Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku - Makłowicz zdradził przepis na frytki idealne. Z pewnością tak ich nie robiliście
ONS.pl/Flickr
Newsy

Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku frytki Roberta Makłowicza. Z pewnością tak ich nie robiliście

Smakują zupełnie inaczej niż tradycyjne frytki!

Wydawałoby się, że domowe frytki to jedna z najprostszych rzeczy, które można zrobić – w końcu to tylko wrzucenie obranych i pokrojonych ziemniaków do rozgrzanego tłuszczu. Ale według Roberta Makłowicza większość z nas robi to błędnie. W jednym ze swoich filmów umieszczonych na Youtubie podzielił się z fanami najlepszą metodą na przygotowanie tego przysmaku.

Ten niezwykle popularny przysmak, który parę lat temu szturmem zwojował polskie restauracje i fast food można z łatwością przygotować w domu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym frytki belgijskie różnią się od zwykłych?

To co różni frytki belgijskie od tych zwykłych, które znamy wszyscy to przede wszystkim proces smażenia. Odbywa się on dwukrotnie w różnych temperaturach. To właśnie dzięki tej metodzie frytki są wyjątkowo puszyste i kremowe w środku oraz bardzo chrupiące na zewnątrz. Nie chłoną tak dużo tłuszczu jak podczas tradycyjnego jednoetapowego smażenia.

Jakie ziemniaki wybrać na frytki?

Do zrobienia frytek belgijskich Makłowicz poleca ziemniaki typu C – to właśnie ten typ warzywa zawiera mniej wody, ale dużo więcej skrobi w porównaniu z innymi odmianami. Dzięki temu nie rozpadają się podczas obróbki cieplnej; nadadzą się również doskonale do przyrządzenia klusek. Ziemniaki należy pokroić w trochę grubsze słupki niż zazwyczaj – dzięki temu uzyskamy więcej kremowego wnętrza i zarazem więcej chrupiącej skorupki na zewnątrz.

Co ciekawe, to właśnie Belgia jest matką tego przysmaku. Pierwotnie do jego usmażenia wykorzystywano łój wołowy, który obecnie został zastąpiony fryturą lub olejem.

Zobacz także
Ten przepis na frytki podbił internet. Cały sekret w 1 prostym triku

Ten przepis na frytki jak z restauracji podbił internet. Cały sekret w 1 prostym triku

Jak odgrzać frytki? Ten trik sprawia, że smakują jak świeżo zrobione

Jak odgrzać frytki? Ten trik sprawia, że smakują jak świeżo zrobione

Jak zrobić frytki belgijskie?

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków, najlepiej typu C
  • Olej do smażenia
  • 1 łyżka cukru
  • Zimna woda
  • Termometr

Przygotowanie:

  1. Obierz i pokrój ziemniaki w grubsze słupki.
  2. Do dużej miski nalej zimnej wody i rozpuść w niej cukier. Dzięki temu na powierzchni frytki stworzy się skorupka, która podczas smażenia stanie się chrupiąca. Zapobiegnie to także wnikaniu tłuszczu do ich środka.
  3. Odstaw na około 10-15 minut.
  4. Dokładnie odcedź ziemniaki i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
  5. Rozgrzej olej do 150 C.
  6. Wrzuć porcję frytek, zmniejsz lekko ogień i smaż przez kilka minut aż na powierzchni ziemniaków utworzy się skorupka. Staną się one lekko żółte lub białawe (w zależności od odmiany ziemniaków), ale nie rumiane.
  7. Wyjmij i odsącz ręcznikiem papierowym.
  8. Rozgrzej ponownie olej do 180 stopni.
  9. Gdy frytki się zarumienią wyjmij je i przełóż na płasko rozłożony ręcznik papierowy – dzięki temu pozbędziesz się szybko nadmiaru tłuszczu.

Frytki belgijskie tradycyjnie podaje się z majonezem – koniecznie spróbujcie tej wersji! Smacznego!

Frytki, ziemniaki
Minh Young/Adobe Stock
Przepisy
Pyszne i chrupiące domowe frytki! Dziecinnie prosty przepis!
Któż z nas nie skusił się nigdy na chrupiące i przepyszne frytki własnej roboty? Dobrze wiemy, że to mocno kaloryczna i ciężkostrawna przyjemność, ale raz na jakiś czas można sobie na nią pozwolić. Rzecz w tym, żeby przyrządzić je w odpowiedni sposób. Zastanawialiście się kiedyś co zrobić, by wasze frytki smakowały dokładnie tak jak w ulubionym barze? Służymy radą!

Frytki zawładnęły kulinarną Polską już kilkanaście lat temu. Szybko pokochaliśmy smak cienko pokrojonego  w kształtne słupki ziemniaka, obsmażonego w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Skąd przyszły do nas frytki? Otóż ojczyzną tego przepysznego, a zarazem bardzo prostego dania jest Belgia. Frytki belgijskie różnią się jednak nieco od tych, które jemy najczęściej. Są znacznie grubsze od typowych frytek, które znamy z fast-foodów. Te z kolei swój rodowód mają w Stanach Zjednoczonych. Tylko od waszej woli zależy to, jak pokroicie swoje ziemniaki. Poniżej zamieszczamy przepis na frytki o standardowej grubości 8 mm.  Teraz czas na kilka praktycznych rad, dzięki którym wasze domowe frytki wyjdą perfekcyjnie.  1. Po pierwsze pamiętajmy o właściwym wyborze ziemniaka na naszą potrawę. Należy szukać odmian wysokoskrobiowych, typu C. Pojedyncze sztuki powinny być odpowiednio duże, tak by można było z nich wykroić okazałe, długie frytki.  2. Kolejnym etapem jest zadbanie o odpowiedni tłuszcz do smażenia. Tradycyjnie, w Belgii, do smażenia wykwintnych frytek wykorzystywano łój wołowy. Spokojnie, nie macie się o co martwić. Zwykły olej rzepakowy też zda egzamin! Warto starannie przyłożyć się do kwestii rozgrzewania tłuszczu. Nie wrzucajmy frytek do smażenia, jeżeli olej nie jest jeszcze dostatecznie rozgrzany!  3. Ostatnią radą, a zarazem tą najważniejszą jest podwójne smażenie.  O co chodzi? Sekret miękkości frytek wewnątrz i chrupkości na zewnątrz tkwi właśnie w dwukrotnym obsmażeniu naszych ziemniaczanych słupków. Jak to zrobić? Proces smażenia należy podzielić na dwie części. Najpierw delikatnie blanszujemy (podsmażamy) frytki przez około 2 minuty. Następnie wyciągamy je z frytury i pozwalamy na wystygnięcie. Takie frytki poddajemy już właściwemu smażeniu. W...

Czy da się tak odgrzać frytki żeby nie były gumowate? Trzeba pamiętać o tych 2 zasadach
Adobe Stock
Newsy
Czy da się tak odgrzać frytki, żeby nie były gumowate? Trzeba pamiętać o tych 2 zasadach
Zostały wam frytki? Nie wyrzucajcie ich, możecie zjeść je później. Musicie jednak od razu się nimi zająć, żeby na kolejny posiłek nadal były smaczne.

Pokrojone w słupki ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu, mogą być podawane jako przekąska, osobny posiłek lub jako dodatek do potraw. Pochodzą z Belgii, choć te oryginalne, belgijskie wyglądają nieco inaczej niż te, które dobrze znamy z fast foodów: są dłuższe i grubsze. Pierwotnie były smażone na łoju wołowym. Podpowiadamy, jak dobrze przechować gotowe frytki i jak je najlepiej odgrzać. Jak odgrzać frytki, żeby nie straciły smaku? Jeśli nie zdołaliście zjeść wszystkich frytek na raz, gdy były jeszcze świeże i ciepłe i chcecie je zostawić na później, pamiętajcie o 2 żelaznych zasadach postępowania z frytkami: Ostudźcie je szybko, żeby nie miękły, np. wystawiając w chłodne dni na balkon, przełóżcie do pojemnika i zostawcie lekko uchyloną pokrywkę. Tak przygotowane frytki przechowujcie w lodówce. Ponowne podgrzanie frytek da najlepszy efekt, jeśli to zrobicie tak, jak zostały usmażone – w głębokim tłuszczu. Najczęściej, żeby podgrzać frytki, wkładacie je do mikrofalówki lub piekarnika – każda z tych metod wysuszy przekąskę i zmieni jej smak. Jedzcie zdrowsze wersje frytek Co niezdrowego jest we frytkach, skoro to same ziemniaki? Dlaczego lekarze i dietetycy przestrzegają przed częstym jedzeniem tej potrawy? Odpowiedź jest jedna — tłuszcz. Z tłuszczem, na którym smażone są frytki jest kilka problemów: Duża ilość tłuszczu, jaka pozostaje na frytkach i dostaje się do środka powoduje, że są one wysokokaloryczne i niezdrowe Warzywa zostały przygotowane w najgorszy możliwy sposób – są usmażone W barach do smażenie frytek długo używa się tej samej frytury. Tłuszcz jest więc przepalony i staje się niebezpieczny dla zdrowia Chrupiące przekąski można przygotować w zdrowszy sposób. Najprostsza zmiana to upieczenie...

Ten przepis na frytki podbił internet. Cały sekret w 1 prostym triku
Adobe Stock
Newsy
Ten przepis na frytki jak z restauracji podbił internet. Cały sekret w 1 prostym triku
Na TikToku furorę zrobił krótki filmik z przepisem na pieczone frytki. Wypróbujcie go razem z nami!

Na czym polega patent sprytnej internautki? W filmiku wstawionym do sieci, dziewczyna zastosowała trik rodem z najlepszych restauracji. Przed przyprawieniem frytek i przed ich upieczeniem, kawałki ziemniaków należy moczyć w wodzie przez ok. godzinę, a potem dodać do nich odrobinę skrobi ziemniaczanej. Dzięki temu właśnie są tak mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz i przede wszystkim przepyszne w smaku. Co prawda internautka, która wstawiła przepis na frytki na TikToka, do ich przygotowania użyła batatów, czyli słodkich ziemniaków z importu, gwarantujemy wam, że sprytny patent z moczeniem zda egzamin także w przypadku zwykłych, polskich ziemniaków. Przepis na pieczone frytki z batatów z TikToka Składniki: 1 kg batatów lub jednej z bardziej słodkich odmian zwykłych, polskich ziemniaków (wybierzcie duże sztuki, z których wykroicie okazałe, sporych rozmiarów frytki) 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej Łyżeczka pieprzu Łyżeczka słodkiej papryki Inne, dowolne, ulubione przyprawy Gruba sól morska lub zwykła Przygotowanie: Bataty lub ziemniaki umyjcie, obierzcie ze skórki i pokrójcie w długie słupki. Przełóżcie bataty lub ziemniaki do miski i zalejcie je wodą. Odstawcie ziemniaki na ok. godzinę. Po upływie 60 min, ziemniaki dokładnie wysuszcie, najlepiej za pomocą ręcznika papierowego. Przełóżcie ziemniaki z powrotem do miski, dodajcie olej lub oliwę, a także przyprawy. Wymieszajcie dokładnie ziemniaki i dodajcie do nich mąkę ziemniaczaną. Wymieszajcie całość raz jeszcze. Wyłóżcie bataty lub ziemniaki pokrojone na frytki na blachę. Nagrzejcie piekarnik do temperatury ok. 160 st. C. Pieczcie przez ok. 30 min. Posólcie frytki dopiero po...

Jedliście kiszone frytki? To cały czas frytki, ale dzięki fermentacji są bardziej dietetyczne. Zróbcie je na 2 sposoby
Adobe Stock
Newsy
Jedliście kiszone frytki? Dzięki fermentacji są bardziej dietetyczne. Zrobicie je w ten sposób
Czy wiedzieliście, że ziemniaki można kisić? A potem nawet da się smażyć z nich frytki! Podpowiadamy jak to zrobić.

Pewien bloger sprawdził, jak smakują frytki usmażone z kiszonych ziemniaków. Oto jego krótka definicja smaku tego specyfiku: - W zależności od ilości dni kiszenia: 3-4 dni jak chipsy delikatnie octowe, albo 5-7 dni jak smażone ogórki kiszone. Coś w tym stylu. Czy ten opis zachęcił was do ukiszenia ziemniaków? Czy można kisić ziemniaki?  Autor bloga „Magiczny składnik" jadł kiedyś kiszone frytki w nieistniejącym już warszawskim barze. Zasmakowały mu więc postanowił samodzielnie ukisić ziemniaki na frytki. Zrobił przy tym podwójny eksperyment i ukisił ziemniaki surowe, a w osobnym słoiku, ugotowane. Jak wypadł test i które są lepsze? Za smaczniejsze uznał te, które przed kiszeniem zostały ugotowane. Po co w ogóle kisić ziemniaki na frytki wyjaśnił autor eksperymentu: - Po pierwsze, kiszone frytki są na tyle ciekawe w smaku i konsystencji, że po prostu warto ich spróbować. Po drugie, co może przekonać niektórych, kiszenie, czyli fermentacja, zjada skrobię, czyli cukry. Dzięki temu powinny one być bardziej “dietetyczne”. Dodał też, że być może takie frytki są po prostu zdrowsze. Zdecydujecie się ukisić ziemniaki na frytki? Podajemy przepisy. Przepisy na kiszone frytki Składniki: 1 kg obranych ziemniaków 1 litr filtrowanej lub źródlanej wody 15-20 g soli morskiej Słoik/słoiki Olej do smażenia, np. rzepakowy Przyprawy, np. czosnek Przygotowanie kiszonki i frytek z surowych ziemniaków: Obierzcie ziemniaki i przygotujcie solankę z wody i soli, po czym ją przestudźcie. Pokrójcie ziemniaki w słupki grubości 1 cm i ułóżcie w słoiku do ¾ wysokości. Zalejcie solanką tak, żeby ziemniaki w całości były w wodzie. Pozostawcie do kiszenia...