Chorujecie na nadciśnienie? Unikajcie tego pieczywa
AdobeStock
Newsy

Chorujecie na nadciśnienie? Unikajcie tego pieczywa

W leczeniu nadciśnienia ogromną rolę gra odpowiednia dieta. Sprawdźcie, co nie powinno się w niej znaleźć.
Katarzyna Wyborska
kwiecień 10, 2021

Nadciśnienie tętnicze to choroba, która ujawnia się po 50. roku życia i dotyka coraz więcej osób. Po zdiagnoznowaniu nadciśnienia należy koniecznie stosować się do zaleceń lekarza i brać odpowiednie leki. Poza przyjmowaniem lekarstw, ważna jest także zmiana trybu życia. Przejście na zdrowszą dietę i regularny wysiłek fizyczny są bardzo wskazane przy tej chorobie. Sprawdźcie, których produktów spożywczych powinno się unikać przy nadciśnieniu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przyczyny nadciśnienia

Niestety, w większości przypadków nie można ustalić przyczyn nadciśnienia z jednego powodu – aż u 95% osób cierpiących na tę chorobę nadciśnienie ma charakter pierwotny. To oznacza, że nie można znaleźć jego przyczyny. Reszta przypadków dotyczy osób, które chorują na inne schorzenia, które mogą powodować nadciśnienie – wówczas mówi się o nadciśnieniu tętniczym wtórnym. Do takich chorób należy m.in. bezdech senny, choroby miąższu nerek, niektóre przyjmowane leki, a także ciąża.

Zobacz także

Objawy nadciśnienia

Jeśli podejrzewacie u siebie nadciśnienie tętnicze, zwróćcie uwagę na to, czy pojawiają się u was poniższe objawy:

  • Zmęczenie
  • Zawroty głowy
  • Częste bóle głowy przypominające ucisk
  • Zaburzenia snu
  • Poddenerwowanie
  • Krwawienia z nosa
  • Kołatanie serca
  • Uczucie ucisku w mostku
  • Duszności

Odpowiednia dieta przy nadciśnieniu

Jedną z form leczenia nadciśnienia jest odpowiednia dieta. Należy maksymalnie ograniczyć wszelkie produkty, które powodują wzrost ciśnienia. Należą do nich m.in.:

  • Tłuste wędliny
  • Żółty ser
  • Słodycze
  • Przetworzona żywność (zupy i sosy w proszku, gotowe dania)
  • Orzeszki ziemne
  • Solone paluszki
  • Chipsy
  • Jedzenie typu fast food
  • Wędzone ryby
  • Tłuste mleko

Należy także zwrócić uwagę na rodzaj spożywanego pieczywa! Jedzenie chleba nie jest zabronione przy nadciśnieniu, jednak trzeba pamiętać o jego jakości.

Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze powinny zrezygnować z jedzenia chleba z dodatkiem soli, słodkich bułek, pączków, racuchów, faworków, a także wszelkich słodkich ciast, takich jak kruche ciasto, ciastka z kremem, ptysie czy torty. Niewskazane jest także spożywanie płatków kukurydzianych oraz słodzonych płatków śniadaniowych.

Należy jeść pieczywo pełnoziarniste, a nawet lekko czerstwe, ponieważ świeży chleb również przyczynia się do podwyższenia ciśnienia.

Czytaj także:

Komentarze