Chorujecie na tarczycę? Te zdrowe warzywa mogą wam niesamowicie szkodzić
Unsplash
Newsy

Chorujecie na tarczycę? Te zdrowe warzywa mogą wam niesamowicie szkodzić

Słyszeliście kiedyś o tym? Warzywa są bardzo zdrowe, ale nie w tym przypadku…

Choroby tarczycy są plagą naszych czasów. Obserwuje się je szczególnie u kobiet. Niedoczynność, nadczynność tarczycy, czy Hashimoto to bardzo popularne schorzenia. Jeśli was to dotyczy, musicie szczególnie uważać na swoją dietę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dieta w chorobach tarczycy

Wiele stron internetowych i poradników próbuje przekazać rady dotyczące zdrowego dożywiania w chorobach tarczycy, jednak robi to źle. Nie ma żadnych dowodów naukowych, na przykład, na skuteczność diety bezglutenowej w chorobach tarczycy. Niestety wiele gwiazd promuje to podejście do diety. Stosowanie diety bezglutenowej i beznabiałowej, które często promuje się właśnie w tych schorzeniach może się źle skończyć. Jeśli nieodpowiednio przeprowadza się dietę eliminacyjną, można nabawić się poważnych niedoborów. Zanim zastosujecie poradę od gwiazdy, zweryfikujcie ją.

Produkty niepolecane w chorobach tarczycy

Okazuje się jednak, że dieta dopasowana do osób z chorobami tarczycy istnieje. Jedną z jej zasad jest unikanie, a w zasadzie ograniczanie substancji goitrogennych. Co to znaczy? Goitrogeny to substancje ograniczające wchłanianie jodu z pożywiania. Jod jest substancją niezbędną do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Jeśli nie dostarczycie odpowiedniej jego ilości z pożywianiem, możecie nabawić się problemów w tym gruczołem.

Zobacz także
Oto najzdrowsze warzywa, jedzcie je codziennie. Zajada się nimi sama Anna Lewandowska

Oto najzdrowsze warzywa, jedzcie je codziennie. Zajada się nimi sama Anna Lewandowska

Numer "E"

Czym się różnią „szkodliwe E” od „nieszkodliwych E”? Brzmią podobnie, ale tylko jedne z nich negatywnie wpływają na organizm

Warzywa bogate w związki wolotwórcze

Produkty zawierające goitrogeny nazywa się przez to wolotwórczymi. To od ich właściwości sprzyjających tworzeniu woli. Do bogatych w goitrogeny warzyw zalicza się:

  • Kapustę
  • Brukselkę
  • Brokuły
  • Jarmuż
  • Kalafior
  • Szpinak
  • Brukiew
  • Rzepę
  • Gorczycę
  • Warzywa strączkowe: ciecierzycę, bób, soję, fasolę, soczewicę

Czy trzeba unikać tych warzyw?

Na szczęście mamy też dobre informacje dla osób chorych na tarczycę. Nie trzeba całkowicie wykluczać wspomnianych warzyw. Należy uważać na ich duże ilości w diecie. Co ciekawe, substancje wolotwórcze uwalniają się podczas gotowania i „parują”. Brokuł czy kapusta ugotowane bez przykrywki będą miały znacznie mniej goitrogenów niż takie jedzone na surowo.

Jedzcie w dalszym ciągu te warzywa, ale zachowajcie umiar w ich spożyciu, szczególnie na surowo.

Czytaj także:

1 orzech dziennie pokryje zapotrzebowanie na ten ważny dla zdrowia tarczycy minerał
AdobeStock
Newsy
1 orzech dziennie pokryje zapotrzebowanie na ten ważny dla zdrowia tarczycy minerał
Ten produkt to prawdziwe złoto. Zawiera cenny składnik, który trudno jest dostarczyć z innych źródeł. Jeden orzech dziennie wystarczy!

Choroby tarczycy coraz częściej występują w społeczeństwie. Najczęściej dotykają one kobiety, jednak mężczyźni także mogą mieć problemy z tarczycą. Na pewno znacie kogoś, kto choruję na niedoczynność lub nadczynność tarczycy. Przekażcie mu tę informację! Dieta w chorobach tarczycy Dieta ma naprawdę duże znaczenie w chorobach tarczycy. Może wspomagać leczenie, poprawiać samopoczucie i ułatwiać odchudzanie, które faktycznie jest utrudnione przy problemach z tarczycą. Warto zwrócić uwagę na te mikroelementy i dostarczyć ich odpowiednią ilość: Jod Selen Żelazo Białko Cynk Jeśli cierpicie na choroby tarczycy warto, żebyście przestrzegali zbilansowanej diety. Jedzcie dużo warzyw i owoców, chociaż unikajcie tych bogatych w goitrogeny . Bazujcie na pełnoziarnistych produktach zbożowych i dostarczajcie sobie pełnowartościowego białka. Pierwiastek ważny w niedoczynności tarczycy – selen Selen to mikroelement, o którym może nie słyszy się na co dzień. Znacznie częściej poleca się dietę bogatą w żelazo lub wapń. Tymczasem jest on niezwykle ważny dla dobrego funkcjonowania gruczołu tarczowego. Selen bierze udział w powstawaniu hormonów tarczycy. Oprócz tego jest jednym z elementów biorących udział w antyoksydacyjnej ochronie organizmu – chroni tarczycę przed uszkodzeniem na skutek zewnętrznych czynników. Selen pomaga też ograniczyć negatywne skutki stresu i chaotycznego trybu życia. Niesamowicie łatwo można uzupełnić dietę w ten pierwiastek. Najlepsze źródło selenu – wystarczy 1 orzech Chodzi o orzechy brazylijskie. Są jednym z bogatszych źródeł selenu w przyrodzie. Naprawdę wystarczy jeden orzech brazylijski dziennie, by pokryć zapotrzebowanie na ten pierwiastek. To lepsze niż branie suplementów czy tabletek...

Anna Lewandowska radzi, jaką dietę stosować przy chorobach tarczycy. Cenne wskazówki
ONS.pl
Newsy
Anna Lewandowska radzi, jaką dietę stosować przy chorobach tarczycy. Cenne wskazówki
Przy chorej tarczycy trzeba odpowiednio skomponować swoją dietę. O tym, na co należy zwrócić uwagę, pisze Anna Lewandowska na swoim blogu.

Specjalistka od diety, ćwiczeń, a teraz także chorób tarczycy – Anna Lewandowska wydaje się znać praktycznie na wszystkim. Sportsmenka i żona piłkarza Roberta Lewandowskiego na swoim blogu napisała o tym, jaką dietę należy stosować przy chorobach tarczycy. Objawy niedoczynności tarczycy Chorobą tarczycy, na której skupiła się Lewandowska, jest niedoczynność tarczycy . Najczęściej chorują na nią kobiety, do których sportsmenka kieruje swoje rady. Typowe objawy niedoczynności tarczycy to: Przesuszenie skóry Wzmożona senność i męczliwość Problemy z koncentracją i zapamiętywaniem Niskie ciśnienie krwi Marznięcie Przybieranie na wadze Zatrzymywanie wody w organizmie Obniżenie nastroju, depresja Zaburzenia cyklu miesiączkowego Tycie w chorobach tarczycy Lewandowska zwróciła uwagę na problem, z którym często borykają się osoby chore na niedoczynność tarczycy, czyli przybieranie na wadze. Z czego to wynika? Przy tej chorobie obniża się PPM, czyli podstawowa przemiana materii. Z tego powodu, nawet pomimo braku zmian w diecie, osoby chore na niedoczynność zaczynają tyć. Dlatego należy przede wszystkim zacząć od wizyty od lekarza endokrynologa, który przepisze odpowiednie leki na ustabilizowanie hormonów. Kolejnym krokiem jest wprowadzenie zmian w diecie oraz w stylu życia, by pobudzić metabolizm i przeciwdziałać tyciu. Wskazówki dla chorych na tarczycę Jak powinny się odżywiać osoby chore na niedoczynność tarczycy? Anna Lewandowska ma kilka rad dotyczących doboru makroskładników: Białko – u osób cierpiących na choroby tarczycy może się pojawić zaburzenie procesu syntezy białek, co objawia się spadkiem kondycji, pogorszeniem stanu skóry i włosów oraz infekcjami. Należy więc jeść jak najwięcej...

kiszona kapusta
Adobe Stock
Newsy
Kiszona kapusta wcale nie jest taka zdrowa? Nie warto jej jeść szczególnie w 1 przypadku
Mamy dla was bardzo ważną informację - kapusta kiszona może być w niektórych przypadkach szkodliwa! Sprawdźcie, czy ten problem was dotyczy.

