Chroni przed rakiem, zawałem i wydłuża życie. Niestety nie każdy ją lubi
Adobe Stock
Newsy

Chroni przed rakiem, zawałem i wydłuża życie. Niestety nie każdy ją lubi

Ma wiele odmian i może być wykorzystywana jako przyprawa do dań mięsnych i warzywnych. Nie należy jednak z nią przesadzać. Może wywołać zmiany skórne i zaszkodzić wątrobie.

Naukowcy w badaniu trwającym wiele lat i obejmującym aż 16 tys. osób udowodnili, że stała obecność tej substancji w diecie znacząco wpływa na długość życia. Regularne jedzenie jej wydłuża życie o 13%. Jak to zbadano i o jaką przyprawę chodzi? Wyjaśniamy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Badanie papryczki chilli na University of Vermont

Substancją, o której mowa jest papryczka chilli. To przyprawa używana zarówno do mięs, jak i dań warzywnych, bardzo popularna w krajach Ameryki Południowej. Papryka chilli jest tak popularna w kuchniach świata, że w latach 80. i 90. XX wieku postanowiono porządnie przebadać jej wpływ na zdrowie.

Badania, które w tamtym czasie przeprowadzono miały wyjątkowo duży zasięg i objęły 16 tys. badanych, w których dietach papryczki chili używane są na co dzień. Zdaniem ekspertów z programu badawczego National Health and Nutritional Examination Survey III, papryczki chilli swoje prozdrowotne właściwości zawdzięczają obecnej w niej kapsaicynie, która jednocześnie odpowiada za ostry smak przyprawy:

- Chociaż mechanizm, dzięki któremu ostra papryka może opóźnić śmiertelność, nie został odnaleziony, receptory dla substancji obecnych w potrawach ostrych, takich jak kapsaicyna, mogą być częściowo odpowiedzialne za obserwowane relacje. – stwierdzili naukowcy w podsumowaniu badań.

W rezultacie ogłoszono, że regularne spożywanie czerwonych papryczek chilli obniża ryzyko m.in. chorób układu sercowo-naczyniowego, udaru mózgu i wydłuża życie aż o 13%.

Zobacz także
sposób na wykorzystanie pestek chili

Wyrzucacie ostre pestki chili? To błąd. O takim wykorzystaniu nasion jeszcze nie słyszeliście

Ostry smak, papryczka chili

Wyszło ci zbyt ostre danie? Spokojnie, dzięki tym prostym sposobom uratujesz je z łatwością

Jak papryczka chilli wpływa na zdrowie?

Do papryki chilli należy bardzo wiele odmian tej przyprawy. Między innymi kilka, które stają się coraz bardziej popularne w Polsce. Choć mogą mieć różną ostrość, wszystkie one zawierają kapsaicynę i mają podobne działanie zdrowotne. Oto te, które można dostać w polskich sklepach:

  • Cayenne
  • Jalapeño
  • Piri-piri
  • Tabasco - to nie tylko nazwa sosu ale tez odmiana papryki

Działanie zdrowotne kapsaicyny:

  • Obniża wysokie stężenie „złego” cholesterolu – chroni wobec tego przed miażdżycą, udarem mózgu i zawałem serca
  • Ma działanie antynowotworowe
  • Działa antybakteryjnie
  • Jest substancją o działaniu przeciwbólowym
  • Zapobiega rozwojowi cukrzycy
  • Wspiera odchudzanie – pomaga pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej
  • Zapobiega wrzodom żołądka
  • Jest stosowana w leczeniu bólu głowy i zatok

Ale uwaga! Nawet jeśli lubicie ostro zjeść, pamiętajcie, że nadmiar może wywoływać zmiany skórne i zaszkodzić wątrobie. Jedzcie więc papryczki chilli w dowolnej postaci, czyli w proszku i w całości regularnie, ale w rozsądnych ilościach.

Źródło: O2.pl

Papryczka chilli
Pixabay/ PublicDomainPictures
Zdrowie
Dodajesz do dań papryczkę chili? Naukowcy właśnie odkryli coś niesamowitego
Lubicie i korzystacie z chili? Mamy dla was zaskakująco dobre informacje. Spożywanie jej w codziennej diecie jest w stanie wydłużyć nam życie. Poznajcie najnowsze odkrycie naukowców.

