Chłodnik z botwinki. Przepis na pyszną zupę z botwiny, ogórka i rzodkiewki
Gotujmy.pl/bąbelek85
Newsy

Chłodnik z botwinki. Przepis na pyszną zupę z botwiny, ogórka i rzodkiewki 

Chłodnik z botwinki jest pyszny i zdrowy. Do jego przygotowania potrzebujecie kilku składników, z których wyczarujecie smaczne danie. Gwarantujemy, że chłodnik z botwinki zagości na stałe w waszym wiosennym menu.

Chłodnik z botwinki przyrządzony na bazie jogurtu lub kefiru, zmieszany z chrupiącymi warzywami, będzie wprost idealny na cieplejsze wiosenne lub letnie dni. Smak chłodnika można podbić, podając go z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek, serem feta, ziemniaków, migdałów, mięty, imbiru czy chrupiących grzanek.

Domowe grzanki będą idealnym dodatkiem do chłodnika z botwinki, dlatego koniecznie zapamiętajcie nasz przepis na chrupiące grzanki, które odmienią w smaku każde danie. Ich zrobienie zajmie wam nie więcej niż 15 minut. Mało czasu będziecie potrzebować także, by zrobić chłodnik z botwinki. 

Zobacz także
Prosta wiosenna sałatka ze zdrową rzeżuchą

Prosta wiosenna sałatka ze zdrową rzeżuchą. Zawiera bardzo dużo witaminy C 

Naleśniki ze szparagami. Przepis na szybki obiad

Naleśniki ze szparagami. Przepis na szybki obiad

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na chłodnik z botwinki

Składniki:

  • 3 szklanki mleka 3,2 %
  • 1 szklanka przegotowanej zimnej wody
  • 100 g śmietany 12 %
  • 400 g naturalnego jogurtu
  • 2 pęczki botwinki
  • pęczek koperku
  • zielony ogórek (lub 5 ogórków gruntowych)
  • pęczek rzodkiewek
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • ocet do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyjcie botwinkę.
  2. Odetnijcie buraczki i cienko je obierzcie. Te większe możecie przekroić na mniejsze kawałki. 
  3. W garnku zagotujcie około 2 szklanek wody, włóżcie buraczki i gotujcie je około 20 minut.
  4. W międzyczasie pokrójcie resztę botwinki i dołóżcie do garnka. 
  5. Wszystko razem gotujcie kolejne 10 minut. 
  6. Po tym czasie wyłączcie gaz, a ugotowaną botwinkę ostudźcie. 
  7. Obierzcie ogórka i pokrójcie go w plasterki.
  8. Rzodkiewki dokładnie umyjcie i również pokrójcie w plasterki. 
  9. Koperek drobno posiekajcie. 
  10. Tak przygotowane warzywa dodajcie do ostudzonej botwinki. 
  11. W drugim naczyniu wymieszajcie jogurt, mleko, śmietanę oraz wodę. 
  12. Tę mieszanką dodajcie do warzyw. 
  13. Doprawcie do smaku solą i cytrynowym pieprzem, zakwaście 2 łyżkami octu i tak przygotowaną zupę włóżcie do lodówki, by się schłodziła.
  14. Po schłodzeniu chłodnik z botwinki jest gotowy do zjedzenia. Możecie podać go z dodatkiem jajek ugotowanych na twardo i z ziemniakami. Smacznego! 

Chłodnik to niebanalna zupa, którą można zrobić z przepysznych warzyw, a maj to idealny czas ogórków małosolnych, rzodkiewek i botwinki. Warto więc zrobić z nich pyszny chłodnik, który sprawdzi się na każdym obiedzie. A ten z botwinki należy do ulubionych chłodników w naszym kraju!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

 Przepis na chłodnik litewski. Pyszny dodatek do obiadu
AdobeStock
Newsy
Przepis na chłodnik litewski. Pyszny dodatek do obiadu
Czy jest coś lepszego do wiosennego obiadu niż pyszny chłodnik? Przygotujcie go na bazie tradycyjnej litewskiej receptury. Taki chłodnik zasmakuje każdemu bez wyjątku!

