Pieczywo to nieodłączna część każdego grilla. Może być świetnym dodatkiem do wszystkich popularnych piknikowych dań takich jak kaszanka z grilla, karkówka w piwnej marynacie czy schab z grilla.

Ale czy wiedzieliście, że możecie w prosty sposób samodzielnie upiec domowe pity – i to na grillu?

Przepis na chlebki z grilla

Miękkie, puszyste i gorące chlebki świetnie uzupełnią smak pieczonych mięs, sałatek i sosów. Pieczenie zajmie wam tylko 15 minut!

Składniki:

Zaczyn:

Zobacz także:

  • 1 łyżeczka cukru
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 i pół dag świeżych drożdży

Ciasto:

  • 2 pełne szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • około pół szklanki ciepłej wody

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Przygotowanie: 

  1. Zaczyn: Drożdże rozcieracie z cukrem, mlekiem i mąką. Przykrywacie ściereczką i odstawiacie na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby zaczyn ,,ruszył''.
  2. Ciasto: Do mąki dodajecie rozczyn i sól, następnie zagniatacie ciasto, w razie potrzeby dolewając ciepłej wody. Ciasto przykrywacie ściereczką i odstawiacie na około 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Formowanie chlebków: Po tym czasie z ciasta odkrawacie niewielkie kawałki i wałkujecie podłużne placki na lekko posypanej mąką stolnicy. Placki nie mogą być zbyt grube, potem i tak urosną podczas pieczenia. Placki otrzepujecie z nadmiaru mąki.
  4. Pieczenie na grillu: Tak przygotowane placki układacie na grillu i pieczecie. Chlebki często obracacie, żeby wyrosły i nie były surowe w środku. Po około 10 - 15 minutach powinny być gotowe. Starajcie się, żeby były ładnie zrumienione. Dla pewności można oderwać kawałek chlebka i sprawdzić, czy jest upieczony. Jeśli nie - należy jeszcze potrzymać go na grillu.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także: