Jasiek Kuroń, syn kucharza Macieja i wnuk znanego opozycjonisty Jacka, tak jak ojciec zajmuje się gotowaniem, a jak dziadek, pragnie pomagać.

Jego dziadek, Jacek Kuroń, działacz polityczny, minister pracy i polityki socjalnej w rządzie Tadeusza Mazowieckiego, znany był z tzw. kuroniówek, wsparcia żywnościowego dla bezrobotnych. Jego wnuk swoim Instagramie zaczął przedstawiać cykliczne inspiracje dla Polaków podnosząc ich na duchu podczas wojny w Ukrainie i namawiając do pomagania:

- Pomimo czasu, który nie jest lekki, postaram się was jak najczęściej inspirować czymś smakowitym. Kolekcjonujmy chwile i smaki, nie zapominając o pomocy innym.

Dlaczego warto przygotowywać serowo-ziemniaczane dania?

Gotowane ziemniaki i zwykły twaróg to idealny duet wykorzystywany w wielu daniach. Oba produkty są łatwo dostępne i tanie, połączone stanowią świetny farsz, którego konsystencja sprawia, że łatwo się formują i nie rozpadają, nawet jeśli nie dodacie do nich jajek.

Smaki ziemniaków i twarogu pasują do siebie także pod względem smakowym. W farszach z reguły dodawana jest do nich podsmażona cebulka, sól i sporo pieprzu. Każdy farsz łatwo wzbogacicie świeżą zieleniną, najlepsza będzie natka.

Zobacz także:

Popularne dania z ziemniaków i twarogu:

  • Pierogi ruskie
  • Paszteciki w cieście naleśnikowym, także nazywane krokietami
  • Krokiety, których przepis podajemy poniżej
  • Kulki ziemniaczano- serowe
  • Czebureki ziemniaczano-serowe, czyli kaukaskie placki z nadzieniem
  • Gruzińskie chaczapuri z ziemniakami i twarogiem

Przepis na krokiety z ziemniaków i twarogu Jaśka Kuronia

Składniki:

  • 600 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
  • 300 g białego sera
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • Czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • Olej do smażenia
  • Bułka tarta do obtoczenia

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie i ugotujcie. Cebulę poszatkujcie i podsmażcie na oleju aż się stanie złocista. Natkę posiekajcie.
  2. Ziemniaki i ser przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie pozostałe składniki i wymieszajcie lub wyróbcie rękami.
  3. Formujcie krokiety i obtoczcie w bułce.
  4. Smażcie na oleju na złoty kolor, po obu stronach.

Źródło: Instagram / Jasiek Kuroń