Chłodnik z botwinki przyrządzony na bazie jogurtu lub kefiru, zmieszany z chrupiącymi warzywami, będzie wprost idealny na cieplejsze wiosenne lub letnie dni. Smak chłodnika można podbić, podając go z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek, serem feta, ziemniaków, migdałów, mięty, imbiru czy chrupiących grzanek.
Domowe grzanki będą idealnym dodatkiem do chłodnika z botwinki, dlatego koniecznie zapamiętajcie nasz przepis na chrupiące grzanki, które odmienią w smaku każde danie. Ich zrobienie zajmie wam nie więcej niż 15 minut. Mało czasu będziecie potrzebować także, by zrobić chłodnik z botwinki.
Przepis na chłodnik z botwinki
Składniki:
- 3 szklanki mleka 3,2 %
- 1 szklanka przegotowanej zimnej wody
- 100 g śmietany 12 %
- 400 g naturalnego jogurtu
- 2 pęczki botwinki
- pęczek koperku
- zielony ogórek (lub 5 ogórków gruntowych)
- pęczek rzodkiewek
- sól
- pieprz cytrynowy
- ocet do smaku
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyjcie botwinkę.
- Odetnijcie buraczki i cienko je obierzcie. Te większe możecie przekroić na mniejsze kawałki.
- W garnku zagotujcie około 2 szklanek wody, włóżcie buraczki i gotujcie je około 20 minut.
- W międzyczasie pokrójcie resztę botwinki i dołóżcie do garnka.
- Wszystko razem gotujcie kolejne 10 minut.
- Po tym czasie wyłączcie gaz, a ugotowaną botwinkę ostudźcie.
- Obierzcie ogórka i pokrójcie go w plasterki.
- Rzodkiewki dokładnie umyjcie i również pokrójcie w plasterki.
- Koperek drobno posiekajcie.
- Tak przygotowane warzywa dodajcie do ostudzonej botwinki.
- W drugim naczyniu wymieszajcie jogurt, mleko, śmietanę oraz wodę.
- Tę mieszanką dodajcie do warzyw.
- Doprawcie do smaku solą i cytrynowym pieprzem, zakwaście 2 łyżkami octu i tak przygotowaną zupę włóżcie do lodówki, by się schłodziła.
- Po schłodzeniu chłodnik z botwinki jest gotowy do zjedzenia. Możecie podać go z dodatkiem jajek ugotowanych na twardo i z ziemniakami. Smacznego!
Chłodnik to niebanalna zupa, którą można zrobić z przepysznych warzyw, a maj to idealny czas ogórków małosolnych, rzodkiewek i botwinki. Warto więc zrobić z nich pyszny chłodnik, który sprawdzi się na każdym obiedzie. A ten z botwinki należy do ulubionych chłodników w naszym kraju!
Źródło: gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także: