Chroni przed rakiem, zawałem i wydłuża życie. Niestety nie każdy ją lubi
Adobe Stock
Newsy

Chroni przed rakiem, zawałem i wydłuża życie. Niestety nie każdy ją lubi

Ma wiele odmian i może być wykorzystywana jako przyprawa do dań mięsnych i warzywnych. Nie należy jednak z nią przesadzać. Może wywołać zmiany skórne i zaszkodzić wątrobie.

Naukowcy w badaniu trwającym wiele lat i obejmującym aż 16 tys. osób udowodnili, że stała obecność tej substancji w diecie znacząco wpływa na długość życia. Regularne jedzenie jej wydłuża życie o 13%. Jak to zbadano i o jaką przyprawę chodzi? Wyjaśniamy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Badanie papryczki chilli na University of Vermont

Substancją, o której mowa jest papryczka chilli. To przyprawa używana zarówno do mięs, jak i dań warzywnych, bardzo popularna w krajach Ameryki Południowej. Papryka chilli jest tak popularna w kuchniach świata, że w latach 80. i 90. XX wieku postanowiono porządnie przebadać jej wpływ na zdrowie.

Badania, które w tamtym czasie przeprowadzono miały wyjątkowo duży zasięg i objęły 16 tys. badanych, w których dietach papryczki chili używane są na co dzień. Zdaniem ekspertów z programu badawczego National Health and Nutritional Examination Survey III, papryczki chilli swoje prozdrowotne właściwości zawdzięczają obecnej w niej kapsaicynie, która jednocześnie odpowiada za ostry smak przyprawy:

- Chociaż mechanizm, dzięki któremu ostra papryka może opóźnić śmiertelność, nie został odnaleziony, receptory dla substancji obecnych w potrawach ostrych, takich jak kapsaicyna, mogą być częściowo odpowiedzialne za obserwowane relacje. – stwierdzili naukowcy w podsumowaniu badań.

W rezultacie ogłoszono, że regularne spożywanie czerwonych papryczek chilli obniża ryzyko m.in. chorób układu sercowo-naczyniowego, udaru mózgu i wydłuża życie aż o 13%.

Zobacz także
sposób na wykorzystanie pestek chili

Wyrzucacie ostre pestki chili? To błąd. O takim wykorzystaniu nasion jeszcze nie słyszeliście

Ostry smak, papryczka chili

Wyszło ci zbyt ostre danie? Spokojnie, dzięki tym prostym sposobom uratujesz je z łatwością

Jak papryczka chilli wpływa na zdrowie?

Do papryki chilli należy bardzo wiele odmian tej przyprawy. Między innymi kilka, które stają się coraz bardziej popularne w Polsce. Choć mogą mieć różną ostrość, wszystkie one zawierają kapsaicynę i mają podobne działanie zdrowotne. Oto te, które można dostać w polskich sklepach:

  • Cayenne
  • Jalapeño
  • Piri-piri
  • Tabasco - to nie tylko nazwa sosu ale tez odmiana papryki

Działanie zdrowotne kapsaicyny:

  • Obniża wysokie stężenie „złego” cholesterolu – chroni wobec tego przed miażdżycą, udarem mózgu i zawałem serca
  • Ma działanie antynowotworowe
  • Działa antybakteryjnie
  • Jest substancją o działaniu przeciwbólowym
  • Zapobiega rozwojowi cukrzycy
  • Wspiera odchudzanie – pomaga pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej
  • Zapobiega wrzodom żołądka
  • Jest stosowana w leczeniu bólu głowy i zatok

Ale uwaga! Nawet jeśli lubicie ostro zjeść, pamiętajcie, że nadmiar może wywoływać zmiany skórne i zaszkodzić wątrobie. Jedzcie więc papryczki chilli w dowolnej postaci, czyli w proszku i w całości regularnie, ale w rozsądnych ilościach.

Źródło: O2.pl

Papryczka chilli
Pixabay/ PublicDomainPictures
Zdrowie
Dodajesz do dań papryczkę chili? Naukowcy właśnie odkryli coś niesamowitego
Lubicie i korzystacie z chili? Mamy dla was zaskakująco dobre informacje. Spożywanie jej w codziennej diecie jest w stanie wydłużyć nam życie. Poznajcie najnowsze odkrycie naukowców.

Papryczka chili, będąca częstą przyprawą dodawaną do aromatycznej kuchni meksykańskiej, ma szansę zrewolucjonizować świat. Jesteśmy przekonani, że wyniki nietypowych badań we Włoszech zaskoczą i ciebie! Zdrowotne właściwości chili Papryczka chili słynie z wielu właściwości, które wzmagają pracę całego organizmu. Należą do nich właściwości przeciwzapalne, czy wspomaganie układu krążenia. Cayenne oraz inne odmiany ostrej papryki obniżają poziom cholesterolu we krwi. Chili wpływa też korzystanie na układ pokarmowy. Ostre papryki stymulują komórki wyściełające żołądek do produkcji korzystnych soków ochronnych. Wykazują działanie bakteriobójcze oraz łagodzące dla przewodu pokarmowego.  Dodatkowo chili ma właściwości rozgrzewające , a pieprz kajeński zapobiega przeziębieniom, jeśli przy pierwszych objawach zastosujemy go w formie herbatki jako środek napotny. Kapsaicyna Za ostry smak papryki chili odpowiada zawarta w jej owocach kapsaicyna.  Ma właściwości drażniące i rozgrzewające skórę oraz błony śluzowe. Może pomagać w przeziębieniu i bolesnym przebiegu zapalenia gardła. Wywołuje uczucie ciepła, jak również silne zaczerwienienie skóry i błon śluzowych. Kapsaicyna nie powoduje ich stanu zapalnego, jak np. pieprz czy gorczyca. Ponadto, ten ważny składnik papryczki drażni błonę śluzową żołądka, wzmaga apetyt i wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając trawienie. Gdy dostanie się do nosa powoduje oczyszczenie górnych dróg oddechowych. Nietypowe badania nad chili Do wiedzy o chili doszły ostatnio nowe fakty. Naukowcy z włoskiego instytutu Neuromed w Pozzill, udowodnili, że papryczka może wydłużyć nasze życie. Macie ją w swojej codziennej diecie? Badacze doszli do wniosku, że dzięki wprowadzeniu do diety...

Proste triki, żeby papryczka chilli nie była ostra jak diabli
Flickr
Newsy
Proste triki, żeby papryczka chilli nie była ostra jak diabli
Nie możecie znieść pieczenia, jakie wywołuje zjedzenie papryczki chilli? Poznajcie proste metody, które pozwolą wam zmniejszyć ostrość papryczek.

Wiele dań kuchni azjatyckiej oraz meksykańskiej zawiera papryczkę chilli. Dla niektórych jednak smak tego warzywa jest nie do zniesienia, ponieważ okropnie piecze! By złagodzić te nieprzyjemne dolegliwości, stosujcie podane niżej triki – dzięki nim jedzenie papryczek chilli nie będzie już torturą. Papryczka chilli – wybierzcie odpowiednią Ważny jest wybór odpowiedniej papryczki. Istnieje kilka gatunków papryki, które różnią się między sobą kształtem, kolorem oraz poziomem ostrości. Pomocna w jego ocenieniu jest skala Scoville’a, która służy między innymi do oceny ostrości jedzenia. Skala ocenia ilość kapsaicyny zawartej w papryczce – a to właśnie kapsaicyna odpowiada za uczucie pieczenia po zjedzeniu papryczki. Papryczka chilli – wydrążcie środek Kapsaicyna znajduje się głównie w nasionach, miąższu i włóknach wewnątrz papryki. Dlatego, by zmniejszyć ostrość warzywa, powinno się całkowicie wydrążyć środek. Koniecznie róbcie to w rękawiczkach, by nie podrażnić sobie rąk i nigdy nie dotykajcie palcami oczu, jeśli wcześniej mieliście kontakt z papryczkami! Grozi to silnym podrażnieniem oka. Wypłuczcie papryczkę chilli Pomocne może być wypłukanie papryki w wodzie przed przygotowaniem. Papryczkę należy przeciąć wzdłuż i wypłukać cały jej środek pod strumieniem bieżącej wody. Wypłucze ona część związków, które odpowiadają za ostrość papryczki. Pamiętajcie jednak, że papryka koniecznie musi być rozcięta – płukanie jej w całości nie ma większego sensu. Namoczcie papryczkę chilli w occie Kolejnym sposobem na zmniejszenie ostrości papryczki chilli jest wypłukanie jej w roztworze wody i octu. Przyda się w przypadku przyrządzania gotowanych papryczek jalapeño – należy po ugotowaniu włożyć je do wody wymieszanej z...

Mnóstwo osób nie myje rąk po krojeniu tego warzywa. Skutki mogą być katastrofalne
Pixabay
Newsy
Mnóstwo osób nie myje rąk po krojeniu tego warzywa. Skutki mogą być katastrofalne
Nie zapominajcie o tym, żeby umyć ręce! Będziecie bardzo cierpieć, jeśli tego nie zrobicie!

Przy gotowaniu bardzo ważna jest ogólna higiena. Powinno się myć ręce, starać się utrzymywać środowisko pracy w czystości, zawsze mieć czyste paznokcie i związane włosy. Wiedzą o tym wszyscy kucharze amatorzy. Jak to jest jednak z myciem rąk po gotowaniu? Lepiej pamiętajcie, żeby to zrobić! Chodzi o mycie rąk po krojeniu papryczki chili. Papryka chili jest bardzo ostra, to wiecie. Uwierzcie nam, że nie chcecie przekonać się, co stanie się, gdy po krojeniu chili dotkniecie przez przypadek rąk. Ból jest nie do zniesienia! Pamiętajcie żeby za każdym razem po krojeniu papryczki chili pamiętać o umyciu rąk. Nawet niewielka pozostałość papryki chili na palcach będzie niesamowicie bolesna, jeśli dostanie się do oczu. Dlaczego papryczka chili szczypie w oczy? Papryka chili szczypie bardzo w oczy, ponieważ zawiera substancję: kapsaicynę. To ona odpowiada za ostry smak papryczek chili. Nawet niewielka ilość papryczki chili powoduje u niektórych łzawienie, katar i uczucie gorąca. Jeśli dodajcie chili do potraw, jest to pożądane. Wiele osób bardzo lubi ten ostry smak. Gorzej, gdy kapsaicyna dostanie się do oczu… Wtedy może być bardzo ciężko. Ból jest ogromny! Oczy momentalnie zaczynają łzawić i nie za bardzo wiadomo jak sobie pomóc. Tarcie oczu zdecydowanie nie pomaga, a jeśli będziecie robić to brudnymi rękami, pogorszycie swój stan.  Właściwości odżywcze papryczki chili Ta sama substancja, która powoduje tak silną reakcję łzawiącą po dostaniu się do oczu, jest równocześnie bardzo zdrowa, jeśli jest spożywana doustnie. To niektóre z jej właściwości: Przyspiesza metabolizm i pozwala spalić więcej kalorii Działa przeciwzapalnie Jest pomocna w wielu infekcjach Może łagodzić bóle pleców, stawów i kości Jedzcie papryczkę chili często...

Zapobiega chorobie Altzhaimera i otępieniu. Ta lecznicza przyprawa lepiej sie przyswaja w towarzystwie pieprzu
Adobe Stock
Newsy
Zapobiega chorobie Alzheimera i otępieniu. Łączcie tę leczniczą przyprawę ze zwykłym pieprzem.
Ta jaskrawożółta przyprawa dodana do rosołu czy ciasta, poprawi ich barwę na bardziej apetyczną. Jednocześnie przyniesie wam ogromne korzyści zdrowotne. Dodawajcie ją do potraw razem z pieprzem.

Kurkuma nazywana jest „kuzynką imbiru”. Z powodu koloru wykorzystywana jest do nadawania intensywnych, apetycznych barw potrawom. Dodana do ciasta czy makaronu, pomoże sprawić wrażenie, że ciasto zawiera w składzie więcej jajek. Ze względu na wartości zdrowotne powinna być na stałe włączona do naszego jadłospisu. I choć sama zawiera masę składników odżywczych, w towarzystwie czarnego pieprzu działa jeszcze lepiej. Jak działa kurkuma sama, a jak z dodatkiem pieprzu? Zdrowotne walory kurkumy Ważnym składnikiem kurkumy jest kurkumina. Udowodniono skuteczność tego składnika z terapii zaburzeń ośrodkowego układu nerwowego i zaburzeń metabolicznych. Jest wykorzystywana w leczeniu choroby Parkinsona, Alzheimera i depresji. Zmniejsza ryzyko udarów. Ma także właściwości: Przeciwzapalne Przeciwnowotworowe Przeciwwirusowe Antyoksydacyjnymi  Dzięki temu, że może hamować obrzęk płuc i włóknienie płuc, może być pomocna zarówno w zapobieganiu, jak i leczeniu COVID – 19. Używa się jej do leczenia zaburzeń żołądkowo – jelitowych: Niestrawności Zapalenia jelit Zapalenia trzustki Nowotworach układu pokarmowego Dzięki temu, że pobudza wydzielanie żółci, działa ochronnie na wątrobę. Kurkumina jest także wykorzystywana w terapiach odchudzających. Jej długotrwałe przyjmowanie, zapobiega nadmiernemu przyrostowi tkanki tłuszczowej. Wartości zdrowotne czarnego pieprzu W pieprzu z kolei występuje ważny składnik – piperyna. Dzięki tej substancji, pieprz to znacznie więcej niż tylko popularna przyprawa. Ma silne działanie lecznicze i odchudzające. Wzmacnia także układ odpornościowy. Koreańscy naukowcy odkryli pewną właściwość piperyny, która jak twierdzą, przyczyni się do zwalczenia problemu otyłości na świecie. Otóż...