Chłodnik ogórkowy - lekka i świeża zupa na lato
slodkokwasnakuchnia1/Gotujmy.pl
Newsy

Chłodnik ogórkowy - lekka i świeża zupa na lato

Chłodnik to absolutny hit na upały. Możecie go jeść nawet, jeśli nie przepadacie za burakami!

Chłodnik najczęściej przygotowuje się z botwiny, barszczu lub koncentratu barszczu czerwonego. Jeśli jednak chcecie spróbować czegoś świeższego lub nie przepadacie za burakami, wypróbujcie lekki i wyjątkowo orzeźwiający chłodnik ogórkowy!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na chłodnik ogórkowy na maślance

Błyskawiczny sposób  na lunch bądź pierwsze danie do letniego obiadu. Można go przygotować w 10 minut – nawet w pracy! Wystarczy mieć przy sobie kilka składników.

Składniki:

  • 0,5 kg ogórków gruntowych
  • 1,5 szklanki maślanki naturalnej
  • pół pęczka szczypiorku i koperku
  • sól, pieprz, czosnek suszony
  • prażony słonecznik

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Ogórki myjecie i osuszacie, a następnie ścieracie na tarce o dużych oczkach. 
  2. Starte ogórki przekładacie do miski, dolewacie maślankę i mieszacie. Koperek i szczypiorek drobno kroicie i dodajecie do ogórków z maślanką. 
  3. Doprawiacie do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Odstawiacie na 30 minut do lodówki.
  4. Gotowy chłodnik podajecie z prażonym słonecznikiem. Smacznego!

Ogórki – właściwości i składniki odżywcze

Ogórki to niezwykle cenne dla zdrowia warzywo. Polecany jest on na każdej diecie, ponieważ zawiera bardzo mało kalorii (zaledwie 15 kcal w 100 g) i w dużej mierze składa się z wody. Ogórki bogate są w witaminy C, A, E, K, a także B6. To także cenne źródło ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego oraz tiaminy. Naukowcy udowodnili, że ogórki mają działanie przeciwstarzeniowe, nawadniające, przeciwnowotworowe, a także odkwaszające.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj też:

Komentarze
mizeria przepis
AdobeStock
Przepisy Cudowna mizeria do obiadu. Podajemy najlepszy, tradycyjny przepis!
Masz ochotę na mizerię? Z łatwością przygotujesz ją z pomocą tego prostego przepisu!
Katarzyna Wyborska
listopad 16, 2020

Upalne lato, skwar leje się z nieba – czy to nie brzmi cudownie? A do tego młode ziemniaczki, jajko sadzone i zimna mizeria ze świeżych ogórków. Palce lizać! Choć do lata jeszcze trochę czasu, to nawet teraz, gdy jest chłodniej mizeria będzie wciąż świetnie smakować. Możecie też zachować przepis na później, gdy zrobi się ciepło!   Tradycyjne danie polskiej kuchni Jeżeli was to ciekawi, to mizeria jest bardzo wyjątkową sałatką – przyrządza się ją tylko w Polsce! Aż dziw, że coś tak pysznego je się tylko w jednym kraju na świecie. Bazą tradycyjnej mizerii są świeże ogórki, natomiast reszta zależy od regionu. Wariacje na temat tej sałatki są naprawdę różne! Można jeść ją: Na słodko – z dodatkiem cukru Na słono – sypiemy więcej soli W wersji wytrawnej – z octem Klasyczna mizeria do obiadu – przepis Dziś podajemy wam przepis na najprostszą, tradycyjną polską mizerię. Do jej przygotowania potrzebujecie: 3-4 świeże ogórki gruntowe Śmietanę 12% Sól Pieprz Cukier Ocet Przygotowanie Ogórki obierz i zetrzyj na cienkie plasterki. Wrzuć do miski, posyp solą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie opłucz ogórki i odlej nadmiar wody. Dodaj śmietanę, pieprz, szczyptę cukru i łyżeczkę octu. Dokładnie zamieszaj. I gotowe! Mizeria najlepiej smakuje z ziemniakami i jajkiem.

Przeczytaj
Świąteczne krokiety z kapustą i pieczarkami
Gotyjmy.pl/AldiNonia
Newsy Świąteczne krokiety jak u mamy. Dzięki temu dodatkowi farsz nie będzie suchy
Jeśli jesteście na bieżąco z tradycją, wiecie, że Wigilia bez krokietów się nie liczy. Ta pozornie łatwa potrawa kryje kilka tajemnic, których poznanie zagwarantuje wyjątkowy smak i radość bliskich przy świątecznym stole.
Aleksandra Jaworska
grudzień 13, 2020

Do dań wigilijnych zaliczamy m.in. barszcz czerwony, karp w galarecie, pierogi z kapustą i grzybami czy makowiec. Tradycję uzupełnia także lubiany przez Polaków krokiet. Pasuje do barszczu wigilijnego, choć równie smacznie wypada jako samodzielnie danie. Sekret świątecznych krokietów Krokiety na świąteczny stół różnią się od tych przyrządzanych na co dzień nie tylko nadzieniem. Podczas tej postnej kolacji szczególne powodzeniem cieszy się kapusta, grzyby i pieczarki. I właśnie dlatego nadziewamy nimi uwielbiane przez całą rodzinę krokiety. Staramy się również, by nadzienie nie było za suche. Wystarczy zastosować jeden eksperymentalny trik, którego smak doskonale wkomponowuje się w smaki Wigilii. Dzięki jednemu produktowi krokiety na Boże Narodzenie będą zachwycać nie tylko smakiem, ale i soczystą, treściwą konsystencją. Chodzi o dodanie do farszu kolorowej papryki . Papryka w codziennej diecie Jeżeli używacie papryki na co dzień, macie szczęście.  Papryka to warzywo, które np. wzmacnia siły witalne i działa na poprawę libido . Można ją uznać za oryginalny, spożywczy afrodyzjak. Ma mało kalorii, więc przyda się wszystkim, którzy wśród postanowień noworocznych mają utratę zbędnych kilogramów. Papryka to prawdziwa bomba witaminowa. Stanowi cenne źródło witaminy C, czterokrotnie większe niż popularna cytryna. Znajdziemy w niej również A i E, mające właściwości antyoksydacyjne i spowalniające proces starzenia się organizmu. Warto włączyć ją do codziennego jadłospisu. Krokiety z kapustą, pieczarkami i papryką Zazwyczaj wigilijne krokiety nadziewamy kapustą  i grzybami (lub pieczarkami). Połączenie tego tradycyjnego zestawu z papryką da świetny efekt, który sprawdzi się nie tylko w czasie Bożego Narodzenia, ale i w dni powszednie....

Przeczytaj
Soki
monticellllo/Adobe Stock
Zdrowie Na ból głowy działa jeden sok. Będziesz zaskoczony, jak szybko poczujesz się lepiej
Próbowaliście już soku z ogórka? Zaraz przekonacie się, jak dobry może być ten napój dla waszego ciała! Spokojnie, wcale nie musi być niesmaczny!
Hubert Rój
listopad 08, 2020

Przywykliśmy do tego, że piękno i zdrowie wymaga poświęceń. Podobnie brzmią zachęty do picia soku ze świeżych ogórków. Pół biedy, gdyby chodziło o sok z tych kiszonych, lubiany przecież przez wielu z nas. Spieszymy z wyjaśnieniami – nie takie ogórki straszne, jak je malują! A teraz kilka powodów, dla których warto zdecydować się na ogórkowy eksperyment. Po pierwsze -sok z ogórków to wymarzone lekarstwo dla zmagających się z wszelkiego rodzaju bólami głowy czy migrenami. Po drugie - taki napój niezwykle korzystnie wpłynie na naszą cerę. Oprócz tego ogórki przyczyniają się do poprawy stanu włosów i przyspieszają ich porost.  Na sam koniec jeszcze jedna zaleta soku ogórkowego dla niezdecydowanych – regularne picie tego rodzaju koktajli pozwoli nam na pozbycie się nieprzyjemnego zapachu z ust. Jak przygotować sok z ogórków, by nie odechciało się nam go pić raz na zawsze? Nie wystarczy po prostu zmielić tego warzywa w blenderze czy przecisnąć przez sokowirówkę. Koniecznie trzeba dodać składniki, które nadadzą mu przyjemny smak. Poniżej podpowiemy wam jak to zrobić. Składniki: 1 kg ogórków Ok. pół ananasa 3 jabłka Nieco świeżo startego imbiru Przygotowanie: Ogórki i ananasa obieramy. Jabłka oczyszczamy z gniazd nasiennych. Wyciskamy sok z owoców i ogórków w sokowirówce bądź w wyciskarce ślimakowej. Możecie  użyć też blendera kielichowego – wtedy wasz koktajl będzie po prostu gęsty. Dodajemy nieco startego imbiru. Podajemy koktajl z lodem. Nie martwcie się brakiem cukru – słodkość w napoju zapewni nam ananas. Źródła: smakosze.pl, sprawdzonakuchnia.pl...

Przeczytaj
Zalewa do ogórków
Flickr/berkgypsy
Newsy Zalewy do ogórków możesz użyć do marynowania mięsa. Niesamowite, jakie wychodzi pyszne
Alternatywne wykorzystanie zalewy do ogórków? Marynata do mięsa. Będziecie się nim zajadać.
Aleksandra Jaworska
grudzień 02, 2020

Ciepła woda na zalewę ma trzy zalety - szybciej rozpuszcza sól stosowaną do solanki, przyśpiesza nieco start fermentacji i co najważniejsze, taka temperatura nie niszczy cennych składników, witamin i bakterii mlekowych w kiszonych jarzynach lub owocach. Wrzątek do kiszonek Niektórzy zalewają kiszonki wrzątkiem. Nie jest to najlepszy pomysł! Unikajcie gorącej wody, ponieważ tylko w ten sposób zachowamy maksimum składników odżywczych oraz mikroflorę zawartą w produktach do kiszenia. Gorąca woda niszczy witaminy i cenne bakterie fermentacji mlekowej. Oczywiście można zagotować wodę razem z przyprawami aby wydobyć z nich aromat, ale przed zalaniem produktów do kiszenia należy ją ostudzić.  Kaczka marynowana w zalewie Nie trzeba kisić ogórków, żeby z zalewy do ich kiszenia zrobić pyszne danie. Będzie świetna do gęsiny i drobiu. Pełna składników odżywczych woda do ogórków przyda się jako marynata do mięsa. Przepis nie jest zbyt skomplikowany. Wystarczy kilka prostych produktów. Składniki:    kaczka 2 kg Marynata: 3l wody 6 łyżek soli morskiej  8 ząbków czosnku wędzonego kawałek korzenia chrzanu liść chrzanu 2 gałązki kopru z nasionami  Dodatkowo:   1 łyżka oliwa czosnkowej suszony majeranek otarty szałwia suszona świeżo mielony pieprz czarny Na początek dokładnie oczyszczamy kaczkę, płuczemy ją i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Wodę zagotowujemy, dodajemy sól i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do całkowitego  wystudzenia. Kaczkę wkładamy do garnka do pieczenia (gęsiarki), dodajemy opłukane i pokrojone gałązki kopru, pokrojone...

Przeczytaj