Kapusta kiszona znana jest z szeregu prozdrowotnych właściwości. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C jest doskonałym, domowym środkiem na przeziębienie oraz wzmocnienie odporności. A do tego jest bardzo smaczna i stanowi bazę wielu dań. Ale czy wiedzieliście, że nie zawsze kapusta jest taka zdrowa? Sprawdźcie, kiedy nie powinniście jej jeść. Kto nie powinien jeść kiszonej kapusty? Kapusta kiszona zawiera substancje i minerały, które są szkodliwe dla osób cierpiących na niektóre choroby. Ze względu na wysoką zawartość sodu, nie powinni jej jeść osoby chorujące na : choroby układu naczyniowo-sercowego, nadciśnienie tętnicze, choroby nerek. Szczególnie na kapustę powinny uważać osoby cierpiące na schorzenia układu pokarmowego . Kapusta jest ciężkostrawna - wywołuje wzdęcia, gazy, powoduje uczucie przelewania w żołądku i rozpierania. Jeśli macie delikatny żołądek, powinniście bardzo ją ograniczać, ponieważ działa ona drażniąco na delikatną śluzówkę tego organu. Zwłaszcza osoby cierpiące na wrzody żołądka lub będące po operacji usunięcia woreczka żółciowego kategorycznie powinny wyeliminować kiszoną kapustę ze swojej diety. Jeżeli więc ten problem dotyczy was lub waszych bliskich, koniecznie ich o tym poinformujcie. Kiszona kapusta jest również niewskazana, jeżeli borykacie się z niedoczynnością tarczycy . Zawarte w kapuście goitrogeny mają właściwości wolotwórcze. Jak przygotowywać kapustę kiszoną? Najlepszym sposobem na zminimalizowanie szkód powodowanych przez jedzenie kapusty jest oczywiście całkowite wyeliminowanie jej z diety. O ile jednak lekarz wam tego nie zaleci, nie musicie całkowicie z niej rezygnować – wystarczy mocno ograniczyć jej spożycie i przygotowywać w odpowiedni sposób. Na przykład, aby zmniejszyć ilość sodu w...

Starają się jeść jak w epoce kamienia łupanego. Ten trend ma coraz więcej wyznawców. Po co to robią?
AdobeStock
Newsy
Dieta paleo – dieta naszych przodków. Zasady, właściwości, wady i zalety
Paleo to dieta zwana dietą naszych przodków. Poznajcie jej zasady i właściwości. Dowiedzcie się, co można jeść na diecie paleo.

Wiele osób interesuje się dietą paleo. Co prawda szczyt popularności tej diety już chyba minął, ale w dalszym ciągu ma ona grono wiernych wyznawców, którzy próbują odżywiać się tak, jak robili to nasi przodkowie. Skusiła się na nią nawet Dominika Ostałowska . Zwolennicy diety paleo chcą zyskać siły, wyleczyć się z niektórych chorób i  poprawić stan zdrowia tarczycy . Niektórzy twierdzą, że dieta paleo to jedyny słuszny system odżywiania. Poznajcie jej zasady. Co to jest dieta paleo? Paleo jest znana też jako dieta człowieka pierwotnego. Jej propagatorzy twierdzą, że najlepsza dieta to ta, którą stosował człowiek w przeszłości, ponieważ organizm jest do niej najlepiej przystosowany. W diecie paleo unika się wszystkich produktów, które zostały przetworzone . Dieta paleo ma być w założeniu jak najmniej przetworzona i opierać się o proste potrawy. Zasady diety paleo Produkty, które są dozwolone na diecie paleo to: Warzywa i owoce Jajka Orzechy Grzyby Ryby Mięso (najlepiej z ekologicznej hodowli lub dziczyzna) Produkty, których unika się w diecie paleo: Zboża Cukier Rafinowane oleje Rośliny strączkowe Nabiał Zalety i wady diety paleo Do niewątpliwych zalet diety paleo należy fakt, iż bazuje ona na naturalnych produktach. Na pewno nie można jeść na niej fast foodów i konwencjonalnych słodyczy. W niektórych przypadkach będzie prowadzić do ograniczenia soli w diecie, co jest zdecydowanie korzystne. Dieta ta promuje też spożywanie warzyw i owoców. Do wad diety paleo na pewno należy to, że jest ona dietą eliminacyjną. O ile wykluczenie fast foodów i słodyczy posłuży każdemu, to już nie każdy odnajdzie się w diecie bez zbóż i nabiału. To one stanowią podstawę diety w...