Warzywniak
Flickr/Piotrek Krzaczek
Newsy

Chcesz podnieść swoją odporność? Zamiast do apteki udaj się do... warzywniaka. To warzywo deklasuje wszystkie inne

Niektóre warzywa mogą wzmacniać waszą odporność. Układ immunologiczny, szczególnie obciążony w okresie jesienno-zimowym, wymaga dodatkowego wsparcia.

Warzywa i owoce to naturalni dostarczyciele witamin do naszego organizmu. Warto żebyście po nie sięgali nie tylko ze względu na właściwości zdrowotne. Mają też mało kalorii i wiele zastosowań kulinarnych!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Korzyści wynikające z jedzenia warzyw

Z pewnością żyjecie w coraz bardziej świadomych społecznościach. Nawet tym małym udziela się wiedza o prozdrowotnym działaniu warzyw. Jeśli wiedzę teoretyczną zamienicie w praktykę, sprawa może wyglądać nieco inaczej. Mimo pamięci o cudownościach ukrytych w warzywach, Polacy sięgają i po inne produkty.

Najczęściej jedzenia warzyw odmawiają najmłodsi. Warzywa stanowią jednak doskonałą bazę do gotowania. Na ich podstawie przyrządzicie większość zup, przygotujecie niektóre zdrowe przekąski oraz dodacie do głównego dania świeżą, różnorodną i kolorową surówkę.

Warzywa, które wzmacniają odporność

Odporność to coś, czego najczęściej brakuje w sezonie jesienno-zimowym. Całe szczęście możecie ją wspomagać prawidłowym odżywianiem. Nie tylko gorące napary na bazie cytryny i imbiru zdziałają cuda. Jedzenie niektórych warzyw może się okazać równie skuteczne. 

O waszą odporność zadba m.in. czerwona papryka, która ma dwukrotnie większą od cytryny zawartość witaminy C. Poza tym jest cennym źródłem beta-karotenu. Innym przykładem jest coraz bardziej popularny jarmuż. Warzywo to jest również cennym źródłem witaminy K, białka, żelaza i błonnika.

Do grupy działającej silnie na wasz układ immunologiczny trzeba też dołączyć kiszoną kapustę. Dostarcza mnóstwo witamin z grupy B oraz cenną witaminę C. W zimowej diecie nie zapominajcie o pietruszce.  Jest cennym źródłem potasu, który oczyszcza i odtruwa organizm oraz redukuje stany zapalne. 

Warzywo wzmacniające odporność: burak

Buraki stymulują układ immunologiczny do sprawniejszego działania. Możecie bez oporów stawiać na nie w codziennej diecie. Właściwości zdrowotne burak zawdzięcza dużej ilości minerałów. Pod względem ratowania odporności buraki nie mają sobie równych. Powoli wracają do łask i częściej trafiają na polskie stoły.

To niepozorne warzywo sprawia, że zmienicie aptekę na osiedlowy warzywniak. Buraki są bardzo zdrowe! Obniżają ciśnienie i wzmacniają odporność, a ponadto możecie je przyrządzić na wiele sposobów. Pochodzą z Bliskiego Wschodu i na początku były to rośliny dzikie.

Całe szczęście człowiek w porę zorientował się, że są nie tylko jadalne, ale i smaczne. Do odmian buraków należą przede wszystkim buraki liściowe, czyli popularna botwinka, a także tradycyjne buraki korzeniowe. Wyróżnia się też buraki cukrowe, które wykorzystuje się do produkcji białego cukru.

Do dań obiadowych Polacy lubią dodawać buraki ćwikłowe, a buraki pastewne służą jako pokarm dla zwierząt. Uprawia się je głównie w celach spożywczych. Jednak dzięki bogatemu składowi, burakiem interesuje się też rynek farmaceutyczny. Burak sprawdza się równie dobrze w kosmetyce.

Buraki jako idealny środek krwiotwórczy

Buraki, dzięki zawartości żelaza, mogą zapobiegać anemii. Buraki zawierają też grupę barwników, które są bardzo mocnymi przeciwutleniaczami. Właśnie dzięki nim tlen jest znacznie lepiej przyswajany przez komórki. Uważa się, że buraki wpływają dzięki temu bardzo pozytywnie na wasz układ krwionośny.

Czujecie się przekonani do buraka?

Zakwas z buraka
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Bomba witaminowa, która dodaje energii, działa antynowotworowo i zapobiega infekcjom
Zalet korzystania z naturalnych właściwości warzyw jest cała masa. Przetwory i soki to jedynie część pomysłów, w których można je wykorzystać. Wypróbujcie przepis na buraczany zakwas, który ma mnóstwo zdrowotnych właściwości.

