Chipsy ziemniaczane w 6 min z mikrofali. Pyszne, chrupiące i nie będziecie musieli poszerzać spodni
Pixabay
Newsy

Chipsy ziemniaczane z mikrofali w 6 min. Pyszne, chrupiące i dużo mniej tuczące niż te ze sklepu

Takie chipsy to szybka przekąska na wieczorny seans filmowy. Są pyszne, chrupiące a do tego jest to dietetyczna i najzdrowsza z możliwych wersji. Zrobicie je w kilka minut. Wystarczą ziemniaki, odrobina soli, oleju rzepakowego i kuchenka mikrofalowa. 

Myśleliście, że domowe chipsy trzeba smażyć na głębokim tłuszczu jak frytki? Nic bardziej mylnego. Teraz przygotujecie je w kuchence mikrofalowej, tak szybko, że nie zdążą się skończyć reklamy w telewizji. Na swoim kanale Foxx Gotuje popularny youtuber Adi Foxx zamieścił ostatnio krótki filmik pokazujący jak należy to robić. 

Czy chipsy są szkodliwe?

Chipsy ze sklepu są przede wszystkim bardzo tuczące. Taka paczka przyjemności zawiera całą masę pustych kalorii, które są zgubą dla waszej tali. 100 g chipsów to 600 kcal. Winowajcą jest tutaj ogromna ilość tłuszczu dodawanego do produktu - stanowi on prawie 40 procent zawartości paczki. Tłuszcz ten to niestety nierzadko olej palmowy, o którego szkodliwości słyszeliście już nieraz.   

Wiele chipsów zawiera również niepokojące dodatki w postaci sztucznych aromatów i polepszaczy smaku. Ziemniaczana przekąska ze sklepu to zazwyczaj również niemałe ilości soli i glutaminianu sodu. 

Porady dotyczące przygotowania domowych chipsów 

  • W tych chipsach możecie kontrolować ilość soli i tłuszczu. Doradzamy stosowanie symbolicznej ich ilości. Jeżeli chcecie, to oprócz soli możecie dodać również inne przyprawy, np. płatki chili czy wędzoną paprykę w proszku.
  • Ziemniaków nie musicie obierać wystarczy, że umyjecie je należycie dokładnie. 
  • Chipsy pokrójcie w maksymalnie cienkie plasterki. Im cieńsze, tym szybciej będą gotowe, jak również bardziej chrupiące. 
  • Jeżeli nie macie mikrofalówki, nic nie szkodzi. Tę przekąskę możecie również zrobić w piekarniku. 
Zobacz także
Tak przechowujcie otwarte chipsy. Będą długo chrupiące

Otwarte chipsy przechowujcie w ten sposób. Dzięki temu będą długo chrupiące

Trudno poprzestać na jednym. Dlaczego chipsy uzależniają?

Trudno poprzestać na jednym. Dlaczego chipsy uzależniają?

Przepis na chipsy ziemniaczane z mikrofali 

Składniki: 

  • surowe ziemniaki ze skórką 

  • sól 

  • olej rzepakowy 

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki umyjcie i wraz ze skórką pokrójcie w plasterki. Najlepiej zetrzyjcie na specjalnej mandolinie lub szatkownicy, wówczas plasterki będą idealnie cienkie i równe. 
  2. Opłuczcie pod bieżącą wodą i osuszcie ręcznikiem papierowym. Nałóżcie odrobinę oleju rzepakowego z każdej strony. 
  3. Na talerzu żaroodpornym ułóżcie papier do pieczenia, a na nim plasterki ziemniaków. 
  4. Włóżcie do mikrofalówki i ustawcie ją na moc 850 W. Pieczcie około 3,5 minuty, następnie obróćcie plasterki i pieczcie kolejne 3 minuty.  
  5. Po tym czasie wyjmijcie i posólcie odrobiną soli. 

Smacznego! 

Źródło: @foxx.gotuje Instagram 

 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na ziemniaki pieczone hasselback. Obłędny szwedzki dodatek do obiadu
Adobe Stock
Newsy
Przepis na ziemniaki pieczone hasselback. Obłędny szwedzki dodatek do obiadu
Szwedzka kuchnia podbija serca Polaków. Dzisiaj przedstawiamy wam przepis na szybkie i efektowne pieczone ziemniaki z masłem i przyprawami. Ziemniaki hasselback pokochacie za ich sam wygląd!

