świąteczne ciastka owsiane przepis
Adobe Stock
Newsy

Chrupiące ciasteczka owsiane z żurawiną i pomarańczą. Gdy ich skosztujesz od razu poczujesz klimat świąt

W świecie kulinarnym istnieją produkty, które od razu przywodzą na myśl święta. Oprócz mandarynek i cynamonu, zalicza się do nich również żurawinę i pomarańczę. Z ich dodatkiem możesz upichcić przepyszne ciasteczka, które z pewnością umilą ci przygotowania do Wigilii.

Choć przepis zawiera dużo składników, w rzeczywistości jest bardzo prosty i szybki. Wystarczy, że zmieszasz ze sobą wszystkie wymienione produkty. W efekcie otrzymasz niesamowicie smaczne i chrupiące ciasteczka świąteczne. Musisz jednak pamiętać o odpowiedniej kolejności! Powodzenia!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na ciasteczka owsiane z żurawiną i pomarańczą

Będziesz potrzebować

  • 250 gramów mąki pszennej
  • 200 gramów miękkiego masła
  • 200 gramów cukru brązowego
  • 50 gramów cukru pudru
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
  • 350 gramów płatków owsianych
  • 50 gramów suszonej żurawiny
  • 50 gramów orzechów pekan
  • Przyprawy i dodatki: szczypta soli, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, skórka z jednej pomarańczy

Przygotowanie

  1. Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, cynamon, sodę i szczyptę soli. Całość wymieszaj i odstaw.
  2. W misie miksera umieść miękkie masło oraz brązowy cukier. Składniki utrzyj na gładką masę, a następnie dodaj cukier puder, jajko, ekstrakt z wanilii i skórkę startą z jednej pomarańczy. Całość ponownie zmiksuj.
  3. Do tak przygotowanej masy dodaj płatki owsiane, suszoną żurawinę oraz posiekane orzechy pekan. Składniki wmieszaj przy pomocy drewnianej łyżki. 
  4. Na koniec do masy dodaj suche składniki, przesiane na samym początku pichcenia. Całość zmiksuj.
  5. Blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. 
  6. Z przygotowanej masy zacznij formować niewielkie kuleczki. Najlepiej będzie jeśli do tej czynności użyjesz łyżki do nakładania lodów.
  7. Piekarnik nagrzej do 220 st. C. Ciasteczka piecz przez ok. 12 minut, aż do ładnego zarumienienia brzegów. Po wyjęciu pozostaw do wystudzenia.

Gotowe!

Ciasteczka możesz przechowywać w hermetycznym pojemniku, w pokojowej temperaturze, przez okres 5 dni.

andrzejkowe ciasteczka z wrozba
Gotujmy.pl/bąbelek85
Przepisy
Andrzejkowe ciasteczka z wróżbą to świetna zabawa dla dużych i małych 
Kilka składników, które na pewno masz w domu i karteczki z miłą wróżbą to pomysł na fajną andrzejkową zabawę.

