Placki ziemniaczane to jedna z tych polskich potraw, która z pewnością nigdy nie przyniesie nam wstydu. Pierogi ruskie ponoć nie wywołują wielkiego zachwytu w ustach zagranicznych smakoszy. Podobnie inne nasze kulinarne standardy, takie jak choćby gołąbki. Inaczej sprawa wygląda z z plackami ziemniaczanymi, które kochają wszyscy ci, którzy choć raz ich spróbowali.

W jaki sposób można zmodyfikować placki ziemniaczane?

Każda pani domu zna na pamięć żelazny przepis na placki ziemniaczane i dobrze wie jak przyrządzić to smaczne danie. Jedna z gospodyń postanowiła jednak nieco zmodyfikować recepturę.

Powszechnie znane są modyfikacje placków poprzez dodanie do nich startej marchewki czy „podkręcenie” smaku poprzez użycie po części gotowanego puree ziemniaczanego. W opisywanym przez nas przypadku chodzi jednak o coś zupełnie innego.

Co to takiego? Nie zgadlibyście tego nigdy! W tym przepisie do masy na nasze placki ziemniaczane dodamy kapusty kiszonej! Ile i w którym momencie? Odpowiedź w przepisie poniżej.

Zobacz także:

Przepis na placki ziemniaczane z kapustą kiszoną

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 30 dag kapusty kiszonej
  • łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 3 czubate łyżki mąki
  • jajko
  • Opcjonalnie: świeża natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Kapustę szatkujemy drobno.
  2. Ziemniaki i cebulę trzemy na tarce o drobnych oczkach.
  3. Masę ziemniaczaną możemy (ale nie musimy) odsączyć nieco z nadmiaru wody.
  4. Mieszamy masę ziemniaczaną z jajkiem mąką i kapustą kiszoną.
  5. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
  6. Smażymy w dość głębokim tłuszczu na złoty kolor, a następnie odsączamy nadmiar tłuszczu papierem kuchennym
  7. Placki podajemy ze śmietaną.