Te ziemniaczki są jeszcze lepsze niż placki ziemniaczane i puree z dużą ilością masła razem wzięte. Użytkowniczka TikToka daenskitchen opublikowała ten przepis, a internauci oszaleli na jego punkcie. Koniecznie wypróbujcie. A co tam, raz się żyje! 

Dlaczego gniecione ziemniaki są tak pyszne? 

Jeżeli znudziły się wam tradycyjnie przyrządzane ziemniaki i chcecie spróbować czegoś naprawdę ekstra – ten przepis przypadnie wam do gustu. Sprawdza się doskonale jako dodatek do mięsa, ale również jako przekąska podawana w towarzystwie dipu na bazie jogurtu.

Połączenie ziemniaków, masła i czosnku zawsze się sprawdza, a w tym chrupiącym, zapiekanym wydaniu jest po prostu powalające. Zresztą za chwilę sami sprawdzicie. 

Zobacz także:

Przepis na chrupiące, gniecione ziemniaki z piekarnika.

Składniki: 

  • 1 główka czosnku 

  • 1 kg białych ziemniaków 

  • 100 g masła 

  • sól 

  • pieprz 

  • oliwa z oliwek 

  • natka pietruszki 

@daenskitchen Replying to @bananna726 I’ll never get tired of these potatoes #crispypotatoes #smashedpotatoes #garlicgirl ♬ Pieces (Solo Piano Version) - Danilo Stankovic

Sposób przygotowania: 

  1. Zetnijcie wierzch główki czosnku, umieśćcie ją w naczyniu żaroodpornym, skropcie oliwą, oprószcie solą i pieprzem, a następnie pieczcie w piekarniku przez 1 godzinę. 

  2. Włóżcie ziemniaki do garnka z zimną wodą i doprawcie dużą ilością soli. 

  3. Zagotujcie ziemniaki i odcedźcie. 

  4. Wyjmijcie upieczoną główkę czosnku z piekarnika. 

  5. Na patelnię wrzućcie masło i dodajcie oliwę. Kiedy masło się roztopi, wyciśnijcie na patelnię upieczone ząbki czosnku i wymieszajcie. 

  6. Umieśćcie ziemniaki na blasze zabezpieczonej papierem do pieczenia i rozgniećcie je na placki. Możecie to zrobić spodkiem lub dnem szklanki. 

  7. Posmarujcie ziemniaki płynnym masłem z czosnkiem. 

  8. Pieczcie ziemniaki w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 200 stopni, aż się zarumienią. 

  9. Posypcie grubą solą i natką pietruszki. 

Porada: Jeżeli pieczenie czosnku to dla was zbyt wiele, możecie również po prostu wycisnąć go do rozpuszczonego masła. 

Smacznego! 

Źródło: o2.pl, @daenskitchen TikTok