Chrupiące i delikatne krokiety z ziemniaków i twarogu Jaśka Kuronia.
Instagram/Jasiek Kuroń,
Newsy

Chrupiące i delikatne krokiety z ziemniaków i twarogu Jaśka Kuronia. Przepyszne swojskie jadło

Krokiety w naszej kuchni mogą przybierać dwie formy. Pasztecików, czyli zasmażanych zrolowanych naleśników z farszem lub uformowanych kotletów, nieco większych i bardziej podłużnych od popularnych mielonych. Które krokiety wolicie? Te Jaśka Kuronia zabierają mniej czasu.

Jasiek Kuroń, syn kucharza Macieja i wnuk znanego opozycjonisty Jacka, tak jak ojciec zajmuje się gotowaniem, a jak dziadek, pragnie pomagać.

Jego dziadek, Jacek Kuroń, działacz polityczny, minister pracy i polityki socjalnej w rządzie Tadeusza Mazowieckiego, znany był z tzw. kuroniówek, wsparcia żywnościowego dla bezrobotnych. Jego wnuk swoim Instagramie zaczął przedstawiać cykliczne inspiracje dla Polaków podnosząc ich na duchu podczas wojny w Ukrainie i namawiając do pomagania:

- Pomimo czasu, który nie jest lekki, postaram się was jak najczęściej inspirować czymś smakowitym. Kolekcjonujmy chwile i smaki, nie zapominając o pomocy innym.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto przygotowywać serowo-ziemniaczane dania?

Gotowane ziemniaki i zwykły twaróg to idealny duet wykorzystywany w wielu daniach. Oba produkty są łatwo dostępne i tanie, połączone stanowią świetny farsz, którego konsystencja sprawia, że łatwo się formują i nie rozpadają, nawet jeśli nie dodacie do nich jajek.

Smaki ziemniaków i twarogu pasują do siebie także pod względem smakowym. W farszach z reguły dodawana jest do nich podsmażona cebulka, sól i sporo pieprzu. Każdy farsz łatwo wzbogacicie świeżą zieleniną, najlepsza będzie natka.

Zobacz także
Pierogi ruskie

Przepis na prawdziwe pierogi ruskie. Sekretem ich wyjątkowości jest to ciasto z przepisu babci

Robert Makłowicz wyprowadza Polaków z błędu: „Pierogi ruskie to nie znaczy, że rosyjskie”

Robert Makłowicz wyprowadza Polaków z błędu: „Pierogi ruskie to nie znaczy, że rosyjskie”

Popularne dania z ziemniaków i twarogu:

  • Pierogi ruskie
  • Paszteciki w cieście naleśnikowym, także nazywane krokietami
  • Krokiety, których przepis podajemy poniżej
  • Kulki ziemniaczano- serowe
  • Czebureki ziemniaczano-serowe, czyli kaukaskie placki z nadzieniem
  • Gruzińskie chaczapuri z ziemniakami i twarogiem

Przepis na krokiety z ziemniaków i twarogu Jaśka Kuronia

Składniki:

  • 600 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
  • 300 g białego sera
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • Czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • Olej do smażenia
  • Bułka tarta do obtoczenia

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie i ugotujcie. Cebulę poszatkujcie i podsmażcie na oleju aż się stanie złocista. Natkę posiekajcie.
  2. Ziemniaki i ser przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie pozostałe składniki i wymieszajcie lub wyróbcie rękami.
  3. Formujcie krokiety i obtoczcie w bułce.
  4. Smażcie na oleju na złoty kolor, po obu stronach.

Źródło: Instagram / Jasiek Kuroń

Zostały Wam ziemniaki z obiadu? Jasiek Kuroń proponuje co z nich zrobić.
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Zostały wam ziemniaki z obiadu? Jasiek Kuroń proponuje co z nich zrobić
Choć ojczyną ziemniaków jest Ameryka Południowa, to w Polsce są warzywem narodowym. Nie ma obiadu bez kartofli. Co zrobić, gdy zostaną resztki?

