Kawałki pieczonego kurczaka w panierce to popularne danie znane z pewnej sieci fast-foodów. Dzięki temu, że zrobisz je samodzielnie w domu będą zdrowsze, a dodatek ulubionych przypraw sprawi, że będą smakować dokładnie tak jak lubisz.

Można podawać je jako danie (świetnie komponują się z frytkami i surówką z białej kapusty i marchewki) albo solo z dodatkiem sosów np. czosnkowego lub keczupu. To również doskonała przekąska, która sprawdzi się podczas imprezy. Można podawać ją zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Jak odchudzić kawałki kurczaka?

Jeśli dbasz o linię i chcesz, by kąski miały mniej kalorii po prostu upiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Pamiętaj, żeby wykładając je na papier do pieczenia zostawić między każdym trochę miejsca – dzięki temu panierka zezłoci się z każdej strony.
Podczas smażenia panierka wchłania sporo oleju, ale i na to mamy sposób. Po usmażeniu przełóż mięso na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Jakie przyprawy dodać do kurczaka? Takie jak lubisz! My proponujemy mieloną czerwoną paprykę - może być słodka albo ostra, w zależności od tego czy lubisz ostre dania. Dobrym dodatkiem będzie również klasyczna przyprawa do kurczaka albo do gyrosa. Nadadzą mięsu wyjątkowy posmak.

Zobacz także:

Chrupiące kąski z kurczaka w panierce

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • mąka pszenna (taka ilość, by osiągnąć konsystencję ciasta jak na naleśniki)
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych
  • sól, pieprz, czerwona papryka czerwona (słodka lub ostra)

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszaj całe jajko z mlekiem.
  2. Dosyp mąkę tak, żeby ciasto osiągnęło konsystencję ciasta naleśnikowego.
  3. Płatki kukurydziane wsyp do woreczka i delikatnie rozbij tłuczkiem lub wałkiem na mniejsze kawałki.
  4. Płatki połącz z przyprawami – solą, pieprzem i mieloną czerwoną papryka. W zależności od upodobań można użyć słodkiej lub ostrej papryki.
  5. Pierś z kurczaka umyj i oczyść, dokładnie osusz za pomocą ręcznika papierowego.
  6. Pokrój w cienkie paski.
  7. W głębszej patelni rozgrzej olej.
  8. Mięso maczaj w cieście naleśnikowym, a następnie w panierce.
  9. Smaż przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż panierka będzie rumiana.
  10. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl