Każdy fan kokosowego smaku uwielbia kokosanki. Te kultowe ciasteczka od wielu lat zapewniają pyszne doznania kulinarne w Polskich domach. Możecie podać je jako szybki deser do kawy, zrobić, kiedy najdzie was ochota na coś słodkiego, a kokosanki z tego przepisu możecie zaserwować spokojnie gościom. 

Jakie powinny być kokosanki?

Idealne kokosanki powinny być chrupiące i przypieczone z zewnątrz. Środek kokosanek powinien być miękki i wilgotny. Kokosanki nie mogą się rozpadać i za bardzo kruszyć przy gryzieniu, a jednocześnie nie powinny być zbyt twarde.

Przepis na kokosanki wydaje się naprawdę banalny, ale kluczem do sukcesu są tu idealnie dobrane proporcje składników. Jeśli nie macie jeszcze sprawdzonej receptury na kokosanki, z której zawsze korzystacie, koniecznie wypróbujcie ten sposób. Ciasteczka z tego przepisu po prostu muszą się udać.

Przepis na domowe kokosanki

Składniki:

  • 4 białka jaj
  • Szczypta soli
  • 400 g wiórków koksowych
  • 100 g masła
  • ćwierć szklanki cukru
  • Łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuśćcie w rondelku na małym ogniu. Gdy będzie w całości płynne, dosypcie wiórki kokosowe.
  2. Wymieszajcie dokładnie masę.
  3. Zdejmijcie masę z ognia i pozostawcie do ostudzenia.
  4. Ubijcie białka na sztywną pianę, dodając do nich szczyptę soli.
  5. Ubijajcie białka stopniowo, dodając do nich cukier. Dodawajcie cukier bardzo małymi partiami: po łyżeczce za jednym razem.
  6. Gdy dodacie już cały cukier, dodajcie też mąkę ziemniaczaną.
  7. Dodajcie ubite białka do masy kokosowej. Mieszajcie masę i dodawajcie po łyżce piany.
  8. Na blaszce wyłóżcie papier do pieczenia.
  9. Na papierze wykładajcie masę porcjami, formując kokosanki o pożądanym kształcie, np. rękawem cukierniczym.
  10. Włóżcie kokosanki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. 
  11. Pieczcie ok. 15 do czasu, aż kokosanki będą rumiane.
  12. Wyciągnijcie kokosanki z piekarnika i przestudźcie chwilę. 
  13. Po minucie zdejmijcie kokosanki z blaszki i suszcie je na kratce do całkowitego ostygnięcia. Dzięki temu kokosanki będą chrupiące, ale też miękkie w środku.
  14. Przechowujcie ciasteczka w szczelnym pojemniku. Powinny zachować świeżość do kilku – kilkunastu dni.