Zupa piwna
Gotujmy.pl/Kniejson
Newsy

Chcesz zaskoczyć domowników? Zrób na obiad zupę z piwa

Trudno zadziwić bliskich klasycznym obiadem. Na przepisach, które znamy wszyscy, nie kończy się jednak świat. Podpowiadamy jeden z ciekawszych!
Aleksandra Jaworska
grudzień 12, 2020

Piwo do obiadu nie dziwi. A zupa piwna? Tak, to możliwe. Jeśli chcecie się zdecydować na mało standardowy posiłek, zaserwujcie swoim domownikom coś pysznego i jednocześnie nieoczywistego.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Piwo - najczęściej spożywany napój alkoholowy

Piwo nie ma sobie równych jeśli chodzi o popularność. To najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy oraz trzeci pod względem chęci sięgania po niego. Wyprzedza je tylko woda i herbata. Powstaje w wyniku fermentacji alkoholowej brzeczki piwnej.

Brzeczka to nic innego jak wyciąg ze słodu browarnego z dodatkiem chmielu i innych surowców. Charakterystycznymi cechami piwa są substancje pochodzenia zbożowego, aromat i goryczka chmielowa, alkohol oraz dwutlenek węgla.

Najpopularniejsze piwa, jasne lagery, zawierają przeciętnie ponad 90% wody i ok. 5% alkoholu objętościowo, ale wartości te mogą odbiegać w zależności od stylu piwa. Drożdże piwne w procesie fermentacji pozwalają uzyskać nawet do kilkunastu procent objętości alkoholu.

Browar i zdrowie mają ze sobą wiele wspólnego

Regularne spożycie piwa pozytywnie wpływa na tkankę kostną i może być sposobem na zapobieganie osteoporozie. Niskoprocentowe piwo w niewielkich ilościach może być także zalecane przez lekarzy w celu leczenia schorzeń przewodu moczowego, w stanach przed i pooperacyjnych pęcherzyka żółciowego.

Zupa piwna

Nasze babcie wykorzystywały browar w jeszcze innym celu, myły nim głowę. Wyciąg z chmielu bogaty w olejki eteryczne, flawonoidy i garbniki działa na włosy wzmacniająco i zmniejsza ryzyko przetłuszczania. Choć to nie jedyne, sprytne zastosowanie piwa! 

Jest ono przede wszystkim produktem spożywczym. Zupa piwna z serem to pyszne i rozgrzewające danie, które sprawdzi się w chłodne, zimowe  dni. Sam alkohol w nim zawarty też nie powinien przerażać. Wyparuje w całości w trakcie gotowania.

Potrzebne składniki:

  • 150 g masła

  • 4 łyżeczki posiekanego czosnku

  • 100 g mąki pszennej

  • 700 ml piwa 

  • ok. 200 ml wody

  • 300 g śmietany 12 lub 18 procent

  • pieprz i sól do smaku

  • 300 g sera cheddar

Sposób przygotowania

  1. Na maśle podsmażamy czosnek, po zrobieniu którego, na tę samą patelnię już bez czosnku wsypujemy mąkę. 

  2. Kolejno wlewamy do mąki piwo i wodę.

  3. Całość gotujemy przez kilka minut, aż alkohol zacznie wyparowywać.

  4. Do wywaru dodajemy śmietanę i ser cheddar. Czekamy aż wszystko się połączy, a ser rozpuści.

  5. Doprawiamy zupę solą i pieprzem. Jeśli lubicie ostre smaki nie zaszkodzi odrobina chili i imbiru.

Place lizać!

Komentarze
Zakwas na barszcz
Gotujmy.pl/Mysiunia
Newsy To ostatni dzwonek, żeby zrobić zakwas do barszczu czerwonego. Przecież nie powiesz rodzinie, że kupiłaś gotowy
Lubicie przygotowywać się do świąt Bożego Narodzenia z wyprzedzeniem? Dzięki temu zdrowemu nawykowi, zaoszczędzicie sobie nerwów i zamieszania, którego przed świętami nie brakuje.
Aleksandra Jaworska
grudzień 12, 2020

Planowanie i organizowania życia to sprytne rozwiązanie, które pomaga w zwykłej codzienności. Lista zakupów, kalendarz i aplikacje mogą wam pomóc się lepiej zorganizować. Pozostaje pytanie, czy jesteście gotowi na zbliżające się Boże Narodzenie? Jak przygotować się na święta? Przygotowywanie z wyprzedzeniem dotyczy zarówno zakupu prezentów, jak i składników do dań wigilijnych, które pojawią się na naszych stołach za niecałe dwa tygodnie. Przed Bożym Narodzeniem robimy co najmniej kilka istotnych dla późniejszego świętowania rzeczy.  Na początku grudnia najlepiej ubrać choinkę, a w jego połowie wybrać się po prezenty. Zostawiając to na ostatnią chwilę przysporzymy sobie stresu i braku pewności czy dostaniemy to, czego szukamy dla bliskich. Tradycyjne potrawy bożonarodzeniowe Znamy je ze stołów naszych mam i babć. To specjalne, postne potrawy, których zgodnie z tradycją powinno być dokładnie dwanaście. Na corocznej liście znajdziemy uszka i pierogi wigilijne z grzybami, świąteczną kapustę, śledzie, karpia smażonego, kutię i łazanki. Podstawą wigilijnej kolacji jest także barszcz czerwony. Jest on na stałe wpisany w tradycję bożonarodzeniową Polaków. To dopełnienie posiłku składającego się z 12 dań. Nie ma co porównywać barszczu na zakwasie ze sztucznym barszczem z torebki. Przepis na zakwas Wykonanie zakwasu na barszcz jest bardzo proste, można go zrobić w słoiku albo w większym szklanym, hermetycznie zamykanym naczyniu. Może leżeć nawet kilka miesięcy przed faktycznym użyciem. Właśnie dzięki niemu nasz wigilijny barszcz będzie miał niepowtarzalny smak. Dwa tygodnie przed świętami w zupełności wystarczy, żeby smakował pysznie i aromatycznie. Potrzebujemy niewiele tanich składników. To przepis, który wprowadzi do waszego Bożego...

Przeczytaj