Choroby tarczycy są plagą naszych czasów. Obserwuje się je szczególnie u kobiet. Niedoczynność, nadczynność tarczycy, czy Hashimoto to bardzo popularne schorzenia. Jeśli was to dotyczy, musicie szczególnie uważać na swoją dietę.
Dieta w chorobach tarczycy
Wiele stron internetowych i poradników próbuje przekazać rady dotyczące zdrowego dożywiania w chorobach tarczycy, jednak robi to źle. Nie ma żadnych dowodów naukowych, na przykład, na skuteczność diety bezglutenowej w chorobach tarczycy. Niestety wiele gwiazd promuje to podejście do diety. Stosowanie diety bezglutenowej i beznabiałowej, które często promuje się właśnie w tych schorzeniach może się źle skończyć. Jeśli nieodpowiednio przeprowadza się dietę eliminacyjną, można nabawić się poważnych niedoborów. Zanim zastosujecie poradę od gwiazdy, zweryfikujcie ją.
Produkty niepolecane w chorobach tarczycy
Okazuje się jednak, że dieta dopasowana do osób z chorobami tarczycy istnieje. Jedną z jej zasad jest unikanie, a w zasadzie ograniczanie substancji goitrogennych. Co to znaczy? Goitrogeny to substancje ograniczające wchłanianie jodu z pożywiania. Jod jest substancją niezbędną do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Jeśli nie dostarczycie odpowiedniej jego ilości z pożywianiem, możecie nabawić się problemów w tym gruczołem.
Warzywa bogate w związki wolotwórcze
Produkty zawierające goitrogeny nazywa się przez to wolotwórczymi. To od ich właściwości sprzyjających tworzeniu woli. Do bogatych w goitrogeny warzyw zalicza się:
Zobacz także:
- Kapustę
- Brukselkę
- Brokuły
- Jarmuż
- Kalafior
- Szpinak
- Brukiew
- Rzepę
- Gorczycę
- Warzywa strączkowe: ciecierzycę, bób, soję, fasolę, soczewicę
Czy trzeba unikać tych warzyw?
Na szczęście mamy też dobre informacje dla osób chorych na tarczycę. Nie trzeba całkowicie wykluczać wspomnianych warzyw. Należy uważać na ich duże ilości w diecie. Co ciekawe, substancje wolotwórcze uwalniają się podczas gotowania i „parują”. Brokuł czy kapusta ugotowane bez przykrywki będą miały znacznie mniej goitrogenów niż takie jedzone na surowo.
Jedzcie w dalszym ciągu te warzywa, ale zachowajcie umiar w ich spożyciu, szczególnie na surowo.
Czytaj także: