Prosty przepis na kokosanki
Gotujmy.pl/akrobatka2
Newsy

Chrupiące na zewnątrz, wilgotne w środku. Przepis na przepyszne domowe kokosanki. Rodzina będzie wyjadać je garściami

Ten przepis jest genialny! Lepiej zróbcie od razu podwójną porcję.

Każdy fan kokosowego smaku uwielbia kokosanki. Te kultowe ciasteczka od wielu lat zapewniają pyszne doznania kulinarne w Polskich domach. Możecie podać je jako szybki deser do kawy, zrobić, kiedy najdzie was ochota na coś słodkiego, a kokosanki z tego przepisu możecie zaserwować spokojnie gościom! 

Idealne kokosanki powinny być chrupiące i przypieczone z zewnątrz. Środek kokosanek powinien być miękki i wilgotny. Kokosanki nie mogą się rozpadać i za bardzo kruszyć przy gryzieniu, a jednocześnie nie powinny być zbyt twarde. Przepis na kokosanki wydaje się naprawdę banalny, ale kluczem do sukcesu są tu idealnie dobrane proporcje składników. Jeśli nie macie jeszcze sprawdzonej receptury na kokosanki, z której zawsze korzystacie, koniecznie wypróbujcie ten sposób. Ciasteczka z tego przepisu po prostu muszą się udać!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na domowe kokosanki

Składniki na domowe kokosanki:

  • 2 białka jaj
  • Szczypta soli
  • 200 g wiórków koksowych
  • 50 g masła
  • Pół szklanki cukru
  • Łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie domowych kokosanek

  1. Masło rozpuśćcie w rondelku na małym ogniu. Gdy będzie w całości płynne, dosypcie wiórki kokosowe.
  2. Wymieszajcie dokładnie masę.
  3. Zdejmijcie masę z ognia i pozostawcie do ostudzenia.
  4. Ubijcie białka na sztywną pianę, dodając do nich szczyptę soli.
  5. Ubijajcie białka stopniowo, dodając do nich cukier. Dodawajcie cukier bardzo małymi partiami: po łyżeczce za jednym razem.
  6. Gdy dodacie już cały cukier, dodajcie też mąkę ziemniaczaną.
  7. Dodajcie ubite białka do masy kokosowej. Mieszajcie masę i dodawajcie po łyżce piany.
  8. Na blaszce wyłóżcie papier do pieczenia.
  9. Na papierze wykładajcie masę porcjami, formując kokosanki o pożądanym kształcie.
  10. Włóżcie kokosanki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. 
  11. Pieczcie ok. 15 do czasu, aż kokosanki będą rumiane.
  12. Wyciągnijcie kokosanki z piekarnika i przestudźcie chwilę. 
  13. Po minucie zdejmijcie kokosanki z blaszki i suszcie je na kratce do całkowitego ostygnięcia. Dzięki temu kokosanki będą chrupiące, ale też miękkie w środku.
  14. Przechowujcie ciasteczka w szczelnym pojemniku. Powinny zachować świeżość do kilku – kilkunastu dni.

Źródło: gotujmy.pl

 

Przepis na ptasie mleczko
Newsy
Cudowne domowe ptasie mleczko. Chwila roboty i macie idealny deser do kawy i herbaty
Uwielbiacie ptasie mleczko? Przygotujcie podobny deser w domu! Domownicy będą zachwyceni!

Ptasie mleczko to typowo polski deser. Obcokrajowcy zachwycają się delikatną pianką zatopioną w pysznej czekoladzie. Jeśli też je uwielbiacie, koniecznie sprawdźcie ten przepis na przepyszne domowe ptasie mleczko, które zrobicie bez pieczenia. Jest lekkie, puszyste i ma niesamowity smak! Pomysł na deser z białek jaj Jeśli do jakiegoś przepisu wykorzystywaliście same żółtka i zostały wam białka jaj, możecie albo zrobić z nich białkowy omlet, bezy, albo coś naprawdę pysznego: domowe ptasie mleczko! Deser lekki jak chmurka, idealnie nadający się do kawy lub herbaty. Przepis na domowe ptasie mleczko Składniki na domowe ptasie mleczko Herbatniki na spód (możecie pominąć) Aromat śmietankowy 3 łyżki soku z cytryny 150 ml wody Ok. 35 g żelatyny Szklanka cukru 9 białek 3 łyżki kakao 100ml śmietany kremówki 50 g cukru pudru 60 g masła Przygotowanie domowego ptasiego mleczka Łyżeczkę żelatyny zalejcie łyżką gorącej wody i mieszajcie, aż się rozpuści. Wlejcie do garnka kremówkę, dodajcie masło i czekajcie do rozpuszczenia.  Dodajcie cukier puder, kakao i zagotujcie. Zdejmijcie z ognia. Dodajcie rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszajcie. Polewa jest gotowa. Zostawcie ją do przestudzenia. Pozostałą część żelatyny wsypcie do miseczki i namoczcie w wodzie. Rozpuśćcie żelatynę w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Ubijcie białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajcie stopniowo cukier i sok z cytryny. Ubijajcie aż do rozpuszczenia cukru. Dodajcie rozpuszczoną żelatynę i łyżeczkę aromatu śmietankowego. Ubijajcie jeszcze parę sekund, aż składniki się połączą.  Na blaszce wyłóżcie herbatniki. Wyłóżcie na nich piankową masę i wyrównajcie, aby powierzchnia była gładka. Wylejcie zimną, ale jeszcze...

domowy ciasto sekacz
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy
Z tego przepisu zrobicie pyszny domowy sękacz. Doskonały do kawy i herbaty
Sękacz to tradycyjny wypiek, przygotowywany głównie na większe uroczystości jak wesela czy chrzciny. Pyszny smak ciasta nie pozwala się nikomu oprzeć, jednak jego przygotowanie wymaga odpowiednią ilość czasu. Z tego przepisu wykonacie domowy i szybki sękacz, który nie odbiega smakiem od oryginału!

Sękacz to wyjątkowe ciasto, które wyróżnia się nie tylko pysznym smakiem, ale przede wszystkim formą. Przypomina ono pień drzewa z sękami. Przygotowanie tego wypieku jest dość pracochłonne. Jednak jego prostsza, domowa wersja jest równie smaczna, a zdecydowanie krótsza. Z czego się robi tradycyjny sękacz? To wypiek z ciasta biszkoptowego, który przygotowuje się nad otwartym ogniem na obracającym się rożnie w kształcie walca. Wałek polewa się co jakiś czas świeżą porcją ciasta. Po przekrojeniu słodkości widać ciemniejsze i jaśniejsze warstwy. Przypominają one w przekroju pień drzewa. Spływający nadmiar ciasta podczas pieczenia tworzy charakterystyczne sople. Gotowy sękacz może być przyozdobiony czekoladą bądź lukrem. W Polsce jest znany głównie na Kaszubach i Podlasiu. Przygotowuje się go głównie na różnego rodzaju uroczystości, takie jak wesela, chrzciny czy komunie. Przepis na szybki, domowy sękacz Składniki: ½ szklanki mąki krupczatki ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 3 jajka ½ kostki masła ½ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat waniliowy do smaku Przygotowanie:  Mąkę krupczatkę oraz ziemniaczaną przesiejcie do miski, dodajcie do nich łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszajcie. Jajka rozbijcie, oddzielcie białka od żółtek. Białka ubijcie z pomocą miksera na sztywną pianę.  Masło przełóżcie do miski i dodajcie cukier. Całość utrzyjcie na gęstą, puszystą masę. Wówczas dodawajcie do niej po jednym żółtku oraz aromat waniliowy stale mieszając mikserem. Gdy masło połączy się z żółtkami, cukrem to następnie porcjami dodawajcie sypkie składniki. Wszystkie składniki powinny się dobrze połączyć. Na koniec do masy dodajcie ubite na sztywną pianę...

Przepis na ciasteczka z makiem i marmoladą
Gotujmy.pl/Pyza
Newsy
Babcina receptura na przepyszne ciastka baletki. Słodkości jak za dawnych lat
Takie ciasteczka zawsze dobrze jest mieć pod ręką. W końcu nigdy nie wiadomo, kiedy odwiedzą was goście. Przepis jest dziecinnie prosty.

W czasach, w których sklepowe słodycze mają więcej cukru i ulepszaczy niż jakichkolwiek innych składników, warto jest mieć pod ręką coś pewniejszego. W końcu jak grzeszyć to z głową. Dlatego też proponujemy wam przepis na przepyszne ciasteczka baletki. Wasza rodzina będzie nimi zachwycona. Przygotowanie tych ciasteczek z makiem i marmoladą jest naprawdę dziecinnie proste. Potrzebujecie tylko pięciu składników, miksera, rękawa cukierniczego, papieru do pieczenia i sprawnego piekarnika. Resztą nie musicie się przejmować. Z pewnością podołacie odwzorowaniu tej receptury.  Przepis na baletki z makiem i marmoladą Będziecie potrzebować: 80 gramów mąki pszennej 100 gramów cukru pudru 3 jajek w temperaturze pokojowej Kilku łyżek ulubionej marmolady owocowej 2 łyżek suchego maku Szczypty soli Przygotowanie: Przygotujcie sobie dwie miski – w jednej umieśćcie białka, w drugiej żółtka. Do tych pierwszych dodajcie szczyptę soli i ubijcie je na sztywną pianę. Cały czas miksując białka zacznijcie stopniowo dosypywać do nich cukier (tak samo jak robicie w przypadku przyrządzania bezy). Do białej, lśniącej masy dodajcie żółtka i zmiksujcie tylko do połączenia się składników. Wprost do jajecznej mikstury przesiejcie mąkę pszenną. Całość wymieszajcie bardzo powoli silikonową łopatką (jeśli zrobicie to zbyt gwałtownie i szybko masa opadnie). Tak przygotowane ciasto przełóżcie do rękawa cukierniczego (końcówka dowolna), a następnie zacznijcie je wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc niewielkie ciasteczka (zachowajcie równe, dwucentymetrowe odstępy). Z wierzchu oprószcie je makiem. Ciasteczka wstawcie na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po upływie tego czasu wyjmijcie je z pieca i odstawcie do...

sernik z jogurtu
Gotujmy.pl/misia14
Newsy
Prosty i niezwykle delikatny sernik z jogurtu. Każdy kęs będzie rozpływać się w ustach
Sernik sam w sobie jest pyszny, ale przygotowany na bazie jogurtu greckiego jest jeszcze lepszy. Przygotujcie go na spotkanie z bliskimi, a nikt nie oprze się dokładce!

Sernik to jedno z ulubionych ciast Polaków. Na stole pojawia się na co dzień, jak i od święta. Toteż można się spotkać z jego różnymi rodzajami. Wśród najpopularniejszych jest sernik królewski, z brzoskwiniami, wiedeński, sernik z rosą, seromakowiec czy nowojorski. Bez względu na formę, każdy jest tak samo pyszny. Sernik na jogurcie Podstawą klasycznego sernika jest twaróg. Jednak przygotowanie tego ciasta na bazie jogurtu greckiego jest jeszcze prostsze, a deser jest równie smaczny. Dodatek czereśni w rumie oraz wiórek kokosowych jest uzupełnieniem całości. Taki sernik idealnie sprawdzi się jako deser do popołudniowej kawy, wizytę gości, a nawet zbliżające się święta wielkanocne. Z pewnością zachwyci smakiem każdego! Przepis na sernik z jogurtu Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 kopiaste łyżki cukru 3 kopiaste łyżki mąki szczypta proszku do pieczenia Masa jogurtowa: 620 g jogurtu greckiego 4 jajka 120 g margaryny ½ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy 1 cytryna Dodatkowo: 2 łyżki wiórek kokosowych 200 g czereśni namoczonych w rumie Przygotowanie: Przygotowanie sernika zacznijcie od zrobienia biszkoptu. Jajka rozbijcie i oddzielcie białka od żółtek.  Białka ubijcie na sztywną pianę za pomocą miksera. Następnie dodawajcie stopniowo cukier, miksujcie do uzyskania błyszczącej masy.  Stale miksując, do białek dodawajcie po jednym żółtku. Na koniec do masy jajecznej dodajcie mąkę i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszajcie. Tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przelejcie przygotowaną masę.  Blachę wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 25 minut. Upieczony biszkopt...