Jasiek Kuroń, syn kucharza Macieja i wnuk znanego opozycjonisty Jacka, tak jak ojciec zajmuje się gotowaniem, a jak dziadek, pragnie pomagać.
Jego dziadek, Jacek Kuroń, działacz polityczny, minister pracy i polityki socjalnej w rządzie Tadeusza Mazowieckiego, znany był z tzw. kuroniówek, wsparcia żywnościowego dla bezrobotnych. Jego wnuk swoim Instagramie zaczął przedstawiać cykliczne inspiracje dla Polaków podnosząc ich na duchu podczas wojny w Ukrainie i namawiając do pomagania:
- Pomimo czasu, który nie jest lekki, postaram się was jak najczęściej inspirować czymś smakowitym. Kolekcjonujmy chwile i smaki, nie zapominając o pomocy innym.
Dlaczego warto przygotowywać serowo-ziemniaczane dania?
Gotowane ziemniaki i zwykły twaróg to idealny duet wykorzystywany w wielu daniach. Oba produkty są łatwo dostępne i tanie, połączone stanowią świetny farsz, którego konsystencja sprawia, że łatwo się formują i nie rozpadają, nawet jeśli nie dodacie do nich jajek.
Smaki ziemniaków i twarogu pasują do siebie także pod względem smakowym. W farszach z reguły dodawana jest do nich podsmażona cebulka, sól i sporo pieprzu. Każdy farsz łatwo wzbogacicie świeżą zieleniną, najlepsza będzie natka.
Zobacz także:
Popularne dania z ziemniaków i twarogu:
- Pierogi ruskie
- Paszteciki w cieście naleśnikowym, także nazywane krokietami
- Krokiety, których przepis podajemy poniżej
- Kulki ziemniaczano- serowe
- Czebureki ziemniaczano-serowe, czyli kaukaskie placki z nadzieniem
- Gruzińskie chaczapuri z ziemniakami i twarogiem
Przepis na krokiety z ziemniaków i twarogu Jaśka Kuronia
Składniki:
- 600 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
- 300 g białego sera
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 żółtka
- 2 łyżki masła
- Czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- Olej do smażenia
- Bułka tarta do obtoczenia
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierzcie i ugotujcie. Cebulę poszatkujcie i podsmażcie na oleju aż się stanie złocista. Natkę posiekajcie.
- Ziemniaki i ser przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie pozostałe składniki i wymieszajcie lub wyróbcie rękami.
- Formujcie krokiety i obtoczcie w bułce.
- Smażcie na oleju na złoty kolor, po obu stronach.
Źródło: Instagram / Jasiek Kuroń