Piwo do obiadu nie dziwi. A zupa piwna? Tak, to możliwe. Jeśli chcecie się zdecydować na mało standardowy posiłek, zaserwujcie swoim domownikom coś pysznego i jednocześnie nieoczywistego.
Piwo - najczęściej spożywany napój alkoholowy
Piwo nie ma sobie równych jeśli chodzi o popularność. To najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy oraz trzeci pod względem chęci sięgania po niego. Wyprzedza je tylko woda i herbata. Powstaje w wyniku fermentacji alkoholowej brzeczki piwnej.
Brzeczka to nic innego jak wyciąg ze słodu browarnego z dodatkiem chmielu i innych surowców. Charakterystycznymi cechami piwa są substancje pochodzenia zbożowego, aromat i goryczka chmielowa, alkohol oraz dwutlenek węgla.
Najpopularniejsze piwa, jasne lagery, zawierają przeciętnie ponad 90% wody i ok. 5% alkoholu objętościowo, ale wartości te mogą odbiegać w zależności od stylu piwa. Drożdże piwne w procesie fermentacji pozwalają uzyskać nawet do kilkunastu procent objętości alkoholu.
Zobacz także:
Browar i zdrowie mają ze sobą wiele wspólnego
Regularne spożycie piwa pozytywnie wpływa na tkankę kostną i może być sposobem na zapobieganie osteoporozie. Niskoprocentowe piwo w niewielkich ilościach może być także zalecane przez lekarzy w celu leczenia schorzeń przewodu moczowego, w stanach przed i pooperacyjnych pęcherzyka żółciowego.
Zupa piwna
Nasze babcie wykorzystywały browar w jeszcze innym celu, myły nim głowę. Wyciąg z chmielu bogaty w olejki eteryczne, flawonoidy i garbniki działa na włosy wzmacniająco i zmniejsza ryzyko przetłuszczania. Choć to nie jedyne, sprytne zastosowanie piwa!
Jest ono przede wszystkim produktem spożywczym. Zupa piwna z serem to pyszne i rozgrzewające danie, które sprawdzi się w chłodne, zimowe dni. Sam alkohol w nim zawarty też nie powinien przerażać. Wyparuje w całości w trakcie gotowania.
Potrzebne składniki:
-
150 g masła
-
4 łyżeczki posiekanego czosnku
-
100 g mąki pszennej
-
700 ml piwa
-
ok. 200 ml wody
-
300 g śmietany 12 lub 18 procent
-
pieprz i sól do smaku
-
300 g sera cheddar
Sposób przygotowania
-
Na maśle podsmażamy czosnek, po zrobieniu którego, na tę samą patelnię już bez czosnku wsypujemy mąkę.
-
Kolejno wlewamy do mąki piwo i wodę.
-
Całość gotujemy przez kilka minut, aż alkohol zacznie wyparowywać.
-
Do wywaru dodajemy śmietanę i ser cheddar. Czekamy aż wszystko się połączy, a ser rozpuści.
-
Doprawiamy zupę solą i pieprzem. Jeśli lubicie ostre smaki nie zaszkodzi odrobina chili i imbiru.
Place lizać!