.

Nabiał redukuje ostrość

Co ciekawe, mleko może pomóc także i po zjedzeniu ostrego dania, takiego jak np. kanapka posmarowana obficie tartym chrzanem.

W takich wypadkach wypicie szklanki białego napoju lub nawet skosztowanie odrobiny słodkiej śmietanki, powinno przynieść ulgę.

Wszystko to za sprawą tłuszczów zawartych w nabiale, które odpowiadają za obniżenie ostrości danego produktu spożywczego. Podobnie więc nabiał zadziała w konfrontacji np. z ostrymi papryczkami chili.

jak zrobić domowy chrzan
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić pyszny domowy chrzan? Nie pomińcie 1 kroku. Jest wręcz kluczowy
Wielki Post wchodzi w decydująca fazę, Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. A skoro tak, to pora pomału gromadzić odpowiednie zapasy. Na przykład chrzan.

Nie jest sztuką pójść do supermarketu i zaopatrzyć się w kilka słoiczków przemysłowo wyprodukowanego chrzanu. Sklepowe warianty popularnego dodatku do mięs i innych potraw, nie powalają na kolana pod względem jakości składników. Sztuczne regulatory kwasowości, wzmacniacze smaku, stabilizatory takie jak guma guar i czy konserwanty – np. sorbinian potasu. I oczywiście jeszcze nieodłączny dodatek mleka w proszku, które ma poprawić kolor chrzanu, a koniec końców barwi na biało tak zwaną ćwikłę, czyli buraczki wymieszane z chrzanem. Tak właśnie prezentuje się „kupny” chrzan. Jeśli tylko dysponujecie korzeniem chrzanu, nie ma przeciwskazań, by zrobić swój własny, pyszny, domowy chrzanik! Dzięki temu, to właśnie wy będziecie mogli samodzielnie kontrolować skład chrzanu – od dodanej soli, przez cukier, aż po zakwaszający całość ocet. Jak zrobić własny, wielkanocny chrzan? Chrzan to nieodłączny element wielkanocnego stołu. Świetnie pasuje do jajek i  do wędlin i kiełbas świątecznych. Jeśli raz spróbujecie przygotować go we własnym zakresie, już nigdy nie powrócicie do sklepowych słoiczków. Jedyną trudnością jest oczywiście tarcie chrzanu na tarce. Dla zachowania prawdziwego charakteru dawnego chrzanu, lepiej nie wyręczać się robotami kuchennymi i maszynkami – chrzan wymaga niestety odrobiny poświęcenia. Ostatecznie możecie oddelegować to zadanie pomocnikom, osobom, którym z gotowaniem nie po drodze. A więc takim – jak mówi powiedzenie – tym, którzy nadają się  tylko….do tarcia chrzanu. Przepis na chrzan domowy: Składniki: 2-3 korzenie chrzanu – ok. 30 dag 3 łyżki soku z cytryny lub 3 łyżki octu 3-5 łyżek wrzącej wody 1 łyżeczka cukru Pół łyżeczki soli...

Buraczki z chrzanem
Katarzyna J./gotujmy.pl
Przepisy
Nie ma zdrowszej surówki. Pyszne buraczki z chrzanem. Idealna partnerka do mielonego i rolady. Pulpety również do niej pasują
Buraczki z chrzanem towarzyszą nam zwykle podczas świąt wielkanocnych. Warto wcześniej jednak przygotować taki specjał i zrobić sobie zapasy na cały rok!

Ostrość chrzanu, lekka słodycz buraka – na to połączenie musiała wpaść kiedyś jakaś tęga głowa. Ćwikła, bo tak nazywamy także taki rodzaj surówki, to doskonały dodatek do wielu drugich dań. Świetnie smakuje także z wędliną na kanapkach. Jesień to wbrew naszym przyzwyczajeniom świetna pora na przygotowanie kilku słoiczków tego specjału. W październiku kończy się bowiem zbiór czerwonych buraków. Kiedy rolnicy zakończą zbieranie tych warzyw z pól, natychmiast trafiają one na półki sklepowe. Doskonała cena i świeżość – gwarantowane. Poniżej zdradzimy wam przepis na ćwikłę, czyli buraczki z chrzanem. Nie kupujmy „gotowców” w sklepach, spróbujmy samemu wymieszać te dwa warzywa i dostosować poziom ostrości do naszych wymagań. Składniki: 1 kg buraków czerwonych Od 2 do 4 łyżek chrzanu Sól i pieprz 2 łyżki octu Pół łyżki cukru Przygotowanie: Buraki myjemy i gotujemy w mundurkach. Gorące ugotowane buraczki obieramy ze skóry. Trzemy warzywa na tarce o dość małych oczkach. W dużym naczyniu mieszamy buraczki z chrzanem i przyprawami. Dodajemy ocet i cukier. Przekładamy do słoiczków. W ten sposób możemy przechowywać buraczki nieco dłużej. Słoiczki warto zapasteryzować przez 15 min w gotującej wodzie. Źródło: gotujmy.pl

Jak kupić dobry chrzan?  Nie powinien zawierać tych 2 składników
Adobe Stock
Newsy
Jak kupić dobry chrzan? Nie powinien zawierać tych 2 składników
Na półce w sklepach stoi zwykle kilka, a nawet kilkanaście różnych słoiczków z chrzanem. Który wybrać i czym się kierować? Podpowiadamy.

Chrzan poprawia trawienie i odporność. Dlatego używajcie tej przyprawy na wiosnę, jesienią i zawsze wtedy, gdy spada odporność. Dodawajcie do tłustych potraw, żeby pobudzić trawienie i ułatwić organizmowi strawienie białek i tłuszczów. Podajemy skład idealnego chrzanu. Czytacie etykiety? Tych składników nie powinno być w chrzanie Chrzan jest tym lepszy i zdrowszy, im mniej zawiera składników. Biorąc do ręki słoiczek chrzanu w sklepie, zawsze zwracajcie uwagę na etykietę. W ten prosty sposób, gdy na półce stoi kilka produktów różnych producentów, kupicie ten, które będzie najlepszy dla was i waszej rodziny. Co powinno znaleźć się w chrzanie? Tylko kilka naturalnych składników: Korzeń chrzanu. Powinien stanowić 70-75% zawartości Woda Cukier Sól Ocet Sok z cytryny Nie odrzucajcie jednak słoiczków, w których zamiast soku z cytryny jest użyty, jako regulator kwasowości, kwasek cytrynowy. W chrzanie może też znajdować się olej, poprawiający smak całego sosu. Nie kupujcie jednak tych, w których zagęstniki i konserwanty. Unikajcie także dodatku mleka w proszku, które wpływa negatywnie choćby na barwę ćwikły z burakami. To samo tyczy się gumy guar, a także konserwantów, zwłaszcza pirosiarczynu sodu (E 223). Konserwant sprawia, że produkt po otwarciu zachowuje dłużej świeżość, jednak może być przyczyną powstawania uczuleń takich jak astma, katar sienny. Może wywoływać też zmiany skórne np. pokrzywkę czy atopowe zapalenie skóry. Jak uzyskać łagodniejszy smak świeżego, ostrego chrzanu? Nie warto kupować też chrzanu ze śmietaną. Producenci często podkreślają dodatek śmietany i traktują ją jako zaletę, zwracając uwagę, że w cenie chrzanu kupujecie gotowy sos. Tymczasem sam...

Ewa Wachowicz podała przepis na sycącą zupę krzonówkę
ONS.pl/AdobeStock
Newsy
Ewa Wachowicz podała przepis na sycącą zupę krzonówkę. 1 składnik dodaje jej chłopskiego charakteru
Lubicie jeść treściwe, mięsne zupy, które nie tylko sycą, ale też rozgrzewają? Ten przepis jest specjalnie dla was.

Szukacie przepisu na smaczną i sycącą zupę? Ewa Wachowicz ma dla was coś wyjątkowego. Co powiecie na treściwą zupę krzonówkę? Przepis na zupę krzonówkę Ewy Wachowicz Łopatka wieprzowa, aromatyczne wędzone żeberka, surowy wędzony boczek, a także jak sama nazwa wskazuje – chrzan – to składniki, których nie może zabraknąć w tradycyjnej zupie krzonówce. Krzonówka nie od rzeczy jest również nazywana zupą chrzanową.  To tradycyjna zupa wielkanocna, którą gotuje się na południu Polski, głównie w Małopolsce. Dawniej sporządzano ją z tradycyjnych wędlin wielkanocnych, które zostawały ze święconki. Przepisem na tę smaczną i sycącą zupę prosto z Małopolski podzieliła się jakiś czas temu Ewa Wachowicz.  Poza treściwym mięsem, w krzonówce znajdziemy też chrzan oraz warzywa takie jak marchewka, pietruszka, por czy seler. Zupa ta będzie idealna na przejściowe, wiosenne dni. Jak przygotować rozgrzewającą zupę krzanówkę? Sprawdźcie.  Składniki: 250 g - łopatki wieprzowej 250 g - wędzonych żeberek 250 g - surowego wędzonego boczku wędlina ze święconki 2 l - serwatki korzeń chrzanu por seler 1 marchewka 1 pietruszka 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2 gałązki świeżego lubczyku sól pieprz tarty chrzan szczypiorek do dekoracji  jajka na twardo swojski chleb Przygotowanie: W niewielkiej ilości wody ugotujcie mięso z łopatki, żeberka wieprzowe wędzone i wędzony surowy boczek pokrojony w kostkę. Następnie dodajcie pokrojone w kostkę wędliny i zalejcie serwatką. Zagotujcie i odstawcie. Dodajcie jarzyny starte na grubej tarce, posiekany kawałek pora i kawałek chrzanu (w całości). Przyprawcie solą i...