Naukowcy w badaniu trwającym wiele lat i obejmującym aż 16 tys. osób udowodnili, że stała obecność tej substancji w diecie znacząco wpływa na długość życia. Regularne jedzenie jej wydłuża życie o 13%. Jak to zbadano i o jaką przyprawę chodzi? Wyjaśniamy.
Czy papryka chilli w proszku jest zdrowa?
Substancją, o której mowa jest papryczka chilli. To przyprawa używana zarówno do mięs, jak i dań warzywnych, bardzo popularna w krajach Ameryki Południowej. Papryka chilli jest tak popularna w kuchniach świata, że w latach 80. i 90. XX wieku postanowiono porządnie przebadać jej wpływ na zdrowie.
Badania, które w tamtym czasie przeprowadzono miały wyjątkowo duży zasięg i objęły 16 tys. badanych, w których dietach papryczki chili używane są na co dzień. Zdaniem ekspertów z programu badawczego National Health and Nutritional Examination Survey III, papryczki chilli swoje prozdrowotne właściwości zawdzięczają obecnej w niej kapsaicynie, która jednocześnie odpowiada za ostry smak przyprawy:
- Chociaż mechanizm, dzięki któremu ostra papryka może opóźnić śmiertelność, nie został odnaleziony, receptory dla substancji obecnych w potrawach ostrych, takich jak kapsaicyna, mogą być częściowo odpowiedzialne za obserwowane relacje. – stwierdzili naukowcy w podsumowaniu badań.
W rezultacie ogłoszono, że regularne spożywanie czerwonych papryczek chilli obniża ryzyko m.in. chorób układu sercowo-naczyniowego, udaru mózgu i wydłuża życie aż o 13%.
Zobacz także:
Jak papryczka chilli wpływa na zdrowie?
Do papryki chilli należy bardzo wiele odmian tej przyprawy. Między innymi kilka, które stają się coraz bardziej popularne w Polsce. Choć mogą mieć różną ostrość, wszystkie one zawierają kapsaicynę i mają podobne działanie zdrowotne. Oto te, które można dostać w polskich sklepach:
- Cayenne
- Jalapeño
- Piri-piri
- Tabasco - to nie tylko nazwa sosu ale tez odmiana papryki
Działanie zdrowotne kapsaicyny:
- Obniża wysokie stężenie „złego” cholesterolu – chroni wobec tego przed miażdżycą, udarem mózgu i zawałem serca
- Ma działanie antynowotworowe
- Działa antybakteryjnie
- Jest substancją o działaniu przeciwbólowym
- Zapobiega rozwojowi cukrzycy
- Wspiera odchudzanie – pomaga pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej
- Zapobiega wrzodom żołądka
- Jest stosowana w leczeniu bólu głowy i zatok
Ale uwaga! Nawet jeśli lubicie ostro zjeść, pamiętajcie, że nadmiar może wywoływać zmiany skórne i zaszkodzić wątrobie. Jedzcie więc papryczki chilli w dowolnej postaci, czyli w proszku i w całości regularnie, ale w rozsądnych ilościach.
Źródło: o2.pl