Pomysły na andrzejkowe zabawy  Choć w tym roku nie będziemy świętować andrzejek tak hucznie jak w poprzednich latach to nadal warto zorganizować je w rodzinnym, okrojonym składzie. Obok tradycyjnych zabaw takich jak lania wosku i interpretowania otrzymanych kształtów, rzucania długiej skórki z jabłka za siebie czy przekładania butów warto przygotować również pyszne ciasteczka z wróżbami. Są bardzo łatwe do zrobienia, a sprawiają bardzo dużo frajdy podczas otwierania.  Pamiętaj, żeby wróżby były pozytywne i miłe, dzięki temu z pewnością wywołają uśmiech na twarzach domowników i gości. Taką zabawę pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli.  Ciasto jest zwarte i nietłuste, dlatego karteczki po wyjęciu z rogalików nie będą poplamione. Przepis na ciasteczka z wróżbą  Do ich przygotowania wcale nie potrzeba wielu składników. Z pewnością każda pani domu ma je w swojej kuchni. Bo kto z nas nie ma masła, mąki proszku do pieczenia czy cukru? Ciasto można wzbogacić dodając do masy kilka kropli zapachu. Doskonale współgra waniliowy albo pomarańczowy. Koniecznie zanotuj w zeszycie ten prosty przepis, bo sprawdzi się nie tylko na andrzejki. W ciągu 20 minut pachnące rogaliki będą gotowe do podania, więc jeśli masz niespodziewanych gości to szybko przygotujesz małą przekąskę do kawy czy herbaty.  300 g mąki  2 łyżki masła  1 łyżeczka proszku do pieczenia  2 kopiaste łyżki cukru pudru  Cukier puder do posypania  Karteczki z wróżbami  Przygotowanie  Do miski wsyp mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia.   Dodaj miękkie masło, najlepiej w temperaturze pokojowej.  Całość dokładnie zagnieć. Ciasto będzie zwarte i dość twarde.  Na stolnicy lub blacie...

torcik makowy
Gotujmy.pl
Newsy
Ten torcik makowy dosłownie rozpieści wasze podniebienia. Idealne połączenie smaków na Boże Narodzenie
Torcik makowy z ogromną ilością białej czekolady i żurawinami, aromatyzowany pomarańczą - to wprost idealne połączenie smaków na Boże Narodzenie. Jak go przygotować? Czytaj dalej!

Święta tuż tuż. Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu na upieczenie świątecznego ciasta, skorzystajcie z naszego przepisu na makowy torcik z żurawinami i pomarańczą. Torcik jest lekki jak chmurka dzięki połączeniu serka mascarpone, śmietanki kremówki i dużej ilości przepysznej białej czekolady. Jego przygotowanie jest naprawdę proste. Składniki na ciasto makowe 200 g suchego maku 270 g jogurtu naturalnego 100 g cukru 3 duże jajka 275 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 200 g świeżej lub mrożonej żurawiny Składniki na krem czekoladowy 300 g białej czekolady 100 ml śmietany kremówki 500 g serka mascarpone starta skórka z jednej pomarańczy około 6 łyżek wody pomarańczowej - lub do smaku Ganache z białej czekolady 300 g białej czekolady 100 ml śmietany kremówki Sposób przygotowania: Jajka miksujemy z cukrem aż do uzyskania puszystej masy. Do mąki dodajemy mak, proszek do pieczenia i sodę. Następnie dodajemy mąkę do jajek na zmianę z jogurtem, po czym całość krótko mieszamy. Dodajemy żurawinę i ponownie mieszamy. Przelewamy ciasto do foremki i pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy na blaty (trzy lub cztery). Jak zrobić krem czekoladowy? W rondelku podgrzej śmietanę i dodaj do niej połamaną czekoladę. Całość mieszaj aż się dokładnie rozpuści. Serek mascarpone zmiksuj krótko ze skórką pomarańczową oraz wodą pomarańczową. Do otrzymanej masy dodaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj. Na talerzu połóż spód ciasta a następnie zapnij na nim obręcz tortownicy. Wyłóż część kremu na blat, przykryj drugim blatem i powtórz czynność. Ciasto należy schować...

sernik oreo
Gotujmy.pl/akrobatka2
Newsy
Puszysty i obłędnie delikatny sernik Oreo. Koniecznie dodajcie 1 składnik. Wszyscy będą się nim zajadać
Obok delikatnego, a jednocześnie wilgotnego sernika, nikt nie przejdzie obojętnie. Ten przygotowany z dodatkiem ciasteczek Oreo, z pewnością zachwyci waszych bliskich.

