Chłodnik ogórkowy - lekka i świeża zupa na lato
slodkokwasnakuchnia1/Gotujmy.pl
Newsy

Chłodnik ogórkowy - lekka i świeża zupa na lato

Chłodnik to absolutny hit na upały. Możecie go jeść nawet, jeśli nie przepadacie za burakami!

Chłodnik najczęściej przygotowuje się z botwiny, barszczu lub koncentratu barszczu czerwonego. Jeśli jednak chcecie spróbować czegoś świeższego lub nie przepadacie za burakami, wypróbujcie lekki i wyjątkowo orzeźwiający chłodnik ogórkowy!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na chłodnik ogórkowy na maślance

Błyskawiczny sposób  na lunch bądź pierwsze danie do letniego obiadu. Można go przygotować w 10 minut – nawet w pracy! Wystarczy mieć przy sobie kilka składników.

Składniki:

  • 0,5 kg ogórków gruntowych
  • 1,5 szklanki maślanki naturalnej
  • pół pęczka szczypiorku i koperku
  • sól, pieprz, czosnek suszony
  • prażony słonecznik
Zobacz także
Przepis na chłodnik pomidorowo-ogórkowy. Idealny na upalne dni

Przepis na chłodnik pomidorowo-ogórkowy. Idealny na upalne dni

Chłodnik z botwinki. Przepis na pyszną zupę z botwiny, ogórka i rzodkiewki

Chłodnik z botwinki. Przepis na pyszną zupę z botwiny, ogórka i rzodkiewki 

Przygotowanie:

  1. Ogórki myjecie i osuszacie, a następnie ścieracie na tarce o dużych oczkach. 
  2. Starte ogórki przekładacie do miski, dolewacie maślankę i mieszacie. Koperek i szczypiorek drobno kroicie i dodajecie do ogórków z maślanką. 
  3. Doprawiacie do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Odstawiacie na 30 minut do lodówki.
  4. Gotowy chłodnik podajecie z prażonym słonecznikiem. Smacznego!

Ogórki – właściwości i składniki odżywcze

Ogórki to niezwykle cenne dla zdrowia warzywo. Polecany jest on na każdej diecie, ponieważ zawiera bardzo mało kalorii (zaledwie 15 kcal w 100 g) i w dużej mierze składa się z wody. Ogórki bogate są w witaminy C, A, E, K, a także B6. To także cenne źródło ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego oraz tiaminy. Naukowcy udowodnili, że ogórki mają działanie przeciwstarzeniowe, nawadniające, przeciwnowotworowe, a także odkwaszające.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj też:

Przepis na chłodnik pomidorowo-ogórkowy. Idealny na upalne dni
Babeczka35/Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na chłodnik pomidorowo-ogórkowy. Idealny na upalne dni
Chłodnik to doskonały pomysł na obiad przy wyjątkowo upalnej pogodzie. Istnieje wiele odmian tej pysznej zupy – nie tylko buraczana!

Klasyczny chłodnik najczęściej kojarzy się z intensywnym różowym kolorem i smakiem czerwonego barszczu. Chłodnik z botwinki lub taki przygotowywany „na szybko” z pomocą koncentratu barszczu to absolutny letni klasyk kuchni polskiej. Na ogół dodaje się do niego pokrojone ogórki, buraczki, rzodkiew i duże ilości koperku, a także jajko na twardo. Chłodnik jednak nie musi być nudny – możecie przygotować jego różne odmiany, które z pewnością przyniosą ulgę waszej rodzinie w dni, kiedy temperatura przekroczy 25 stopni. Zupa ta jest wyjątkowo szybka i prosta w przygotowaniu i nie wymaga gotowania, dlatego sprawdzi się także na wyjazdach bądź w miejscach, gdzie nie macie dostępu do kuchenki. Chłodnik pomidorowo-ogórkowy z nutką mięty To wyjątkowo orzeźwiająca i znacznie lżejsza receptura niż tradycyjny chłodnik. Poniższa propozycja nie jest serwowana z jajem (które dla niektórych może być ciężkostrawne). Łatwo także stworzyć z niej wersję wegańską, jeśli tylko zastąpicie mleczny jogurt naturalny zamiennikiem (np. na bazie mleka sojowego, ryżowego czy też innego).  Składniki: jogurt naturalny (40 dag) 3 średnie pomidory 2 ogórki zielone kilka listków mięty koperek zielony (według uznania) sól i pieprz do smaku Przygotowanie:  Warzywa umyjcie i dokładnie osuszcie. Następnie pomidory i miętę bardzo dokładnie zmiksujcie w blenderze. Ogórki obierzcie i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Koperek drobno posiekajcie. Do jogurtu dodajcie zmiksowane pomidory z miętą, starte ogórki i koperek. Całość dokładnie wymieszajcie i przyprawcie do smaku solą i pieprzem. Chłodnik wstawcie do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Podawajcie zimny. Porada: miętę możecie dodać w ilości według własnego uznania....

 Przepis na chłodnik litewski. Pyszny dodatek do obiadu
AdobeStock
Newsy
Przepis na chłodnik litewski. Pyszny dodatek do obiadu
Czy jest coś lepszego do wiosennego obiadu niż pyszny chłodnik? Przygotujcie go na bazie tradycyjnej litewskiej receptury. Taki chłodnik zasmakuje każdemu bez wyjątku!

Przełom wiosny i lata to czas, gdy chętnie przygotowujemy chłodniki . Czym jest chłodnik? Jest to zupa podawana na zimno, która jest przygotowywana z poszatkowanych warzyw lub owoców z dodatkiem gęstego jogurtu, kefiru lub zsiadłego mleka. Największą zaletą chłodniku, oczywiście poza jego wspaniałym smakiem, jest to, że zupa ta powstaje w mig i świetnie się sprawdza jako dodatek do wiosennego obiadu . Chłodnik doskonale też chłodzi organizm w upalne dni. Najczęściej powstaje z botwinki , rzodkiewki lub świeżych ogórków, ale wariantów jego przygotowania jest naprawdę wiele. Co powiecie na tradycyjny chłodnik litewski z ugotowanym na twardo jakiem - jak szybko obrać jajko na twardo? Przepis na chłodnik litewski Jak przygotować tradycyjny chłodnik litewski? Lista składników jest bardzo krótka. Będziecie potrzebować kefiru, śmietany, ogórka, szczypioru, koperku, pęczku rzodkiewki, ugotowanych na twardo jajek oraz oczywiście pęczku botwinki. Przygotujcie taki chłodnik do obiadu, a na pewno będzie gościć w waszych domach częściej! Składniki: 1 pęczek botwinki 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek koperku 4 szklanki kefiru 3/4 szklanki śmietany 1 ogórek zielony 3 jajka, szczypior sok z cytryny sól pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Zalewamy zimna wodą. Studzimy obieramy, kroimy na cząstki. Kefir mieszamy ze śmietaną i odstawiamy do lodówki. Rzodkiewki myjemy, odcinamy końce kroimy w kosteczkę. Ogórka zielonego myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w kostkę. Botwinkę i szczypior siekamy. Warzywa mieszamy i dodajemy do chłodnika. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy z cząstkami jajka albo z młodymi ziemniaczkami. Źródło:...

Chłodnik z botwinki. Przepis na pyszną zupę z botwiny, ogórka i rzodkiewki
Gotujmy.pl/bąbelek85
Newsy
Chłodnik z botwinki. Przepis na pyszną zupę z botwiny, ogórka i rzodkiewki 
Chłodnik z botwinki jest pyszny i zdrowy. Do jego przygotowania potrzebujecie kilku składników, z których wyczarujecie smaczne danie. Gwarantujemy, że chłodnik z botwinki zagości na stałe w waszym wiosennym menu.