Przełom wiosny i lata to czas, gdy chętnie przygotowujemy chłodniki . Czym jest chłodnik? Jest to zupa podawana na zimno, która jest przygotowywana z poszatkowanych warzyw lub owoców z dodatkiem gęstego jogurtu, kefiru lub zsiadłego mleka. Największą zaletą chłodniku, oczywiście poza jego wspaniałym smakiem, jest to, że zupa ta powstaje w mig i świetnie się sprawdza jako dodatek do wiosennego obiadu . Chłodnik doskonale też chłodzi organizm w upalne dni. Najczęściej powstaje z botwinki , rzodkiewki lub świeżych ogórków, ale wariantów jego przygotowania jest naprawdę wiele. Co powiecie na tradycyjny chłodnik litewski z ugotowanym na twardo jakiem - jak szybko obrać jajko na twardo? Przepis na chłodnik litewski Jak przygotować tradycyjny chłodnik litewski? Lista składników jest bardzo krótka. Będziecie potrzebować kefiru, śmietany, ogórka, szczypioru, koperku, pęczku rzodkiewki, ugotowanych na twardo jajek oraz oczywiście pęczku botwinki. Przygotujcie taki chłodnik do obiadu, a na pewno będzie gościć w waszych domach częściej! Składniki: 1 pęczek botwinki 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek koperku 4 szklanki kefiru 3/4 szklanki śmietany 1 ogórek zielony 3 jajka, szczypior sok z cytryny sól pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Zalewamy zimna wodą. Studzimy obieramy, kroimy na cząstki. Kefir mieszamy ze śmietaną i odstawiamy do lodówki. Rzodkiewki myjemy, odcinamy końce kroimy w kosteczkę. Ogórka zielonego myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w kostkę. Botwinkę i szczypior siekamy. Warzywa mieszamy i dodajemy do chłodnika. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy z cząstkami jajka albo z młodymi ziemniaczkami. Źródło:...

Pyszna sałatka z botwinką, jajkiem i fetą. Rewelacyjny przepis
Cukiereczek13/gotujmy.pl
Newsy
Pyszna sałatka z botwinką, jajkiem i fetą. Rewelacyjny przepis
Sałatka z botwinką to świetny pomysł na kolację lub lunch do pracy. Robi się ją bardzo szybko.

Sezon na botwinkę w wielu domach oznacza regularne gotowanie zupy z botwinką . Jest przepyszna, ale może się szybko znudzić! Na szczęście z botwinki można wyczarować coś więcej, niż tylko zupę. Wspaniale nadaje się choćby do zrobienia smacznej sałatki. Zachęcamy do wypróbowania przepisu autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl, która robi sałatkę z botwinki z dodatkiem jajka i sera feta oraz ziaren słonecznika. Pychota! Przepis na sałatkę z botwinką, jajkiem i fetą Do przygotowania smacznej, letniej sałatki z botwinką potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Pęczek botwinki 125 g szynki 100 g sera feta 3 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku 1,5 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżeczki octu winnego Pół łyżeczki oregano Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie i wypłuczcie dokładnie botwinkę. Pokrójcie ją drobno, a buraczki pokrójcie w kostkę. Wlejcie do garnka 2 szklanki wody i zagotujcie. Po zagotowaniu wrzućcie botwinkę i buraczki, dodajcie sól i gotujcie przez minutę. Odcedźcie i ostudźcie. Jajka ugotujcie na twardo, a po ugotowaniu pokrójcie w kostkę zostawiając jedno jajko – przyda się do dekoracji. Tak samo pokrójcie szynkę. W miseczce wymieszajcie 2 łyżki majonezu i 2 łyżki jogurtu naturalnego. Dodajcie 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Następnie wlejcie 2 łyżeczki octu winnego, wsypcie pół łyżeczki oregano oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszajcie. Jeżeli nie lubicie grudek w sosie, możecie zmiksować go za pomocą blendera na gładką masę. Do dużej miski włóżcie ugotowaną i ostudzoną botwinkę, jajka, szynkę oraz ser feta (najlepiej wcześniej go pokruszyć). Wlejcie sos i wymieszajcie wszystkie składniki. Na koniec posypcie...

Mamy przepis na chłodnik litewski Magdy Gessler. Wspaniały smak
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Mamy przepis na chłodnik litewski Magdy Gessler. Wspaniały i orzeźwiający smak
Orzeźwiający i pyszny chłodnik najlepiej smakuje w gorące dni. Przygotujecie go z tego klasycznego przepisu.

Chłodnik litewski to zupa, która zawsze się sprawdza w upalne letnie dni, gdy żar leje się z nieba i nikt nie ma ochoty na ciepłe dania. Chłodnik w wersji po litewsku przyrządza się z gotowanej botwiny i buraków oraz zsiadłym mlekiem, które jest obowiązkowym składnikiem tej zupy! Niektórzy twierdzą, że chłodnik najlepiej smakuje tylko z prawdziwym, wiejskim zsiadłym mlekiem. Dodaje się również kefir, śmietanę lub maślankę. Można dodać do chłodnika ogórka, rzodkiewki, jajko lub koperek. Osoby preferujące wersję klasyczną tego dania, powinny wykorzystać szyjki rakowe do przyrządzenia chłodnika. Poznajcie przepis na to danie, z którego korzysta Magda Gessler! Przepis na chłodnik litewski Magdy Gessler Do przygotowania chłodnika z przepisu Magdy Gessler potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Szklanka kefiru naturalnego Szklanka zsiadłego mleka Szklanka śmietany 18% 1 pęczek botwiny 1 ogórek 2 buraki 1 ząbek czosnku Pół pęczka koperku Pół pęczka szczypiorku Pół pęczka rzodkiewki 2 łyżeczki octu Cukier Sól Pieprz Przygotowanie: Najpierw umyjcie botwinkę i buraki. Obierzcie wszystkie warzywa. Buraki zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach, a botwinkę pokrójcie w kostkę. Włóżcie botwinkę wraz z burakami do garnka i zalejcie niewielką ilością wody tak, by ledwo przykrywała warzywa. Wlejcie 2 łyżeczki octu, doprawcie solą oraz cukrem i zagotujcie. Gotujcie do miękkości i odstawcie do całkowitego wystudzenia. To bardzo ważne! Gdy zupa będzie już całkiem zimna, wlejcie do niej po szklance kefiru, śmietany oraz zsiadłego mleka. Dokładnie wymieszajcie. Dodajcie do garnka umytą i pokrojoną rzodkiewkę oraz ogórka. Zioła umyjcie, posiekajcie drobno i też...

Przepis na botwinkę z jajkiem. Lekka i wiosenna zupa
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na botwinkę z jajkiem. Lekka i wiosenna zupa
Pyszna zupa z botwinką i jajkiem poleca się na obiad! Przyrządzicie ją z tego przepisu.

Gdy zaczyna się sezon na botwinkę, nie sposób nie wykorzystać jej do zrobienia pysznej zupy! Z dodatkiem śmietany, koperku, jajek i młodych ziemniaków smakuje doskonale. Do zrobienia klasycznej botwinki wykorzystajcie świetny przepis autorstwa bogusia82, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Botwinka z jej receptury wygląda tak smacznie, że trudno jej się oprzeć! Pomysł na botwinkę Z botwinki przygotujecie smaczną zupę, ale nie tylko! Wykorzystać można ją na wiele ciekawych sposobów: Botwinka ze słoika – wiedzieliście, że botwinkę można marynować? Przyda się wam później na przykład do zrobienia chłodnika . Duszona botwinka – tak przygotowana botwinka świetnie smakuje z kaszą i mięsem. Botwinka przyda się wam nawet do przyrządzenia farszu do pierogów ruskich ! Gdy będziecie w sklepie, musicie być jednak uważni – nie pomylcie botwiny z boćwiną , ponieważ to dwie różne rzeczy! Przepis na botwinkę z jajkiem Do przygotowania pysznej botwinki potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 litry bulionu warzywnego 2 pęczki botwiny Pół pęczka świeżego koperku Pół szklanki śmietany 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka octu 5 jajek Cukier Sól Pieprz Przygotowanie: Włóżcie jajka do zimnej wody i ugotujcie na twardo. Botwinkę oczyśćcie z liści. Obierzcie buraczki i pokrójcie bardzo drobno. Przełóżcie do garnka, zalejcie bulionem warzywnym i zagotujcie. Gotujcie następnie do miękkości. Uważajcie, żeby botwinka się nie rozgotowała! Gdy botwinka już się ugotuje, zdejmijcie garnek z ognia. Dodajcie łyżkę octu, zamieszajcie i odstawcie na chwilę – dzięki temu zupa nabierze ładnego koloru. Rozmieszajcie z wodą 2 łyżki mąki pszennej, a po chwili...