Chipsy ziemniaczane w 6 min z mikrofali. Pyszne, chrupiące i nie będziecie musieli poszerzać spodni
Pixabay
Newsy

Chipsy ziemniaczane z mikrofali w 6 min. Pyszne, chrupiące i dużo mniej tuczące niż te ze sklepu

Takie chipsy to szybka przekąska na wieczorny seans filmowy. Są pyszne, chrupiące a do tego jest to dietetyczna i najzdrowsza z możliwych wersji. Zrobicie je w kilka minut. Wystarczą ziemniaki, odrobina soli, oleju rzepakowego i kuchenka mikrofalowa. 

Myśleliście, że domowe chipsy trzeba smażyć na głębokim tłuszczu jak frytki? Nic bardziej mylnego. Teraz przygotujecie je w kuchence mikrofalowej, tak szybko, że nie zdążą się skończyć reklamy w telewizji. Na swoim kanale Foxx Gotuje popularny youtuber Adi Foxx zamieścił ostatnio krótki filmik pokazujący jak należy to robić. 

Czy chipsy są szkodliwe?

Chipsy ze sklepu są przede wszystkim bardzo tuczące. Taka paczka przyjemności zawiera całą masę pustych kalorii, które są zgubą dla waszej tali. 100 g chipsów to 600 kcal. Winowajcą jest tutaj ogromna ilość tłuszczu dodawanego do produktu - stanowi on prawie 40 procent zawartości paczki. Tłuszcz ten to niestety nierzadko olej palmowy, o którego szkodliwości słyszeliście już nieraz.   

Wiele chipsów zawiera również niepokojące dodatki w postaci sztucznych aromatów i polepszaczy smaku. Ziemniaczana przekąska ze sklepu to zazwyczaj również niemałe ilości soli i glutaminianu sodu. 

Porady dotyczące przygotowania domowych chipsów 

  • W tych chipsach możecie kontrolować ilość soli i tłuszczu. Doradzamy stosowanie symbolicznej ich ilości. Jeżeli chcecie, to oprócz soli możecie dodać również inne przyprawy, np. płatki chili czy wędzoną paprykę w proszku.
  • Ziemniaków nie musicie obierać wystarczy, że umyjecie je należycie dokładnie. 
  • Chipsy pokrójcie w maksymalnie cienkie plasterki. Im cieńsze, tym szybciej będą gotowe, jak również bardziej chrupiące. 
  • Jeżeli nie macie mikrofalówki, nic nie szkodzi. Tę przekąskę możecie również zrobić w piekarniku. 
Zobacz także
Tak przechowujcie otwarte chipsy. Będą długo chrupiące

Otwarte chipsy przechowujcie w ten sposób. Dzięki temu będą długo chrupiące

Trudno poprzestać na jednym. Dlaczego chipsy uzależniają?

Trudno poprzestać na jednym. Dlaczego chipsy uzależniają?

Przepis na chipsy ziemniaczane z mikrofali 

Składniki: 

  • surowe ziemniaki ze skórką 

  • sól 

  • olej rzepakowy 

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki umyjcie i wraz ze skórką pokrójcie w plasterki. Najlepiej zetrzyjcie na specjalnej mandolinie lub szatkownicy, wówczas plasterki będą idealnie cienkie i równe. 
  2. Opłuczcie pod bieżącą wodą i osuszcie ręcznikiem papierowym. Nałóżcie odrobinę oleju rzepakowego z każdej strony. 
  3. Na talerzu żaroodpornym ułóżcie papier do pieczenia, a na nim plasterki ziemniaków. 
  4. Włóżcie do mikrofalówki i ustawcie ją na moc 850 W. Pieczcie około 3,5 minuty, następnie obróćcie plasterki i pieczcie kolejne 3 minuty.  
  5. Po tym czasie wyjmijcie i posólcie odrobiną soli. 

Smacznego! 

Źródło: @foxx.gotuje Instagram 

 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na ziemniaki pieczone hasselback. Obłędny szwedzki dodatek do obiadu
Adobe Stock
Newsy
Przepis na ziemniaki pieczone hasselback. Obłędny szwedzki dodatek do obiadu
Szwedzka kuchnia podbija serca Polaków. Dzisiaj przedstawiamy wam przepis na szybkie i efektowne pieczone ziemniaki z masłem i przyprawami. Ziemniaki hasselback pokochacie za ich sam wygląd!

