
Gwiazda „Kuchennych rewolucji” i właścicielka znanej warszawskiej restauracji „U Fukiera” słynie ze swoich słodkich wypieków. Co roku ceny pączków i faworków u Magdy Gessler budzą duże emocje. Jak tłumaczy restauratorka, wynika to między innymi z troski o jakość składników - im lepsze pączki i faworki, tym więcej trzeba za nie zapłacić.
Faktycznie, patrząc na autorski przepis na faworki Magdy można zauważyć, że zdecydowanie nie żałuje ona składników. Zobaczcie, jak zrobić przepyszny chrust z jej receptury. Odważycie się użyć tak dużej ilości żółtek?
Przepis na faworki Magdy Gessler
Składniki:
-
60 dag mąki pszennej
-
1 szklanka cukru
-
pół szklanki śmietany
-
pół szklanki cukru
-
pół szklanki cukru pudru do posypania
-
15 żółtek
-
2 łyżki spirytusu
-
2 łyżki smalcu
-
1 łyżka araku
-
wanilia
Dodatkowo: 500 g smalcu do smażenia.
Przygotowanie:
-
Zacznijcie od smalcu. Należy go tak ucierać, aż swoją konsystencją zacznie przypominać śmietanę.
-
Następnie weźcie 15 jaj (tak, dobrze przeczytaliście), i oddzielcie żółtka od białek. Białek zostanie wam bardzo dużo, dlatego proponujemy zrobić z nich smaczną, domową bezę.
-
Dodajcie do utartego smalcu żółtka, a następnie cukier, śmietanę, spirytus i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszajcie, aż składniki się połączą i wyróbcie. Ciasto powinno być elastyczne.
-
Następnie podsypcie stolnicę mąką i rozwałkujcie ciasto dość cienko.
-
Pokrójcie ciasto w paski i następnie w prostokąty. Na środku każdego z nich wytnijcie dziurkę i przełóżcie przez nią jeden z brzegów.
-
Weźcie duży garnek i roztopcie w nim pół kilograma smalcu. Kiedy będzie już gorący, po kolei kładźcie faworki i smażcie na złoto z obu stron. Jeśli nie wiecie, jak rozpoznać, czy smalec ma już odpowiednią temperaturę, zróbcie prosty test. Po prostu wrzućcie na gorący tłuszcz kawałeczek ciasta i obserwujcie - jeśli natychmiast wypłynie, jest to znak, że już czas na smażenie.
-
Po usmażeniu odkładajcie chrusty na talerz wyłożony kuchennymi ręcznikami. Posypcie cukrem pudrem oraz wanilią. Smacznego!