sernik anastazji
Gotujmy.pl
Newsy

Chodzi za wami sernik z rodzynkami? Ten z przepisu siostry Anastazji bije rekordy popularności w sieci

Kto jak kto, ale siostra Anastazja zna się na wypiekach. Sprawdźcie, jaki jest jej przepis na udany sernik z rodzynkami.
Hubert Rój
luty 09, 2021

71-letnia siostra Anastazja Pustelnik niejedno już ciasto w życiu upiekła. Jej wypieki z zasady muszą być więc do bólu konserwatywne i tradycyjne.

Nic w tym jednak złego! Pieczenie ciast tym różni się od gotowania obiadów, że mniej w nich miejsca na eksperymenty i odstępstwa od przepisów.

Nie inaczej jest w przypadku przepisu siostry Anastazji na sernik z rodzynkami. Musicie trzymać się żelaznych zasad zakonnicy, by wyszedł taki, jak należy.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Sernik jak od zakonnej kucharki

Pierwszą, podstawową i najważniejszą zasadą przy pieczeniu ciast z twarogu, jest właśnie wybranie odpowiedniego kawałka białego sera.

Niestety, ale zakup wiaderka z gotowym serem twarogowym na sernik, to pójście na skróty. Nie tędy droga!

Zobacz także

Gotowe wiaderka są przesłodzone, nieciekawe w smaku, a dodatkowo po upieczeniu, mają często zbyt rzadką konsystencję.

Nie ma to jak klasyczny twaróg, koniecznie przemielony w maszynce przynajmniej 2 razy, a najlepiej 3.

To właśnie sekret sernikowej perfekcji siostry Anastazji. Oprócz tego, ważny jest spód. Siostra Anastazja poleca „ucieraną klasykę”.

Przepis na sernik siostry Anastazji

Składniki na spód:

  • 10 dag masła lub margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag mąki
  • 4 żółtka
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki pozostałe:

  • 1,5 kg sera białego
  • 12 jaj
  • 40 dag cukru kryształu
  • Kostka margaryny lub masła – 25 dag
  • 3 budynie waniliowe
  • 0,5 l mleka
  • Spora garść rodzynek

Przygotowanie:

  1. Ser zmielcie w maszynce 2-3 razy.
  2. Utrzyjcie tłuszcz na ciasto, stopniowo dodawajcie cukier, żółtka, a potem mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. 2 budynie zagotujcie na mleku i wystudźcie.
  4. Margarynę na sernik utrzyjcie z cukrem, potem dodawajcie żółtka, a na końcu ser z dodatkiem 1 budyniu w proszku i rodzynki.
  5. Białka ubijcie na pianę i potem powoli wymieszajcie z masą serową.
  6. Wyłóżcie blachę gotowym ciastem i rozprowadźcie na nim ser.
  7. Pieczcie ok. 50 min – 1 g. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C.
Komentarze
sernik z rodzynkami przepis
AdobeStock
Newsy Siostra Anastazja gotuje tak, że palce lizać. Podała przepis na swój sekretny sernik świąteczny
Pieczecie sernik na święta? Wypróbujcie recepturę Siostry Anastazji na niezwykle lekki i aksamitny sernik z rodzynkami!
Katarzyna Wyborska
grudzień 19, 2020

Gdy wydano pierwszą książkę z przepisami Siostry Anastazji, sprzedało się ledwie kilka tysięcy egzemplarzy. Jednak kiedy czytelnicy zaczęli przygotowywać dania z jej receptur, stały się one absolutnym hitem! Do dziś sprzedano niemal 4 miliony egzemplarzy książek z przepisami Siostry Anastazji. Robią prawdziwą furorę w polskich domach i nic dziwnego – potrawy wychodzą naprawdę przepyszne! Sernika nie może zabraknąć na świątecznym stole. Każdy ma własną recepturę, którą przekazuje się w jego rodzinie od pokoleń. Inni robią doskonałe ciasto z przepisu, który podała im przyjaciółka lub znaleźli go po prostu w książce kucharskiej. Jeżeli chodzi o gotowanie, to warto mieć otwarty umysł, ponieważ doskonałe receptury są dosłownie wszędzie! Dlatego serdecznie wam polecamy, byście w tym roku spróbowali upiec sernik z przepisu Siostry Anastazji. Jest aksamitny, delikatny i smakuje po prostu obłędnie. Przepis na sernik z rodzynkami Siostry Anastazji Do przygotowania tego wyjątkowego sernika potrzebne wam będą poniższe składniki: Do ciasta: 100 g margaryny 100 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 4 żółtka Pół łyżeczki proszku do pieczenia Do masy serowej: 1,5 kg zmielonego tłustego twarogu 12 jaj 450 g cukru 300 g margaryny 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 0,5 l mleka 200 g rodzynek Przygotowanie Za pomocą miksera zmiksujcie margarynę z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli, cały czas miksując, dodajcie po jednym żółtku i dosypcie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jeden suchy budyń dodajcie do zmielonego twarogu i bardzo dokładnie wymieszajcie. Następnie w garnku zagotujcie pozostałe dwa budynie i gdy ostygną, dodajcie je do twarogu. W mikserze zmieszajcie margarynę z cukrem, żółtkami, a następnie dodajcie...

Przeczytaj
sernik z białą czekoladą
justyna92/gotujmy.pl
Newsy Fantastyczny i bajecznie puszysty sernik z białą czekoladą. Nie ma nic lepszego. Goście oszaleją
Sernik kochają wszyscy Polacy. Sekretem stanowiącym o smaku tego ciasta jest oczywiście ser. Jeżeli dodamy do ciasta także sporo dobrej białej czekolady, osiągniemy ciekawy efekt.
Hubert Rój
listopad 30, 2020

W każdej polskiej rodzinie panują inne zwyczaje jeśli chodzi o pieczenie serników. Jedni ponad wszystko uwielbiają tradycyjny sernik wiedeński bez spodu. Inni nie wyobrażają sobie sernika bez rodzynek. W niektórych domach najchętniej jada się serniki na zimno. Z kolei jeszcze inni wolą sernik z tak zwaną rosą. Wszystkie te ciasta mogą smakować doskonale. Kluczem jest jednak wykorzystanie do ich upieczenia dobrego twarogu. W dzisiejszych czasach powszechne stały się twarogi sernikowe „z wiaderka”. Są wygodne, dość tanie, a czas pieczenia ciasta skraca się o ładnych kilkadziesiąt minut. Nie tędy jednak droga… W tym przypadku pozostaniemy wierni kulinarnej tradycji. Zamiast inwestować w gotowy półprodukt, poświęćmy trochę czasu na przygotowanie twarogu na swój własny sposób. Taki właśnie ser będzie najbardziej odpowiedni do naszego puszystego sernika z białą czekoladą , który dzisiaj wam polecamy. To w końcu co z tym serem? Wybierzmy zwykły twaróg. Postarajmy się o nasz ulubiony biały ser, najlepiej taki, który jest słodkawy w smaku i ma sporo tłuszczu. Lepiej nie korzystajmy więc z twarogu chudego. Kiedy zaopatrzymy się w kilogram sera białego, użyjmy maszynki do mielenia. Aby nasz sernik był odpowiednio gładki, trzeba będzie zmielić ser przynajmniej trzy razy. A teraz czasu już na przepis na sernik z białą czekoladą . Składniki: 1 kg twarogu (półtłusty lub tłusty) Paczka herbatników lub ciastek owsianych na spód 10 dag masła lub margaryny 5 jajek 30 dag białej czekolady (3 tradycyjne, 100 gramowe opakowania) Cukier waniliowy Budyń waniliowy Opcjonalnie 15-20 dag cukru Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania spodu. Ciastka kruszymy drobno i mieszamy z roztopionym tłuszczem. Wylewamy ciasteczkową masę do okrągłej tortownicy....

Przeczytaj
Ryba po grecku
robert6666/Adobe Stock
Newsy Ryba po grecku z przepisu siostry Anastazji. Lepszego przepisu nie znajdziecie
Święta Bożego Narodzenia tuż, tuż. Czas testować potrawy, które trafią na wigilijny stół. Dziś polecamy wam przepis siostry Anastazji na rybę po grecku.
Hubert Rój
grudzień 03, 2020

Siostra Anastazja Pustelnik ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości to człowiek-instytucja. Jest związana z zakonem od 1973 roku. Żyje w habicie od niemal 50 lat, ale przez ten cały czas łączy modlitwę z gotowaniem. A w tym fachu jest prawdziwą ekspertką! Gotowała dla niepełnosprawnych dzieci, dla krakowskich jezuitów, a przede wszystkim napisała aż 17 książek z przepisami, które sprzedały się w oszałamiającym nakładzie 4 milionów egzemplarzy! Liczby liczbami, ale siostra Anastazja oferuje przede wszystkim szeroką wiedzę kulinarną. Zwłaszcza jeśli chodzi o tradycyjne polskie dania, które goszczą na naszych świątecznych stołach. Takich jak choćby ryba po grecku. Oto przepis na rybę po grecku według siostry Anastazji Pustelnik. Składniki: 0,5 kg ryby (np. filet z mintaja) 5 małych cebul 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 opakowanie przecieru pomidorowego (ok. 20 dag) 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej Bułka tarta Ziele angielskie i liść laurowy Olej Woda Opcjonalnie: przyprawa do ryb Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce. Podsmażamy na oleju najpierw samą cebulę, potem resztę startych warzyw. Dusimy. Doprawiamy pieprzem, solą, liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i dusimy do miękkości. Posoloną i popieprzoną rybę panierujemy najpierw mąką, potem w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy rybę na rozgrzanym oleju. Usmażoną rybę przykrywamy przygotowanymi warzywami. Dekorujemy potrawę natką pietruszki. A tutaj zobaczycie jak siostra Anastazja przyrządza rybę po grecku we własnej osobie:  

Przeczytaj
sernik
Gotujmy.pl/Babeczka35
Przepisy Ten sernik pochwali nawet twoja teściowa. Jest wyjątkowo lekki i aksamitny
Sekretem tego sernika jest dodatek w postaci pysznych pierniczków w czekoladzie. To właśnie one nadają mu wyjątkowy smak.
Magda Borucińska
listopad 21, 2020

Najpopularniejsze ciasta, które są uwielbiane przez większość Polaków to zdecydowanie sernik oraz szarlotka. Każdy ma inne upodobania – bez spodu, na kruchym spodzie, z rodzynkami, owocami, pieczony, na zimno, z owocami... Możliwości jest naprawdę wiele.   Jesienią warto urozmaicić tradycyjny sernik na przykład... pierniczkami! Dzięki puszystej piance na wierzchu ciasto zyska na lekkości. Zachwyci twoich domowników, gości, a nawet teściową. Z pewnością poprosi o przepis.  Przepis na Jesienny sernik z pierniczkami i pianką Składniki na masę serową  1kg sera (najlepiej w wiaderku)  5 jajek w rozmiarze L lub XL  1 szklanka cukru  1 cukier waniliowy  2 budynie waniliowe  150g masła  olejek pomarańczowy według uznania  Składniki na piankę  200ml śmietanki kremówki 30%  cukier puder  2 kopiaste łyżki mleka w proszku  1 płaska łyżka żelatyny  3 łyżki gorącej wody  Dodatkowo:  400g nadziewanych pierniczków w czekoladzie  50g mlecznej czekolady  Ucieramy przez 3-5 minut masło z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, aż zrobi się jasnożółta. W kolejnym kroku dosypujemy budynie w proszku (najlepiej wybrać takie bez dodatku cukru), ser z wiaderka (zwykły twaróg trzeba zmielić trzykrotnie) i olejek pomarańczowy według uznania. Całość dokładnie miksujemy, aż składniki dokładnie się połączą. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Należy je bardzo delikatnie wmieszać trzepaczką - to sekret lekkości sernika.  Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni i przygotowujemy...

Przeczytaj