Papryczka chili, będąca częstą przyprawą dodawaną do aromatycznej kuchni meksykańskiej, ma szansę zrewolucjonizować świat. Jesteśmy przekonani, że wyniki nietypowych badań we Włoszech zaskoczą i ciebie! Zdrowotne właściwości chili Papryczka chili słynie z wielu właściwości, które wzmagają pracę całego organizmu. Należą do nich właściwości przeciwzapalne, czy wspomaganie układu krążenia. Cayenne oraz inne odmiany ostrej papryki obniżają poziom cholesterolu we krwi. Chili wpływa też korzystanie na układ pokarmowy. Ostre papryki stymulują komórki wyściełające żołądek do produkcji korzystnych soków ochronnych. Wykazują działanie bakteriobójcze oraz łagodzące dla przewodu pokarmowego.  Dodatkowo chili ma właściwości rozgrzewające , a pieprz kajeński zapobiega przeziębieniom, jeśli przy pierwszych objawach zastosujemy go w formie herbatki jako środek napotny. Kapsaicyna Za ostry smak papryki chili odpowiada zawarta w jej owocach kapsaicyna.  Ma właściwości drażniące i rozgrzewające skórę oraz błony śluzowe. Może pomagać w przeziębieniu i bolesnym przebiegu zapalenia gardła. Wywołuje uczucie ciepła, jak również silne zaczerwienienie skóry i błon śluzowych. Kapsaicyna nie powoduje ich stanu zapalnego, jak np. pieprz czy gorczyca. Ponadto, ten ważny składnik papryczki drażni błonę śluzową żołądka, wzmaga apetyt i wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając trawienie. Gdy dostanie się do nosa powoduje oczyszczenie górnych dróg oddechowych. Nietypowe badania nad chili Do wiedzy o chili doszły ostatnio nowe fakty. Naukowcy z włoskiego instytutu Neuromed w Pozzill, udowodnili, że papryczka może wydłużyć nasze życie. Macie ją w swojej codziennej diecie? Badacze doszli do wniosku, że dzięki wprowadzeniu do diety...

Proste triki, żeby papryczka chilli nie była ostra jak diabli
Flickr
Newsy
Proste triki, żeby papryczka chilli nie była ostra jak diabli
Nie możecie znieść pieczenia, jakie wywołuje zjedzenie papryczki chilli? Poznajcie proste metody, które pozwolą wam zmniejszyć ostrość papryczek.

Wiele dań kuchni azjatyckiej oraz meksykańskiej zawiera papryczkę chilli. Dla niektórych jednak smak tego warzywa jest nie do zniesienia, ponieważ okropnie piecze! By złagodzić te nieprzyjemne dolegliwości, stosujcie podane niżej triki – dzięki nim jedzenie papryczek chilli nie będzie już torturą. Papryczka chilli – wybierzcie odpowiednią Ważny jest wybór odpowiedniej papryczki. Istnieje kilka gatunków papryki, które różnią się między sobą kształtem, kolorem oraz poziomem ostrości. Pomocna w jego ocenieniu jest skala Scoville’a, która służy między innymi do oceny ostrości jedzenia. Skala ocenia ilość kapsaicyny zawartej w papryczce – a to właśnie kapsaicyna odpowiada za uczucie pieczenia po zjedzeniu papryczki. Papryczka chilli – wydrążcie środek Kapsaicyna znajduje się głównie w nasionach, miąższu i włóknach wewnątrz papryki. Dlatego, by zmniejszyć ostrość warzywa, powinno się całkowicie wydrążyć środek. Koniecznie róbcie to w rękawiczkach, by nie podrażnić sobie rąk i nigdy nie dotykajcie palcami oczu, jeśli wcześniej mieliście kontakt z papryczkami! Grozi to silnym podrażnieniem oka. Wypłuczcie papryczkę chilli Pomocne może być wypłukanie papryki w wodzie przed przygotowaniem. Papryczkę należy przeciąć wzdłuż i wypłukać cały jej środek pod strumieniem bieżącej wody. Wypłucze ona część związków, które odpowiadają za ostrość papryczki. Pamiętajcie jednak, że papryka koniecznie musi być rozcięta – płukanie jej w całości nie ma większego sensu. Namoczcie papryczkę chilli w occie Kolejnym sposobem na zmniejszenie ostrości papryczki chilli jest wypłukanie jej w roztworze wody i octu. Przyda się w przypadku przyrządzania gotowanych papryczek jalapeño – należy po ugotowaniu włożyć je do wody wymieszanej z...

Poprawiają przepływ krwi w niektórych obszarach mózgu. Włączenie ich do diety wpłynie na pamięć i rozumowanie
Adobe Stock
Newsy
Poprawiają przepływ krwi w mózgu. Włączenie ich do diety wpłynie na pamięć i rozumowanie
Jedzcie te owoce, a wasz umysł będzie ostry jak brzytwa, a pamięć dobra jak u… słonia.

Regularne jedzenie tych owoców może wspierać zdrowie i dobrą kondycję mózgu. Obniża ryzyko wystąpienie demencji oraz choroby Alzheimera. Potwierdziły to badania naukowe. Korzystne działanie borówek amerykańskich na pamięć Gdy dietetyczka Toby Amidor powtarza, że spożywanie borówek obniża ryzyko demencji i choroby Alzheimera, opiera się na eksperymentach, które to działanie potwierdziły: - Badania pokazują, że spożywanie borówek w ramach zdrowej diety może wspierać zdrowie mózgu. Eksperyment 1 – wyniki opublikowane w Journal of Agricultural and Food Chemistry Wzięły w nim udział osoby w dojrzałym wieku, które przez 12 tygodni piły sok z dzikich jagód. U badanych, u których wcześniej występowały problemy z pamięcią, zauważono znaczną poprawę w zdolności zapamiętywania. Eksperyment 2 – wyniki opublikowane w Neural Regeneration Research Journal W badaniu wzięli udział dorośli w różnym wieku, którzy systematycznie spożywali borówki. Naukowcy zauważyli u nich wzrost przepływu krwi w kluczowych obszarach mózgu. Sami badani jednocześnie przyznali, że potrafią się lepiej skupić na trudnych zadaniach, a ich pamięć jest wyraźnie lepsza. Właściwości zdrowotne borówki Owoce zawierają wiele wartości odżywczych. Są bogatym źródłem witamin i minerałów. Między innymi: Witaminy: A, B, C, E, PP Minerały: cynk, potas, selen, miedź, magnez, żelazo oraz wapń Borówki zawierają najwięcej antyoksydantów ze wszystkich owoców i warzyw. Mają zbawienny wpływ na mózg, spowalniają procesy starzenia, a dzięki temu wpływają na poprawę jakości życia osób w podeszłym wieku. Dodatkowo: Są niskokaloryczne, są doskonałym produktem dietetycznym i wspomagają odchudzanie...

Co się stanie, gdy codziennie będziecie jedli cynamon? Wystarczy 1 gram dziennie, by poczuć działanie
Adobe Stock
Newsy
Co się stanie, gdy codziennie będziecie jedli cynamon? Wystarczy 1 gram dziennie, by poczuć działanie
Szczypta cynamonu do jogurtu owocowego i druga szczypta do pieczonej cielęciny. Do czego codziennie dodawać cynamon i dlaczego warto to robić?

Cynamon jest zdrowy i warto go systematycznie jeść nie tylko zimą, gdy dodajecie go do rozgrzewających napojów czy wtedy, gdy pojawia się w piernikowej mieszance. Podpowiadamy ile cynamonu wystarczy, żeby zaczął działać na wasz organizm i jak sprytnie włączyć go do codziennej diety. Odrobina cynamonu na co dzień – ile i jak jeść? Żeby odczuć pozytywne działanie cynamonu, należy jeść go regularnie, nawet codziennie. Skuteczna dzienna dawka to 1 do 6 g przyprawy, co odpowiada ilości już od połowy łyżeczki do 2 łyżeczek od herbaty cynamonowego proszku. Można go dodawać do bardzo wielu potraw. Jest doskonałą przyprawą do zup, warzyw, ryb, sosów, czy duszonego lub pieczonego mięsa. Dobrze równoważy słony smak, a ponieważ jednocześnie jest lekko słodki, to używając cynamonu do deserów, można pokusić się o zmniejszenie ilości cukru. Poza wspomnianą już herbata zimową i mieszanka piernikową używajcie cynamonu do następujących potraw: Naleśników Koktajli owocowo-warzywnych Kawy Muffinek Owsianki Jogurtu Koktajli mlecznych Kakao Właściwości zdrowotne cynamonu Magazyn Pharmacognosy Research regularnie publikuje wynika badań, nie tylko dotyczących środków farmaceutycznych. W 2015 roku pojawił się w nim artykuł, w którym autorzy potwierdzili szerokie zdrowotne działanie cynamonu, przyprawy otrzymywanej z wysuszonej kory cynamonowca. Czytelnicy mogli się dowiedzieć z artykułu, że ta popularna przyprawa ma działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe, przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe i antycholesterolowe. Patrząc na konkretne korzyści dla zdrowia, trzeba wymienić następujące: Zmniejsza stany zapalne w organizmie. To możliwe dlatego, że zawiera przeciwutleniacze, a konkretnie polifenole, które pomagają neutralizować...