Nie musicie ich wyrzucać. Zróbcie z nich doskonałe kluski śląskie , knedle, gnocchi czy placki. Ulepcie  kotlety ziemniaczane, przygotujcie krokiety, pyzy lub kartacze. Jeśli chcecie je wykorzystać już teraz, bez poświęcania czasu na przygotowanie nowego dania, możecie je po prostu podsmażyć . Lista potraw z ziemniaczanych resztek jest długa. Jasiek Kuroń obowiązkowo dodaje do niej kopytka i udowadnia, że ich przygotowanie jest szybkie i banalnie proste. Przepis na kopytka z resztki ziemniaków wg Jaśka Kuronia Kucharz z klanu Kuroniów, podobnie jak większość z nas, kocha ziemniaki. Już nie raz pokazał na swoim instagramowym profilu, że potrafi zrobić z nich niemal wszystko. Do tego, jak przystało na dobrego kucharza, nie tylko nie wyrzuca resztek ziemniaków, ale czasem gotuje ich więcej, żeby kolejnego dnia wyczarować całkiem nowe danie. Jeśli zdarza Wam się ugotować za dużo ziemniaków, albo ugotujecie jak ja, z premedytacją na dzień następny, to polecam wam ten przepis. Klasyka czyli kopytka. Zobaczcie jak łatwo to się robi. Składniki: Ugotowane ziemniaki – 1 kg Mąka pszenna – 300-320 g Jajko – 1 sztuka Sól – szczypta Przygotowanie: 1. Przeciskamy wczorajsze ziemniaki przez praskę, lub używamy tłuczka, ale nie blendera, bo ziemniaki staną się gumiaste. 2. Układamy tłuczone ziemniaki na dnie garnka i zgarniamy je tak, żeby zajmowały 2/3 dna. Pozostała 1/3 wypełniamy mąką. W ten sposób, bardzo prosto odmierzamy właściwa ilość mąki. Dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. 3. Z ciasta odrywamy kulkę, rolujemy ją w tworząc wałeczek o średnicy 1-2 cm i kroimy nożem odkrawając ukośne kluski. 4. Gotowe kopytka wrzucamy na osolony wrzątek, i po wypłynięciu, gotujemy jeszcze 2-3 minuty, po czym wyjmujemy na durszlak....

Jasiek Kuroń zdradził swój przepis na fuczki. „Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej”
Instagram/JasiekKuron
Newsy
Jasiek Kuroń zdradził swój przepis na fuczki. „Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej”
Czy jedliście kiedyś bieszczadzkie fuczki? Jeśli nie to najwyższa pora ich spróbować. Skorzystajcie z przepisu jednego z członków kulinarnego klanu Kuroniów.

Czy słyszeliście kiedyś o takim daniu jak fuczki? Fuczki to nic innego jak smakowite placki z kiszonej kapusty. Danie to jest prawdziwym przysmakiem w Bieszczadach, skąd pochodzi. Jak je przygotować? Przepis na przepyszne i niezwykle proste w wykonaniu fuczki podał Jasiek Kuroń – jeden z kucharzy z kucharskiego klanu Kuroniów. Kim jest Jasiek Kuroń? Jasiek Kuroń jest synem nieżyjącego już kucharza, dziennikarza i publicysty kulinarnego Macieja Kuronia oraz wnukiem również nieżyjącego polskiego polityka, historyka i działacza Solidarności i Komitetu Obrony Robotników - Jacka Kuronia. Jego rodzony brat - Jakub - także zajmuje się gotowaniem – ostatnio mogliście poznać jego świetny przepis na marynowaną paprykę .         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Jasiek Kuroń (@jasiek_kuron_gotuje) Jak zrobić fuczki z przepisu Jaśka Kuronia? Fuczki przypominają z wyglądu tradycyjne placki ziemniaczane , jeśli jednak dobrze się im przyjrzycie na pewno zauważycie kapustę. A konkretnie kapustę kiszoną . Przepis na fuczki jest bardzo prosty. Zaletą tego dania jest również to, że jest smaczne i tanie. Jak je przygotować? FUCZKI, czyli przepyszne placuszki z kiszoną kapustą. Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej - zachwala swoje danie Jasiek. Składniki: łyżka oleju rzepakowego duża cebula 500 g kapusty kiszonej 2 jajka 240 ml mleka 200 g mąki czubata łyżka majeranku łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu 2 starte ząbki czosnku olej do...

Genialny siekany kotlet Jaśka Kuronia:"przepyszny, delikatny i prosty w wykonaniu "
ONS.pl, Instagram/Jan kuroń
Newsy
Genialne siekane kotlety drobiowe Jaśka Kuronia: „Przepyszne, delikatne i proste w wykonaniu"
Takich kotletów jeszcze nie jedliście. Żadnego wyrabiania i formowania. Tylko zobaczcie jak apetycznie wyglądają, domownicy będą zachwyceni.