Kotlety mielone, pieczone ziemniaki i inne proste, charakterystyczne dla kuchni całej Skandynawii i północy Europy dania. Co sprawiło, że zapanowała moda na szwedzkie klopsiki  i ziemniaki pieczone w całości? Chodzi oczywiście o sieć sklepów meblowych IKEA. Od wielu lat szwedzka sieć to po prostu już instytucja, która nie ogranicza się do sprzedaży szafek czy krzeseł. Klienci na całym świecie pokochali przysklepowe restauracje i szwedzkie dania w nich serwowane. Szwedzkie ziemniaki hasselback Dzisiaj przedstawimy wam inny szwedzki przysmak, czyli wspomniane już ziemniaki hasselback pieczone w całości. Ciekawie pokrojone w plastry całe ziemniaki to pomysł, który narodził się w głowie niejakiego Leifa Ellisona, początkującego kucharza z restauracji Hasselbacken w Sztokholmie. Przepis na te ziemniaczane dzieła sztuki młody szwedzki szef kuchni opracował w 1953 r. Cały pomysł opiera się na niepełnym pokrojeniu ziemniaków, doprawieniu ich przyprawami i okraszeniu solidną dawką masła. Całość daje niesamowity wizualny efekt. Spróbujecie? Przepis na pieczone ziemniaki hasselback po szwedzku Składniki: 1 kg ziemniaków Słodka papryka w proszku Sól Tymianek Olej Masło Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie ze skórki. Jeżeli dysponujecie młodymi ziemniakami lub kartoflami z ładną, czystą skórką, ziemniaki możecie upiec wraz ze skórką. Wcześniej wystarczy je dokładnie wytrzeć za pomocą gąbki. Wszystkie ziemniaki ponacinajcie na całej długości na cienkie plastry, nie przekrawając ziemniaka do końca. Przygotujcie blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ziemniaki ułóżcie na blasze i wysmarujcie solidnie olejem. Oprószcie kartofle solą, tymiankiem i papryką słodką w proszku. Pieczcie ok. 45-50 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C. W połowie pieczenia...

wątróbka z ananasem
Gotujmy.pl
Newsy
Wątróbka, jakiej jeszcze nie jedliście. Niebanalny dodatek sprawia, że smakuje wprost obłędnie
Jeżeli jesteście fanami wątróbki, koniecznie spróbujcie jej w takim oto nietypowym wydaniu. Tak podana ma pyszny i naprawdę ciekawy smak. Nawet najbardziej zatwardziali przeciwnicy wątróbki przekonają się do tego dania. Wystarczy, że dodacie do niego…

Dla jednych to rarytas, inni wprost za nią nie przepadają. Wątróbka to jedno z najbardziej bogatych w wartości odżywcze mięs. Zawiera duże ilości białka, witaminy A, witamin z grupy B oraz żelaza, a także dużą ilość folianów, ryboflawiny i choliny. Czy wiecie, że ponad jedna czwarta wątroby wołowej składa się z białka? Warto dodać, że jest to białko bardzo wysokiej jakości, ponieważ dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów. Ponadto, wątróbka ma znacznie mniej kalorii niż wiele innych rodzajów mięs. Zawiera też duże ilości żelaza. Żelazo zawarte w wątróbce to żelazo hemowe, które jest najłatwiej przyswajalne przez ludzki organizm. Najczęściej wątróbkę podaje się usmażoną z cebulką lub upieczoną z jabłkami. A co powiecie na zmodyfikowaną wersję tego dania, a konkretnie na wątróbkę z… ananasem? Składniki: pół kg wątróbki drobiowej Ok. 6 średnich ziemniaków Ok. 6 krążków ananasa z puszki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Ok. 6 pomidorków koktajlowych 2 cebule Olej do smażenia Sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz Papryka mielona do smaku, Sposób przygotowania: Cebulę obieramy z łupin i kroimy w piórka, po czym delikatnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. Przepłukaną i odsączoną z wody wątróbkę, kroimy na kawałki i dodajemy do smażącej się na patelni cebuli. Danie smażymy, aż będzie gotowe i doprawiamy do smaku.  Obieramy ziemniaki, kroimy je na kawałki i obsmażamy na oleju, na drugiej patelni. Całość przyprawiamy. Gdy ziemniaczki będą miękkie i rumiane z wierzchu, należy je wyjąć i odsączyć z tłuszczu. Na sam koniec smażenia, do wątróbki dodajemy pokrojone w kostkę ananasy, przekrojone na połowę pomidorki oraz posiekaną natkę...

Przepis na pieczoną flądrę. Pyszna i chrupiąca, lepsza niż nad morzem
Gotujmy.pl/ziutula
Newsy
Przepis na pieczoną flądrę. Pyszna i chrupiąca, lepsza niż nad morzem
Pieczona flądra z wierzchu chrupiąca, a w środku delikatna i soczysta – koniecznie podajcie ją z pieczonymi ziemniakami. Raz spróbujcie tak przyrządzonej ryby, a już nigdy więcej nie spojrzycie na tę przygotowywaną w głębokim tłuszczu.

