Placków ziemniaczanych nie trzeba specjalnie reklamować. To jedno z ulubionych dań Polaków. Chrupiące na zewnątrz, niebiańsko miękkie w środku. Tak właśnie smakują placki doskonałe.

Aby przyrządzić to pyszne danie nie potrzeba być po technikum gastronomicznym. Warto jednak znać kilka sztuczek, które nadadzą plackom charakteru. 

Sekret chrupiących placków ziemniaczanych 

Pamiętajcie, by masę ziemniaczaną wylewać na olej dopiero wtedy, gdy się dobrze rozgrzeje. Ważne jest, by placek nie był surowy w środku, a o to bardzo łatwo, gdy gaz jest zbyt duży. 

Dlatego upewnijcie się, że smażycie je na odpowiedniej temperaturze, by placki były chrupiące z zewnątrz i dobrze usmażone w środku. 

Zobacz także:

Placki ziemniaczane smażcie na średnim ogniu około 5 minut na jednej stronie i 3 minuty na drugiej. Wtedy będą doskonałe!

Przepis na placki ziemniaczane z sosem pomidorowym

Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 pomidory w puszce 
  • 1 pęto kiełbasy
  • łyżeczka cukru
  • śmietana 18%
  • sól 
  • cukier
  • mielona słodka papryka

Sposób przygotowania:

Sos:

  1. Przygotowania zacznijcie od sosu pomidorowego.
  2. Kiełbasę przekrójcie wzdłuż na pół. Potem jeszcze raz na pół tak, by wyszły 4 długie paski. 
  3. Z podłużnych pasków złóżcie z powrotem kiełbasę i pokrójcie. W ten sposób szybko i łatwo ją pokroicie w równe kawałki. 
  4. Cebulę obierzcie z łupin, umyjcie i podzielcie na 4 części. ¾ skrójcie na drobne kawałki. ¼ odłóżcie do masy na placki ziemniaczane.
  5. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oliwy. Wrzućcie ¾ pokrojonej cebuli i lekko ją podsmażcie. 
  6. Cebulę posólcie w połowie smażenia, żeby zmiękła. Gdy cebula się zarumieni, zdejmijcie ją z patelni.
  7. Na ten sam olej wrzućcie pokrojoną kiełbasę i podsmażcie ją do zarumienienia. 
  8. Dodajcie cebulę i pomidory z puszki. 
  9. Pomidory rozgniećcie i całość duście razem kilka minut. 
  10. Dodajcie cukier, sól, pieprz oraz mieloną słodką paprykę do smaku. I gotowe!

Placki ziemniaczane:

  1. Ziemniaki obierzcie i dokładnie umyjcie. 4 z nich pokrójcie na małe części i zblendujcie.
  2. Po chwili do blendera dodajcie ¼ cebuli i zblendujcie ją z ziemniakami na jednolitą masę.
  3. Ostatniego ziemniaka zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. 
  4. Wszystkie składniki: starte i zblendowane ziemniaki z cebulą, surowe jajko i mąkę ziemniaczaną wrzućcie do większej miski i wymieszajcie je ze sobą. 
  5. Masę ziemniaczaną doprawcie do smaku solą. 
  6. Na patelni rozgrzejcie dużą ilość oleju. Gdy będzie dobrze rozgrzany nakładajcie łyżką masę ziemniaczaną formując placki.
  7. Placki ziemniaczane smażcie na średnim ogniu około 5 minut na jednej stronie i 3 minuty na drugiej.
  8. Jeśli chcecie najpierw usmażyć wszystkie placki, a dopiero potem je podawać, przechowujcie je w lekko nagrzanym piekarniku, żeby nie straciły temperatury.

Gotowe placki ziemniaczane podawajcie z sosem pomidorowym i kleksem śmietany. Smacznego!