Wydawałoby się, że domowe frytki to jedna z najprostszych rzeczy, które można zrobić – w końcu to tylko wrzucenie obranych i pokrojonych ziemniaków do rozgrzanego tłuszczu. Ale według Roberta Makłowicza większość z nas robi to błędnie. W jednym ze swoich filmów umieszczonych na Youtubie podzielił się z fanami najlepszą metodą na przygotowanie tego przysmaku.
Ten niezwykle popularny przysmak, który parę lat temu szturmem zwojował polskie restauracje i fast food można z łatwością przygotować w domu.
Czym frytki belgijskie różnią się od zwykłych?
To co różni frytki belgijskie od tych zwykłych, które znamy wszyscy to przede wszystkim proces smażenia. Odbywa się on dwukrotnie w różnych temperaturach. To właśnie dzięki tej metodzie frytki są wyjątkowo puszyste i kremowe w środku oraz bardzo chrupiące na zewnątrz. Nie chłoną tak dużo tłuszczu jak podczas tradycyjnego jednoetapowego smażenia.
Jakie ziemniaki wybrać na frytki?
Do zrobienia frytek belgijskich Makłowicz poleca ziemniaki typu C – to właśnie ten typ warzywa zawiera mniej wody, ale dużo więcej skrobi w porównaniu z innymi odmianami. Dzięki temu nie rozpadają się podczas obróbki cieplnej; nadadzą się również doskonale do przyrządzenia klusek. Ziemniaki należy pokroić w trochę grubsze słupki niż zazwyczaj – dzięki temu uzyskamy więcej kremowego wnętrza i zarazem więcej chrupiącej skorupki na zewnątrz.
Zobacz także:
Co ciekawe, to właśnie Belgia jest matką tego przysmaku. Pierwotnie do jego usmażenia wykorzystywano łój wołowy, który obecnie został zastąpiony fryturą lub olejem.
Jak zrobić frytki belgijskie?
Składniki:
- 1 kilogram ziemniaków, najlepiej typu C
- Olej do smażenia
- 1 łyżka cukru
- Zimna woda
- Termometr
Przygotowanie:
- Obierz i pokrój ziemniaki w grubsze słupki.
- Do dużej miski nalej zimnej wody i rozpuść w niej cukier. Dzięki temu na powierzchni frytki stworzy się skorupka, która podczas smażenia stanie się chrupiąca. Zapobiegnie to także wnikaniu tłuszczu do ich środka.
- Odstaw na około 10-15 minut.
- Dokładnie odcedź ziemniaki i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
- Rozgrzej olej do 150 C.
- Wrzuć porcję frytek, zmniejsz lekko ogień i smaż przez kilka minut aż na powierzchni ziemniaków utworzy się skorupka. Staną się one lekko żółte lub białawe (w zależności od odmiany ziemniaków), ale nie rumiane.
- Wyjmij i odsącz ręcznikiem papierowym.
- Rozgrzej ponownie olej do 180 stopni.
- Gdy frytki się zarumienią wyjmij je i przełóż na płasko rozłożony ręcznik papierowy – dzięki temu pozbędziesz się szybko nadmiaru tłuszczu.
Frytki belgijskie tradycyjnie podaje się z majonezem – koniecznie spróbujcie tej wersji! Smacznego!