Chrupiące, gniecione ziemniaki z piekarnika. Już zawsze będziecie je robić w ten sposób
Adobe Stock
Newsy

Chrupiące gniecione ziemniaki z piekarnika. Już zawsze będziecie je robić w ten sposób

Ten przepis to gratka dla prawdziwych łakomczuchów i smakoszy. To nie kolejne jakieś tam dietetyczne ziemniaczki, to ziemniaki pachnące czosnkiem, chrupiące i maślane. Są tak pyszne, że zrobicie je raz, a potem kolejny i kolejny.

Te ziemniaczki są jeszcze lepsze niż placki ziemniaczane i puree z dużą ilością masła razem wzięte. Użytkowniczka TikToka daenskitchen opublikowała ten przepis, a internauci oszaleli na jego punkcie. Koniecznie wypróbujcie. A co tam, raz się żyje! 

Dlaczego gniecione ziemniaki są tak pyszne? 

Jeżeli znudziły się wam tradycyjnie przyrządzane ziemniaki i chcecie spróbować czegoś naprawdę ekstra – ten przepis przypadnie wam do gustu. Sprawdza się doskonale jako dodatek do mięsa, ale również jako przekąska podawana w towarzystwie dipu na bazie jogurtu.

Połączenie ziemniaków, masła i czosnku zawsze się sprawdza, a w tym chrupiącym, zapiekanym wydaniu jest po prostu powalające. Zresztą za chwilę sami sprawdzicie. 

Zobacz także
Co zrobić, żeby stare ziemniaki nabrały smaku? Dodajcie to do wody a będą lepsze niż myślicie

Co zrobić, żeby stare ziemniaki nabrały smaku? Dodajcie to do wody, a będą lepsze niż myślicie

Puree z tego warzywa będzie lepsze niż tradycyjne tłuczone ziemniaki. Dodajcie to samo, co do kartofli  

Puree z tego warzywa będzie lepsze niż tradycyjne tłuczone ziemniaki. Dodajcie to samo, co do kartofli  

Przepis na chrupiące, gniecione ziemniaki z piekarnika.

Składniki: 

  • 1 główka czosnku 

  • 1 kg białych ziemniaków 

  • 100 g masła 

  • sól 

  • pieprz 

  • oliwa z oliwek 

  • natka pietruszki 

@daenskitchen Replying to @bananna726 I’ll never get tired of these potatoes #crispypotatoes #smashedpotatoes #garlicgirl ♬ Pieces (Solo Piano Version) - Danilo Stankovic

Sposób przygotowania: 

  1. Zetnijcie wierzch główki czosnku, umieśćcie ją w naczyniu żaroodpornym, skropcie oliwą, oprószcie solą i pieprzem, a następnie pieczcie w piekarniku przez 1 godzinę. 

  2. Włóżcie ziemniaki do garnka z zimną wodą i doprawcie dużą ilością soli. 

  3. Zagotujcie ziemniaki i odcedźcie. 

  4. Wyjmijcie upieczoną główkę czosnku z piekarnika. 

  5. Na patelnię wrzućcie masło i dodajcie oliwę. Kiedy masło się roztopi, wyciśnijcie na patelnię upieczone ząbki czosnku i wymieszajcie. 

  6. Umieśćcie ziemniaki na blasze zabezpieczonej papierem do pieczenia i rozgniećcie je na placki. Możecie to zrobić spodkiem lub dnem szklanki. 

  7. Posmarujcie ziemniaki płynnym masłem z czosnkiem. 

  8. Pieczcie ziemniaki w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 200 stopni, aż się zarumienią. 

  9. Posypcie grubą solą i natką pietruszki. 

Porada: Jeżeli pieczenie czosnku to dla was zbyt wiele, możecie również po prostu wycisnąć go do rozpuszczonego masła. 

Smacznego! 

Źródło: o2.pl, @daenskitchen TikTok 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na ziemniaki pieczone hasselback. Obłędny szwedzki dodatek do obiadu
Adobe Stock
Newsy
Przepis na ziemniaki pieczone hasselback. Obłędny szwedzki dodatek do obiadu
Szwedzka kuchnia podbija serca Polaków. Dzisiaj przedstawiamy wam przepis na szybkie i efektowne pieczone ziemniaki z masłem i przyprawami. Ziemniaki hasselback pokochacie za ich sam wygląd!

Kotlety mielone, pieczone ziemniaki i inne proste, charakterystyczne dla kuchni całej Skandynawii i północy Europy dania. Co sprawiło, że zapanowała moda na szwedzkie klopsiki  i ziemniaki pieczone w całości? Chodzi oczywiście o sieć sklepów meblowych IKEA. Od wielu lat szwedzka sieć to po prostu już instytucja, która nie ogranicza się do sprzedaży szafek czy krzeseł. Klienci na całym świecie pokochali przysklepowe restauracje i szwedzkie dania w nich serwowane. Szwedzkie ziemniaki hasselback Dzisiaj przedstawimy wam inny szwedzki przysmak, czyli wspomniane już ziemniaki hasselback pieczone w całości. Ciekawie pokrojone w plastry całe ziemniaki to pomysł, który narodził się w głowie niejakiego Leifa Ellisona, początkującego kucharza z restauracji Hasselbacken w Sztokholmie. Przepis na te ziemniaczane dzieła sztuki młody szwedzki szef kuchni opracował w 1953 r. Cały pomysł opiera się na niepełnym pokrojeniu ziemniaków, doprawieniu ich przyprawami i okraszeniu solidną dawką masła. Całość daje niesamowity wizualny efekt. Spróbujecie? Przepis na pieczone ziemniaki hasselback po szwedzku Składniki: 1 kg ziemniaków Słodka papryka w proszku Sól Tymianek Olej Masło Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie ze skórki. Jeżeli dysponujecie młodymi ziemniakami lub kartoflami z ładną, czystą skórką, ziemniaki możecie upiec wraz ze skórką. Wcześniej wystarczy je dokładnie wytrzeć za pomocą gąbki. Wszystkie ziemniaki ponacinajcie na całej długości na cienkie plastry, nie przekrawając ziemniaka do końca. Przygotujcie blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ziemniaki ułóżcie na blasze i wysmarujcie solidnie olejem. Oprószcie kartofle solą, tymiankiem i papryką słodką w proszku. Pieczcie ok. 45-50 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C. W połowie pieczenia...

Młode ziemniaki z piekarnika. Prosty przepis na smaczny dodatek do obiadu
Gotujmy.pl/Bogusia82
Newsy
Młode ziemniaki z piekarnika. Prosty przepis na smaczny dodatek do obiadu
Młode ziemniaki z piekarnika z przyprawami to świetny pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Ich przygotowanie zajmie wam mniej niż godzinę! A są tak pyszne, że będziecie je robić regularnie.

W warzywniakach pojawiły się już pierwsze młode ziemniaki . Jak je rozpoznać? Bardzo łatwo. Młode polskie ziemniaki zwykle są dość małe i mają charakterystyczną łuszczącą się skórkę. Ziemniaki te mają to do siebie, że dość szybko wysychają. To dlatego – można to bardzo łatwo zauważyć w sklepach – zwykle są pokryte warstwą ziemi, co ma za zadanie uchronić je przed nadmierną utratą wody. Co można przygotować z młodych ziemniaków? Możecie z nich zrobić placki ziemniaczane , babkę lub po prostu ugotować je do obiadu w formie purée. Możecie też upiec je w całości z przyprawami. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na takie danie! Przepis na młode ziemniaki z piekarnika Kupiliście na targu młode polskie ziemniaki? Upieczcie je w piekarniku z dodatkiem oliwy i aromatycznych przypraw. Przygotowanie takiego dania jest dziecinnie proste. Wystarczy lekko podgotować ziemniaki, natrzeć je oliwą z dodatkiem przypraw (świetnie sprawdza się tu rozmaryn), a następnie upiec je na złoto w piekarniku. Potrawa smakuje zarówno solo, jak i jako dodatek do obiadu - ryby lub mięsa. Przygotujcie takie ziemniaczki, a gwarantujemy, że na stałe zagoszczą w waszych domach! Składniki: 1 kilogram młodych ziemniaków pół pęczka kopru 1 łyżka przyprawy do ziemniaków (lub ulubionych przypraw) 4 łyżki oleju Przygotowanie pieczonych młodych ziemniaków: Młode ziemniaki dość cienko obieramy lub skrobiemy nożem. Dokładnie myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez około 8-10 minut. Odcedzamy i studzimy. W miseczce mieszamy olej z przyprawą do ziemniaków, dodajemy posiekany koper i nacieramy ziemniaki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-30 minut. Smacznego! Czytaj...

ziemniaki pieczone przepis
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Ziemniaczki pieczone w całości - zróbcie je właśnie w ten sposób, a będą niesamowicie chrupiące
Pieczone ziemniaczki to świetny pomysł na leniwy, niedzielny obiad. Ich przyrządzenie nie zajmie wam wiele czasu i z pewnością wywoła uśmiech na twarzach waszych najbliższych.

Jeśli wasze ziemniaki mają ładne skórki, do tej potrawy nie musicie ich obierać. Dzięki temu warzywo będzie miało lepszy smak i zachowa cenne wartości odżywcze. W takim przypadku wystarczy, że dokładnie je umyjecie i wyszorujecie przy pomocy gąbki. Jeśli jednak skórka waszych ziemniaków do niczego się nie nadaje, lepiej będzie jeśli ją usuniecie. Przepis na pieczone ziemniaczki Składniki 1 kilogram ziemniaków 4 łyżki oleju 100 gramów masła Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, tymianek Przygotowanie Oczyszczone lub obrane ziemniaki ponacinajcie wszerz w cienkie plastry. Pamiętajcie jednak, żeby nie przeciąć ich całkowicie do końca. Inaczej danie nie wyjdzie. Blachę z piekarnika wyłóżcie papierem do pieczenia. W małej miseczce umieśćcie olej, szczyptę soli, pieprzu, słodką paprykę oraz tymianek. Całość wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą wysmarujcie ponacinane ziemniaki, a następnie zacznijcie je układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Dla lepszego efektu możecie je również owinąć folią aluminiową, koniecznie matową stroną do zewnątrz. W nagrzanym do 180 st. C piekarniku umieśćcie wasze ziemniaczki i pieczcie przez ok. 30 minut. Po upływie tego czasu otwórzcie piekarnik i na każdym ziemniaku umieśćcie kawałek masła. Następnie zamknijcie piekarnik i pieczcie jeszcze przez kolejne 30 minut. Gotowe! Tak przygotowane ziemniaki z powodzeniem możecie serwować jako dodatek do mięs i ryby, ale również jeść je samodzielnie, na przykład z dodatkiem mozzarelli lub gzika. Źródło: gotujmy.pl

Placki Karola Okrasy
ONS.pl
Newsy
Karol Okrasa dodaje do placków ziemniaczanych 1 nietypowy składnik. Dzięki niemu są tak pyszne, że palce lizać 
Spróbujcie tak przygotowanych placków! Ten sposób jest genialny, a zarazem bardzo prosty.

Karol Okrasa to kucharz z dużym doświadczeniem. Znany jest Polakom jako prowadzący program kulinarny „Okrasa łamie przepisy”. Okrasa doskonale zna się na tym, jak połączyć tradycję z nowoczesnością i subtelnie transformować i przerabiać przepisy, by zyskały nowych aromatów i weszły na wyższy poziom. W tym wypadku, Karol przeszedł samego siebie! Tak przygotowane placki ziemniaczane są niesamowicie pyszne. Karol Okrasa czasami używa w swoich przepisach trudnodostępnych składników, ale tym razem przygotował przepis, który możecie zrobić „od ręki”. Na pewno macie wszystkie składniki w domu. Pewnie nie wpadlibyście sami na to, żeby tak je połączyć Placki ziemniaczane Karola Okrasy Składniki na placki ziemniaczane Karola Okrasy Pół kilo ziemniaków 2 jajka Ok. 4 łyżki mąki Ok. 2 łyżeczki kminku (można pominąć) 4 cebule Male opakowanie śmietany 18% Olej do smażenia Sól Świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie placków ziemniaczanych Karola Okrasy Pierwszy etap przygotowania placków ziemniaczanych nie różni się prawdopodobnie od tego, jak zazwyczaj robiliście placki.  Zetrzyjcie ziemniaki. Wymieszajcie je z jajkami i mąką. Utrzyjcie w moździerzu kminek. Dodajcie go do masy ziemniaczanej. Doprawcie masę solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Rozgrzejcie w piekarniku dużą żeliwną blachę. Na rozgrzaną blachę wyłóżcie placki o grubości ok. 5 mm każdy. Pieczcie je, aż zrobią się złote, po tym czasie wyciągniecie blachę z piekarnika i przewróćcie placki.  Pieczcie je z drugiej strony przez taki sam czas. W tym czasie przygotujcie cebulę: pokrójcie ją na piórka lub małe cząstki. Smażcie cebulę na oleju na złocisty kolor. Dodajcie do cebuli trochę wody i duście ja...