Chia z rabarbarem i truskawkami. Przepis na niesamowicie zdrowy deser
Igraszki Losu/gotujmy.pl
Newsy

Chia z rabarbarem i truskawkami. Przepis na niesamowicie zdrowy deser

Chia z owocami sezonowymi to deser bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Można sobie pozwolić na niego nawet na diecie!

Chia z rabarbarem i truskawkami to idealny przepis na koniec wiosny i lato. Nasiona chia to tzw. „superjedzenie”, które zawiera ogromne ilości zdrowych składników odżywczych i witamin. Połączone z sezonowymi owocami stworzy deser, który zaspokoi waszą ochotę na słodycze, a jednocześnie nie narazi na dodatkowe kilogramy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na deser chia z rabarbarem i truskawkami

Zarówno rabarbar, jak i truskawki to słodkości o wyjątkowo niskiej zawartości kalorii. Rabarbar ma ich w 100 g zaledwie 21 kcal, a truskawki – ok. 30. Obydwa są jednak bogate w minerały oraz witaminy A, B czy C. Nasiona chia to z kolei świetne źródło zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Nawet łosoś nie zawiera ich tyle, co te pyszne nasiona! Wypróbujcie przepis na ten pyszny, a jednocześnie bogaty w same dobre kalorie deser.

Składniki:

  • 4 łyżki nasion chia
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka syropu z kwiatów czarnego bzu lub ekstraktu waniliowego
  • Mus rabarbarowy:
  • 2 łodygi rabarbaru
  • ¼ szklanki wody
  • ¼ szklanki cukru
  • Masa truskawkowa:
  • 250 g truskawek
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soku z cytryny

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Masa truskawkowa: truskawki umyjcie, pozbawcie szypułek i pokrójcie na ćwiartki – przełóżcie do miseczki. Truskawki zmieszajcie z sokiem z cytryny, posypcie cukrem i odstawcie do lodówki na noc.
  2. Chia: mleko podgrzejcie delikatnie w rondelku (nie zagotowujcie). Do podgrzanego mleka dodajcie syrop z kwiatów bzu (lub wanilię ) i miód, a następnie zmieszajcie. Do miseczki wsypcie nasiona chia, zalejcie je mlekiem i odstawcie na noc do lodówki.
  3. Mus rabarbarowy: rabarbar umyjcie, pokrójcie na kawałki. Przełóżcie je do rondelka, wsypcie cukier, wlejcie wodę i gotujcie pod przykryciem przez około 15 minut.
  4. Po tym czasie rabarbar lekko przestudźcie i zblendujcie. Wystudzony mus z rabarbaru wstawcie do lodówki.
  5. Z lodówki wyjmijcie następnie chię, mus rabarbarowy i truskawki. Do słoików lub szklaneczek nakładajcie porcję musu z rabarbaru, na to przygotowane nasiona chia, a wszystko udekorujcie przygotowanymi wcześniej truskawkami. 
  6. Serwujcie od razu lub schłodzone przez 1 godzinę w lodówce.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze
czym zastąpić jajka
Adobe Stock
Newsy Zabrakło ci jajek? Z łatwością zastąpisz je na kilka sposobów
Jajka to podstawowy składnik wielu dań. Nawet jeśli nie lubisz ich smaku to z pewnością masz je w lodówce. Bez nich nie upieczesz przecież ciasta i nie zrobisz naleśników. Ale spokojnie, kiedy ich zabraknie nie musisz biec do sklepu.
Weronika Kępa
grudzień 03, 2020

Czy kiedykolwiek zastanawiałaś się, dlaczego jajka odgrywają tak ważną rolę w gotowaniu? Odpowiedź jest banalnie prosta. Bowiem zawarte w nich żółtka przede wszystkim umożliwiają perfekcyjne łączenie składników. Można więc pomyśleć, że bez nich kuchnia praktycznie nie miałaby prawa istnieć. Nic bardziej mylnego! Z racji że produkt ten jest używany do przygotowywania większości dań, naprawdę szybko znika z lodówki. Twoja rodzina wsunie 20 jajek zanim zdążysz się obejrzeć. Na szczęście w sytuacjach kryzysowych z łatwością zastąpisz ten składnik innymi produktami. Len Równowartość jednego jajka uzyskasz poprzez połączenie 1 łyżki mielonego lnu z 3 łyżkami wody. Tak przygotowaną miksturę należy zmiksować aż do powstania jednolitej, kremowej konsystencji. Proporcje zwiększaj w zależności od swoich potrzeb. Nasiona chia Jeśli masz w domu nasiona chia, które zazwyczaj dodajesz do koktajli, wykorzystaj je do zrobienia masy zastępującej jajko. Wystarczy, że zmieszasz 1 łyżkę nasion z 1/3 szklanki wody, a następnie zmiksujesz i odstawisz na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu z powodzeniem możesz dodawać miksturę do ulubionych potraw. Banan Choć na pierwszy rzut oka pomysł może wydawać się dziwny, to w rzeczywistości naprawdę działa. Jednak pamiętaj, że jego zastosowanie nieco zmieni smak potrawy. Mimo wszystko warto spróbować. Wystarczy, że rozgnieciesz widelcem ½ dojrzałego banana i gotowe!  Mus jabłkowy Jeśli już o owocach mowa, jajko idealnie zastąpi również mus jabłkowy. ¼ szklanki tego przysmaku odpowiada 1 jajku. Pamiętaj jednak, że ten produkt również wpłynie na smak twojej potrawy, ale w przypadku deserów czy naleśników nie stanowi to przecież żadnego problemu.

Przeczytaj