Chęć zgubienia dodatkowych kilogramów często wymaga wielu wyrzeczeń. Wiedzą o tym doskonale osoby, które miały okazję się odchudzać! Ale czy przejście na dietę, zawsze musi oznaczać zrezygnowanie z ulubionych potraw i żywienie się monotonnymi posiłkami? Wcale nie! Nawet wydawałoby się tuczące dania można tak zmodyfikować, by były zarówno smaczne, jak i dietetyczne.

Nie inaczej jest z kotletami mielonymi! Przygotowywane tradycyjnie mają bardzo dużo kalorii dzięki panierce i smażeniu w głębokim tłuszczu. Dlatego warto przygotować wersję znacznie bardziej dietetyczną i równie (a może nawet bardziej) smaczną.

Przede wszystkim, tych kotletów nie smaży się na patelni, tylko piecze w piekarniku! Dzięki temu są znacznie mniej kaloryczne, ponieważ nie używa się do nich ani grama oleju.

Drugą różnicą jest sposób przygotowania. Do fit kotletów mielonych nie używa się w ogóle panierki! Zamiast tego, do farszu dodajcie sycące płatki owsiane oraz lekką kaszę kuskus. Wspaniale wzbogacą smak kotletów!

Zobacz także:

Przepis na fit kotlety mielone

Do przygotowania smacznych i zdrowszych kotletów mielonych, potrzebne wam będą składniki podane poniżej:

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 80 g płatków owsianych
  • 80 g kaszy kuskus
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • Suszona pietruszka
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Obierzcie cebulę i pokrójcie w drobną kostkę.
  2. Kaszę kuskus wsypcie do miski i zalejcie gorącym bulionem. Odstawcie, by napęczniała.
  3. Do miski włóżcie mięso mielone, wsypcie płatki owsiane, dodajcie cebulę, trzy jajka, 3 łyżki sosu sojowego i przyprawy oraz ostudzoną kaszę kuskus.
  4. Dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki i odstawcie na kilka minut.
  5. Blachę wyłóżcie folią aluminiową. Z mięsnej masy formujcie kotlety i kładźcie na blasze.
  6. Wstawcie blachę z kotletami do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około pół godziny. Smacznego!

Tak przygotowane kotlety będą smakowały fantastycznie zarówno na ciepło z surówką i na przykład pieczonymi ziemniakami, jak i na zimno do kanapki.

 

Źródło: gotujmy.pl