Chłodnik z botwinki przyrządzony na bazie jogurtu lub kefiru, zmieszany z chrupiącymi warzywami, będzie wprost idealny na cieplejsze wiosenne lub letnie dni. Smak chłodnika można podbić, podając go z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek, serem feta, ziemniaków, migdałów, mięty, imbiru czy chrupiących grzanek. Domowe grzanki będą idealnym dodatkiem do chłodnika z botwinki, dlatego koniecznie zapamiętajcie nasz przepis na chrupiące grzanki, które odmienią w smaku każde danie . Ich zrobienie zajmie wam nie więcej niż 15 minut. Mało czasu będziecie potrzebować także, by zrobić chłodnik z botwinki.  Przepis na chłodnik z botwinki Składniki: 3 szklanki mleka 3,2 % 1 szklanka przegotowanej zimnej wody 100 g śmietany 12 % 400 g naturalnego jogurtu 2 pęczki botwinki pęczek koperku zielony ogórek (lub 5 ogórków gruntowych) pęczek rzodkiewek sól pieprz cytrynowy ocet do smaku Sposób przygotowania: Dokładnie umyjcie botwinkę. Odetnijcie buraczki i cienko je obierzcie. Te większe możecie przekroić na mniejsze kawałki.  W garnku zagotujcie około 2 szklanek wody, włóżcie buraczki i gotujcie je około 20 minut. W międzyczasie pokrójcie resztę botwinki i dołóżcie do garnka.  Wszystko razem gotujcie kolejne 10 minut.  Po tym czasie wyłączcie gaz, a ugotowaną botwinkę ostudźcie.  Obierzcie ogórka i pokrójcie go w plasterki. Rzodkiewki dokładnie umyjcie i również pokrójcie w plasterki.  Koperek drobno posiekajcie.  Tak przygotowane warzywa dodajcie do ostudzonej botwinki.  W drugim naczyniu wymieszajcie jogurt, mleko, śmietanę oraz wodę.  Tę mieszanką dodajcie do warzyw.  Doprawcie do smaku solą i cytrynowym pieprzem,...

Przepis na gołąbki w liściach botwiny. Ten smak was zaskoczy
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na gołąbki w liściach botwiny. Ten smak was zaskoczy
Gołąbki w liściach botwiny to pomysł na niecodzienny, zaskakujący obiad. Nie dość, że mięso z kaszą w buraczanych liściach świetnie smakuje, to dodatkowo wspaniale wygląda. Do dzieła!

Gołąbki w liściach botwiny siła rzeczy będą znacznie mniejsze od tych tradycyjnych, kapuścianych. Oczywiście w żadne sposób nie przekłada się to na ich rewelacyjny, niepowtarzalny smak. Co więcej, małe, eleganckie gołąbki botwinkowe świetnie prezentują się na talerzu. Tak przyrządzone gołąbki niektórym mogą przypomnieć popularne na południu Europy gołąbki zawijane w liście winogron, czyli dolma lub dolmades. Nasze gołąbki w liściach botwiny różnią się od nich znacząco smakiem – ze względu na użycie mięsa i kaszy do farszu. Przepis na gołąbki w liściach botwiny Składniki: 1 pęczek świeżej botwiny 20 dag szynki wieprzowej 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej 2 ząbki czosnku Szczypior 1 łyżeczka majeranku Pół łyżeczki soli Świeżo mielony pieprz czarny Olej do smażenia Przygotowanie: Mięso zmielcie na maszynce do mięsa. Kaszę jęczmienną ugotujcie w proporcji 1:2 z wodą z dodatkiem soli. Kaszę gotujcie bez mieszania, do czasu aż wchłonie całą wodę. Czosnek obierzcie, przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie do mięsa czosnek, posiekany drobno szczypiorek, sól, pieprz i majeranek. Wyrabiajcie masę mięsną na gołąbki z dodatkiem ugotowanej i ostudzonej kaszy jęczmiennej. Liście botwiny umyjcie i lekko zmiażdżcie ręką na czerwonych unerwieniach, by stały się nieco miększe. Umieszczajcie porcję farszu na liściu i zawijajcie jak tradycyjne gołąbki. Gotowe gołąbki wyłóżcie na patelni z rozgrzanym olejem i przykryjcie naczynie pokrywką. Smażcie z każdej strony przez kilka minut. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Jeśli zastanawiacie się, czym tak na dobrą sprawę jest botwina, kliknijcie i przeczytajcie jeden z naszych poprzednich artykułów na ten temat. Jeżeli zaś chcecie dowiedzieć się, jaki...