Taki wypiek bez grama mąki? Zastąpicie ją tym warzywem Nie uwierzycie, jaki jest dobry
Flickr
Newsy

Taki wypiek bez grama mąki? Zastąpicie ją tym warzywem Nie uwierzycie, jaki jest dobry

Tak okazały wypiek bez grama mąki brzmi na pozór jak coś zupełnie niemożliwego. Obok chlebów pszennych, orkiszowych i żytnich istnieją jednak również chleby z samych ziaren, a także chlebki bananowe. Te wypieki doskonale obywają się bez mąki. Dziś dzielimy się z wami jeszcze jednym, pysznym przepisem. 

Ten wypiek jest świetną alternatywą nie tylko dla osób nietolerujących glutenu, ale również dla tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego w kuchni. Łatwy i szybki w przygotowaniu. Ciekawy w smaku i lekko żółty w środku, a to za sprawą dodanej do niego kurkumy. Delikatny, puszysty i pięknie wyrośnięty. Koniecznie musicie spróbować. 

Jak zrobić pasztet z kalafiora?

Kalafiora dodawanego do pasztetu warzywnego nie musicie wcześniej gotować. Wystarczy go rozdrobnić. Użyjcie do tego blendera. Nie przesadźcie jednak z miksowaniem. Kalafior powinien mieć grudki. Idealna byłaby konsystencja ryżu. 

Możecie użyć dowolnych, ulubionych przypraw. Wykorzystajcie czosnek, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, lubczyk. Kalafior jest delikatny w smaku, warto więc nadać mu nieco charakteru. 

Ten pasztet piecze się około 40 minut. Jeżeli nie jesteście pewni czy już jest upieczony - użyjcie długiej, drewnianej wykałaczki. Nakłujcie nią bochenek i jeżeli po wyjęciu będzie sucha, wasz wypiek jest gotowy. 

Zobacz także
Prosty przepis na chleb z fasoli bez grama mąki. Zróbcie go zamiast fasolki po bretońsku

Prosty przepis na chleb z fasoli bez grama mąki. Zróbcie go zamiast fasolki po bretońsku 

chlebek drożdżowy na wodzie z kiszonych ogórków

Drożdżowy chleb z sokiem z ogórków kiszonych. Dodajcie go do ciasta, a będzie lepszy niż z piekarni

Przepis na pasztet z kalafiora 

Składniki: 

  • 1 mały kalafior 

  • 6 jajek 

  • 1 szklanka zmielonych migdałów 

  • 1 łyżka proszku do pieczenia 

  • 1 łyżeczka kurkumy 

  • 1 łyżeczka soli 

  • 1 łyżeczka suszonego oregano 

  • 2 łyżeczki nasion czarnuszki 

Sposób przygotowania: 

  1. Piekarnik rozgrzejcie do 170-180 stopni Celsjusza. 
  2. Surowego kalafiora rozdrobnijcie przy pomocy blendera. Krótko zmiksujcie, tak by uzyskał konsystencję ryżu, nie papki. 
  3. Oddzielcie białka od żółtek. Białka ubijcie na sztywną pianę. To dzięki temu zabiegowi chleb będzie puszysty jak chmurka. 
  4. Do miski z żółtkami dodajcie mielone migdały, oliwę z oliwek, proszek do pieczenia, kurkumę, sól, oregano i czarnuszkę. Połączcie je dokładnie, ale nie blendujcie.  
  5. Dodajcie zmiksowanego kalafiora, a na końcu ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszajcie. 
  6. Podłużną foremkę wyłóżcie papierem do pieczenia lub posmarujcie oliwą. Do tak zabezpieczonej formy wlejcie przygotowana masę. 
  7. Wstawcie do piekarnika na około 40 minut. Obserwujcie rumieniec.  
  8. Ten wypiek doskonale smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno. Po wyjęciu ukrójcie kromkę i posmarujcie masłem. Pyszna, prawda? 

Smacznego! 

Źródło: ofeminin.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Banalnie prosta pizza bez mąki i drożdży. Jedzcie ją, a kilogramy będą spadać jak szalone
Flickr
Newsy
Banalnie prosta pizza bez mąki i drożdży. Na diecie idealna, kilogramy będą spadać jak szalone
Tę pizzę zrobicie bez mąki, drożdży i proszku do pieczenia. Jest bardzo lekka i smakowita. Przygotowana na bazie zaskakującego warzywa, jest sprzymierzeńcem osób będących na diecie. 

Ma mniej kalorii niż klasyczna pizza, a jeżeli dobierzecie do niej niskokaloryczne dodatki, to wasze kilogramy spadną raz-dwa. Jest doskonała na obiad i ciepłą kolację dla całej rodziny, nawet jeżeli nie przestrzega żadnej diety. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.  Ile kalorii ma kalafior? Kalafior to wspaniałe warzywo, jeżeli chcecie się odchudzić. Co więcej, może on zastąpić wiele innych, bardziej tuczących składników. Jeżeli w obawie przed utratą figury rezygnujecie z tradycyjnego puree z ziemniaków, powinniście wypróbować wersję z kalafiora. Jest absolutnie genialna.  Kalafiora możecie zjeść naprawdę dużo, i to bez wyrzutów sumienia. W 100 gramach tego warzywa są tylko 23 kalorie.  Przepis na dietetyczną pizzę z kalafiora  Składniki:  Ciasto  1 ugotowany kalafior   50 g parmezanu  1 jajko  Sól (½ łyżeczki) i odrobina pieprzu  Sos pomidorowy  duży pomidor  łyżeczka oliwy  1 mały ząbek czosnku  łyżeczka suszonego oregano  Przykładowe dodatki  20 g chudej szynki, tuńczyka z puszki lub salami (jeżeli nie jesteście na diecie)  120 g sera mozzarella  garść posiekanych, czarnych oliwek  garść pokrojonych pieczarek  listki bazylii  Sposób przygotowania:  Na patelni rozgrzejcie oliwę i wrzućcie obranego i pokrojonego pomidora lub pomidory z puszki (ok 150 g).  Dodajcie do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano. Gotujcie, aż pomidory się rozpadną, odparują i utworzą sos. Prawdopodobnie zajmie wam to około 10 minut. Zestawcie z ognia.  Ugotujcie różyczki kalafiora, a gdy...

biszkopt
Adobe Stock
Newsy
Biszkopt znowu opadł po wyciąnięciu z piekarnika? Wystarczy jedna rzecz i zapobieniecie wpadce
Torty czy ciasta z kremem to wyjątkowe słodkości, którym nikt nie jest w stanie się oprzeć. Kluczową kwestią jest idealny biszkopt. Poznajcie patent na zawsze udane ciasto!

Biszkopt to baza do wielu słodkości. Jest punktem obowiązkowym udanego tortu bądź innego ciasta z kremem. Dzięki odpowiedniemu wypiekowi będzie idealnie delikatny, puszysty, a przede wszystkim nie powinien opadać. Niestety ta ostatnia kwestia jest zmorą większości gospodyń domowych.  Przyrządzenie biszkoptu Do przygotowania idealnego ciasta potrzeba zaledwie kilku składników, czyli mąki, jajek, cukru, proszku do pieczenia i czasem także mąki ziemniaczanej. Taki zestaw idealnie sprawdzi się jako podstawa do każdego rodzaju wypieku. Odpowiednie przyrządzenie masy to połowa sukcesu, druga to dobre wypieczenie, aby biszkopt wraz z wyjęciem z piekarnika nie opadł. Trik na idealny biszkopt Aby biszkopt pozostał idealny po upieczeniu i nie opadał wystarczy zastosować jeden trik. Kiedy się upiecze, nie wyciągajcie go od razu z piekarnika. Wyłączcie temperaturę, uchylcie delikatnie drzwiczki, a samemu ciastu dajcie chwilę odpocząć. Dzięki temu biszkopt po wyjęciu z piekarnika nigdy więcej nie opadnie. Od teraz każdy wypiek będzie cieszyć się powodzeniem, a wy nie zaliczycie wpadki.  Przepis na idealny biszkopt Składniki: 7 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóżcie papierem do pieczenia lub wysmarujcie tłuszczem i posypcie bułką tartą. Jajka rozdzielcie. Do większej miski przełóżcie białka, które ubijcie na sztywną pianę. Następnie dodawajcie do nich po jednej łyżce cukru, cały czas mieszając do momentu rozpuszczenia się cukru i otrzymania sztywnej, lśniącej piany. Stale miksując dodawajcie do niej po kolei po jednym żółtku. Całość ubijajcie przez 5 minut. Do oddzielnej miski...

Ciasto bez mąki i cukru. Puszyste jak chmurka i zaledwie z 3 składników
Flickr
Newsy
Przepis na ciasto bez mąki i cukru a la sernik. Puszyste jak chmurka. Zrobicie je z ledwie 3 składników
Tak, to możliwe. To wspaniałe ciasto powstało zaledwie z trzech składników, bez dosypywania cukru i mąki. Jest szybkie w przygotowaniu, a do tego bardzo miękkie. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. 

Co wy na to? Puszyste ciasto, na każdą okazję. Do popołudniowej kawy i wtedy, kiedy w niedzielę rodzina zapowiada się na obiad, a wy w lodówce macie niemalże tylko światło. Zawsze wychodzi, a do tego smakuje jak takie, które wymaga zdecydowanie większej ilości składników. Po prostu rozpływa się w ustach! Ten deser jest wyjątkowo lekki i delikatnie waniliowy. To zasługa znajdującego się w nim jogurtu i piany z białek. Z pewnością nie poprzestaniecie na jednym kawałku  Wskazówki dotyczące przygotowania ciasta z trzech składników  Ciasto z trzech składników nie ma w sobie grama proszku do pieczenia. Dlatego musi podnieść je białko jajka. W tym celu powinniście ubić je na sztywną pianę. Im sztywniejszą, tym lepiej. Nie idźcie na łatwiznę i popracujcie trzepaczką lub mikserem chwilę dłużej.  To rzadko spotykane, ale do masy nie dosypuje również cukru. Sprawę rozwiązuje słodki jogurt. Możecie wybrać jego ulubiony smak. My polecamy waniliowy.  Wygląda nieco jak zwykły sernik, chociaż wyjątkowo puszysty. Jeżeli macie czas i materiały możecie udekorować go po królewsku, np. rozpuszczoną czekoladą. Możecie również dodać do masy startą skórkę pomarańczową. Jednak są to dodatki, których to pyszne ciasto wcale nie wymaga.  Przepis na puszyste ciasto bez mąki i cukru  Składniki:  4 jajka  400 g jogurtu waniliowego  40 g skrobi kukurydzianej  Sposób przygotowania:  Jogurt wlejcie do głębokiej miski i przesiejcie do niej skrobię kukurydzianą.  Oddzielcie białka od żółtek. Żółtka dołączcie do jogurtu i skrobi, a następnie krótko zmiksujcie.  Białka ubijcie na sztywną pianę i delikatnie wmieszajcie do masy.  Wyłóżcie...

Najprostszy przepis na delikatny i żółciutki biszkopt. Sprawdza się w 100% przypadków
Adobe Stock
Newsy
Najprostszy przepis na delikatny i żółciutki biszkopt. Sprawdza się w 100% przypadków
Biszkopt z tego przepisu po prostu nie może nie wyjść. Odpowiednie składniki i gramatura to klucz do sukcesu. Ponadto, rzucenie foremką o ziemię pomoże wam uniknąć przykrej niespodzianki w postaci opadniętego wypieku.

Delikatny, puszysty i żółciutki biszkopt – to właśnie o nim marzy każdy smakosz i fan słodyczy. Przygotowany według tej receptury wyjdzie wam na 100 proc. Nie musicie się o nic martwić! Przepis na puszysty biszkopt Składniki: 6 jajek 250 gramów cukru 200 gramów mąki pszennej 60 gramów mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka masła Przygotowanie Przygotujcie sobie dużą i małą miskę. W pierwszej umieśćcie białka jajek, z kolei w drugiej żółtka. Białka ubijcie na sztywną pianę przy pomocy miksera, a następnie zacznijcie do niej powoli dodawać cukier, cały czas miksując. Masę wzbogaćcie również o żółtka. Mąki i proszek do pieczenia przesiejcie do czystej miseczki, a następnie powoli połączcie z masą jajeczną. Całość wymieszajcie drewnianą łyżką. Okrągłą foremkę wysmarujcie miękkim masłem, a następnie umieśćcie w niej przygotowaną wcześniej masę. Piekarnik nagrzejcie do 175 st. C. Biszkopt pieczcie przez ok 40 minut, do suchego patyczka. Po upływie tego czasu wyjmijcie biszkopt z piekarnika i zrzućcie go na ziemię z wysokości kolan. Dzięki temu trikowi nie opadnie – jego wysokość po wystudzeniu będzie taka sama jak po upieczeniu. Na koniec wystudźcie ciasto w wyłączonym piekarniku. Gotowe! Tak przygotowany biszkopt idealnie nadaje się na tort. Możecie również zrobić z niego zwykłe ciasto – wystarczy, że nasączycie go herbatą, posmarujecie dżemem i bitą śmietaną. Będzie smakował wybornie! Źródło: gotujmy