Pieczywo to nieodłączna część każdego grilla. Może być świetnym dodatkiem do wszystkich popularnych piknikowych dań takich jak kaszanka z grilla, karkówka w piwnej marynacie czy schab z grilla.
Ale czy wiedzieliście, że możecie w prosty sposób samodzielnie upiec domowe pity – i to na grillu?
Przepis na chlebki z grilla
Miękkie, puszyste i gorące chlebki świetnie uzupełnią smak pieczonych mięs, sałatek i sosów. Pieczenie zajmie wam tylko 15 minut!
Składniki:
Zaczyn:
Zobacz także:
- 1 łyżeczka cukru
- pół szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 i pół dag świeżych drożdży
Ciasto:
- 2 pełne szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- około pół szklanki ciepłej wody
Dodatkowo:
- mąka pszenna do posypania stolnicy
Przygotowanie:
- Zaczyn: Drożdże rozcieracie z cukrem, mlekiem i mąką. Przykrywacie ściereczką i odstawiacie na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby zaczyn ,,ruszył''.
- Ciasto: Do mąki dodajecie rozczyn i sól, następnie zagniatacie ciasto, w razie potrzeby dolewając ciepłej wody. Ciasto przykrywacie ściereczką i odstawiacie na około 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Formowanie chlebków: Po tym czasie z ciasta odkrawacie niewielkie kawałki i wałkujecie podłużne placki na lekko posypanej mąką stolnicy. Placki nie mogą być zbyt grube, potem i tak urosną podczas pieczenia. Placki otrzepujecie z nadmiaru mąki.
- Pieczenie na grillu: Tak przygotowane placki układacie na grillu i pieczecie. Chlebki często obracacie, żeby wyrosły i nie były surowe w środku. Po około 10 - 15 minutach powinny być gotowe. Starajcie się, żeby były ładnie zrumienione. Dla pewności można oderwać kawałek chlebka i sprawdzić, czy jest upieczony. Jeśli nie - należy jeszcze potrzymać go na grillu.
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: