Warzywa i owoce to naturalni dostarczyciele witamin do naszego organizmu. Warto żebyście po nie sięgali nie tylko ze względu na właściwości zdrowotne. Mają też mało kalorii i wiele zastosowań kulinarnych!

Korzyści wynikające z jedzenia warzyw

Z pewnością żyjecie w coraz bardziej świadomych społecznościach. Nawet tym małym udziela się wiedza o prozdrowotnym działaniu warzyw. Jeśli wiedzę teoretyczną zamienicie w praktykę, sprawa może wyglądać nieco inaczej. Mimo pamięci o cudownościach ukrytych w warzywach, Polacy sięgają i po inne produkty.

Najczęściej jedzenia warzyw odmawiają najmłodsi. Warzywa stanowią jednak doskonałą bazę do gotowania. Na ich podstawie przyrządzicie większość zup, przygotujecie niektóre zdrowe przekąski oraz dodacie do głównego dania świeżą, różnorodną i kolorową surówkę.

Warzywa, które wzmacniają odporność

Odporność to coś, czego najczęściej brakuje w sezonie jesienno-zimowym. Całe szczęście możecie ją wspomagać prawidłowym odżywianiem. Nie tylko gorące napary na bazie cytryny i imbiru zdziałają cuda. Jedzenie niektórych warzyw może się okazać równie skuteczne. 

Zobacz także:

O waszą odporność zadba m.in. czerwona papryka, która ma dwukrotnie większą od cytryny zawartość witaminy C. Poza tym jest cennym źródłem beta-karotenu. Innym przykładem jest coraz bardziej popularny jarmuż. Warzywo to jest również cennym źródłem witaminy K, białka, żelaza i błonnika.

Do grupy działającej silnie na wasz układ immunologiczny trzeba też dołączyć kiszoną kapustę. Dostarcza mnóstwo witamin z grupy B oraz cenną witaminę C. W zimowej diecie nie zapominajcie o pietruszce.  Jest cennym źródłem potasu, który oczyszcza i odtruwa organizm oraz redukuje stany zapalne. 

Warzywo wzmacniające odporność: burak

Buraki stymulują układ immunologiczny do sprawniejszego działania. Możecie bez oporów stawiać na nie w codziennej diecie. Właściwości zdrowotne burak zawdzięcza dużej ilości minerałów. Pod względem ratowania odporności buraki nie mają sobie równych. Powoli wracają do łask i częściej trafiają na polskie stoły.

To niepozorne warzywo sprawia, że zmienicie aptekę na osiedlowy warzywniak. Buraki są bardzo zdrowe! Obniżają ciśnienie i wzmacniają odporność, a ponadto możecie je przyrządzić na wiele sposobów. Pochodzą z Bliskiego Wschodu i na początku były to rośliny dzikie.

Całe szczęście człowiek w porę zorientował się, że są nie tylko jadalne, ale i smaczne. Do odmian buraków należą przede wszystkim buraki liściowe, czyli popularna botwinka, a także tradycyjne buraki korzeniowe. Wyróżnia się też buraki cukrowe, które wykorzystuje się do produkcji białego cukru.

Do dań obiadowych Polacy lubią dodawać buraki ćwikłowe, a buraki pastewne służą jako pokarm dla zwierząt. Uprawia się je głównie w celach spożywczych. Jednak dzięki bogatemu składowi, burakiem interesuje się też rynek farmaceutyczny. Burak sprawdza się równie dobrze w kosmetyce.

Buraki jako idealny środek krwiotwórczy

Buraki, dzięki zawartości żelaza, mogą zapobiegać anemii. Buraki zawierają też grupę barwników, które są bardzo mocnymi przeciwutleniaczami. Właśnie dzięki nim tlen jest znacznie lepiej przyswajany przez komórki. Uważa się, że buraki wpływają dzięki temu bardzo pozytywnie na wasz układ krwionośny.

Czujecie się przekonani do buraka?