
Wydawałoby się, że domowe frytki to jedna z najprostszych rzeczy, które można zrobić – w końcu to tylko wrzucenie obranych i pokrojonych ziemniaków do rozgrzanego tłuszczu. Ale według Roberta Makłowicza większość z nas robi to błędnie. W jednym ze swoich filmów umieszczonych na Youtubie podzielił się z fanami najlepszą metodą na przygotowanie tego przysmaku.
Ten niezwykle popularny przysmak, który parę lat temu szturmem zwojował polskie restauracje i fast food można z łatwością przygotować w domu.
Czym frytki belgijskie różnią się od zwykłych?
To co różni frytki belgijskie od tych zwykłych, które znamy wszyscy to przede wszystkim proces smażenia. Odbywa się on dwukrotnie w różnych temperaturach. To właśnie dzięki tej metodzie frytki są wyjątkowo puszyste i kremowe w środku oraz bardzo chrupiące na zewnątrz. Nie chłoną tak dużo tłuszczu jak podczas tradycyjnego jednoetapowego smażenia.
Jakie ziemniaki wybrać na frytki?
Do zrobienia frytek belgijskich Makłowicz poleca ziemniaki typu C – to właśnie ten typ warzywa zawiera mniej wody, ale dużo więcej skrobi w porównaniu z innymi odmianami. Dzięki temu nie rozpadają się podczas obróbki cieplnej; nadadzą się również doskonale do przyrządzenia klusek. Ziemniaki należy pokroić w trochę grubsze słupki niż zazwyczaj – dzięki temu uzyskamy więcej kremowego wnętrza i zarazem więcej chrupiącej skorupki na zewnątrz.
Co ciekawe, to właśnie Belgia jest matką tego przysmaku. Pierwotnie do jego usmażenia wykorzystywano łój wołowy, który obecnie został zastąpiony fryturą lub olejem.
Jak zrobić frytki belgijskie?
Składniki:
- 1 kilogram ziemniaków, najlepiej typu C
- Olej do smażenia
- 1 łyżka cukru
- Zimna woda
- Termometr
Przygotowanie:
- Obierz i pokrój ziemniaki w grubsze słupki.
- Do dużej miski nalej zimnej wody i rozpuść w niej cukier. Dzięki temu na powierzchni frytki stworzy się skorupka, która podczas smażenia stanie się chrupiąca. Zapobiegnie to także wnikaniu tłuszczu do ich środka.
- Odstaw na około 10-15 minut.
- Dokładnie odcedź ziemniaki i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
- Rozgrzej olej do 150 C.
- Wrzuć porcję frytek, zmniejsz lekko ogień i smaż przez kilka minut aż na powierzchni ziemniaków utworzy się skorupka. Staną się one lekko żółte lub białawe (w zależności od odmiany ziemniaków), ale nie rumiane.
- Wyjmij i odsącz ręcznikiem papierowym.
- Rozgrzej ponownie olej do 180 stopni.
- Gdy frytki się zarumienią wyjmij je i przełóż na płasko rozłożony ręcznik papierowy – dzięki temu pozbędziesz się szybko nadmiaru tłuszczu.
Frytki belgijskie tradycyjnie podaje się z majonezem – koniecznie spróbujcie tej wersji! Smacznego!