Choć przepis zawiera dużo składników, w rzeczywistości jest bardzo prosty i szybki. Wystarczy, że zmieszasz ze sobą wszystkie wymienione produkty. W efekcie otrzymasz niesamowicie smaczne i chrupiące ciasteczka świąteczne. Musisz jednak pamiętać o odpowiedniej kolejności! Powodzenia!

Przepis na ciasteczka owsiane z żurawiną i pomarańczą

Będziesz potrzebować

  • 250 gramów mąki pszennej
  • 200 gramów miękkiego masła
  • 200 gramów cukru brązowego
  • 50 gramów cukru pudru
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
  • 350 gramów płatków owsianych
  • 50 gramów suszonej żurawiny
  • 50 gramów orzechów pekan
  • Przyprawy i dodatki: szczypta soli, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, skórka z jednej pomarańczy

Przygotowanie

  1. Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, cynamon, sodę i szczyptę soli. Całość wymieszaj i odstaw.
  2. W misie miksera umieść miękkie masło oraz brązowy cukier. Składniki utrzyj na gładką masę, a następnie dodaj cukier puder, jajko, ekstrakt z wanilii i skórkę startą z jednej pomarańczy. Całość ponownie zmiksuj.
  3. Do tak przygotowanej masy dodaj płatki owsiane, suszoną żurawinę oraz posiekane orzechy pekan. Składniki wmieszaj przy pomocy drewnianej łyżki. 
  4. Na koniec do masy dodaj suche składniki, przesiane na samym początku pichcenia. Całość zmiksuj.
  5. Blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. 
  6. Z przygotowanej masy zacznij formować niewielkie kuleczki. Najlepiej będzie jeśli do tej czynności użyjesz łyżki do nakładania lodów.
  7. Piekarnik nagrzej do 220 st. C. Ciasteczka piecz przez ok. 12 minut, aż do ładnego zarumienienia brzegów. Po wyjęciu pozostaw do wystudzenia.

Gotowe!

Ciasteczka możesz przechowywać w hermetycznym pojemniku, w pokojowej temperaturze, przez okres 5 dni.