Chia z rabarbarem i truskawkami to idealny przepis na koniec wiosny i lato. Nasiona chia to tzw. „superjedzenie”, które zawiera ogromne ilości zdrowych składników odżywczych i witamin. Połączone z sezonowymi owocami stworzy deser, który zaspokoi waszą ochotę na słodycze, a jednocześnie nie narazi na dodatkowe kilogramy.

Przepis na deser chia z rabarbarem i truskawkami

Zarówno rabarbar, jak i truskawki to słodkości o wyjątkowo niskiej zawartości kalorii. Rabarbar ma ich w 100 g zaledwie 21 kcal, a truskawki – ok. 30. Obydwa są jednak bogate w minerały oraz witaminy A, B czy C. Nasiona chia to z kolei świetne źródło zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Nawet łosoś nie zawiera ich tyle, co te pyszne nasiona! Wypróbujcie przepis na ten pyszny, a jednocześnie bogaty w same dobre kalorie deser.

Składniki:

  • 4 łyżki nasion chia
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka syropu z kwiatów czarnego bzu lub ekstraktu waniliowego
  • Mus rabarbarowy:
  • 2 łodygi rabarbaru
  • ¼ szklanki wody
  • ¼ szklanki cukru
  • Masa truskawkowa:
  • 250 g truskawek
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Masa truskawkowa: truskawki umyjcie, pozbawcie szypułek i pokrójcie na ćwiartki – przełóżcie do miseczki. Truskawki zmieszajcie z sokiem z cytryny, posypcie cukrem i odstawcie do lodówki na noc.
  2. Chia: mleko podgrzejcie delikatnie w rondelku (nie zagotowujcie). Do podgrzanego mleka dodajcie syrop z kwiatów bzu (lub wanilię ) i miód, a następnie zmieszajcie. Do miseczki wsypcie nasiona chia, zalejcie je mlekiem i odstawcie na noc do lodówki.
  3. Mus rabarbarowy: rabarbar umyjcie, pokrójcie na kawałki. Przełóżcie je do rondelka, wsypcie cukier, wlejcie wodę i gotujcie pod przykryciem przez około 15 minut.
  4. Po tym czasie rabarbar lekko przestudźcie i zblendujcie. Wystudzony mus z rabarbaru wstawcie do lodówki.
  5. Z lodówki wyjmijcie następnie chię, mus rabarbarowy i truskawki. Do słoików lub szklaneczek nakładajcie porcję musu z rabarbaru, na to przygotowane nasiona chia, a wszystko udekorujcie przygotowanymi wcześniej truskawkami. 
  6. Serwujcie od razu lub schłodzone przez 1 godzinę w lodówce.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także:

Zobacz także: