71-letnia siostra Anastazja Pustelnik niejedno już ciasto w życiu upiekła. Jej wypieki z zasady muszą być więc do bólu konserwatywne i tradycyjne. Nic w tym jednak złego! Pieczenie ciast tym różni się od gotowania obiadów, że mniej w nich miejsca na eksperymenty i odstępstwa od przepisów.

Nie inaczej jest w przypadku przepisu siostry Anastazji na sernik z rodzynkami. Musicie trzymać się żelaznych zasad zakonnicy, by wyszedł taki, jak należy.

Ile razy powinno się mielić twaróg na sernik?

Pierwszą, podstawową i najważniejszą zasadą przy pieczeniu ciast z twarogu, jest właśnie wybranie odpowiedniego kawałka białego sera.

Niestety, ale zakup wiaderka z gotowym serem twarogowym na sernik, to pójście na skróty. Nie tędy droga! Gotowe wiaderka są przesłodzone, nieciekawe w smaku, a dodatkowo po upieczeniu, mają często zbyt rzadką konsystencję.

Zobacz także:

Nie ma to jak klasyczny twaróg, koniecznie przemielony w maszynce przynajmniej 2 razy, a najlepiej 3. To właśnie sekret sernikowej perfekcji siostry Anastazji. Oprócz tego, ważny jest spód. Siostra Anastazja poleca „ucieraną klasykę”.

Przepis na sernik siostry Anastazji

Składniki na spód:

  • 10 dag masła lub margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag mąki
  • 4 żółtka
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki pozostałe:

  • 1,5 kg sera białego
  • 12 jaj
  • 40 dag cukru kryształu
  • Kostka margaryny lub masła – 25 dag
  • 3 budynie waniliowe
  • 0,5 l mleka
  • Spora garść rodzynek

Przygotowanie:

  1. Ser zmielcie w maszynce 2-3 razy.
  2. Utrzyjcie tłuszcz na ciasto, stopniowo dodawajcie cukier, żółtka, a potem mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. 2 budynie zagotujcie na mleku i wystudźcie.
  4. Margarynę na sernik utrzyjcie z cukrem, potem dodawajcie żółtka, a na końcu ser z dodatkiem 1 budyniu w proszku i rodzynki.
  5. Białka ubijcie na pianę i potem powoli wymieszajcie z masą serową.
  6. Wyłóżcie blachę gotowym ciastem i rozprowadźcie na nim ser.
  7. Pieczcie ok. 50 min – 1 g. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C.