Warzywniak
Flickr/Piotrek Krzaczek
Newsy

Chcesz podnieść swoją odporność? Zamiast do apteki udaj się do... warzywniaka. To warzywo deklasuje wszystkie inne

Niektóre warzywa mogą wzmacniać waszą odporność. Układ immunologiczny, szczególnie obciążony w okresie jesienno-zimowym, wymaga dodatkowego wsparcia.

Warzywa i owoce to naturalni dostarczyciele witamin do naszego organizmu. Warto żebyście po nie sięgali nie tylko ze względu na właściwości zdrowotne. Mają też mało kalorii i wiele zastosowań kulinarnych!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Korzyści wynikające z jedzenia warzyw

Z pewnością żyjecie w coraz bardziej świadomych społecznościach. Nawet tym małym udziela się wiedza o prozdrowotnym działaniu warzyw. Jeśli wiedzę teoretyczną zamienicie w praktykę, sprawa może wyglądać nieco inaczej. Mimo pamięci o cudownościach ukrytych w warzywach, Polacy sięgają i po inne produkty.

Najczęściej jedzenia warzyw odmawiają najmłodsi. Warzywa stanowią jednak doskonałą bazę do gotowania. Na ich podstawie przyrządzicie większość zup, przygotujecie niektóre zdrowe przekąski oraz dodacie do głównego dania świeżą, różnorodną i kolorową surówkę.

Warzywa, które wzmacniają odporność

Odporność to coś, czego najczęściej brakuje w sezonie jesienno-zimowym. Całe szczęście możecie ją wspomagać prawidłowym odżywianiem. Nie tylko gorące napary na bazie cytryny i imbiru zdziałają cuda. Jedzenie niektórych warzyw może się okazać równie skuteczne. 

O waszą odporność zadba m.in. czerwona papryka, która ma dwukrotnie większą od cytryny zawartość witaminy C. Poza tym jest cennym źródłem beta-karotenu. Innym przykładem jest coraz bardziej popularny jarmuż. Warzywo to jest również cennym źródłem witaminy K, białka, żelaza i błonnika.

Do grupy działającej silnie na wasz układ immunologiczny trzeba też dołączyć kiszoną kapustę. Dostarcza mnóstwo witamin z grupy B oraz cenną witaminę C. W zimowej diecie nie zapominajcie o pietruszce.  Jest cennym źródłem potasu, który oczyszcza i odtruwa organizm oraz redukuje stany zapalne. 

Warzywo wzmacniające odporność: burak

Buraki stymulują układ immunologiczny do sprawniejszego działania. Możecie bez oporów stawiać na nie w codziennej diecie. Właściwości zdrowotne burak zawdzięcza dużej ilości minerałów. Pod względem ratowania odporności buraki nie mają sobie równych. Powoli wracają do łask i częściej trafiają na polskie stoły.

To niepozorne warzywo sprawia, że zmienicie aptekę na osiedlowy warzywniak. Buraki są bardzo zdrowe! Obniżają ciśnienie i wzmacniają odporność, a ponadto możecie je przyrządzić na wiele sposobów. Pochodzą z Bliskiego Wschodu i na początku były to rośliny dzikie.

Całe szczęście człowiek w porę zorientował się, że są nie tylko jadalne, ale i smaczne. Do odmian buraków należą przede wszystkim buraki liściowe, czyli popularna botwinka, a także tradycyjne buraki korzeniowe. Wyróżnia się też buraki cukrowe, które wykorzystuje się do produkcji białego cukru.

Do dań obiadowych Polacy lubią dodawać buraki ćwikłowe, a buraki pastewne służą jako pokarm dla zwierząt. Uprawia się je głównie w celach spożywczych. Jednak dzięki bogatemu składowi, burakiem interesuje się też rynek farmaceutyczny. Burak sprawdza się równie dobrze w kosmetyce.

Buraki jako idealny środek krwiotwórczy

Buraki, dzięki zawartości żelaza, mogą zapobiegać anemii. Buraki zawierają też grupę barwników, które są bardzo mocnymi przeciwutleniaczami. Właśnie dzięki nim tlen jest znacznie lepiej przyswajany przez komórki. Uważa się, że buraki wpływają dzięki temu bardzo pozytywnie na wasz układ krwionośny.

Czujecie się przekonani do buraka?

Co się stanie z organizmem gdy codziennie będziecie jeść buraki. Najlepsze są w tej 1 postaci
Adobe Stock
Newsy
Co się stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie jeść buraki? Najlepsze są w tej 1 postaci
W jakiej postaci najchętniej jadacie buraki? Najpopularniejsze to zupa i jarzynka do drugiego dania. Podpowiadamy, po co je jeść i jak można je przyrządzać.

Buraki są jednym z najpopularniejszych warzyw w naszej kuchni. Są tanie, dostępne przez cały rok. Zimą, gdy brakuje innych warzyw, mogą nie tylko urozmaicać dania, ale są też źródłem cennych witamin. Można je podawać na surowo w postaci kiszonej oraz jako sok, a także gotować i piec. Oto dlaczego warto na stałe włączyć je do jadłospisu. Jak jedzenie buraków wpływa na zdrowie? Korzeń buraka czerwonego to warzywo zawierające duże ilości witaminy C, A, B, a także kwas foliowy i beta-karotenu. Znajduje się w nim także dużo składników mineralnych takich jak wapń, potas, mangan, magnez, miedź, fluor oraz sód. Działanie buraków na organizm: Działają pobudzająco Zwiększają odporność i pomagają zwalczać przeziębienia, dzięki obecnej w nich betainie Pomagają obniżać poziom cholesterolu i zapobiegają miażdżycy Ułatwiają trawienie, dzięki zawartości pektyn Usprawniają prace jelit dzięki bakteriom kwasu mlekowego Hamują procesy gnilne w jelitach Są odpowiedzialne za odkwaszanie organizmu dzięki takim minerałom jak: potas, wapń, sód i magnez Wspomagają rozwój czerwonych krwinek dzięki witaminie B i obecności żelaza Wspomagają leczenie nowotworów Jak najlepiej przyrządzać buraki? Buraki podawane na surowo mają bardzo niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że mogą je regularnie jeść nawet cukrzycy. Najczęściej jednak spożywamy je po ugotowaniu. Jako barszcz, jarzynka, w postaci buraczków zasmażanych czy jarzynka na zimno z chrzanem, znana jako ćwikła. Buraki po ugotowaniu czy upieczeniu można podawać na wiele więcej sposobów. Kilka pomysłów na dania z buraków: Sałatka z pokrojonych w kostkę gotowanych lub pieczonych buraków Carpaccio z bardzo cienko pokrojonych plasterków buraka „...

Zakwas z buraka
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Bomba witaminowa, która dodaje energii, działa antynowotworowo i zapobiega infekcjom
Zalet korzystania z naturalnych właściwości warzyw jest cała masa. Przetwory i soki to jedynie część pomysłów, w których można je wykorzystać. Wypróbujcie przepis na buraczany zakwas, który ma mnóstwo zdrowotnych właściwości.

Trudno wyliczyć wszystkie plusy płynące z warzyw. Z ich bogactwa korzystają osoby na diecie, wytrawni kucharze oraz najmłodsi, choć nie zawsze równie ochoczo. Jedzenie warzyw to również najprostszy sposób na szczupłą sylwetkę. Jak zadbać o odporność dzięki warzywom? W okresie jesienno-zimowym należy pamiętać o odporności. Właśnie wtedy jesteśmy najbardziej narażeni na infekcje, przeziębienia i sezonową grypę. Zamiast sięgać po specyfiki z aptecznej półki, można zajrzeć do domowej spiżarni i wyczarować równie skuteczne, ale naturalne antybiotyki. W warzywach znajduje się mnóstwo witamin i minerałów, dzięki którym nasz organizm może sprawnie funkcjonować przez długie lata. Warzywa nie mają dużo kalorii, zatem osoby będące na diecie sięgają po nie w pierwszej kolejności.  Zdrowym przykładem warzywa, które na dodatek można konsumować w przeróżny sposób, jest burak. To rodzaj roślin należący do rodziny szarłatowatych. Obejmuje 12 gatunków występujących w basenie Morza Śródziemnego, w południowej Europie, północnej Afryce i południowo-zachodniej Azji, To bardzo popularne warzywo mające szereg kulinarnych zastosowań. Nie wyobrażamy sobie świąt bez barszczu , ale i buraczki z chrzanem będą najlepszym towarzystwem dla pieczonej karkówki. Buraki możemy pić w postaci soku oraz zdrowego zakwasu. Poniżej przedstawiamy przepis na taki napój. Przepis na zakwas buraczany Robi się go nie więcej niż 10 minut. Najlepiej przygotować go w dużym słoju lub kamionkowym garnku.  Potrzebny będzie 1 kg buraków, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego. Surowe buraki myjemy, obieramy i kroimy w kawałki. Wkładamy je do naczynia, dorzucamy czosnek i resztę...

Jedzcie codziennie buraki. To co się stanie z waszym ciałem was zaskoczy
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie codziennie buraki. To co się stanie z waszym ciałem was zaskoczy
Buraki to dość niedoceniane warzywo. Można z niego przygotować wiele potraw, które mają sporo cennych właściwości. Spożywane codziennie w niezwykły sposób wpłyną na ciało. Jak? Zapraszamy do lektury naszego artykułu.

Sałatki , zupy, kotleciki czy kanapki to jedne z wielu pomysłów na wykorzystanie buraków w kuchni. Nadają im aromat oraz piękny kolor. Poza tym warzywo ma w swoim składzie sporo cennych składników odżywczych, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu.  Co zrobić z buraków? Buraki są wszechstronnym warzywem, ale niestety nie zawsze należycie docenianym. Z ich udziałem można przygotować wiele dań, które pojawiają się na polskim stole. Wśród popularnych potraw z udziałem buraków znajdują się takie jak: barszcz ukraiński,   czerwony barszcz wigilijny ,  zupa krem z buraków, carpaccio z buraków, sałatka z pieczonych buraczków z serem feta i gruszką, zapiekanka z ziemniakami i burakami, wegetariańskie burgery z burakiem, ciasto czekoladowe z burakami, sałatka z buraczków z jabłkiem, domowa ćwikła z chrzanem, czy ukraińska sałatka buraczano-śledziowa pod pierzynką. Poza tym burak świetnie sprawdzi się w świeżo wyciskanych sokach, gdyż wówczas pozostawi najwięcej wartościowych składników. Właściwości zdrowotne buraków Buraki mają wiele licznych witamin i minerałów, dzięki którym działanie układów w organizmie człowieka jest sprawniejsze. Jak buraki działają na zdrowie ludzi: obniżają ciśnienie krwi, chronią wątrobę przed licznymi toksynami, zapobiegają wystąpieniu udaru mózgu oraz zapaleniu mięśnia sercowego, wspomagają koncentrację, łagodzą stany depresyjne czy lękowe, zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów, wzmacniają działanie układu krwionośnego, poprawiają odporność, wspomagają proces odchudzania, czy uzupełniają różne braki w witaminach oraz...

Czy można jeść surowe buraki? Oto co zawieraja i jak działają na organizm
Adobe Stock
Newsy
Czy można jeść surowe buraki? Oto, co zawierają i jak działają na organizm
Wszyscy wiemy, że ziemniaków nie wolno jeść na surowo, bo może to wywołać silne zatrucie i bóle brzucha. A czy buraki można schrupać jak marchewkę bez gotowania? Wyjaśniamy.

Barszcz czy buraczki zasmażane, a także wieloskładnikowe sałatki, to chyba najpopularniejsze sposoby jedzenia buraków. We wszystkich tych przypadkach dania przygotowane są z ugotowanych warzyw, które jak inne warzywa korzeniowe miękną, zmieniają smak i ...tracą wartości odżywcze. Czy próbowaliście jeść surowe buraki i czy w ogóle jest to zdrowe? Czy jedzenie surowych buraków jest zdrowe? Lekarze zawsze powtarzają, żeby w miarę możliwości jeść warzywa i owoce na surowo, bo tylko wtedy zachowujemy w nich maksimum właściwości zdrowotnych. Jedzenie surowych buraków jest więc polecane. Podczas gotowania buraków część ich najwartościowszych składników ulega zniszczeniu. A jest ich sporo: Witaminy: A, C, E, K oraz z grupy B Minerały: żelazo, magnez, miedź, potas, cynk Pozostałe substancje: kwas jabłkowy, cytrynowy, winny i szczawianowy, flawonoidy, polifenole, karotenoidy i betaniny Dzięki tym substancjom surowe buraki mają wiele właściwości zdrowotnych: Pobudzają tworzenie czerwonych krwinek i regulują ciśnienie Wpływają na unormowanie poziomu cholesterolu, zapobiegają rozwojowi miażdżycy, chronią przed zawałem i udarem Oczyszczają organizm z toksyn Poprawiają kondycję mięśni, skóry i włosów Poprawiają metabolizm, dzięki czemu sprzyjają odchudzaniu Wzmacniają odporność Działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie Zwiększają szanse uniknięcia nowotworów Jak jeść surowe buraki? Zastanawialiście się dlaczego, więc buraki tak rzadko są przyrządzane na surowo? Powodem jest ich smak: jest po prostu ziemisty, co przez wiele osób odbierane jest jako coś mało przyjemnego. Dodatkowo warzywa te przed ugotowaniem są też dość twarde, łatwiej więc jest je ugotować i zjeść w postaci miękkiej, łatwiejszej...