Nie ma to jak zimny, aromatyczny i orzeźwiający chłodnik w upalny dzień. Zazwyczaj przygotowujecie go z botwinki, ale ten jest równie smaczny, a do tego dużo szybszy w wykonaniu.  Pachnący latem i warzywami sezonowymi, Ogórki, rzodkiewki, koperek, szczypior i... prażone orzechy, którymi posypiecie chłodnik.

Taka oto kropka nad i! To właśnie orzechy nadadzą tej potrawie prawdziwego ekskluzywnego sznytu w postaci chrupkości. Pokochacie ten dodatek. 

Jak zrobić taki chłodnik, żeby smakował idealnie? Polecamy użycie ogórków, rzodkiewek, koperku i szczypiorku prosto z własnego ogródka lub od zaprzyjaźnionego rolnika. Do tego oczywiście dobrej jakości nabiał. Składniki są szalenie ważne, szczególnie w przypadku surowych zup. Dobrze wiecie, ze dopiero tutaj naprawdę się je wyczuwa.  

Przepis na chłodnik z ogórków i rzodkiewki Ani Starmach 

Składniki: 

Zobacz także:

  • 2 długie ogórki lub 4 gruntowe 

  • 6 rzodkiewek 

  • 1/2 pęczka koperku 

  • 1/2 pęczka szczypioru 

  • mały ząbek czosnku (lub większy wedle uznania) 

  • 500 ml gęstego jogurtu naturalnego 

  • 500 ml kefiru 

  • łyżka oliwy z oliwek 

  • sól, świeżo mielony pieprz 

  • garść orzechów włoskich 

Sposób przygotowania: 

  1. Umyte ogórki i rzodkiewki zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach. Koperek i szczypior drobno posiekajcie. Czosnek przeciśnijcie przez praskę. 

  1. W dużej misce wymieszajcie jogurt z kefirem. Następnie dodajcie ogórki, rzodkiewki, koperek, szczypiorek, czosnek i oliwę z oliwek. Doprawcie do smaku solą i pieprzem. Przechowujcie w lodówce, gdyż chłodnik najlepiej smakuje schłodzony. 

  1. Orzechy uprażcie na suchej patelni i posiekajcie. Przed podaniem posypcie chłodnik orzechami.  

Smacznego! 

Źródło: Anna Starmach, "Pyszne 25. Nowa porcja przepisów"