Tost francuski, grzanki w jajku, czy po prostu chleb smażony w jajku. Określeń jest wiele, a każdy i tak wie o co chodzi. Na samą myśl o tym daniu, powracamy do beztroskich czasów dzieciństwa. Pamiętacie czasy, gdy wasza mama lub babcia smażyła wam chleb z odzysku na śniadanie?

Czy można usmażyć chleb w jajku na słodko?

To danie jest tak uniwersalne, że może być podawane zarówno na słodko, jak i na słono. Wersję na słodko najczęściej nazywa się tostem francuskim, który jest serwowany z dodatkiem świeżych owoców, dżemu, jogurtu naturalnego, bądź po prostu z mieszanką cukru z cynamonem.

Postać wytrawna może również przybrać wiele opcji, zależy już od waszych preferencji. Idealnie smakuje z chrupiącym bekonem, guacamole czy zwyczajnie z ketchupem. Ostatnia propozycja była najpopularniejszą wersją w okresie z dzieciństwa. Chyba nie ma osoby, która nie skosztowałaby tego dania!

Ten dodatek podkręci smak chleba smażonego w jajku 

Składniki, jak i przyrządzenie tego dania nie są skomplikowane. Można by powiedzieć, że nawet dziecko poradziłoby sobie z przygotowaniem tej potrawy. Każdy zna ten wyjątkowy smak, ale może być jeszcze lepszy.

Zobacz także:

Do roztrzepanych jajek wystarczy dodać tylko zioła prowansalskie. Nadadzą one daniu wyjątkowy aromat, a całość będzie jeszcze lepsza w smaku niż dotychczas. Przekonajcie się sami i wypróbujcie poniższy przepis!

Przepis na chleb w jajku z ziołami prowansalskimi

Składniki:

  • 4 kromki chleba
  • 1 jajko
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzejcie olej.
  2. Do miseczki wbijcie jajko i je rozkłóćcie. Następnie przyprawcie je solą oraz ziołami prowansalskimi.
  3. Każdą z kromek chleba dokładnie wymoczcie w przygotowanej masie z przyprawami, a później ułóżcie je na rozgrzanym tłuszczu.
  4. Smażcie z obu stron na złoty kolor.
  5. Smacznego!