Na hasło „sernik Oreo” ślinka już sama cieknie. Ciasta na bazie twarogu są niezwykle delikatne i aromatyczne. Nie ma osoby, która przeszłaby obok takiego deseru obojętnie. Tym bardziej, kiedy jest on wzbogacony o kakaowe ciasteczka z kremem. Taki sernik idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy bądź jako samodzielny deser. Sekretny składnik sernika Ciasto z twarogiem samo w sobie jest dość smaczne, ale dodatek ekstraktu z wanilii dodatkowo podkręca cały aromat deseru. Dzięki niemu ser zyskuje na pięknym zapachu po upieczeniu, a także wyjątkowym smaku, którego nie da się niczym innym podrobić. Całość sernika uzupełniają ciasteczka Oreo. Stanowią one spód całego ciasta.  Przepis na dwukolorowy sernik Oreo z ekstraktem z wanilii Składniki: 350 g ciastek oreo 70 g masła 1 kg twarogu w wiaderku lub zmielonego ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka śmietany 12% 4 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Wszystkie składniki do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopcie i ostudźcie. Do kielicha blendera przełóżcie ciastka oreo, pozostawiając 4 sztuki. Zmiksujcie je wraz z roztopionym masłem do połączenia składników. Blachę o wymiarach 24x24 cm lub większą tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia. Do przygotowanej formy przełóżcie masę ciasteczkową i całość równomiernie rozmieśćcie. Twaróg przełóżcie do większej miski. Do niego dodajcie cukier oraz ekstrakt z wanilii. Całość utrzyjcie za pomocą miksera. W międzyczasie do miski wlejcie śmietankę. Później stale mieszając do masy twarogowej wbijajcie po jednym jajku. Na koniec wsypcie przesianą mąkę i wymieszajcie całość delikatnie. Obie...

Przepis na ciasteczka z makiem i marmoladą
Gotujmy.pl/Pyza
Newsy
Babcina receptura na przepyszne ciastka baletki. Słodkości jak za dawnych lat
Takie ciasteczka zawsze dobrze jest mieć pod ręką. W końcu nigdy nie wiadomo, kiedy odwiedzą was goście. Przepis jest dziecinnie prosty.

W czasach, w których sklepowe słodycze mają więcej cukru i ulepszaczy niż jakichkolwiek innych składników, warto jest mieć pod ręką coś pewniejszego. W końcu jak grzeszyć to z głową. Dlatego też proponujemy wam przepis na przepyszne ciasteczka baletki. Wasza rodzina będzie nimi zachwycona. Przygotowanie tych ciasteczek z makiem i marmoladą jest naprawdę dziecinnie proste. Potrzebujecie tylko pięciu składników, miksera, rękawa cukierniczego, papieru do pieczenia i sprawnego piekarnika. Resztą nie musicie się przejmować. Z pewnością podołacie odwzorowaniu tej receptury.  Przepis na baletki z makiem i marmoladą Będziecie potrzebować: 80 gramów mąki pszennej 100 gramów cukru pudru 3 jajek w temperaturze pokojowej Kilku łyżek ulubionej marmolady owocowej 2 łyżek suchego maku Szczypty soli Przygotowanie: Przygotujcie sobie dwie miski – w jednej umieśćcie białka, w drugiej żółtka. Do tych pierwszych dodajcie szczyptę soli i ubijcie je na sztywną pianę. Cały czas miksując białka zacznijcie stopniowo dosypywać do nich cukier (tak samo jak robicie w przypadku przyrządzania bezy). Do białej, lśniącej masy dodajcie żółtka i zmiksujcie tylko do połączenia się składników. Wprost do jajecznej mikstury przesiejcie mąkę pszenną. Całość wymieszajcie bardzo powoli silikonową łopatką (jeśli zrobicie to zbyt gwałtownie i szybko masa opadnie). Tak przygotowane ciasto przełóżcie do rękawa cukierniczego (końcówka dowolna), a następnie zacznijcie je wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc niewielkie ciasteczka (zachowajcie równe, dwucentymetrowe odstępy). Z wierzchu oprószcie je makiem. Ciasteczka wstawcie na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po upływie tego czasu wyjmijcie je z pieca i odstawcie do...