maklowicz frytki
ONS/Adobe Stock
Newsy

Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku - Makłowicz zdradził przepis na frytki idealne. Z pewnością tak ich nie robiliście

Smakują zupełnie inaczej niż tradycyjne frytki!
Magda Borucińska
grudzień 10, 2020

Wydawałoby się, że domowe frytki to jedna z najprostszych rzeczy, które można zrobić – w końcu to tylko wrzucenie obranych i pokrojonych ziemniaków do rozgrzanego tłuszczu. Ale według Roberta Makłowicza większość z nas robi to błędnie. W jednym ze swoich filmów umieszczonych na Youtubie podzielił się z fanami najlepszą metodą na przygotowanie tego przysmaku.

Ten niezwykle popularny przysmak, który parę lat temu szturmem zwojował polskie restauracje i fast food można z łatwością przygotować w domu.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Czym frytki belgijskie różnią się od zwykłych?

To co różni frytki belgijskie od tych zwykłych, które znamy wszyscy to przede wszystkim proces smażenia. Odbywa się on dwukrotnie w różnych temperaturach. To właśnie dzięki tej metodzie frytki są wyjątkowo puszyste i kremowe w środku oraz bardzo chrupiące na zewnątrz. Nie chłoną tak dużo tłuszczu jak podczas tradycyjnego jednoetapowego smażenia.

Ziemniaki na frytki

Do zrobienia frytek belgijskich Makłowicz poleca ziemniaki typu C – to właśnie ten typ warzywa zawiera mniej wody, ale dużo więcej skrobi w porównaniu z innymi odmianami. Dzięki temu nie rozpadają się podczas obróbki cieplnej; nadadzą się również doskonale do przyrządzenia klusek. Ziemniaki należy pokroić w trochę grubsze słupki niż zazwyczaj – dzięki temu uzyskamy więcej kremowego wnętrza i zarazem więcej chrupiącej skorupki na zewnątrz.

Co ciekawe, to właśnie Belgia jest matką tego przysmaku. Pierwotnie do jego usmażenia wykorzystywano łój wołowy, który obecnie został zastąpiony fryturą lub olejem.

Jak zrobić frytki belgijskie?

Składniki

  • 1 kilogram ziemniaków, najlepiej typu C
  • Olej do smażenia
  • 1 łyżka cukru
  • Zimna woda
  • Termometr

Przygotowanie

  1. Obierz i pokrój ziemniaki w grubsze słupki.
  2. Do dużej miski nalej zimnej wody i rozpuść w niej cukier. Dzięki temu na powierzchni frytki stworzy się skorupka, która podczas smażenia stanie się chrupiąca. Zapobiegnie to także wnikaniu tłuszczu do ich środka.
  3. Odstaw na około 10-15 minut.
  4. Dokładnie odcedź ziemniaki i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
  5. Rozgrzej olej do 150 C.
  6. Wrzuć porcję frytek, zmniejsz lekko ogień i smaż przez kilka minut aż na powierzchni ziemniaków utworzy się skorupka. Staną się one lekko żółte lub białawe (w zależności od odmiany ziemniaków), ale nie rumiane.
  7. Wyjmij i odsącz ręcznikiem papierowym.
  8. Rozgrzej ponownie olej do 180 stopni.
  9. Gdy frytki się zarumienią wyjmij je i przełóż na płasko rozłożony ręcznik papierowy – dzięki temu pozbędziesz się szybko nadmiaru tłuszczu.

Frytki belgijskie tradycyjnie podaje się z majonezem – koniecznie spróbujcie tej wersji! Smacznego!

Komentarze
Frytki
matthiasboeckel/pixabay.com
Przepisy Znamy sposób na chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku frytki. Sekret tkwi w...
Przyrządzenie smażonych w oleju ziemniaków to na pierwszy rzut oka nic skomplikowanego. Jednak sami przyznacie, że frytki frytkom nierówne. Aby były idealnie chrupiące z zewnątrz i niesamowicie miękkie w środku należy do nich dodać… cukier!
Weronika Kępa
listopad 21, 2020

Podawane w restauracjach typu fast-food frytki nie mogą się równać do tych przyrządzonych samodzielnie w domu! Świeże ziemniaki wiadomego pochodzenia to w końcu nie to samo co wrzucona na gorący olej mrożonka. Ich przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje nie więcej niż 30 minut. Wystarczą trzy składniki, żeby wszystko wyszło idealnie! Przepis na domowe frytki Będziesz potrzebować 1 kg ziemniaków 1 łyżeczka cukru Olej do smażenia Przygotowanie Ziemniaki obierz i pokrój wzdłuż na plastry o grubości ok. 1 cm. Następnie pokrój je tak, aby powstały symetryczne słupki. Całość umieść w misce z zimną wodą, która oczyści je ze skrobi uwolnionej podczas krojenia. Z miski z ziemniakami wylej wodę, a następnie zalej pokrojone warzywa wrzątkiem i dodaj cukier. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 12 minut. To sprawi, że ziemniaki nabiorą wyższej temperatury, a cukier wniknie w ich struktury oraz nada miękkości i chrupkości. Po upływie tego czasu ponownie odcedź ziemniaki z wody, a następnie wyłóż je na kawałek ręcznika papierowego i delikatnie osusz. W frytkownicy lub dużym garnku rozgrzej olej do ok. 150 st. C, a następnie umieszczaj w nim frytki porcjami. Ważne jest, by nie wrzucić wszystkich naraz, wtedy istnieje ryzyko, że nie zrobią się tak jak powinny. Ziemniaki smaż do momentu aż nie wypłyną na powierzchnię. Kiedy już to się stanie należy je wyciągnąć i przełożyć do naczynia, w którym będą mogły się nieco ostudzić. Po kilku minutach wyjęte wcześniej z oleju frytki ponownie zanurz w tłuszczu i tym razem smaży aż do uzyskania ładnego, złotego koloru. Tak przygotowane frytki umieść na ręczniku papierowym i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Gotowe! Tak przygotowane domowe frytki najlepiej smakują z burgerem, żeberkami lub...

Przeczytaj
Fish and chips
tjaša smrekar/EyeEm/Adobe Stock
Triki kulinarne Ta prosta sztuczka sprawi, że twoja ryba z frytkami będzie zdrowsza! Decyduje jedna rzecz!
Kochacie rybę z frytkami tak jak Anglicy? To ciężkostrawne danie nie cieszy się niestety renomą wśród lekarzy. Jeżeli jednak macie ochotę na taki obiad, podpowiemy wam jak go przygotować.
Hubert Rój
listopad 09, 2020

Fish and chips, czyli rzeczona ryba z frytkami przywędrowała nad Wisłę z Wysp Brytyjskich. Tam to danie cieszy się sławą narodowego specjału Zjednoczonego Królestwa. Spacerując po ulicach każdego brytyjskiego miasta z pewnością natkniemy się na wiele barów i restauracji, które serwują to pyszne połączenie. Sposób jego przygotowania jest powszechnie znany – trzeba wysmażyć na głębokim tłuszczu oba składniki i obiad gotowy. I w tym miejscu pojawia się u wielu z nas pewna wątpliwość. Czy można pozwolić sobie na takie tłuste szaleństwo? Mamy dla was jednak radę, by nieco zmodyfikować ten kanon angielskiego menu. Zamiast smażenia, polecamy po prostu pieczenie! W ten sposób sprawicie, że wasze danie nie będzie pływało w okropnym tłuszczu. Ryby w większości są tłuste same w sobie. Ich smażenie w głębokim oleju zostawmy więc Anglikom. Z frytkami sprawa jest nieco bardziej złożona. Tak, to prawda. Smażone w głębokim tłuszczu są po prostu najlepsze. Jeżeli jednak wasza wątroba nie akceptuje tego typu przysmaków, warto spróbować upiec ziemniaki w piekarniku z niewielką ilością oleju. Tego rodzaju frytki też mają swój urok i dodatkowo są o wiele łatwiejsze do przyrządzenia. Co więcej – nie zaleją wrzącym olejem całej waszej kuchenki! Źródło: mashed.com

Przeczytaj