Chłodnik najczęściej przygotowuje się z botwiny, barszczu lub koncentratu barszczu czerwonego. Jeśli jednak chcecie spróbować czegoś świeższego lub nie przepadacie za burakami, wypróbujcie lekki i wyjątkowo orzeźwiający chłodnik ogórkowy!
Przepis na chłodnik ogórkowy na maślance
Błyskawiczny sposób na lunch bądź pierwsze danie do letniego obiadu. Można go przygotować w 10 minut – nawet w pracy! Wystarczy mieć przy sobie kilka składników.
Składniki:
- 0,5 kg ogórków gruntowych
- 1,5 szklanki maślanki naturalnej
- pół pęczka szczypiorku i koperku
- sól, pieprz, czosnek suszony
- prażony słonecznik
Przygotowanie:
- Ogórki myjecie i osuszacie, a następnie ścieracie na tarce o dużych oczkach.
- Starte ogórki przekładacie do miski, dolewacie maślankę i mieszacie. Koperek i szczypiorek drobno kroicie i dodajecie do ogórków z maślanką.
- Doprawiacie do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Odstawiacie na 30 minut do lodówki.
- Gotowy chłodnik podajecie z prażonym słonecznikiem. Smacznego!
Ogórki – właściwości i składniki odżywcze
Ogórki to niezwykle cenne dla zdrowia warzywo. Polecany jest on na każdej diecie, ponieważ zawiera bardzo mało kalorii (zaledwie 15 kcal w 100 g) i w dużej mierze składa się z wody. Ogórki bogate są w witaminy C, A, E, K, a także B6. To także cenne źródło ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego oraz tiaminy. Naukowcy udowodnili, że ogórki mają działanie przeciwstarzeniowe, nawadniające, przeciwnowotworowe, a także odkwaszające.
Źródło: Gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj też: