Chłodnik nie tylko z buraków. Ania Starmach postawiła na ogórki, rzodkiewki i jeszcze 1 składnik
Flickr/Wikipedia Commons
Newsy

Chłodnik nie tylko z buraków. Ania Starmach postawiła na ogórki, rzodkiewki i jeszcze 1 nietypowy składnik 

Ania Starmach zachwyci was przepisem na swój nietuzinkowy chłodnik. Orzeźwiająca, prosta i szybka zupa bez gotowania. Idealna propozycja na letnie dni. A do tego z niezwykłymi dodatkami.

Nie ma to jak zimny, aromatyczny i orzeźwiający chłodnik w upalny dzień. Zazwyczaj przygotowujecie go z botwinki, ale ten jest równie smaczny, a do tego dużo szybszy w wykonaniu.  Pachnący latem i warzywami sezonowymi, Ogórki, rzodkiewki, koperek, szczypior i... prażone orzechy, którymi posypiecie chłodnik.

Taka oto kropka nad i! To właśnie orzechy nadadzą tej potrawie prawdziwego ekskluzywnego sznytu w postaci chrupkości. Pokochacie ten dodatek. 

Jak zrobić taki chłodnik, żeby smakował idealnie? Polecamy użycie ogórków, rzodkiewek, koperku i szczypiorku prosto z własnego ogródka lub od zaprzyjaźnionego rolnika. Do tego oczywiście dobrej jakości nabiał. Składniki są szalenie ważne, szczególnie w przypadku surowych zup. Dobrze wiecie, ze dopiero tutaj naprawdę się je wyczuwa.  

Zobacz także
Mamy przepis na chłodnik litewski Magdy Gessler. Wspaniały smak

Mamy przepis na chłodnik litewski Magdy Gessler. Wspaniały i orzeźwiający smak

Przepis na chłodnik pomidorowo-ogórkowy. Idealny na upalne dni

Przepis na chłodnik pomidorowo-ogórkowy. Idealny na upalne dni

Przepis na chłodnik z ogórków i rzodkiewki Ani Starmach 

Składniki: 

  • 2 długie ogórki lub 4 gruntowe 

  • 6 rzodkiewek 

  • 1/2 pęczka koperku 

  • 1/2 pęczka szczypioru 

  • mały ząbek czosnku (lub większy wedle uznania) 

  • 500 ml gęstego jogurtu naturalnego 

  • 500 ml kefiru 

  • łyżka oliwy z oliwek 

  • sól, świeżo mielony pieprz 

  • garść orzechów włoskich 

Sposób przygotowania: 

  1. Umyte ogórki i rzodkiewki zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach. Koperek i szczypior drobno posiekajcie. Czosnek przeciśnijcie przez praskę. 

  1. W dużej misce wymieszajcie jogurt z kefirem. Następnie dodajcie ogórki, rzodkiewki, koperek, szczypiorek, czosnek i oliwę z oliwek. Doprawcie do smaku solą i pieprzem. Przechowujcie w lodówce, gdyż chłodnik najlepiej smakuje schłodzony. 

  1. Orzechy uprażcie na suchej patelni i posiekajcie. Przed podaniem posypcie chłodnik orzechami.  

Smacznego! 

Źródło: Anna Starmach, "Pyszne 25. Nowa porcja przepisów" 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mamy przepis na chłodnik litewski Magdy Gessler. Wspaniały smak
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Mamy przepis na chłodnik litewski Magdy Gessler. Wspaniały i orzeźwiający smak
Orzeźwiający i pyszny chłodnik najlepiej smakuje w gorące dni. Przygotujecie go z tego klasycznego przepisu.

Chłodnik litewski to zupa, która zawsze się sprawdza w upalne letnie dni, gdy żar leje się z nieba i nikt nie ma ochoty na ciepłe dania. Chłodnik w wersji po litewsku przyrządza się z gotowanej botwiny i buraków oraz zsiadłym mlekiem, które jest obowiązkowym składnikiem tej zupy! Niektórzy twierdzą, że chłodnik najlepiej smakuje tylko z prawdziwym, wiejskim zsiadłym mlekiem. Dodaje się również kefir, śmietanę lub maślankę. Można dodać do chłodnika ogórka, rzodkiewki, jajko lub koperek. Osoby preferujące wersję klasyczną tego dania, powinny wykorzystać szyjki rakowe do przyrządzenia chłodnika. Poznajcie przepis na to danie, z którego korzysta Magda Gessler! Przepis na chłodnik litewski Magdy Gessler Do przygotowania chłodnika z przepisu Magdy Gessler potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Szklanka kefiru naturalnego Szklanka zsiadłego mleka Szklanka śmietany 18% 1 pęczek botwiny 1 ogórek 2 buraki 1 ząbek czosnku Pół pęczka koperku Pół pęczka szczypiorku Pół pęczka rzodkiewki 2 łyżeczki octu Cukier Sól Pieprz Przygotowanie: Najpierw umyjcie botwinkę i buraki. Obierzcie wszystkie warzywa. Buraki zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach, a botwinkę pokrójcie w kostkę. Włóżcie botwinkę wraz z burakami do garnka i zalejcie niewielką ilością wody tak, by ledwo przykrywała warzywa. Wlejcie 2 łyżeczki octu, doprawcie solą oraz cukrem i zagotujcie. Gotujcie do miękkości i odstawcie do całkowitego wystudzenia. To bardzo ważne! Gdy zupa będzie już całkiem zimna, wlejcie do niej po szklance kefiru, śmietany oraz zsiadłego mleka. Dokładnie wymieszajcie. Dodajcie do garnka umytą i pokrojoną rzodkiewkę oraz ogórka. Zioła umyjcie, posiekajcie drobno i też...

Chłodnik z botwinki. Przepis na pyszną zupę z botwiny, ogórka i rzodkiewki
Gotujmy.pl/bąbelek85
Newsy
Chłodnik z botwinki. Przepis na pyszną zupę z botwiny, ogórka i rzodkiewki 
Chłodnik z botwinki jest pyszny i zdrowy. Do jego przygotowania potrzebujecie kilku składników, z których wyczarujecie smaczne danie. Gwarantujemy, że chłodnik z botwinki zagości na stałe w waszym wiosennym menu.

Chłodnik z botwinki przyrządzony na bazie jogurtu lub kefiru, zmieszany z chrupiącymi warzywami, będzie wprost idealny na cieplejsze wiosenne lub letnie dni. Smak chłodnika można podbić, podając go z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek, serem feta, ziemniaków, migdałów, mięty, imbiru czy chrupiących grzanek. Domowe grzanki będą idealnym dodatkiem do chłodnika z botwinki, dlatego koniecznie zapamiętajcie nasz przepis na chrupiące grzanki, które odmienią w smaku każde danie . Ich zrobienie zajmie wam nie więcej niż 15 minut. Mało czasu będziecie potrzebować także, by zrobić chłodnik z botwinki.  Przepis na chłodnik z botwinki Składniki: 3 szklanki mleka 3,2 % 1 szklanka przegotowanej zimnej wody 100 g śmietany 12 % 400 g naturalnego jogurtu 2 pęczki botwinki pęczek koperku zielony ogórek (lub 5 ogórków gruntowych) pęczek rzodkiewek sól pieprz cytrynowy ocet do smaku Sposób przygotowania: Dokładnie umyjcie botwinkę. Odetnijcie buraczki i cienko je obierzcie. Te większe możecie przekroić na mniejsze kawałki.  W garnku zagotujcie około 2 szklanek wody, włóżcie buraczki i gotujcie je około 20 minut. W międzyczasie pokrójcie resztę botwinki i dołóżcie do garnka.  Wszystko razem gotujcie kolejne 10 minut.  Po tym czasie wyłączcie gaz, a ugotowaną botwinkę ostudźcie.  Obierzcie ogórka i pokrójcie go w plasterki. Rzodkiewki dokładnie umyjcie i również pokrójcie w plasterki.  Koperek drobno posiekajcie.  Tak przygotowane warzywa dodajcie do ostudzonej botwinki.  W drugim naczyniu wymieszajcie jogurt, mleko, śmietanę oraz wodę.  Tę mieszanką dodajcie do warzyw.  Doprawcie do smaku solą i cytrynowym pieprzem,...

 Przepis na chłodnik litewski. Pyszny dodatek do obiadu
AdobeStock
Newsy
Przepis na chłodnik litewski. Pyszny dodatek do obiadu
Czy jest coś lepszego do wiosennego obiadu niż pyszny chłodnik? Przygotujcie go na bazie tradycyjnej litewskiej receptury. Taki chłodnik zasmakuje każdemu bez wyjątku!

Przełom wiosny i lata to czas, gdy chętnie przygotowujemy chłodniki . Czym jest chłodnik? Jest to zupa podawana na zimno, która jest przygotowywana z poszatkowanych warzyw lub owoców z dodatkiem gęstego jogurtu, kefiru lub zsiadłego mleka. Największą zaletą chłodniku, oczywiście poza jego wspaniałym smakiem, jest to, że zupa ta powstaje w mig i świetnie się sprawdza jako dodatek do wiosennego obiadu . Chłodnik doskonale też chłodzi organizm w upalne dni. Najczęściej powstaje z botwinki , rzodkiewki lub świeżych ogórków, ale wariantów jego przygotowania jest naprawdę wiele. Co powiecie na tradycyjny chłodnik litewski z ugotowanym na twardo jakiem - jak szybko obrać jajko na twardo? Przepis na chłodnik litewski Jak przygotować tradycyjny chłodnik litewski? Lista składników jest bardzo krótka. Będziecie potrzebować kefiru, śmietany, ogórka, szczypioru, koperku, pęczku rzodkiewki, ugotowanych na twardo jajek oraz oczywiście pęczku botwinki. Przygotujcie taki chłodnik do obiadu, a na pewno będzie gościć w waszych domach częściej! Składniki: 1 pęczek botwinki 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek koperku 4 szklanki kefiru 3/4 szklanki śmietany 1 ogórek zielony 3 jajka, szczypior sok z cytryny sól pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Zalewamy zimna wodą. Studzimy obieramy, kroimy na cząstki. Kefir mieszamy ze śmietaną i odstawiamy do lodówki. Rzodkiewki myjemy, odcinamy końce kroimy w kosteczkę. Ogórka zielonego myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w kostkę. Botwinkę i szczypior siekamy. Warzywa mieszamy i dodajemy do chłodnika. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy z cząstkami jajka albo z młodymi ziemniaczkami. Źródło:...

Ten chłodnik to prawdziwy hit. Jak zrobić chłodnik z kiszonych buraków?
AdobeStock
Newsy
Ten chłodnik to prawdziwy hit. Jak zrobić chłodnik z kiszonych buraków?
Sezon na chłodniki w pełni. Jeżeli szukacie ciekawego pomysłu na chłodnik koniecznie przetestujcie przepis na chłodnik z kiszonych buraków. To prawdziwa eksplozja zdrowia!

Chłodnik to jedna z ulubionych letnich zup Polaków. Ta zimna zupa doskonale syci, rozpieszcza podniebienie oraz chłodzi w upalne letnie dni. Czym jest chłodnik? Chłodnik to zupa, którą podaje się na zimno. Jego podstawowe składniki to gęsty jogurt, kefir lub zsiadłe mleko, do którego dodaje się poszatkowane warzywa lub owoce. Nieocenioną zaletą chłodniku jest to, że w przeciwieństwie do gotowanych zup, chłodnik robi się dosłownie w kilka chwil, a jego smak nie ma sobie równych. Najczęściej chłodnik powstaje z botwinki , rzodkiewki lub świeżych ogórków , ale wariantów jego przygotowania jest naprawdę mnóstwo. Co powiecie na chłodnik z kiszonych buraków ? Z uwagi na fakt, że jego głównym składnikiem są właśnie buraki, taki chłodnik to prawdziwa eksplozja zdrowia. Jak zrobić chłodnik z kiszonych buraków? Do przygotowania takiego chłodniku będziecie potrzebować następujących składników: 400 g kiszonych buraków 1 szklankę soku z kiszonych buraków 6 rzodkiewek 3 ogórki gruntowe pół pęczka świeżego koperku pół pęczka szczypiorku ok. 250 g jogurtu naturalnego ok. 250 g kefiru sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Warzywa - ogórki, kiszone buraki, rzodkiewkę, kroimy w drobną kostkę. W oddzielnej misce łączymy kefir z jogurtem, a następnie wlewamy sok z kiszonych buraków. Dodajemy resztę składników, starannie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chłodnik wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Tuż przed samym podaniem zupę posypujemy posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Jak zrobić kiszone buraki? Jeżeli nie robiliście nigdy wcześniej kiszonych buraków, koniecznie zajrzyjcie do naszego...