chleb
Gtoujmy.pl/Paczajka
Newsy

Chleb smażony w jajku będzie jeszcze lepszy, gdy dodajcie do niego tę przyprawę. Macie to w szafce

Myśląc o smakach z najmłodszych lat, w głowie pojawia się wiele skojarzeń. Jednym z nich jest zdecydowanie chleb smażony w jajku! Dotychczasowy przepis został wzbogacony o jeden składnik, który zdecydowanie podkręca smak całej potrawy. Przeczytajcie i wypróbujcie koniecznie!

Tost francuski, grzanki w jajku, czy po prostu chleb smażony w jajku. Określeń jest wiele, a każdy i tak wie o co chodzi. Na samą myśl o tym daniu, powracamy do beztroskich czasów dzieciństwa. Pamiętacie czasy, gdy wasza mama lub babcia smażyła wam chleb z odzysku na śniadanie?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy można usmażyć chleb w jajku na słodko?

To danie jest tak uniwersalne, że może być podawane zarówno na słodko, jak i na słono. Wersję na słodko najczęściej nazywa się tostem francuskim, który jest serwowany z dodatkiem świeżych owoców, dżemu, jogurtu naturalnego, bądź po prostu z mieszanką cukru z cynamonem.

Postać wytrawna może również przybrać wiele opcji, zależy już od waszych preferencji. Idealnie smakuje z chrupiącym bekonem, guacamole czy zwyczajnie z ketchupem. Ostatnia propozycja była najpopularniejszą wersją w okresie z dzieciństwa. Chyba nie ma osoby, która nie skosztowałaby tego dania!

Ten dodatek podkręci smak chleba smażonego w jajku 

Składniki, jak i przyrządzenie tego dania nie są skomplikowane. Można by powiedzieć, że nawet dziecko poradziłoby sobie z przygotowaniem tej potrawy. Każdy zna ten wyjątkowy smak, ale może być jeszcze lepszy.

Do roztrzepanych jajek wystarczy dodać tylko zioła prowansalskie. Nadadzą one daniu wyjątkowy aromat, a całość będzie jeszcze lepsza w smaku niż dotychczas. Przekonajcie się sami i wypróbujcie poniższy przepis!

Przepis na chleb w jajku z ziołami prowansalskimi

Składniki:

  • 4 kromki chleba
  • 1 jajko
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • olej do smażenia
Zobacz także
chleb w jajku przepis

Chleb w jajku z piekarnika? Jeszcze lepszy niż ten smażony. Niebo w gębie

pijani rycerze grzanki z winem, na maśle i w jajku

Rodzina będzie błagała o dokładkę "pijanych rycerzy". Wystarczy dodać do tych grzanek pewien napój

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzejcie olej.
  2. Do miseczki wbijcie jajko i je rozkłóćcie. Następnie przyprawcie je solą oraz ziołami prowansalskimi.
  3. Każdą z kromek chleba dokładnie wymoczcie w przygotowanej masie z przyprawami, a później ułóżcie je na rozgrzanym tłuszczu.
  4. Smażcie z obu stron na złoty kolor.
  5. Smacznego!
Tosty
Adobe Stock
Przepisy
Uwielbiasz tosty, ale nie masz tostera? Wcale go nie potrzebujesz! Możesz zrobić je w inny sposób
Czym byłoby śniadanie bez rozpływających się w ustach tostów! Ci, którzy myślą, że ich zrobienie jest niemożliwe bez specjalnego opiekacza grubo się mylą. Do przyrządzenia przysmaku wystarczy… patelnia!

Choć śniadanie uchodzi za najważniejszy posiłek w ciągu dnia, tak naprawdę niewiele osób ma czas na jego przygotowywanie. Najbardziej lubimy więc rozpoczynać poranek od w miarę szybkich i nieskomplikowanych posiłków. Obok płatków z mlekiem, jednym z najczęściej spożywanych przez Polaków śniadań są tosty. Tak naprawdę tosty to danie, które można zrobić na wiele sposobów i to chyba ich największa zaleta! Okazuje się, że z łatwością przyrządzisz je nie tylko w tradycyjnym opiekaczu, bądź tosterze, ale również na patelni! Całość zajmie ci nie więcej niż 7 minut. Przepis na tosty Będziesz potrzebować 4 kromki chleba tostowego 4 plasterki ulubionej szynki 4 plasterki ulubionego sera (lub więcej jeśli chcesz) 2 plasterki cebuli 2 plasterki pomidora 4 plasterki ogórka 2 jajka Masło Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra Przygotowanie Chleb tostowy posmaruj masłem. Na 2 kromki chleba tostowego nałóż składniki w następującej kolejności: szynka, ser, plaster cebuli, pomidora i ogórka, a następnie znowu szynka, ser. Tak przygotowane kanapki nakryj pozostałymi dwoma kromkami chleba tostowego posmarowanego wcześniej masłem. W misce rozkłóć jajka, a następnie dopraw je solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką słodką oraz ostrą. W jajku powoli zamocz przygotowane wcześniej kanapki. Tosty smaż na rozgrzanej patelni z masłem, na średnim ogniu, ok. 2 minut na każdej ze stron. Gotowe! Składniki potrzebne do przygotowania tego śniadania możesz dowolnie modyfikować wedle własnego uznania. Jeśli bardzo lubisz ser – daj go więcej. Jeśli nie przepadasz za szynką lub pomidorem – pomiń je lub zamień z czymś równie pysznym!

Zatrzyjcie to warzywo i dodajcie do jajek. Już nigdy nie zjecie innej jajecznicy
Flickr
Newsy
Pokrójcie to warzywo i dodajcie do jajek. Już nigdy nie zjecie innej jajecznicy
Jajecznica to zawsze dobry pomysł na pożywne śniadanie. Warto wzbogacać ją różnymi dodatkami, tak by się wam nie znudziła. Ze szczypiorkiem, z cebulą, z pomidorami, a teraz... nadszedł czas na jej nową odsłonę. To warzywo nada temu daniu zupełnie inny wymiar. 

Nie bójcie się eksperymentować. Jak dobra by nie była jajecznica z boczkiem czy kiełbasą, warto wciąż próbować nowych smaków. Zaskoczycie tym swoją rodzinę, a może i siebie samych. Jajecznice z warzywami są nie tylko bardzo smaczne, ale również szalenie zdrowe. A ta jest naprawdę wyjątkowa.  Kilka wskazówek dotyczących przygotowania warzywnej jajecznicy  Ta jajecznica jest nie tylko bogata w smaku, lecz również bardzo puszysta. Aby była delikatniejsza, warto ją napowietrzyć i ubić wcześniej jajka w oddzielnym naczyniu. Dobre rezultaty daje również dolanie odrobiny wody gazowanej.   W tym daniu liczą się także i przyprawy. To one przeniosą was w bardziej egzotyczne rejony. Zioła prowansalskie, aromatyczna bazylia, świeżo starty pieprz i czosnek.   To prawdziwe wyjątkowe śniadanie. Smak i konsystencję jajecznicy zmieniają przyprawy i oczywiście gwiazda kulinarnego spektaklu - bakłażan. Warto potraktować ją, jak na to zasługuje i udekorować świeżymi ziołami, np. bazylią lub natką pietruszki. Doskonale będą do niej również pasować chrupiące, maślane grzanki.   Przepis na niedzielną jajecznicę z bakłażanem i czosnkiem   Składniki (dla 2 osób):  3-4 jajka (w zależności od wielkości)  1 niewielki bakłażan  1 ząbek czosnku   2 łyżki oliwy z oliwek  zioła prowansalskie   sól i świeżo mielony czarny pieprz   Sposób przygotowania:  Umyjcie bakłażan. Następnie obierzcie go ze skóry i zetrzyjcie na tarce, na grubych oczkach lub pokrójcie w drobną kostkę. Czosnek możecie zetrzeć na drobnych oczkach lub po prostu wycisnąć przez praskę.  Jajka ubijcie w oddzielnej miseczce za pomocą trzepaczki. ...

Gołąbki po węgiersku. Prosty przepis na aromatyczne gołąbki FB. Gołąbki po węgiersku zachwycą was swoim smakiem. Będziecie się nimi zajadać!
Gotujmy.pl/jagoda59
Newsy
Gołąbki po węgiersku. Prosty przepis na aromatyczne gołąbki
Mamy świetny przepis na gołąbki po węgiersku. Są niesamowicie pyszne i aromatyczne.

Gołąbki to danie, które wymaga trochę zaangażowania i wkładu. Żeby gołąbki wyszły pyszne, musicie dobrze przyprawić farsz i właściwie je zawinąć. Pewnie nie przygotowujecie gołąbków co tydzień, bo to dość pracochłonne danie, ale zdecydowanie efektu. Mamy dziś pomysł na nową odsłonę gołąbków . W wersji węgierskiej są przepyszne. Zakochają się w nich wszyscy fani papryki i paprykowych smaków. Wypróbujcie i dajcie znać, co sądzą o takich gołąbkach wasi bliscy. Przepis na gołąbki po węgiersku bez zawijania Zróbcie gołąbki w tej odsłonie. Nie ma przy nich dużo roboty. Składniki na węgierskie gołąbki Pół kapusty Pół kilo mięsa mielonego 5 łyżek ryżu kasza manna jajko cebula sól ziołowa, pieprz, zioła prowansalskie do smaku ząbek czosnku papryka ostra i słodka 1/2 łyżeczki bułka tarta do panierowania ok. litr rosołu olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie gołąbków po węgiersku Przygotujcie mięso do zmielenia: pokrójcie ja na mniejsze kawałki, oczyśćcie i przygotujcie maszynkę do mielenia mięsa. Zmielcie mięso gulaszowe, przepuśćcie je przez maszynkę do mięsa. Kapustę przekrójcie na pół. Wytnijcie głąby. Włóżcie kapustę do malaksera i posikajcie na małe kawałki lub po prostu zróbcie to ręcznie. Możecie zetrzeć też kapustę na tarce. Ugotujcie ryż, by był jeszcze jędrny i lekko twardy. Wymieszajcie mięso z kapustą. Dodajcie ryż i ok. 5 łyżek kaszy manny. Sprawdźcie czy tekstura wydaje się odpowiednia, może potrzeba będzie więcej kaszy. Dodajcie jajko, pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebule i czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawcie masę mięsną pieprzem, solą ziołową i ziołami prowansalskimi. Wymieszajcie wszystkie...

ziołowe schabowe
Gotujmy.pl
Newsy
Ziołowe schabowe to świetna alternatywa dla zwykłych "schaboszczaków". Są genialne w smaku i robią się w mig
Ziołowe schabowe są świetną alternatywą dla zwykłych i oklepanych już schabowych. Jak je przygotować? To bardzo proste. Wystarczy kawałek dobrego mięsa i garść ulubionych ziół. Przygotowanie takich kotletów jest wręcz banalne, a efekt smakowy nieporównywalny z żadnym innym. Zainteresowani? Czytajcie dalej...

Znudziły wam się już zwykłe kotlety schabowe? Przygotujcie się na sporą odmianę i zróbcie ziołowe schabowe o przyjemnym zapachu czosnku, oregano, ziół prowansalskich i lubczyku. Schabowe w takim wydaniu są nie tylko niezwykle aromatyczne, ale też bardzo pyszne i kruche. Dzięki wkładce serowo warzywnej - są syte i świetnie się nadają na mroźne, zimowe dni. Jak je przygotować? Zdradzamy genialny przepis. Składniki: 2 podwójne filety z piersi kurczaka Sól czosnkowa Biały pieprz Oregano 1 czerwona papryka 100 g żółtego sera Liść lubczyku Zioła prowansalskie 2 jajka Bułka tarta do panierowania 10 pieczarek 1 cebula Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Fileta z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na płaty, po czym rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Każdą ze stron przyprawiamy solą czosnkową i białym pieprzem. Jedną stronę posypujemy oregano, ziołami prowansalskimi i liściem lubczyku. Następnie maczamy każdy kawałek mięsa w rozmąconym jajku i panierujemy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety na rumiano z obu stron. Na oddzielnej patelni przesmażamy pokrojone w plasterki pieczarki oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę i paprykę. Całość smażymy do uzyskania miękkości, a następnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Schabowe układamy na dużej blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku rozkładamy usmażone warzywa i ser. Danie pieczemy w piekarniku do momentu rozpuszczenia się sera. Smacznego!