Choroba niedokrwienna serca zabija wielu Polaków. Unikajcie tych produktów by zachować zdrowie
Adobe Stock
Newsy

Choroba niedokrwienna serca zabija wielu Polaków. Unikajcie tych produktów, by zachować zdrowie

Długotrwałe niedotlenienie komórek mięśnia sercowego niesie ze sobą poważne konsekwencje. Wiele osób z tego powodu ponosi śmierć. By uchronić się przed taką sytuacją warto zadbać o dietę i wykluczyć z niej niebezpieczne produkty.

Szereg czynników zewnętrznych wpływa na funkcjonowanie organizmu, a przez to na zdrowie i samopoczucie. Coraz częściej można zauważyć choroby, które pojawiły się ze względu na złą dietę czy długofalowy stres. Obecny czas wymaga szczególnej uwagi poświęconej dbałości o własną kondycję. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Powszechna choroba wieńcowa 

Coraz częściej ludzie chorują na chorobę niedokrwienną serca, zwaną również chorobą wieńcową. Pojawia się po dłuższym niedotlenieniu komórek mięśnia sercowego, co w ostateczności prowadzi do jego niewydolności. Taka sytuacja w głównej mierze jest spowodowana przez miażdżycę. Jak w przypadku większości schorzeń, lepiej jest zapobiegać niż leczyć. 

Zobacz także
Skacze wam ciśnienie? Zacznijcie jeść płaskurkę

Skacze wam ciśnienie? Zacznijcie jeść płaskurkę

Tych warzyw unikajcie po 50-tce. Mogą powodować wzrost ciśnienia

Tych warzyw unikajcie po 50-tce. Mogą powodować wzrost ciśnienia

Symptomy choroby wieńcowej 

Objawy pojawienia się choroby niedokrwiennej serca uwidaczniają się w rezultacie na stres, dłuższe uczucie zimna, większy wysiłek fizyczny czy spożycie większego posiłku. Choroba objawia się poprzez:

  • bóle w klatce piersiowej, 
  • płytki oddech,
  • mdłości,
  • kołatanie serca,
  • zawroty głowy,
  • osłabienie,
  • nadmierna potliwość. 

W razie zauważenia tych powyższych objawów należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza, by nie dopuścić do niechcianych konsekwencji. 

Przyczyny wystąpienia niedokrwienia serca

Jedną z głównych przyczyn wystąpienia niedokrwienia serca jest miażdżyca. To schorzenie powoduje szereg innych, co w ostateczności jest niebezpieczne dla zdrowia. Aby ustrzec się przed takimi konsekwencjami, należy zadbać o swój organizm. Ważna w tej kwestii jest odpowiednia dieta oraz regularna aktywność fizyczna. Te czynniki poprawią ogólną kondycję, co równocześnie wpłynie na zdrowie. 

Produkty zakazane w chorobie wieńcowej

Osoby ze zdiagnozowaną chorobą niedokrwienną serca, szczególną uwagę powinny zwrócić na właściwe żywienie. Powinno składać się ze zdrowych i nieprzetworzonych produktów! Pozwolą one unormować sytuację organizmu. Wśród zdecydowanie zakazanych produktów są takie jak:

  • tłuste mięsa,
  • tłusty nabiał,
  • masło,
  • słonina,
  • wysokoprzetworzone jedzenie,
  • sól,
  • słone przekąski,
  • gotowe posiłki ze sklepów,
  • cukier i wyroby cukiernicze,
  • napoje słodkie i gazowane,
  • alkohol.

To grupa artykułów spożywczych, która powinna zostać definitywnie wykreślona z jadłospisu osób chorujących na niedokrwienie serca. Ich spożywanie może pogorszyć stan ogólny organizmu.
 

Czytaj także:

Zaburza funkcjonowanie tarczycy i zwiększa ryzyko nowotworów. Polacy jedzą go na potęgę
AdobeStock
Newsy
Po jakie produkty nie należy sięgać po 30. roku życia? Wykluczcie je z diety!
Po 30. roku życia organizm zaczyna coraz gorzej tolerować składniki, które z łatwością trawił kiedyś. Z jakich produktów należy zrezygnować?

Chociaż 30-latkowie są dziś nadal młodzi, pełni energii i często dopiero zakładają rodziny i zaczynają się statkować, ich organizm działa już inaczej niż 10 lat temu – zwłaszcza jeśli jest regularnie narażony na niehigieniczny tryb życia, stres, smog i niezdrową dietę. Czego nie należy jeść po 30. urodzinach? Nawet jeśli jeszcze kilka lat temu byliście w stanie zjeść tłustą potrawę i zapić ją butelką piwa, teraz wasz organizm może nie być już tak wyrozumiały... Nawet przejście na piwo bezalkoholowe może nie być łatwe do zniesienia dla waszego ciała. Po 30 urodzinach wzrasta także ryzyko wystąpienia chorób na skutek nieprawidłowej diety. Z tych produktów lepiej więc zrezygnować lub je ograniczyć: Słodzone jogurty Soja Napoje… ze słomkami! Ssanie słomki może przyspieszyć występowanie zmarszczek wokół ust Ryby z dużych hodowli Słodzone soki i napoje gazowane Białe pieczywo Popcorn z mikrofali (zwłaszcza maślany) Gotowe wypieki (croissanty, pizzeriny, drożdżówki) Powyższe produkty należą do żywności, której dietetycy generalnie radzą unikać, jednak po ukończeniu 30. roku życia organizm toleruje je znacznie gorzej niż wcześniej. Warto pamiętać, że z wiekiem zdolności do regenerowania się organizmu znacząco spadają, a uszkodzone komórki nie „wymieniają się” już na nowe tak, jak wcześniej. Co za tym idzie, organizm zaczyna wybaczać znacznie mniej błędów dietetycznych, a zakazy i nakazy, których wcześniej się nie przestrzegało, stają się znacznie bardziej istotne dla prawidłowego funkcjonowania. Źle dostosowana dieta po 30. roku życia może prowadzić nie tylko do różnych chorób, ale także do zaburzeń snu , nadmiernego zmęczenia lub częstego bólu głowy, migreny czy bólu brzucha....

Jedzcie to wieczorem, a zmniejszycie ryzyko zawału
AdobeStock
Newsy
Jedzcie to wieczorem, a zmniejszycie ryzyko zawału. Udowodnione naukowo!
Odpowiednia profilaktyka jest bardzo ważna dla zdrowia – zwłaszcza w przypadku układu krążenia. Dowiedzcie się, co należy jeść, by zachować sprawność i zdrowie na długo.

Choroby układu krążenia dotykają coraz więcej osób i są główną przyczyną zgonów na całym świecie. Jak o siebie dbać, by uchronić się przed zawałem? Powinniście koniecznie zacząć od swojej diety, ponieważ to właśnie to, co jecie, ma bardzo duży wpływ nie tylko na wasze samopoczucie, ale i zdrowie. Jedzenie pewnych produktów pozwoli wam zminimalizować ryzyko wystąpienia chorób serca – sprawdźcie, jakich. Choroby układu krążenia – dieta Często choroby serca rozwijają się przez nieodpowiednie odżywianie. Duża ilość tłuszczów nasyconych, soli i cukru w diecie przyczynia się do wystąpienia i pogłębienia objawów chorób układu krążenia . Co należy więc zrobić? Idealnie by było, jeśli usuniecie całkowicie takie produkty ze swojej diety i zamiast tego zaczniecie jeść dużo warzyw, pełnoziarnistego pieczywa i mniej mięsa. Zwłaszcza na kolację! Rozkład posiłków i jakość żywności są ważnymi czynnikami, które należy rozważyć, szukając sposobów na obniżenie ryzyka chorób serca. Nasze badanie wykazało, że ludzie, którzy zaczęli regularnie spożywać roślinną kolację z większą ilością „dobrych” węglowodanów i tłuszczów nienasyconych, zmniejszyli ryzyko zapadnięcia na choroby serca o 10 procent(…)Zawsze zaleca się stosowanie zdrowej diety, zwłaszcza w przypadku osób z wysokim ryzykiem chorób serca. Jednak teraz odkryliśmy, że jedzenie mięsa i wysokoprzetworzonych węglowodanów na śniadanie zamiast na kolację wiązało się z niższym ryzykiem – mówi Ying Li z Uniwersytetu Medycznego Harbin w Chinach, autor badania. Bezmięsne dania na kolację – co zjeść? Jeśli więc zależy wam na waszym zdrowiu, warto zrezygnować z jedzenia tłustych mięs na kolację i zamiast tego...

Nie patrzcie na konkretne składniki, tylko na produkty. Tych nie jedzcie, jeśli dbacie o serce
Adobe Stock
Newsy
Nie patrzcie na składniki, tylko na konkretne produkty. Tych nie jedzcie, jeśli dbacie o serce
To nie same tłuszcze nasycone czy cukry stanowią zagrożenie dla zdrowia, a szkodliwe połączenia kilku składników! 

Regularne spożywanie produktów bogatych w cukry i tłuszcze nasycone, a także węglowodany proste nie jest korzystne dla zdrowia. To powszechna wiedza, dlatego wielu konsumentów studiuje etykiety produktów spożywczych w poszukiwaniu danych o składnikach, którymi najczęściej straszą media i lekarze. Okazuje się jednak, że znacznie bardziej zdradliwe mogą być konkretne połączenia składników. Które produkty są najbardziej szkodliwe dla serca? Naukowcy z Oksfordu opublikowali badanie na temat wpływu niektórych produktów na zwiększenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych (a także zgonów z ich powodu!). „Gdy mówimy ludziom, że muszą zmniejszyć spożycie cukru, to jest to dla nich bardzo myląca informacja” – ostrzega Carmen Piernas, autorka badań prowadzonych przez zespół z Oksfordu. Badaczka podkreśla więc, że warto unikać konkretnych produktów, a nie kilku składników, na które jest się wyczulonym. Najgorsze dla serca okazały się być: Czekolada Ciastka Masło Cukier Napoje gazowane Dosładzane soki owocowe Słodycze, tłuszcz, białe pieczywo – skutki dla organizmu Badanie przeprowadzone zostało na grupie 117 tysięcy osób z Wielkiej Brytanii. Osoby, które regularnie sięgały po słodycze, masło i jasne pieczywo zwiększały ryzyko zachorowania na schorzenia sercowe aż o 40 proc. 37 proc. z nich ryzykowało także wcześniejszym zgonem.  „Być może w kontekście diety zapobiegającej chorobom powinniśmy przestać mówić o cukrze i tłuszczu i zacząć mówić o czekoladzie, słodyczach, białym chlebie, maśle, tłustym serze (…) Właśnie to powinniśmy mówić pacjentom: jeśli w ich diecie jest dużo takich produktów, a mało warzyw i owoców, to...

cholesterol
Adobe Stock
Newsy
Macie za wysoki cholesterol i jesteście już po 50-tce? Tych napojów zdecydowanie unikajcie
Wysoki cholesterol może przyczyniać się do poważnych schorzeń. Pewne produkty mogą mieć wpływ znaczny na jego wzrost. Sprawdźcie, co należy unikać by zadbać o swoje zdrowie!

Wysoki cholesterol to choroba cywilizacyjna. Z biegiem czasu coraz więcej osób choruje na tą przypadłość. To wszystko ze względu na posiłki bogate w niekorzystne tłuszcze. Będąc w tej grupie ryzyka należy jak największą uwagę zwracać na spożywane produkty. Czym jest cholesterol? Dla uproszczenia każdy ma cholesterol, jednak może być on dobry lub zły. Wszystko zależy od pewnych czynników. Przede wszystkim jest niezbędny do funkcjonowania organizmu człowieka. Część tego związku organicznego jest produkowana przez wątrobę, a niewielka jego ilość jest dostarczana do organizmu wraz z pożywieniem. Funkcje w organizmie Wbrew pozorom i krążącym mitom, cholesterol bierze czynny oraz ważny udział w różnych działaniach zachodzących w organizmie. Wśród najważniejszych należy wyróżnić: budulec błon komórkowych, udział w produkcji części hormonów, jest konieczny do wytwarzania jak i przetwarzania witaminy D, ułatwia proces trawienia tłuszczów. Nie należy go traktować jak wroga, ale zwracać uwagę na jego odpowiedni poziom, gdyż znaczna nadwyżka może być niebezpieczna dla zdrowia, jak i życia. Przyczyny  Głównym powodem wzrostu złego cholesterolu jest nieodpowiednia dieta. Zazwyczaj jest bogata w tłuszcze nasycone oraz trans, które znajdują się w tłustym mięsie, wysoko przetworzonym jedzeniu, słodyczach, konserwach czy produktach z udziałem oleju palmowego. Skutki Wysoki poziom cholesterolu nie boli, ale z czasem daje znać organizmowi, kiedy w znacznym stopniu odłoży się w ściankach tętnic. Taka sytuacja może doprowadzić do miażdżycy wiążącą się z problemami z koncentracją, zapamiętywaniem czy odkładaniu się złogów cholesterolu w skórze w postaci zgrubień i guzków. Zbyt długie zwlekanie z badaniami, konsultacją u...