Kotlety mielone, pieczone ziemniaki i inne proste, charakterystyczne dla kuchni całej Skandynawii i północy Europy dania. Co sprawiło, że zapanowała moda na szwedzkie klopsiki  i ziemniaki pieczone w całości? Chodzi oczywiście o sieć sklepów meblowych IKEA. Od wielu lat szwedzka sieć to po prostu już instytucja, która nie ogranicza się do sprzedaży szafek czy krzeseł. Klienci na całym świecie pokochali przysklepowe restauracje i szwedzkie dania w nich serwowane. Szwedzkie ziemniaki hasselback Dzisiaj przedstawimy wam inny szwedzki przysmak, czyli wspomniane już ziemniaki hasselback pieczone w całości. Ciekawie pokrojone w plastry całe ziemniaki to pomysł, który narodził się w głowie niejakiego Leifa Ellisona, początkującego kucharza z restauracji Hasselbacken w Sztokholmie. Przepis na te ziemniaczane dzieła sztuki młody szwedzki szef kuchni opracował w 1953 r. Cały pomysł opiera się na niepełnym pokrojeniu ziemniaków, doprawieniu ich przyprawami i okraszeniu solidną dawką masła. Całość daje niesamowity wizualny efekt. Spróbujecie? Przepis na pieczone ziemniaki hasselback po szwedzku Składniki: 1 kg ziemniaków Słodka papryka w proszku Sól Tymianek Olej Masło Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie ze skórki. Jeżeli dysponujecie młodymi ziemniakami lub kartoflami z ładną, czystą skórką, ziemniaki możecie upiec wraz ze skórką. Wcześniej wystarczy je dokładnie wytrzeć za pomocą gąbki. Wszystkie ziemniaki ponacinajcie na całej długości na cienkie plastry, nie przekrawając ziemniaka do końca. Przygotujcie blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ziemniaki ułóżcie na blasze i wysmarujcie solidnie olejem. Oprószcie kartofle solą, tymiankiem i papryką słodką w proszku. Pieczcie ok. 45-50 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C. W połowie pieczenia...

Trik Tomasza Strzelczyka na dokładne obranie młodych ziemniaków. Wystarczy 5 minut
oddaszfartucha/Instagram, AdobeStock
Newsy
Trik Tomasza Strzelczyka na dokładne obranie młodych ziemniaków. Wystarczy 5 minut
Jak w szybki i prosty sposób obrać młode ziemniaki? Tomasz Strzelczyk przychodzi z pomocą i prezentuje swoją niecodzienną metodę.

Nie ma chyba nic lepszego, niż młode ziemniaki z masłem i koperkiem. Nie trzeba ich w ogóle obierać - mają tak delikatną skórkę, że wystarczy wyczyścić je np. szczotką pod bieżącą wodą. Ale czy wiedzieliście, że istnieją jeszcze sprytniejsze sposoby na obranie młodych ziemniaków? Poznajcie trik Tomasza Strzelczyka. Jak łatwo obrać młode ziemniaki? Niektórzy młode ziemniaki obierają, co nie ma większego sensu przy tak delikatnej skórce. Zamiast szorować szczotką, możecie je łatwo wyczyścić z pomocą gruboziarnistej soli - tak, jak robi to Tomasz Strzelczyk. Ziemniaki włóżcie do dużej miski i posypcie obficie solą. Rękami mieszajcie ziemniaki przez kilka minut - gruboziarnista sól zadziała jak tarka i usunie wszelkie zanieczyszczenia. Później ziemniaki wystarczy dokładnie opłukać i gotowe - już nadają się do ugotowania i dalszych przygotowań. Przepis na młode ziemniaki według Tomasza Strzelczyka Jeżeli jeszcze nie próbowaliście ziemniaków przyrządzonych w ten sposób, to koniecznie zróbcie je według tego przepisu. Do przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: około kilogram młodych ziemniaków 2 średniej wielkości cebule 2 ząbki czosnku olej do smażenia słodka papryka zioła prowansalskie koperek (pęczek) sól pieprz Przygotowanie: Korzystając z triku Tomasza, obierzcie młode ziemniaki. Następnie włóżcie je do garnka z wodą i ugotujcie. Odcedźcie po ugotowaniu.  Cebulę pokrójcie w piórka.  Na dużą patelnię wylejcie olej, podgrzejcie i wrzućcie cebulę. W momencie, gdy cebula się ozłoci, zdejmijcie ją z patelni. Ponownie dodajcie olej na patelnię i wrzućcie ugotowane ziemniaki. Smażcie do zrumienienia. Doprawcie szczyptą czerwonej...

Zupa gulaszowa Karola Okrasy z ciecierzycą. Zróbcie tak, a nie będzie trzeba trzymać jej w wodzie całą noc
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Zupa gulaszowa Karola Okrasy z ciecierzycą. Zróbcie tak, a nie będzie trzeba trzymać jej w wodzie całą noc
Ten przepis Karola Okrasy zachwyci was swym smakiem. To wspaniała zupa na chłodne dni. Pożywna, esencjonalna i bardzo aromatyczna. Taka zupa to dwa dania w jednym. Mięso, ziemniaki, strączki, moc warzyw i przyprawy. Jesień nie może być bardziej smakowita. 

Karol Okrasa doskonale zna się na kuchni polskiej. Od lat udowadnia, że nie ma ona dla niego żadnych tajemnic i z powodzeniem wykorzystuje rodzime składniki, by gotować smacznie, treściwie i bardzo po męsku. Zupa, którą nakarmić można całą rodzinę przez więcej niż jeden dzień, to dobry pomysł zwłaszcza dla ludzi zapracowanych. Zobaczcie, jak można jeszcze dodatkowo skrócić czas namaczania cieciorki.  Jak namaczać i gotować ciecierzycę?  Ciecierzycę podobnie jak inne strączki trzeba namoczyć przed gotowaniem. Trwa to nawet kilkanaście godzin, dlatego najlepiej zrobić to na noc. Jeżeli jednak z jakichś powodów nie macie na to czasu, zdradzamy wam patent, jak przyspieszyć cały proces.   Zalejcie ciecierzycę wodą i zagotujcie całość. Gotujcie wszystko na dużym ogniu 3 minuty, a następnie zestawcie z gazu, przykryjcie i pozwólcie jej pomoczyć się przez około godzinę.  Tak namoczoną ciecierzycę przepłuczcie zimną wodą. Po czym gotujcie przez 1-1,5 godziny. Pod koniec, gdy już będzie prawie idealnie miękka, dodajcie do niej sól.  Przepis Karola Okrasy na zupę gulaszową z ciecierzycą  Składniki:  300 g ugotowanej ciecierzycy (możecie wykorzystać również cieciorkę z puszki)   750 g schabu bez kości  2 cebule   4 ząbki czosnku   2 duże czerwone papryki   2 marchwie   ½ główki małej kapusty   2 puszki pomidorów  300 g ziemniaków  4 liście laurowe   sól, pieprz   1 łyżeczka słodkiej papryki   skórka starta z jednej cytryny  2 łyżeczki kuminu  2-3 łyżki mąki pszennej  masło do zasmażki  olej rzepakowy...

Ewa Wachowicz Facebook
Newsy
Przepis na „garnuszek górnika” Ewy Wachowicz. Treściwe wołowo-wieprzowe danie w sosie rumianym
Kolejny przepis Ewy Wachowicz doda sił do codziennych zmagań i zachwyci was swoim smakiem. „Garnuszek górnika” to śląski przysmak, który nasyci nie tylko ciężko pracujących górników. Wołowina, szynka wieprzowa i warzywa to pełnowartościowy posiłek dla każdego. 

Ostatni odcinek programu „Ewa gotuje” inspirowany był kuchnią śląską. „Garnuszek górnika” to potrawa, która w tamtym regionie serwowana jest podczas uroczystości rodzinnych. Dwa rodzaje mięs zapiekanych w gęstym, aromatycznym sosie, to doskonały pomysł na obiad nie tylko na Śląsku. Wypróbujcie go podczas niedzielnego spotkania, a wasi goście poproszą o dokładkę.  Jak przygotować sos rumiany?  Ten sos to podstawa tej potrawy. Wzbogaca smak i nadaje gęstości. Do jego przygotowania będziecie potrzebować: masła, mąki, cebuli i wywaru mięsnego lub bulionu.   Zrumieńcie masło w rondelku, dodajcie posiekaną cebulę i smażcie, aż zacznie zmieniać kolor. Wówczas dosypcie mąkę i przesmażcie razem. Dolejcie wywar, a następnie doprawcie do smaku solą i pieprzem.  Przepis na sycący „garnuszek górnika” według Ewy Wachowicz  Składniki:  ½ kg szynki wieprzowej   ½ kg kawałka miękkiej wołowiny  mąka do obtoczenia   3 szklanki sosu rumianego   1 łyżka koncentratu pomidorowego  garść podgotowanej fasolki szparagowej   3 ogórki kiszone  5 ziemniaków w mundurkach   1 łyżka smalcu   sól  pieprz   Sposób przygotowania:  Dwa rodzaje mięs pokrójcie w plastry i nieco rozbijcie. Możecie użyć dowolnego mięsa wołowego.  Rozbite mięso przyprawcie sola i pieprzem, a następnie obtoczcie w mące.   Na patelnię włóżcie łyżkę smalcu i smażcie mięso na mocno rozgrzanym tłuszczu.   Na patelnię po smażeniu mięsa wlejcie przygotowany wcześniej sos rumiany. Dołóżcie do niego...