Nie ma to jak zimny, aromatyczny i orzeźwiający chłodnik w upalny dzień. Zazwyczaj przygotowujecie go z botwinki, ale ten jest równie smaczny, a do tego dużo szybszy w wykonaniu. Pachnący latem i warzywami sezonowymi, Ogórki, rzodkiewki, koperek, szczypior i... prażone orzechy, którymi posypiecie chłodnik.
Taka oto kropka nad i! To właśnie orzechy nadadzą tej potrawie prawdziwego ekskluzywnego sznytu w postaci chrupkości. Pokochacie ten dodatek.
Jak zrobić taki chłodnik, żeby smakował idealnie? Polecamy użycie ogórków, rzodkiewek, koperku i szczypiorku prosto z własnego ogródka lub od zaprzyjaźnionego rolnika. Do tego oczywiście dobrej jakości nabiał. Składniki są szalenie ważne, szczególnie w przypadku surowych zup. Dobrze wiecie, ze dopiero tutaj naprawdę się je wyczuwa.
Przepis na chłodnik z ogórków i rzodkiewki Ani Starmach
Składniki:
Zobacz także:
-
2 długie ogórki lub 4 gruntowe
-
6 rzodkiewek
-
1/2 pęczka koperku
-
1/2 pęczka szczypioru
-
mały ząbek czosnku (lub większy wedle uznania)
-
500 ml gęstego jogurtu naturalnego
-
500 ml kefiru
-
łyżka oliwy z oliwek
-
sól, świeżo mielony pieprz
-
garść orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
-
Umyte ogórki i rzodkiewki zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach. Koperek i szczypior drobno posiekajcie. Czosnek przeciśnijcie przez praskę.
-
W dużej misce wymieszajcie jogurt z kefirem. Następnie dodajcie ogórki, rzodkiewki, koperek, szczypiorek, czosnek i oliwę z oliwek. Doprawcie do smaku solą i pieprzem. Przechowujcie w lodówce, gdyż chłodnik najlepiej smakuje schłodzony.
-
Orzechy uprażcie na suchej patelni i posiekajcie. Przed podaniem posypcie chłodnik orzechami.
Smacznego!
Źródło: Anna Starmach, "Pyszne 25. Nowa porcja przepisów"