Zastanawiacie się wciąż, czym zaskoczyć rodzinę i co innego niż zwykle zrobić na niedzielny obiad? Dość już obowiązkowych schabowych z mizerią, czy kurczaka pieczonego i surówki z kapusty. Po inspirację warto sięgać do książek kucharskich czy odwiedzając portale z przepisami. Także kulinarni celebryci są skarbnicą pomysłów i sprawdzonych receptur. Oto jedna z nich. Jasiek Kuroń proponuje niedzielny obiad Z gotowym pomysłem na obiad wyszedł Jasiek Kuroń. Kucharz, dziennikarz i publicysta kulinarny na swoim Instagramie często dzieli się niecodziennymi przepisami na proste dania, które może przygotować nawet osoba, nieznajdująca u siebie kulinarnych talentów: - Inspiracja na niedzielę to przepyszny, delikatny i prosty w wykonaniu kotlet siekany z tymiankiem! - Jeżeli nie jedliście jeszcze takiego kotleta, to koniecznie polecam wam nadrobić ten fakt. Polubicie tę wersję kotletów z pewnością - dowiadujemy się od kucharza. Kotlet zawiera pewien aromatyczny składnik. To tymianek. Kucharz ma jednak propozycję dla tych, którzy wolą klasyczne smaki, bez pachnących dodatków: - Jeżeli nie przepadacie za ziołami, dodajcie zamiast tymianku na przykład czerwoną paprykę — warzywo 1/2 dużej — drobno pokrojoną w kosteczkę (albo starte pieczarki - 200 g lub starty żółty ser - 100 g). Kotlety siekane Jaśka Kuronia Składniki: 600 g piersi kurczaka lub indyka 1 średnia cebula 2 łyżki szczypiorku lub natki pietruszki 2 jajka 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego 2/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu Olej do smażenia         Wyświetl ten post na Instagramie...

Nie uwierzycie, czym można nadziewać krokiety. Wyjdą pyszne!
Adobe Stock
Przepisy
Nie uwierzycie, czym można nadziewać krokiety. Z takim farszem wyjdą przepyszne
Krokiety, inaczej zasmażane naleśniki, z farszem w postaci niewielkiej rolady. Czy mogą was czymś zaskoczyć?

Krokiety to połączenie dobrego ciasta z mniej lub bardziej tradycyjnym farszem. Nadzienie można wykonać dosłownie ze wszystkiego. W Polsce największym powodzeniem cieszą się krokiety z kapustą i mięsem , podawane  z czerwonym barszczem. To danie łatwe i niezbyt czasochłonne. Można serwować je o każdej porze dnia. Najlepiej będą smakowały wieczorem albo w formie przystawki na imprezie urodzinowej. Starczają na kilka kęsów, w sam raz jako przekąska.  Krokiety w panierce Krokiety najlepiej smaży się na patelni w oleju. Panierkę stanowi proste połączenie jajka, mąki i tartej bułki. Farsz może być mięsny, mięsno-kapuściany, mięsno-grzybowy , czy w końcu całkowicie wegetariański, z dużą ilością podsmażonych wcześniej warzyw.  Przepis na krokiety z ziemniakami i żółtym serem Krokiet od naleśnika odróżnia panierka. Jeśli planujecie w najbliższym czasie dietę, będzie ona źródłem dodatkowych kalorii. Jeżeli jednak bliżej wam do hedonizmu niż tabeli kalorycznych, możecie postawić na panierkę. Farsz, który proponujemy też na pewno nie będzie wam obojętny. Składniki na 4 osoby: ziemniaki 75 dag mąka pszenna 10 dag 1 łyżka przyprawy typu Vegeta ser Gouda 15 dag masło 2 łyżki żółtko jaja kurzego 2 szt bułka tarta do panierki mąka do panierki jajo kurze 2 szt olej do smażenia Przygotowanie krokietów: Gotujemy ziemniaki do miękkości. Po delikatnym ostudzeniu obieramy, mielimy i mieszamy z mąką, przyprawą, żółtkami i masłem. Na dłoni formujemy z powstałej masy krokieciki w kształcie kulki i nadziewamy je startym serem. Dokładnie zlepiamy ciasto, by ser nie wydostał się na patelnię podczas smażenia. Gotowe kulki obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na wolnym...