Myśleliście, że domowe chipsy trzeba smażyć na głębokim tłuszczu jak frytki? Nic bardziej mylnego. Teraz przygotujecie je w kuchence mikrofalowej, tak szybko, że nie zdążą się skończyć reklamy w telewizji. Na swoim kanale Foxx Gotuje popularny youtuber Adi Foxx zamieścił ostatnio krótki filmik pokazujący jak należy to robić. 

Czy chipsy są szkodliwe?

Chipsy ze sklepu są przede wszystkim bardzo tuczące. Taka paczka przyjemności zawiera całą masę pustych kalorii, które są zgubą dla waszej tali. 100 g chipsów to 600 kcal. Winowajcą jest tutaj ogromna ilość tłuszczu dodawanego do produktu - stanowi on prawie 40 procent zawartości paczki. Tłuszcz ten to niestety nierzadko olej palmowy, o którego szkodliwości słyszeliście już nieraz.   

Wiele chipsów zawiera również niepokojące dodatki w postaci sztucznych aromatów i polepszaczy smaku. Ziemniaczana przekąska ze sklepu to zazwyczaj również niemałe ilości soli i glutaminianu sodu. 

Zobacz także:

Porady dotyczące przygotowania domowych chipsów 

  • W tych chipsach możecie kontrolować ilość soli i tłuszczu. Doradzamy stosowanie symbolicznej ich ilości. Jeżeli chcecie, to oprócz soli możecie dodać również inne przyprawy, np. płatki chili czy wędzoną paprykę w proszku.
  • Ziemniaków nie musicie obierać wystarczy, że umyjecie je należycie dokładnie. 
  • Chipsy pokrójcie w maksymalnie cienkie plasterki. Im cieńsze, tym szybciej będą gotowe, jak również bardziej chrupiące. 
  • Jeżeli nie macie mikrofalówki, nic nie szkodzi. Tę przekąskę możecie również zrobić w piekarniku. 

Przepis na chipsy ziemniaczane z mikrofali 

Składniki: 

  • surowe ziemniaki ze skórką 

  • sól 

  • olej rzepakowy 

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki umyjcie i wraz ze skórką pokrójcie w plasterki. Najlepiej zetrzyjcie na specjalnej mandolinie lub szatkownicy, wówczas plasterki będą idealnie cienkie i równe. 
  2. Opłuczcie pod bieżącą wodą i osuszcie ręcznikiem papierowym. Nałóżcie odrobinę oleju rzepakowego z każdej strony. 
  3. Na talerzu żaroodpornym ułóżcie papier do pieczenia, a na nim plasterki ziemniaków. 
  4. Włóżcie do mikrofalówki i ustawcie ją na moc 850 W. Pieczcie około 3,5 minuty, następnie obróćcie plasterki i pieczcie kolejne 3 minuty.  
  5. Po tym czasie wyjmijcie i posólcie odrobiną soli. 

Smacznego! 

Źródło: @foxx.gotuje Instagram