Chłodnik najczęściej przygotowuje się z botwiny, barszczu lub koncentratu barszczu czerwonego. Jeśli jednak chcecie spróbować czegoś świeższego lub nie przepadacie za burakami, wypróbujcie lekki i wyjątkowo orzeźwiający chłodnik ogórkowy!

Przepis na chłodnik ogórkowy na maślance

Błyskawiczny sposób  na lunch bądź pierwsze danie do letniego obiadu. Można go przygotować w 10 minut – nawet w pracy! Wystarczy mieć przy sobie kilka składników.

Składniki:

  • 0,5 kg ogórków gruntowych
  • 1,5 szklanki maślanki naturalnej
  • pół pęczka szczypiorku i koperku
  • sól, pieprz, czosnek suszony
  • prażony słonecznik

Przygotowanie:

  1. Ogórki myjecie i osuszacie, a następnie ścieracie na tarce o dużych oczkach. 
  2. Starte ogórki przekładacie do miski, dolewacie maślankę i mieszacie. Koperek i szczypiorek drobno kroicie i dodajecie do ogórków z maślanką. 
  3. Doprawiacie do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Odstawiacie na 30 minut do lodówki.
  4. Gotowy chłodnik podajecie z prażonym słonecznikiem. Smacznego!

Ogórki – właściwości i składniki odżywcze

Ogórki to niezwykle cenne dla zdrowia warzywo. Polecany jest on na każdej diecie, ponieważ zawiera bardzo mało kalorii (zaledwie 15 kcal w 100 g) i w dużej mierze składa się z wody. Ogórki bogate są w witaminy C, A, E, K, a także B6. To także cenne źródło ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego oraz tiaminy. Naukowcy udowodnili, że ogórki mają działanie przeciwstarzeniowe, nawadniające, przeciwnowotworowe, a także odkwaszające.

Źródło: Gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj też: