Placki ziemniaczane z boczkiem
dortaaa/gotujmy.pl
Newsy

Gospodyni chciała zrobić idealne placki ziemniaczane. Dodała do nich 2 niezwykłe składniki

Czy da się ulepszyć coś doskonałego? Pewna gospodyni domowa udowodniła, że nie ma nic niemożliwego! Poznajcie nietypowy przepis na placki ziemniaczane.
Hubert Rój
luty 16, 2021

Placki ziemniaczane to jedna z tych polskich potraw, która z pewnością nigdy nie przyniesie nam wstydu. Pierogi ruskie ponoć nie wywołują wielkiego zachwytu w ustach zagranicznych smakoszy. Podobnie inne nasze kulinarne standardy, takie jak choćby gołąbki. Inaczej sprawa wygląda z z plackami ziemniaczanymi, które kochają wszyscy ci, którzy choć raz ich spróbowali.

Każda pani domu zna na pamięć żelazny przepis na placki ziemniaczane i dobrze wie jak przyrządzić to smaczne danie. Jedna z gospodyń postanowiła jednak nieco zmodyfikować recepturę.
Powszechnie znane są modyfikacje placków poprzez dodanie do nich startej marchewki czy „podkręcenie” smaku poprzez użycie po części gotowanego puree ziemniaczanego. W opisywanym przez nas przypadku chodzi jednak o coś zupełnie innego.

Co to takiego? Nie zgadlibyście tego nigdy! W tym przepisie do masy na nasze placki ziemniaczane dodamy boczku i sera żółtego! Ile i w którym momencie? Odpowiedź w przepisie poniżej.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 10 dag sera żółtego
  • łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 3 czubate łyżki mąki
  • jajko

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Kroimy boczek i ser w drobniutką kostkę.
  2. Ziemniaki i cebulę trzemy na tarce o drobnych oczkach.
  3. Masę ziemniaczaną możemy (ale nie musimy!) odsączyć nieco z nadmiaru wody.
  4. Mieszamy masę ziemniaczaną z jajkiem mąką, serem i boczkiem
  5. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
  6. Smażymy w dość głębokim tłuszczu na złoty kolor, a następnie odsączamy nadmiar tłuszczu papierem kuchennym
  7. Placki podajemy ze śmietaną.

Źródło: smakosze.pl

Komentarze
Roladki schabowe
misia5/gotujmy.pl
Przepisy Roladki schabowe, którym nikt się nie oprze. Z ogórkiem kiszonym smakują najlepiej
Roladki schabowe to danie z rodzaju: „mięso z niespodzianką”. Tak wysmażony schab na pewno przypadnie wam do gustu!
Hubert Rój
listopad 24, 2020

Rolady z mięsa to podstawa kuchni śląskiej. W Katowicach, Zabrzu i okolicach jedzą jednak głównie rolady z mięsa wołowego. Nasza propozycja będzie nieco inna – w sam raz dla amatorów mięsa wieprzowego. Rolady wołowe na tradycyjnym śląskim stole nie obejdą się bez klusek i modrej kapusty. W przypadku naszych roladek schabowych dopuszczalna jest większa dowolność. Jeżeli nie lubicie ziemniaczanych klusek, śmiało możecie eksperymentować do woli. Na przykład poprzez podanie tego mięsa z zapiekanym ryżem z dodatkiem surówki ze świeżej kapusty pekińskiej. Przedstawiciele ortodoksyjnej śląskiej kuchni złapią się w tym momencie za głowy, ale gwarantujemy wam – nie pożałujecie przygotowania takiego zestawu na obiad! Roladki schabowe wypełnimy także nieco innymi składnikami niż robią to zwykle gospodynie ze Śląska. Zamiast musztardy, boczku i surowej cebuli, my wykorzystamy takie składniki jak czerwona papryka, kiełbasa i ser żółty. Oprócz tego dodamy także kawałki ogórka kiszonego – w tym względzie uczynimy więc podobnie jak w przypadku rolad wołowych. Pamiętajcie o wyborze dobrego schabu na nasze roladki. Szukajmy świeżego, naturalnego mięsa, które nie rozleci się podczas rozbijania na cienkie plasterki. Potrzebujemy dość grubych kawałków, które będziemy mogli rozciągnąć do pokaźnych rozmiarów – tylko w ten sposób uda nam się włożyć do nich sporo dodatków. Przepis na roladki schabowe Składniki: 5-6 sporych plastrów mięsa schabowego (ok. 80-90 dag) Czerwona papryka 3-4 ogórki kiszone Pętko cienkiej kiełbasy (jeżeli lubicie ostre smaki, możecie wykorzystać np. kiełbasę chorizo) 15 dag tartego sera żółtego Natka pietruszki Ostra i słodka papryka w...

Przeczytaj
muffinki wytrawne
Gotujmy.pl/migotka28
Przepisy Wytrawne muffinki z makaronem idealne na śniadanie. Przepis palce lizać! 
Pyszne i niezwykle sycące muffinki to doskonała propozycja na śniadanie. Upieczenie ich zajmuje tylko 20 minut! 
Magda Borucińska
listopad 21, 2020

Znudziły ci się tradycyjne kanapki z wędliną, serem i pomidorem? Na widok owsianki twoja rodzina zaczyna kręcić nosem? Zaskocz wszystkich podając te oryginalne muffiny, które będą ciekawym urozmaiceniem codziennych śniadań .  Jak wykorzystać resztki z lodówki?  Takim śniadaniem nie tylko podbijesz serca domowników. To także świetny sposób na to, by nie marnować jedzenia . Pamiętaj o tym przepisie, gdy zostanie ci nadmiar makaronu z obiadu albo warzywa zaczynają więdnąć.  Aby zrobić bardziej sycącą wersję wystarczy, że dodasz na wierzch każdej babeczki jajko. Pamiętaj, że jajka są bardzo bogate w substancje odżywcze i zawierają witaminy takie jak A, D, E, K, minerały oraz są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Doskonałym urozmaiceniem będzie również plasterek waszego ulubionego sera, który pod wpływem temperatury roztopi się i stanie się przyjemnie chrupiący.  Przepis na Makaronowe muffiny śniadaniowe  Aby je zrobić potrzebujecie:  700g ugotowanego cienkiego makaronu  czerwona papryka  100g żółtego sera  6 łyżek śmietany  3 jajka  2 łyżki posiekanej natki  jajka lub ser na wierzch  sól i pieprz  masło do posmarowania formy  Przygotowanie  W tym przepisie najlepiej sprawdzi się cienki makaron np. w formie klasycznych nitek do zupy. Rozdrabniamy go na mniejsze kawałki za pomocą noża lub nożyczek, dzięki temu łatwiej wymieszacie go z pozostałymi składnikami. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, posiekaną natkę oraz starty ser. Dokładnie mieszamy.  W oddzielnej misce mieszamy dokładnie śmietankę wraz z 3 jajkami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubicie inne przyprawy to dobry moment, aby je dodać. Doskonale sprawdzą...

Przeczytaj
krokiety z ziemniaków przepis
Pixabay
Newsy Zostały wam ziemniaki po obiedzie? Nie wyrzucajcie ich. Zrobicie z nich wyśmienite danie 
Wbrew pozorom, ziemniaki pozostałe z obiadu nadają się nie tylko do wyrzucenia. Okazuje się bowiem, że można z nich przyrządzić naprawdę wyśmienite danie! Te krokiety ziemniaczane z serem zachwycą każdego smakosza.
Weronika Kępa
grudzień 10, 2020

Nie od dziś wiadomo, że tłuczone ziemniaki czy też puree na drugi dzień nigdy nie smakują tak samo dobrze. Stąd wiele gospodyń wyrzuca je do kosza. To duży błąd! Nawet jeśli wyschły idealnie sprawdzą się jako główny składnik krokietów ziemniaczanych. Wypływający z ich wnętrza ser skradnie serca całej twojej rodziny! Przepis na krokiety ziemniaczane Będziesz potrzebować 750 gramów tłuczonych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego obiadu) lub puree 4 średnie jajka 250 gramów bułki tartej 50 gramów mąki pszennej 200 gramów żółtego sera w kawałku (może być np. gouda) 30 gramów tartego parmezanu Świeża natka pietruszki Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie  W dużej misce umieść wystudzone tłuczone ziemniaki lub puree, starty parmezan, 1 jajko, 50 gramów mąki pszennej, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaj więcej mąki i umieść ją na 30 minut w lodówce. Z gotowej masy ziemniaczanej uformuj średniej wielkości kulki i ułóż je na desce do krojenia, krajalnicy lub blacie kuchennym. Powinno ich wyjść ok. 18. W każdej z przygotowanych kulek umieść jedną niewielką kostkę sera żółtego. Całość dokładnie zaklej, tak by ser nie miał możliwości wypłynięcia podczas smażenia. Trzy jajka umieść w niewielkiej miseczce i rozkłóć. Mąkę pszenną i bułkę tartą wysyp na dwa osobne, płaskie talerze. Gotowe krokiety ziemniaczane obtocz w kolejności – mąka, jajko, bułka tarta. Na rozgrzanej patelni umieść 3 łyżki oleju, a następnie panierowane kulki ziemniaczane. Przysmaki smaż partiami przez ok. 2 minuty z każdej strony, aż do zarumienienia. Możesz do tego użyć również frytkownicy. Tak przygotowane krokiety...

Przeczytaj
Babka ziemniaczana
Gotujmy.pl/VioletoveKucharzenie
Newsy Doskonały pomysł na obiad: babka ziemniaczana, którą pokochacie od pierwszego kęsa. Z tym sosem smakuje fenomenalnie
Babkę ziemniaczaną można zrobić na wiele sposobów. Jej najbardziej klasyczną wersją jest pieczona saute. Niektórzy proponują dodać do niej śmietanę. Pokazujemy, że można do babki podejść jeszcze inaczej!
Aleksandra Jaworska
listopad 30, 2020

Babka ziemniaczana to bardzo łatwe danie. Najlepiej smakuje w towarzystwie aromatycznego sosu kurkowego na bazie śmietany. Podajemy przepis. Spróbujcie koniecznie! Babka kartoflanka Tarciuch i kartoflarz to tylko niektóre z nazw, jakimi można opatrzeć babkę ziemniaczaną. Tradycyjnie robi się ją z utartych surowych ziemniaków wymieszanych ze skwarkami ze świeżo stopionego boczku lub słoniny. Babkę powinno się pikantnie przyprawiać i piec w piekarniku na złocisty kolor.  To tradycyjna potrawa kuchni białoruskiej. W Polsce jest równie znana i popularna. Dobrą opinią cieszy się głównie w północno-wschodnich krańcach kraju, na Podlasiu i Suwalszczyźnie. Między innymi na Mazurach i na Śląsku babka ziemniaczana nazywana jest kartoflakiem. Od kilkunastu lat corocznie w Supraślu odbywają się Mistrzostwa Świata w Pieczeniu Kiszki i Babki Ziemniaczanej. Szukając przepisów na babę ziemniaczana możemy też natknąć na nazwy: bugaj, pyrczok, rejbak, kajzer, czy kugiel. Niezwykła babka Ta klasyczna potrawa składa się ze startych ziemniaków oraz sporej porcji śmietany i jaj, doprawionych do smaku solą, pieprzem i startą cebulą. Wersja, na którą składniki znajdziecie poniżej, jest wzbogacona pasującym idealnie do dania sosem kurkowym. Składniki na babę ziemniaczaną: 2 kg ziemniaków 20 dag śmietany (12%) 1 jajko 10 dag cebuli 10 dag wędzonego boczku pieprz sól olej bułka tarta Składniki sos kurkowy: 20 dag kurek  5 dag cebuli 30 dag śmietany (12 %) sól pieprz olej natka pietruszki Przygotowanie Obrane i umyte ziemniaki trzemy na drobnej tarce i odcedzamy na sitku. Zlewamy niepotrzebną wodę. Dodajemy jajka, sól, pieprz, śmietanę i podsmażoną z boczkiem cebulę....

Przeczytaj