Chrupiące i delikatne krokiety z ziemniaków i twarogu Jaśka Kuronia.
Instagram/Jasiek Kuroń,
Newsy

Chrupiące i delikatne krokiety z ziemniaków i twarogu Jaśka Kuronia. Przepyszne swojskie jadło

Krokiety w naszej kuchni mogą przybierać dwie formy. Pasztecików, czyli zasmażanych zrolowanych naleśników z farszem lub uformowanych kotletów, nieco większych i bardziej podłużnych od popularnych mielonych. Które krokiety wolicie? Te Jaśka Kuronia zabierają mniej czasu.

Jasiek Kuroń, syn kucharza Macieja i wnuk znanego opozycjonisty Jacka, tak jak ojciec zajmuje się gotowaniem, a jak dziadek, pragnie pomagać.

Jego dziadek, Jacek Kuroń, działacz polityczny, minister pracy i polityki socjalnej w rządzie Tadeusza Mazowieckiego, znany był z tzw. kuroniówek, wsparcia żywnościowego dla bezrobotnych. Jego wnuk swoim Instagramie zaczął przedstawiać cykliczne inspiracje dla Polaków podnosząc ich na duchu podczas wojny w Ukrainie i namawiając do pomagania:

- Pomimo czasu, który nie jest lekki, postaram się was jak najczęściej inspirować czymś smakowitym. Kolekcjonujmy chwile i smaki, nie zapominając o pomocy innym.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto przygotowywać serowo-ziemniaczane dania?

Gotowane ziemniaki i zwykły twaróg to idealny duet wykorzystywany w wielu daniach. Oba produkty są łatwo dostępne i tanie, połączone stanowią świetny farsz, którego konsystencja sprawia, że łatwo się formują i nie rozpadają, nawet jeśli nie dodacie do nich jajek.

Smaki ziemniaków i twarogu pasują do siebie także pod względem smakowym. W farszach z reguły dodawana jest do nich podsmażona cebulka, sól i sporo pieprzu. Każdy farsz łatwo wzbogacicie świeżą zieleniną, najlepsza będzie natka.

Zobacz także
Pierogi ruskie

Przepis na prawdziwe pierogi ruskie. Sekretem ich wyjątkowości jest to ciasto z przepisu babci

Robert Makłowicz wyprowadza Polaków z błędu: „Pierogi ruskie to nie znaczy, że rosyjskie”

Robert Makłowicz wyprowadza Polaków z błędu: „Pierogi ruskie to nie znaczy, że rosyjskie”

Popularne dania z ziemniaków i twarogu:

  • Pierogi ruskie
  • Paszteciki w cieście naleśnikowym, także nazywane krokietami
  • Krokiety, których przepis podajemy poniżej
  • Kulki ziemniaczano- serowe
  • Czebureki ziemniaczano-serowe, czyli kaukaskie placki z nadzieniem
  • Gruzińskie chaczapuri z ziemniakami i twarogiem

Przepis na krokiety z ziemniaków i twarogu Jaśka Kuronia

Składniki:

  • 600 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
  • 300 g białego sera
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • Czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • Olej do smażenia
  • Bułka tarta do obtoczenia

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie i ugotujcie. Cebulę poszatkujcie i podsmażcie na oleju aż się stanie złocista. Natkę posiekajcie.
  2. Ziemniaki i ser przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie pozostałe składniki i wymieszajcie lub wyróbcie rękami.
  3. Formujcie krokiety i obtoczcie w bułce.
  4. Smażcie na oleju na złoty kolor, po obu stronach.

Źródło: Instagram / Jasiek Kuroń

Zostały Wam ziemniaki z obiadu? Jasiek Kuroń proponuje co z nich zrobić.
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Zostały wam ziemniaki z obiadu? Jasiek Kuroń proponuje co z nich zrobić
Choć ojczyną ziemniaków jest Ameryka Południowa, to w Polsce są warzywem narodowym. Nie ma obiadu bez kartofli. Co zrobić, gdy zostaną resztki?

Nie musicie ich wyrzucać. Zróbcie z nich doskonałe kluski śląskie , knedle, gnocchi czy placki. Ulepcie  kotlety ziemniaczane, przygotujcie krokiety, pyzy lub kartacze. Jeśli chcecie je wykorzystać już teraz, bez poświęcania czasu na przygotowanie nowego dania, możecie je po prostu podsmażyć . Lista potraw z ziemniaczanych resztek jest długa. Jasiek Kuroń obowiązkowo dodaje do niej kopytka i udowadnia, że ich przygotowanie jest szybkie i banalnie proste. Przepis na kopytka z resztki ziemniaków wg Jaśka Kuronia Kucharz z klanu Kuroniów, podobnie jak większość z nas, kocha ziemniaki. Już nie raz pokazał na swoim instagramowym profilu, że potrafi zrobić z nich niemal wszystko. Do tego, jak przystało na dobrego kucharza, nie tylko nie wyrzuca resztek ziemniaków, ale czasem gotuje ich więcej, żeby kolejnego dnia wyczarować całkiem nowe danie. Jeśli zdarza Wam się ugotować za dużo ziemniaków, albo ugotujecie jak ja, z premedytacją na dzień następny, to polecam wam ten przepis. Klasyka czyli kopytka. Zobaczcie jak łatwo to się robi. Składniki: Ugotowane ziemniaki – 1 kg Mąka pszenna – 300-320 g Jajko – 1 sztuka Sól – szczypta Przygotowanie: 1. Przeciskamy wczorajsze ziemniaki przez praskę, lub używamy tłuczka, ale nie blendera, bo ziemniaki staną się gumiaste. 2. Układamy tłuczone ziemniaki na dnie garnka i zgarniamy je tak, żeby zajmowały 2/3 dna. Pozostała 1/3 wypełniamy mąką. W ten sposób, bardzo prosto odmierzamy właściwa ilość mąki. Dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. 3. Z ciasta odrywamy kulkę, rolujemy ją w tworząc wałeczek o średnicy 1-2 cm i kroimy nożem odkrawając ukośne kluski. 4. Gotowe kopytka wrzucamy na osolony wrzątek, i po wypłynięciu, gotujemy jeszcze 2-3 minuty, po czym wyjmujemy na durszlak....

Jasiek Kuroń zdradził swój przepis na fuczki. „Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej”
Instagram/JasiekKuron
Newsy
Jasiek Kuroń zdradził swój przepis na fuczki. „Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej”
Czy jedliście kiedyś bieszczadzkie fuczki? Jeśli nie to najwyższa pora ich spróbować. Skorzystajcie z przepisu jednego z członków kulinarnego klanu Kuroniów.

Czy słyszeliście kiedyś o takim daniu jak fuczki? Fuczki to nic innego jak smakowite placki z kiszonej kapusty. Danie to jest prawdziwym przysmakiem w Bieszczadach, skąd pochodzi. Jak je przygotować? Przepis na przepyszne i niezwykle proste w wykonaniu fuczki podał Jasiek Kuroń – jeden z kucharzy z kucharskiego klanu Kuroniów. Kim jest Jasiek Kuroń? Jasiek Kuroń jest synem nieżyjącego już kucharza, dziennikarza i publicysty kulinarnego Macieja Kuronia oraz wnukiem również nieżyjącego polskiego polityka, historyka i działacza Solidarności i Komitetu Obrony Robotników - Jacka Kuronia. Jego rodzony brat - Jakub - także zajmuje się gotowaniem – ostatnio mogliście poznać jego świetny przepis na marynowaną paprykę .         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Jasiek Kuroń (@jasiek_kuron_gotuje) Jak zrobić fuczki z przepisu Jaśka Kuronia? Fuczki przypominają z wyglądu tradycyjne placki ziemniaczane , jeśli jednak dobrze się im przyjrzycie na pewno zauważycie kapustę. A konkretnie kapustę kiszoną . Przepis na fuczki jest bardzo prosty. Zaletą tego dania jest również to, że jest smaczne i tanie. Jak je przygotować? FUCZKI, czyli przepyszne placuszki z kiszoną kapustą. Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej - zachwala swoje danie Jasiek. Składniki: łyżka oleju rzepakowego duża cebula 500 g kapusty kiszonej 2 jajka 240 ml mleka 200 g mąki czubata łyżka majeranku łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu 2 starte ząbki czosnku olej do...

Wątróbki  z indyka Jaśka Kuronia. "Nieprzekonani zamruczą pod nosem z radości"
ONS.pl, Instagram/ Jasiek Kuroń
Newsy
Wątróbki z indyka Jaśka Kuronia. Przygotujecie je w 40 min i „zamruczycie pod nosem z radości”
Podane składniki w tym przepisie na wątróbki indycze wystarczą na obiad dla 4 osób. Jedzcie i poczujcie się jak w rodzinie Kuroniów.

Czy u was w domu także dziś rzadziej niż kiedyś jada się podroby? Wynika to zapewne z tego, że mięso pierwszego gatunku jest łatwo dostępne i nie trzeba gotować krupniku na żołądkach, żeby był pożywniejszy. Jednak do dziś niektórzy chętnie wspominają domowe cynaderki w sosie czy ozorki w galarecie. Jasiek Kuroń proponuje danie z podrobów indyka. Jego wątróbka z rozmarynem i żurawiną jest wyjątkowa. W domu Kuroniów często podawano podroby Podroby, to rodzaj mięs, które królowały na stołach w czasach PRL-u. Nic więc dziwnego, że w rodzinie państwa Kuroniów, także często gościły. W sklepach garmażeryjnych w latach 70. i 80. można było dostać ozorki w galarecie czy sprzedawane jako danie gotowe, do odgrzania w domach, w szarym sosie, popularne były też cynaderki w śmietanie. Z kolei rodziny w tamtych czasach chętnie gotowały w domu krupnik na żołądkach drobiowych czy cynaderkach, żeby w czasach gdy mięso było na wagę złota i kartki, przyrządzić pożywne danie. Flaczki z kolei popularne są do dziś. Możecie je zrobić samodzielnie z suchych flaków kupionych w sklepie mięsnym, przyrządzić z półproduktu lub zamówić w restauracji  czy barze. Jasiek Kuroń wspomina czasy, gdy podroby jadało się częściej niż dziś i zaprasza do przygotowania dania z wątróbki: - Dziś mam dla Was propozycję obiadową, którą pamiętam dobrze z rodzinnego domu. Podroby bowiem pojawiały się u nas na stole często i w różnych konfiguracjach. Te polecam Wam, abyście spróbowali na świeżym i chrupiącym pieczywie na zakwasie. Z pewnością miłośnicy podrobów będą zachwyceni, a i ci, nieprzekonani zamruczą pod nosem z radości 🙂         Wyświetl ten post na Instagramie  ...

Zawijane pierożki Jaśka Kurnia. Są gotowe w 5 minut
Adobe Stock
Newsy
To gołąbki? Skąd! Tak prezentują się zawijane pierożki Jaśka Kuronia. Robi się je w 5 minut
To nie są zwykłe gołąbki. W domu Kuroniów nazywano je zawijakami. Są szybkie do przygotowania i doskonałe na mały i większy głód. Podajemy przepis.

Jasiek Kuroń, znany jest ze swoich tradycyjnych i mniej tradycyjnych dań, które pokazuje swoim fanom, w mediach społecznościowych. Tym razem proponuje danie dla miłośników zawijanych gołąbków, którzy lubią wprowadzić do swojej kuchni niestandardowe składniki, a także doceniają dania robione w parę minut. Super prosty pomysł na „pierożki” zawijane jak gołąbki u nas w domu zwane po prostu zawijakami 😄 Przepis na zawijaki Jaśka Kuronia Składniki 1 opakowanie papieru ryżowego Ćwiartka kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 cebula 1 por 1 łodyga selera naciowego Garść boczniaków lub pieczarek 1 kostka tofu 2 łyżki sosu Teriyaki Pół łyżeczki mielonego imbiru Pół łyżeczki mielonej kolendry Olej do smażenia Duże naczynie wypełnione wodą do namaczania płatów papieru ryżowego Przygotowanie Składniki sosu mogą być całkiem surowe, trzeba je tylko rozdrobnić. można je też podsmażyć czy poddusić na łyżce oleju. Wszystkie warzywa poszatkujcie, podsmażacie lub nie i wrzucajcie do miski. Jeśli zdecydujecie się na podduszenie, przypraw użyjcie już podczas smażenia. Tofu odsączcie z płynu i rozdrobnijcie widelcem, a następnie dodajecie do pozostałych składników. Gdy farsz jest gotowy, przygotowujecie płaty papieru ryżowego. Każdy płat włóżcie na chwilę do naczynia z wodą. Rozłóżcie na dłoni i od góry nałóżcie farsz, zawińcie boki i zwińcie ciasto w rulonik. W ten sam sposób napakujcie kolejne gołąbki farszem. Rozgrzejcie suchą patelnię (możecie dodać odrobinę tłuszczu), kładźcie na niej gołąbki i podsmażajcie z obu stron na złoty kolor. Jak tę egzotyczną odmianę gołąbków podaje Jasiek Kuroń i ile czasu zajmuje mu przygotowanie tego dania?...