Chia z rabarbarem i truskawkami to idealny przepis na koniec wiosny i lato. Nasiona chia to tzw. „superjedzenie”, które zawiera ogromne ilości zdrowych składników odżywczych i witamin. Połączone z sezonowymi owocami stworzy deser, który zaspokoi waszą ochotę na słodycze, a jednocześnie nie narazi na dodatkowe kilogramy.
Przepis na deser chia z rabarbarem i truskawkami
Zarówno rabarbar, jak i truskawki to słodkości o wyjątkowo niskiej zawartości kalorii. Rabarbar ma ich w 100 g zaledwie 21 kcal, a truskawki – ok. 30. Obydwa są jednak bogate w minerały oraz witaminy A, B czy C. Nasiona chia to z kolei świetne źródło zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Nawet łosoś nie zawiera ich tyle, co te pyszne nasiona! Wypróbujcie przepis na ten pyszny, a jednocześnie bogaty w same dobre kalorie deser.
Składniki:
- 4 łyżki nasion chia
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka syropu z kwiatów czarnego bzu lub ekstraktu waniliowego
- Mus rabarbarowy:
- 2 łodygi rabarbaru
- ¼ szklanki wody
- ¼ szklanki cukru
- Masa truskawkowa:
- 250 g truskawek
- 1-2 łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
- Masa truskawkowa: truskawki umyjcie, pozbawcie szypułek i pokrójcie na ćwiartki – przełóżcie do miseczki. Truskawki zmieszajcie z sokiem z cytryny, posypcie cukrem i odstawcie do lodówki na noc.
- Chia: mleko podgrzejcie delikatnie w rondelku (nie zagotowujcie). Do podgrzanego mleka dodajcie syrop z kwiatów bzu (lub wanilię ) i miód, a następnie zmieszajcie. Do miseczki wsypcie nasiona chia, zalejcie je mlekiem i odstawcie na noc do lodówki.
- Mus rabarbarowy: rabarbar umyjcie, pokrójcie na kawałki. Przełóżcie je do rondelka, wsypcie cukier, wlejcie wodę i gotujcie pod przykryciem przez około 15 minut.
- Po tym czasie rabarbar lekko przestudźcie i zblendujcie. Wystudzony mus z rabarbaru wstawcie do lodówki.
- Z lodówki wyjmijcie następnie chię, mus rabarbarowy i truskawki. Do słoików lub szklaneczek nakładajcie porcję musu z rabarbaru, na to przygotowane nasiona chia, a wszystko udekorujcie przygotowanymi wcześniej truskawkami.
- Serwujcie od razu lub schłodzone przez 1 godzinę w lodówce.
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj także: