Tost francuski, grzanki w jajku, czy po prostu chleb smażony w jajku. Określeń jest wiele, a każdy i tak wie o co chodzi. Na samą myśl o tym daniu, powracamy do beztroskich czasów dzieciństwa. Pamiętacie czasy, gdy wasza mama lub babcia smażyła wam chleb z odzysku na śniadanie?
Czy można usmażyć chleb w jajku na słodko?
To danie jest tak uniwersalne, że może być podawane zarówno na słodko, jak i na słono. Wersję na słodko najczęściej nazywa się tostem francuskim, który jest serwowany z dodatkiem świeżych owoców, dżemu, jogurtu naturalnego, bądź po prostu z mieszanką cukru z cynamonem.
Postać wytrawna może również przybrać wiele opcji, zależy już od waszych preferencji. Idealnie smakuje z chrupiącym bekonem, guacamole czy zwyczajnie z ketchupem. Ostatnia propozycja była najpopularniejszą wersją w okresie z dzieciństwa. Chyba nie ma osoby, która nie skosztowałaby tego dania!
Ten dodatek podkręci smak chleba smażonego w jajku
Składniki, jak i przyrządzenie tego dania nie są skomplikowane. Można by powiedzieć, że nawet dziecko poradziłoby sobie z przygotowaniem tej potrawy. Każdy zna ten wyjątkowy smak, ale może być jeszcze lepszy.
Zobacz także:
Do roztrzepanych jajek wystarczy dodać tylko zioła prowansalskie. Nadadzą one daniu wyjątkowy aromat, a całość będzie jeszcze lepsza w smaku niż dotychczas. Przekonajcie się sami i wypróbujcie poniższy przepis!
Przepis na chleb w jajku z ziołami prowansalskimi
Składniki:
- 4 kromki chleba
- 1 jajko
- zioła prowansalskie
- sól
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzejcie olej.
- Do miseczki wbijcie jajko i je rozkłóćcie. Następnie przyprawcie je solą oraz ziołami prowansalskimi.
- Każdą z kromek chleba dokładnie wymoczcie w przygotowanej masie z przyprawami, a później ułóżcie je na rozgrzanym tłuszczu.
- Smażcie z obu stron na złoty kolor.
- Smacznego!