Trudno wyliczyć wszystkie plusy płynące z warzyw. Z ich bogactwa korzystają osoby na diecie, wytrawni kucharze oraz najmłodsi, choć nie zawsze równie ochoczo. Jedzenie warzyw to również najprostszy sposób na szczupłą sylwetkę. Jak zadbać o odporność dzięki warzywom? W okresie jesienno-zimowym należy pamiętać o odporności. Właśnie wtedy jesteśmy najbardziej narażeni na infekcje, przeziębienia i sezonową grypę. Zamiast sięgać po specyfiki z aptecznej półki, można zajrzeć do domowej spiżarni i wyczarować równie skuteczne, ale naturalne antybiotyki. W warzywach znajduje się mnóstwo witamin i minerałów, dzięki którym nasz organizm może sprawnie funkcjonować przez długie lata. Warzywa nie mają dużo kalorii, zatem osoby będące na diecie sięgają po nie w pierwszej kolejności.  Zdrowym przykładem warzywa, które na dodatek można konsumować w przeróżny sposób, jest burak. To rodzaj roślin należący do rodziny szarłatowatych. Obejmuje 12 gatunków występujących w basenie Morza Śródziemnego, w południowej Europie, północnej Afryce i południowo-zachodniej Azji, To bardzo popularne warzywo mające szereg kulinarnych zastosowań. Nie wyobrażamy sobie świąt bez barszczu , ale i buraczki z chrzanem będą najlepszym towarzystwem dla pieczonej karkówki. Buraki możemy pić w postaci soku oraz zdrowego zakwasu. Poniżej przedstawiamy przepis na taki napój. Przepis na zakwas buraczany Robi się go nie więcej niż 10 minut. Najlepiej przygotować go w dużym słoju lub kamionkowym garnku.  Potrzebny będzie 1 kg buraków, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego. Surowe buraki myjemy, obieramy i kroimy w kawałki. Wkładamy je do naczynia, dorzucamy czosnek i resztę...

Jedzcie codziennie buraki. To co się stanie z waszym ciałem was zaskoczy
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie codziennie buraki. To co się stanie z waszym ciałem was zaskoczy
Buraki to dość niedoceniane warzywo. Można z niego przygotować wiele potraw, które mają sporo cennych właściwości. Spożywane codziennie w niezwykły sposób wpłyną na ciało. Jak? Zapraszamy do lektury naszego artykułu.

Sałatki , zupy, kotleciki czy kanapki to jedne z wielu pomysłów na wykorzystanie buraków w kuchni. Nadają im aromat oraz piękny kolor. Poza tym warzywo ma w swoim składzie sporo cennych składników odżywczych, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu.  Co zrobić z buraków? Buraki są wszechstronnym warzywem, ale niestety nie zawsze należycie docenianym. Z ich udziałem można przygotować wiele dań, które pojawiają się na polskim stole. Wśród popularnych potraw z udziałem buraków znajdują się takie jak: barszcz ukraiński,   czerwony barszcz wigilijny ,  zupa krem z buraków, carpaccio z buraków, sałatka z pieczonych buraczków z serem feta i gruszką, zapiekanka z ziemniakami i burakami, wegetariańskie burgery z burakiem, ciasto czekoladowe z burakami, sałatka z buraczków z jabłkiem, domowa ćwikła z chrzanem, czy ukraińska sałatka buraczano-śledziowa pod pierzynką. Poza tym burak świetnie sprawdzi się w świeżo wyciskanych sokach, gdyż wówczas pozostawi najwięcej wartościowych składników. Właściwości zdrowotne buraków Buraki mają wiele licznych witamin i minerałów, dzięki którym działanie układów w organizmie człowieka jest sprawniejsze. Jak buraki działają na zdrowie ludzi: obniżają ciśnienie krwi, chronią wątrobę przed licznymi toksynami, zapobiegają wystąpieniu udaru mózgu oraz zapaleniu mięśnia sercowego, wspomagają koncentrację, łagodzą stany depresyjne czy lękowe, zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów, wzmacniają działanie układu krwionośnego, poprawiają odporność, wspomagają proces odchudzania, czy uzupełniają różne braki w witaminach oraz...

Jak nie pobrudzić rąk przy krojeniu buraków?
AdobeStock
Newsy
Jak nie pobrudzić rąk przy krojeniu buraków i jak je domyć, jeśli już je pobrudzicie? Najlepiej tak!
Buraki są smaczne i bardzo zdrowe, ale ich obieranie i krojenie może zabarwić nasze dłonie. Jak tego uniknąć? Znamy kilka prostych sposobów.

Buraki to jedne z najzdrowszych warzyw. To bogate źródło kwasu foliowego, witamin B6, B12, A i C, a także żelaza, magnezu oraz wapnia. Warzywo to nie tylko świetnie smakuje i jest tanie, ale też skrywa w sobie wiele prozdrowotnych właściwości – wspomaga odporność, zmniejsza dyskomfort związany z menopauzą, pomaga w produkcji czerwonych krwinek oraz poprawia ogólną wydolność organizmu. Niestety, obieranie i krojenie buraków może nam zafarbować dłonie. Jak tego uniknąć? Jak nie pobrudzić rąk przy krojeniu buraków? Buraki zawierają silne barwniki o nazwie betacyjany. To właśnie one odpowiadają za intensywny kolor soku z buraka. Są one oczywiście korzystne, ponieważ są przeciwutleniaczami, które mają antyrakotwórcze działanie, ale mogą też bardzo mocno zafarbować nasze dłonie. Czy da się jakoś temu zaradzić? Oczywiście. Wystarczy, że: Założycie do krojenia gumowe rękawiczki, dzięki którym wasza skóra nie będzie miała kontaktu z warzywami. Wykorzystacie do krojenia krajalnicę. Bardzo delikatnie odkręcicie kran i będziecie obierać surowe buraki pod bieżącą (letnią) wodą. Co zrobić, jeśli już niechcący zabarwimy dłonie? Na to też jest kilka skutecznych sposobów. Włóżcie dłonie do soku z cytryny lub kiszonej kapusty . Jeśli zabarwienia na waszych dłoniach są niewielkie, możecie potrzeć je plastrem świeżego ogórka lub cytryny. Oba te produkty mają właściwości rozjaśniające. Przygotujcie roztwór z wody utlenionej, soku z cytryny i wody. Włóżcie dłonie w tę miksturę na ok. 15 minut, co jakiś czas szorując zabarwione miejsca. Na koniec umyjcie dokładnie dłonie z mydłem i nałóżcie na nie krem, który je odżywi. Mikstura z kwasku cytrynowego i sody oczyszczonej . Oba te...

buraki
Adobe Stock
Newsy
Jak ugotować buraki, żeby zachowały piękny, ciemny kolor? Ten trik babci zawsze działa
Barszcz czerwony czy ukraiński, a może szuba, czyli tradycyjna ukraińska sałatka ze śledziem i gotowanym burakiem? Dla wszystkich tych potraw burak nadaje wyjątkowego koloru oraz aromatu. Aby zachowały swój piękny, intensywny kolor podczas gotowania wystarczy zastosować jeden trik! Sprawdźcie!

Czerwone buraki to jedne z bardziej charakterystycznych warzyw. Wyróżniają się dzięki smakowi, ale i wyjątkowemu kolorowi, który nadaje barwę wielu daniom. Posiadają także wiele cennych właściwości zdrowotnych, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka. Cenne wartości buraka Buraki są również znane dzięki szerokiej gamie cennych właściwości. W swoim składzie zawierają sporą ilość żelaza, dzięki temu skutecznie wspomagają organizm w walce z anemią czy też leczenie białaczki. Barwniki zawarte w burakach są silnymi przeciwutleniaczami, które zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki, takie działanie wspomaga działanie układu krwionośnego. To warzywo jest również zalecane osobom z tendencją do wyższego ciśnienia, gdyż regulują stężenie tlenku azotu obniżającego wysoki poziom ciśnienia. Buraki NIE dla cukrzyków Niestety buraki mają wysoki indeks glikemiczny, który przyczynia się do skoków cukru we krwi. Z tego powodu to warzywo nie jest szczególnie zalecane dla osób mających problemy z wagą, bądź chorych na cukrzycę. Może ono spowodować odmienne skutki niż pożądane. Właściwa obróbka termiczna Aby buraki po obróbce termicznej zachowały swój piękny, intensywny kolor należy je odpowiednio ugotować. Tutaj idealnie sprawdzi się patent naszych babć. Jak i w innych owocach czy warzywach, tak samo i w burakach, najwięcej cennych wartości znajduje się tuż pod skórką, dlatego też zaleca się gotowanie ich w całości. Nieobrane buraki należy zalać zimną wodą, a następnie postawić na ogniu. Po zagotowaniu trzeba zmniejszyć ogień, by warzywa delikatnie pyrkały na kuchence. Niegdyś babcie, aby zachować kolor warzyw, do garnka dodawały niewielką ilość kwasku cytrynowego, soku z cytryny, bądź octu. Dzięki takiemu dodatkowi ćwikła po...