Choć przepis zawiera dużo składników, w rzeczywistości jest bardzo prosty i szybki. Wystarczy, że zmieszasz ze sobą wszystkie wymienione produkty. W efekcie otrzymasz niesamowicie smaczne i chrupiące ciasteczka świąteczne. Musisz jednak pamiętać o odpowiedniej kolejności! Powodzenia!
Przepis na ciasteczka owsiane z żurawiną i pomarańczą
Będziesz potrzebować
- 250 gramów mąki pszennej
- 200 gramów miękkiego masła
- 200 gramów cukru brązowego
- 50 gramów cukru pudru
- 1 jajko w temperaturze pokojowej
- 350 gramów płatków owsianych
- 50 gramów suszonej żurawiny
- 50 gramów orzechów pekan
- Przyprawy i dodatki: szczypta soli, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, skórka z jednej pomarańczy
Przygotowanie
- Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, cynamon, sodę i szczyptę soli. Całość wymieszaj i odstaw.
- W misie miksera umieść miękkie masło oraz brązowy cukier. Składniki utrzyj na gładką masę, a następnie dodaj cukier puder, jajko, ekstrakt z wanilii i skórkę startą z jednej pomarańczy. Całość ponownie zmiksuj.
- Do tak przygotowanej masy dodaj płatki owsiane, suszoną żurawinę oraz posiekane orzechy pekan. Składniki wmieszaj przy pomocy drewnianej łyżki.
- Na koniec do masy dodaj suche składniki, przesiane na samym początku pichcenia. Całość zmiksuj.
- Blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
- Z przygotowanej masy zacznij formować niewielkie kuleczki. Najlepiej będzie jeśli do tej czynności użyjesz łyżki do nakładania lodów.
- Piekarnik nagrzej do 220 st. C. Ciasteczka piecz przez ok. 12 minut, aż do ładnego zarumienienia brzegów. Po wyjęciu pozostaw do wystudzenia.
Gotowe!
Ciasteczka możesz przechowywać w hermetycznym pojemniku, w pokojowej temperaturze, przez okres 5 dni.