Choroby tarczycy są plagą naszych czasów. Obserwuje się je szczególnie u kobiet. Niedoczynność, nadczynność tarczycy, czy Hashimoto to bardzo popularne schorzenia. Jeśli was to dotyczy, musicie szczególnie uważać na swoją dietę.

Dieta w chorobach tarczycy

Wiele stron internetowych i poradników próbuje przekazać rady dotyczące zdrowego dożywiania w chorobach tarczycy, jednak robi to źle. Nie ma żadnych dowodów naukowych, na przykład, na skuteczność diety bezglutenowej w chorobach tarczycy. Niestety wiele gwiazd promuje to podejście do diety. Stosowanie diety bezglutenowej i beznabiałowej, które często promuje się właśnie w tych schorzeniach może się źle skończyć. Jeśli nieodpowiednio przeprowadza się dietę eliminacyjną, można nabawić się poważnych niedoborów. Zanim zastosujecie poradę od gwiazdy, zweryfikujcie ją.

Produkty niepolecane w chorobach tarczycy

Okazuje się jednak, że dieta dopasowana do osób z chorobami tarczycy istnieje. Jedną z jej zasad jest unikanie, a w zasadzie ograniczanie substancji goitrogennych. Co to znaczy? Goitrogeny to substancje ograniczające wchłanianie jodu z pożywiania. Jod jest substancją niezbędną do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Jeśli nie dostarczycie odpowiedniej jego ilości z pożywianiem, możecie nabawić się problemów w tym gruczołem.

Warzywa bogate w związki wolotwórcze

Produkty zawierające goitrogeny nazywa się przez to wolotwórczymi. To od ich właściwości sprzyjających tworzeniu woli. Do bogatych w goitrogeny warzyw zalicza się:

Zobacz także:

  • Kapustę
  • Brukselkę
  • Brokuły
  • Jarmuż
  • Kalafior
  • Szpinak
  • Brukiew
  • Rzepę
  • Gorczycę
  • Warzywa strączkowe: ciecierzycę, bób, soję, fasolę, soczewicę

Czy trzeba unikać tych warzyw?

Na szczęście mamy też dobre informacje dla osób chorych na tarczycę. Nie trzeba całkowicie wykluczać wspomnianych warzyw. Należy uważać na ich duże ilości w diecie. Co ciekawe, substancje wolotwórcze uwalniają się podczas gotowania i „parują”. Brokuł czy kapusta ugotowane bez przykrywki będą miały znacznie mniej goitrogenów niż takie jedzone na surowo.

Jedzcie w dalszym ciągu te warzywa, ale zachowajcie umiar w ich spożyciu, szczególnie na surowo.

Czytaj także: