Chłodnik z botwinki przyrządzony na bazie jogurtu lub kefiru, zmieszany z chrupiącymi warzywami, będzie wprost idealny na cieplejsze wiosenne lub letnie dni. Smak chłodnika można podbić, podając go z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek, serem feta, ziemniaków, migdałów, mięty, imbiru czy chrupiących grzanek.

Domowe grzanki będą idealnym dodatkiem do chłodnika z botwinki, dlatego koniecznie zapamiętajcie nasz przepis na chrupiące grzanki, które odmienią w smaku każde danie. Ich zrobienie zajmie wam nie więcej niż 15 minut. Mało czasu będziecie potrzebować także, by zrobić chłodnik z botwinki. 

Przepis na chłodnik z botwinki

Składniki:

  • 3 szklanki mleka 3,2 %
  • 1 szklanka przegotowanej zimnej wody
  • 100 g śmietany 12 %
  • 400 g naturalnego jogurtu
  • 2 pęczki botwinki
  • pęczek koperku
  • zielony ogórek (lub 5 ogórków gruntowych)
  • pęczek rzodkiewek
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • ocet do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyjcie botwinkę.
  2. Odetnijcie buraczki i cienko je obierzcie. Te większe możecie przekroić na mniejsze kawałki. 
  3. W garnku zagotujcie około 2 szklanek wody, włóżcie buraczki i gotujcie je około 20 minut.
  4. W międzyczasie pokrójcie resztę botwinki i dołóżcie do garnka. 
  5. Wszystko razem gotujcie kolejne 10 minut. 
  6. Po tym czasie wyłączcie gaz, a ugotowaną botwinkę ostudźcie. 
  7. Obierzcie ogórka i pokrójcie go w plasterki.
  8. Rzodkiewki dokładnie umyjcie i również pokrójcie w plasterki. 
  9. Koperek drobno posiekajcie. 
  10. Tak przygotowane warzywa dodajcie do ostudzonej botwinki. 
  11. W drugim naczyniu wymieszajcie jogurt, mleko, śmietanę oraz wodę. 
  12. Tę mieszanką dodajcie do warzyw. 
  13. Doprawcie do smaku solą i cytrynowym pieprzem, zakwaście 2 łyżkami octu i tak przygotowaną zupę włóżcie do lodówki, by się schłodziła.
  14. Po schłodzeniu chłodnik z botwinki jest gotowy do zjedzenia. Możecie podać go z dodatkiem jajek ugotowanych na twardo i z ziemniakami. Smacznego! 

Chłodnik to niebanalna zupa, którą można zrobić z przepysznych warzyw, a maj to idealny czas ogórków małosolnych, rzodkiewek i botwinki. Warto więc zrobić z nich pyszny chłodnik, który sprawdzi się na każdym obiedzie. A ten z botwinki należy do ulubionych chłodników w naszym kraju!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: