Przepisz na placki ziemniaczane Magdy Gessler
Adobe Stock
Newsy

Przepis na pyszne placki ziemniaczane Magdy Gessler. Ten wyjątkowy smak to zasługa 1 tajnego składnika

W "Kuchennych Rewolucjach" nieraz wyszło na jaw, że wiele osób, nawet zawodowych kucharzy, nie potrafi przygotować idealnych placków ziemniaczanych. Magda Gessler postanowiła więc zdradzić na nie swój przepis!

Za dużo mąki, surowe, spalone, niedobre – takie słowa najczęściej wypowiadała Magda Gessler kosztując placków ziemniaczanych w wielu polskich restauracjach. Ich przyrządzenie, choć wydaje się proste, w rzeczywistości takie nie jest. Sekretem na udane placki są bowiem dokładnie odmierzone proporcje i właściwy sposób przygotowania. Magda Gessler dodaje do nich również 1 sekretny składnik - śmietanę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na placki ziemniaczane Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 45 g mąki pszennej
  • 15 ml śmietany
  • sól i pieprz
  • olej
Zobacz także
ogórki konserwowe kiszone

Kupujecie ogórki kiszone czy kwaszone? Tylko jedne z nich są zdrowe. Wiecie które?

Kapusta na gołąbki

Przygotowywanie kapusty do gołąbków jest czasochłonne? Dzięki temu trikowi wystarczy wam kilka minut

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Starte ziemniaki odsącz z wody (powinny być mokre jednak nie mogą pływać w płynie). Możesz to zrobić przy pomocy sitka lub bawełnianej ściereczki.
  3. Odsączonej z ziemniaków wody pod żadnym pozorem nie wylewaj. Odstaw na ok. 10 minut. W tym czasie zajmij się innymi składnikami.
  4. Cebulę obierz i zetrzyj, podobnie jak ziemniaki, na tarce o małych oczkach.
  5. W dużej misce umieść starte ziemniaki i cebulę. Dodaj jajka, mąkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  6. W tym czasie na dnie odciśniętej wcześniej z ziemniaków wody powinna zebrać się skrobia ziemniaczana. Aby do niej dotrzeć wylej z miski całą wodę. Skrobię dodaj do ciasta na placki.
  7. Do powstającej masy dodaj też śmietanę, pieprz i sól.
  8. Całość dokładnie wymieszaj.
  9. Na patelni rozgrzej olej (powinien dokładnie pokryć cienką warstwą całą patelnie) i zacznij nakładać przygotowaną wcześniej masę kształtując niewielkie placki.
  10. Smaż ok. 3 minut na jednej stronie (czas ten jest uzależniony od grubości placków) aż do zarumienienia.
  11. Placki zdejmij z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.

Gotowe!

Tak przygotowane placki ziemniaczane możesz zjeść z ulubionymi sosami. Niektórzy wolą na słodko – z cukrem i śmietaną. Inni kochają wersję wytrawną – z sosem grzybowym, mięsnym lub warzywnym. Bez względu na to jak lubisz je jeść, ten przepis sprawi, że na pewno będą ci smakować!

Źródło: smakosze.pl

placki ziemniaczane po szwajcarsku
Adobe Stock
Newsy
Najprostszy sposób na chrupiące placki ziemniaczane. Tajemnica tkwi w 1 prostej czynności
Jeśli chcecie, by wasze placki ziemniaczane były chrupiące na zewnątrz i niebiańsko delikatne w środku, koniecznie zastosujcie jeden prosty trik. Na zawsze odmieni to danie.

Chyba nikomu nie trzeba już przypominać, że dobre placki to takie, które zostały przyrządzone z odsączonych z wody ziemniaków. Okazuje się jednak, że to nie jedyny sposób, by były chrupiące i delikatne. Istnieje pewien prosty trik, dzięki któremu na nowo pokochacie to danie. Trik na chrupiące placki ziemniaczane Najznamienitsi szefowie kuchni zalecają, by używane do przyrządzenia placków ziemniaczanych kartofle miały dwie różne ziarnistości. Uzyskacie je poprzez starcie bulw na co najmniej dwóch różnych oczkach - najlepiej jedną połowę na największych, a drugą na najmniejszych. W ten sposób poczujecie ogromną różnicę w smaku, ale przede wszystkim w teksturze. Przepis na placki ziemniaczane  Będziecie potrzebować: 1 kilograma ziemniaków 45 gramów mąki pszennej 4 ząbków czosnku 15 ml śmietany 2 cebul 2 jajek oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie. Połowę z nich zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach, a pozostałą część na najmniejszych oczkach. Starte ziemniaki odsączcie z wody i umieśćcie w dużej misce. Cebulę obierzcie i zetrzyjcie na małych oczkach wprost do miski z ziemniakami. Do tak przygotowanych składników dodajcie jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę, pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszajcie. Na patelni rozgrzejcie olej (powinien dokładnie pokryć cienką warstwą całą patelnię) i zacznijcie nakładać przygotowaną wcześniej masę kształtując niewielkie placki. Smażcie przez ok. 3 minuty na jednej stronie (czas ten jest uzależniony od grubości placków) aż do zarumienienia. Gotowe placki zdejmijcie z patelni i odsączcie z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Smacznego! Tak przygotowane placki...

Jak sprawić, żeby placki ziemniaczane były mniej tłuste?
Adobe Stock
Newsy
Zróbcie tę czynność przed smażeniem placków ziemniaczanych, a będą mniej tłuste. Genialne
Placki ziemniaczane uchodzą za niesamowicie kaloryczne i tłuste danie. Okazuje się jednak, że istnieje pewien prosty sposób, który czyni z nich o wiele mniej ciężkostrawną potrawę. Sami się przekonajcie.

Placki ziemniaczane to danie, które nigdy się nie nudzi. Od ich codziennego spożywania prawdopodobnie odstrasza was tylko jeden fakt – są zbyt tłuste i kaloryczne. Na szczęście wiemy, jak temu zaradzić. Od dzisiaj będziecie mogli częściej sięgać po ten niesamowicie pyszny przysmak. Jak sprawić, by placki ziemniaczane były mniej tłuste? Abstrahując od tego, że musicie je smażyć na naprawdę bardzo dobrze rozgrzanej patelni (zbyt zimna sprawi, że ciasto wchłonie cały olej), istnieje jeszcze jeden sposób, by zmniejszyć ilość zawartego w nich tłuszczu. Znani szefowie kuchni zdradzili, że starte ziemniaki należy koniecznie odcisnąć z naturalnie zawartej w niej wody, ale jednocześnie nie pozbawiać ich cennej skrobi. Dzięki temu banalnemu trikowi zauważycie kolosalną różnicę w swoich potrawach. Pamiętajcie jednak, że ziemniaki starte na bardzo małych oczkach będzie również bardzo trudno odcisnąć. Lepiej skorzystać z dużych oczek.  Przepis na lekkostrawne placki ziemniaczane  Będziecie potrzebować: 1 kg ziemniaków 45 gramów mąki pszennej 4 ząbków czosnku 2 cebul 2 jajek Przypraw: soli i pieprzu Oleju do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Starte ziemniaki odsączcie z wody (powinny być mokre jednak nie mogą pływać w płynie). Możecie to zrobić przy pomocy sitka lub bawełnianej ściereczki. Odsączonej z ziemniaków wody nie wylewajcie. Odstawcie na ok. 10 minut. W tym czasie na dnie powinna zebrać się skrobia ziemniaczana. Aby do niej dotrzeć wylejcie z miski całą wodę. Cebulę obierzcie, zetrzyjcie na tarce o małych oczkach i dodajcie do ziemniaków. W misce umieśćcie również jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz skrobię. Do powstającej masy...

placki ziemniaczane z piekarnika
Adobe Stock
Newsy
Przepis na zdrowe placki ziemniaczane bez smażenia. Są lepsze od tradycyjnych
Polacy kochają placki ziemniaczane! Jednak biorąc pod uwagę sposób ich przygotowania, którym jest smażenie na głębokim tłuszczu, nie należą do często pojawiających się w naszej diecie dań. Na szczęście ten przysmak można przyrządzić również w piekarniku!

Polacy uwielbiają placki ziemniaczane, ale nie ma się co oszukiwać. Niestety w czasie smażenia ziemniaki pochłaniają dość dużą ilość tłuszczu, więc to danie nie należy do dietetycznych i lekkostrawnych. Ze względu na to nie jemy ich zbyt często, bo zazwyczaj jemy je z cukrem, śmietaną lub śmietanowym sosem, a to dodatkowo podnosi ich kaloryczność. Fajną alternatywą dla osób szukających zdrowszych zamienników tradycyjnych dań są placki ziemniaczane z piekarnika . Bez obaw możecie podawać je swoim dzieciom. Nie zaszkodzą również waszej figurze. Takie danie mogłoby spokojnie zaleźć się w jadłospisie popularnej diety odchudzającej. Przepis jest banalnie prosty, a wykonanie nie zajmie ci więcej niż godzinę. Przepis na placki ziemniaczane bez smażenia Składniki: 3 duże ziemniaki 1 cebula 1 jajko 3 łyżki otrębów owsianych olej  sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach. Tak przygotowane ziemniaki odstaw na ok. 15 minut. W tym czasie powinny puścić wodę, którą następnie musisz wylać. Cebulę obierz, pokrój w niewielką kosteczkę i dodaj do masy ziemniaczanej.  Otręby zmiel przy pomocy meleksera na sypką masę przypominającą mąkę. Tak przygotowane umieść w misce z ziemniakami. W naczyniu umieść  również jajko, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszaj, aż do połączenia się składników. Blachę do pieczenia lub dużą foremkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie posmaruj cienką warstwą oleju. Z przygotowanej masy ziemniaczanej uformuj niezbyt duże placuszki ziemniaczane. Piekarnik nagrzej do 220 stopni  i umieść w nim blachę z placuszkami. Przysmak piecz przez ok. 35 minut, aż do zarumienienia się...

placki ziemniaczane przepis
AdobeStock
Newsy
Robiąc placki ziemniaczane, trzecie ziemniaki na dużych czy małych oczkach? To ma wpływ ich chrupkość
Placki ziemniaczane to jeden z polskich klasyków – wiecie, co zrobić by były idealnie chrupiące? Duże znaczenie ma tutaj wybór odpowiednich oczek na tarce przed ścieraniem ziemniaków.

Jak przygotowujecie placki ziemniaczane? Ścieracie ziemniaki na dużych oczkach tarki, czy na małych? Być może od zawsze wykorzystujecie jeden sposób i nigdy nie zastanawialiście się nad tym, czy jest jakaś różnica. Okazuje się, że sposób ścierania ziemniaków ma znaczenie! Jak oczka tarki wpływają na smak placków ziemniaczanych? Jeśli chcecie mieć puszyste i mięciutkie w środku placki, to należy zetrzeć ziemniaki na małych oczkach (nie zapomnijcie dobrze odcisnąć z nich wody). Smażcie je nieco krócej na patelni, by nie wyszły zbyt suche. Mięciutkie placki ziemniaczane o lekko słodkawym posmaku wyjdą wam zwłaszcza z młodszych ziemniaków. Jeżeli natomiast zależy wam na tym, by placki wyszły chrupkie i niezbyt wilgotne, trzeba trzeć ziemniaki na dużych oczkach, a potem smażyć na dużym ogniu, do momentu, kiedy uzyskają lekko brązowy kolor. Który sposób jest według was lepszy? Z tego przepisu wyjdą wam bardzo chrupiące placuszki – wszystko dzięki temu, że ziemniaki będą starte na dużych oczkach! Najlepiej nadadzą się duże i mączyste ziemniaki, ponieważ mają w sobie mniej wody. Jeżeli możecie sobie pozwolić na kupno ziemniaków określonego typu, to wybierzcie do placków ziemniaczanych typ C. Przepis na chrupiące placki ziemniaczane Składniki: 1 kilogram ziemniaków 3 łyżki mąki pszennej 2 cebule 2 jaja Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę zetrzyjcie z kolei na małych oczkach i dodajcie do ziemniaków. Przełóżcie masę na sitko i odciśnijcie z nadmiaru wody. Nie wylewajcie jej! Odłóżcie na bok, ponieważ później się przyda. Następnie do masy wbijcie dwa jajka i wsypcie 3 łyżki mąki pszennej. Dokładnie...