
Placki ziemniaczane to jedna z tych polskich potraw, która z pewnością nigdy nie przyniesie nam wstydu. Pierogi ruskie ponoć nie wywołują wielkiego zachwytu w ustach zagranicznych smakoszy. Podobnie inne nasze kulinarne standardy, takie jak choćby gołąbki. Inaczej sprawa wygląda z z plackami ziemniaczanymi, które kochają wszyscy ci, którzy choć raz ich spróbowali.
W jaki sposób można zmodyfikować placki ziemniaczane?
Każda pani domu zna na pamięć żelazny przepis na placki ziemniaczane i dobrze wie jak przyrządzić to smaczne danie. Jedna z gospodyń postanowiła jednak nieco zmodyfikować recepturę.
Powszechnie znane są modyfikacje placków poprzez dodanie do nich startej marchewki czy „podkręcenie” smaku poprzez użycie po części gotowanego puree ziemniaczanego. W opisywanym przez nas przypadku chodzi jednak o coś zupełnie innego.
Co to takiego? Nie zgadlibyście tego nigdy! W tym przepisie do masy na nasze placki ziemniaczane dodamy boczku i sera żółtego! Ile i w którym momencie? Odpowiedź w przepisie poniżej.
Przepis na placki ziemniaczane z boczkiem i serem
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 10 dag wędzonego boczku
- 10 dag sera żółtego
- łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
- 3 czubate łyżki mąki
- jajko
Przygotowanie:
- Kroimy boczek i ser w drobniutką kostkę.
- Ziemniaki i cebulę trzemy na tarce o drobnych oczkach.
- Masę ziemniaczaną możemy (ale nie musimy!) odsączyć nieco z nadmiaru wody.
- Mieszamy masę ziemniaczaną z jajkiem mąką, serem i boczkiem
- Dodajemy sól i pieprz do smaku.
- Smażymy w dość głębokim tłuszczu na złoty kolor, a następnie odsączamy nadmiar tłuszczu papierem kuchennym
- Placki podajemy ze śmietaną.