
71-letnia siostra Anastazja Pustelnik niejedno już ciasto w życiu upiekła. Jej wypieki z zasady muszą być więc do bólu konserwatywne i tradycyjne. Nic w tym jednak złego! Pieczenie ciast tym różni się od gotowania obiadów, że mniej w nich miejsca na eksperymenty i odstępstwa od przepisów.
Nie inaczej jest w przypadku przepisu siostry Anastazji na sernik z rodzynkami. Musicie trzymać się żelaznych zasad zakonnicy, by wyszedł taki, jak należy.
Ile razy powinno się mielić twaróg na sernik?
Pierwszą, podstawową i najważniejszą zasadą przy pieczeniu ciast z twarogu, jest właśnie wybranie odpowiedniego kawałka białego sera.
Niestety, ale zakup wiaderka z gotowym serem twarogowym na sernik, to pójście na skróty. Nie tędy droga! Gotowe wiaderka są przesłodzone, nieciekawe w smaku, a dodatkowo po upieczeniu, mają często zbyt rzadką konsystencję.
Nie ma to jak klasyczny twaróg, koniecznie przemielony w maszynce przynajmniej 2 razy, a najlepiej 3. To właśnie sekret sernikowej perfekcji siostry Anastazji. Oprócz tego, ważny jest spód. Siostra Anastazja poleca „ucieraną klasykę”.
Przepis na sernik siostry Anastazji
Składniki na spód:
- 10 dag masła lub margaryny
- 10 dag cukru pudru
- 10 dag mąki
- 4 żółtka
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki pozostałe:
- 1,5 kg sera białego
- 12 jaj
- 40 dag cukru kryształu
- Kostka margaryny lub masła – 25 dag
- 3 budynie waniliowe
- 0,5 l mleka
- Spora garść rodzynek
Przygotowanie:
- Ser zmielcie w maszynce 2-3 razy.
- Utrzyjcie tłuszcz na ciasto, stopniowo dodawajcie cukier, żółtka, a potem mąkę z proszkiem do pieczenia.
- 2 budynie zagotujcie na mleku i wystudźcie.
- Margarynę na sernik utrzyjcie z cukrem, potem dodawajcie żółtka, a na końcu ser z dodatkiem 1 budyniu w proszku i rodzynki.
- Białka ubijcie na pianę i potem powoli wymieszajcie z masą serową.
- Wyłóżcie blachę gotowym ciastem i rozprowadźcie na nim ser.
- Pieczcie ok. 50 min – 1 g. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C.