Doskonała i przyjemnie chrupiąca flądra upieczona np. w piekarniku jest o wiele zdrowszą wersją ryby, którą znamy wszyscy z nadmorskich miejscowości. Smażona w głębokim tłuszczu, który rzadko jest wymieniany, nie jest najzdrowszą opcją. Ziutula, użytkowniczka gotujmy.pl, podzieliła się przepisem na pyszną flądrę z urządzenia do pieczenia bez tłuszczu, ale spokojnie możecie również skorzystać z piekarnika. Poleca podawać ją z pieczonymi ziemniakami oraz surówką z kiszonej kapusty. Poniżej znajdziecie na nie przepisy. Przepis na pieczoną flądrę Składniki 4 świeże flądry (średniej wielkości) 2 łyżki oleju (najlepiej rzepakowego) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu Przygotowanie Flądry umyjcie i oczyśćcie. Posmarujcie je olejem i natrzyjcie przyprawami: pieprzem i solą. Pieczcie w urządzeniu do pieczenia bez tłuszczu przez 10 minut w 180 stopniach. Następnie zmniejszcie temperaturę i pieczcie przez kolejne 15 minut w 160 stopniach. Przepis na pieczone ziemniaki z przyprawami Składniki 1kg ziemniaków 2 litry wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej typu Vegeta lub Kucharek Pół łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie Ziemniaki obierzcie, umyjcie i pokrójcie w cienkie talarki lub słupki. Do miski wlejcie zimną wodę, rozpuśćcie w niej cukier i dodajcie ziemniaki. Odstawcie na 30 minut. Następnie odcedźcie ziemniaki i osuszcie je. W miseczce połączcie olej z przyprawami, wylejcie go na ziemniaki i dokładnie rozsmarujcie. Ziemniaki wsypcie do nagrzanego urządzenia do pieczenia bez tłuszczu. Pieczcie przez 15 minut w 180 stopniach, a następnie przez 25 minut w 160 stopniach. Przepis na surówkę z kiszonej kapusty do ryby...

placki ziemniaczane
Adobe Stock
Newsy
Poznajcie sekret idealnie pysznych placków ziemniaczanych. Ten 1 trik stosują najlepsi kucharze
Idealnie chrupiące z wierzchu, a delikatne w środku - takie powinny być placki ziemniaczane. Kucharze stosują jeden trik, dzięki któremu zawsze wychodzą perfekcyjnie. Sprawdźcie koniecznie ten patent!

Ze śmietaną, jogurtem naturalnym, ketchupem, gulaszem, a nawet cukrem! Jest wiele propozycji podania tego dania, każdy preferuje inną formę, ale zdecydowanie nikt nie jest w stanie obok nich przejść obojętnie. Dzięki zastosowaniu jednego patentu kucharzy, wasze placki będą jeszcze lepsze i bardziej chrupiące! Idealne ziemniaki na placki ziemniaczane Wbrew pozorom ziemniak ziemniakowi nierówny, toteż nie każda odmiana sprawdzi się przy przygotowywaniu tej potrawy. Robiąc zakupy warto zwrócić na to uwagę, gdyż nie smaczne placki będą konsekwencją złego wyboru. Najlepsze będą ziemniaki mączyste, które zawierają dużo skrobi . Dzięki temu masa ziemniaczana będzie bardziej zwięzła, a same ziemniaki nie będą miały tyle wody, co nie będzie jej rozwadniać. Ile maki dodać do placków ziemniaczanych? Przygotowanie placków ziemniaczanych wydaje się być banalną czynnością. Nic bardziej mylnego. Łatwo jest popełnić błąd, który spowoduje iż placki będą niesmaczne i gumowate. Kwestia leży w ilości dodanej mąki. Kucharze przyznają, że na 1 kilogram ziemniaków wystarczą 2 łyżki mąki pszennej . Im mniej mąki tym będą bardziej chrupiące z wierzchu, a w środku delikatne. Jeśli przesadzicie z jej ilością, to niestety nie będą aż tak dobre. Zapamiętajcie ten patent, by więcej nie popełniać tego błahego kroku. Przepis na placki ziemniaczane Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka skrobi ziemniaczanej sól pieprz tłuszcz do smażenia Wykonanie: Ziemniaki i cebulę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce na drobnych oczkach. Odstawcie na chwilę, aby ziemniaki puściły sok. Następnie odciśnijcie je z nadmiaru wody i przełóżcie do drugiej miski.  Z dna pierwszej miski...