Chcecie żyć nawet 100 lat? Te produkty dadzą wam długowieczność
AdobeStock
Newsy

Chcielibyście żyć nawet 100 lat? Te produkty dadzą wam długowieczność

Jaki jest sekret długiego życia? Autor książki „Kuchnia Błękitnych Stref” postanowił to sprawdzić.

Marzenia o długowieczności towarzyszą ludzkości od samego jej początku. Alchemicy szukali receptury na eliksir wydłużający życie, a po zdobyciu Ameryki wśród Europejczyków szybko rozpowszechniły się legendy na temat „źródła młodości”, które miało się znajdować na nowo odkrytym kontynencie. Dziś natomiast to wykształceni naukowcy próbują ustalić, w jaki sposób można by zatrzymać procesy starzenia się. Zanim to nastąpi, warto jednak uciec się do tradycyjnych sposobów, które stosowane są od wieków. Nie od dziś wiadomo, że odpowiednia dieta może znacząco poprawić zdrowie i jakość życia, a nawet je wydłużyć!

Magda Gessler odpowiada na pytania

W jakich krajach ludzie żyją najdłużej?

Niektóre obszary świata znane są z tego, że ich mieszkańcy żyją zaskakująco długo. To Sardynia we Włoszech, Okinawa w Japonii oraz Loma Linda w Kalifornii (USA).  Dan Buettner, który napisał książkę „Kuchnia Błękitnych Stref” postanowił sprawdzić, jak odżywiają się ludzie mieszkający w tych miejscach, by poznać ich sekret na długowieczność.

Zobacz także
Nigdy nie jedzcie tych owoców na surowo. Po ugotowaniu mają mnóstwo korzystnych właściwości

Nigdy nie jedzcie tych owoców na surowo. Po ugotowaniu mają za to mnóstwo korzystnych właściwości

Zapobiega nowotworom i wspomaga trawienie. To ostatni dzwonek na przygotowanie tej nalewki

Zapobiega nowotworom i wspomaga trawienie. To ostatni dzwonek na przygotowanie tej nalewki

Sposoby na długowieczność

Poszukując sposobu mieszkańców Błękitnych Stref na długie życie, Buettner odkrył, że ważne jest stosowanie się do prostych zasad zdrowego odżywiania:

  • Cukier – zdecydowanie powinno się go ograniczyć, ponieważ osoby mieszkające w Błękitnych Strefach spożywają zaledwie 20% ilości cukru, jaką pochłania przeciętny Amerykanin! Lepiej więc odstawić słodycze oraz słodkie napoje i zostawić je sobie na wyjątkowe okazje.
  • Orzechy – dietetycy regularnie podkreślają, że orzechy to doskonałe źródło wielonasyconych tłuszczów. Należy zjadać około dwie niewielkie garści orzechów dziennie. Oczywiście powinny to być surowe orzechy, absolutnie nie prażone, ani solone!
  • Warzywa – i to nie byle jakie, a konkretnie brokuły, kapusta i kalafior. Są to tzw. warzywa krzyżowe, które mogą zapobiegać rozwojowi nowotworów.
  • Fasola – jednym z lepszych zamienników mięsa jest oczywiście fasola, która stanowi wspaniałe źródło białka. Ludzie mieszkający w tzw. Błękitnych Strefach jedzą około pół filiżanki fasoli dziennie.
  • Mięso – nic dziwnego, że mieszkańcy Błękitnych Stref jedzą dużo fasoli. Zastępuje im ona mięso, którego jedzą stosunkowo niewiele. W tamtych rejonach mięso nie stanowi głównego składniku w posiłkach, a jedynie dodatek.
Co się stanie z waszym organizmem gdy codziennie będziecie jeść fasolę?
Flickr
Newsy
Co się stanie z waszym organizmem gdy codziennie będziecie jeść fasolę?
Unikacie roślin strączkowych czy wręcz przeciwnie, jecie, kiedy tylko nadarzy się okazja? Oto dlaczego zawsze warto mieć w kuchni puszkę fasoli czy słoik ciecierzycy.

Niektórzy unikają jedzenia grochu czy fasoli,  bojąc się problemów żołądkowych. A wiecie, skąd biorą się wzdymające właściwości fasoli i innych roślin strączkowych? Ze skórki okalającej strączek. Jej funkcja w roślinie jest taka, że ma chronić ją przed światem zewnętrznym i warunkami atmosferycznymi.  To dlatego skórki strączków nie są strawne dla człowieka i mogą powodować problemy gastryczne, w tym wzdęcia. Łatwo można jednak zmniejszyć ich negatywne działanie poprzez właściwe gotowanie, a także moczenie, kiełkowanie czy fermentowanie roślin strączkowych. Opowiemy jak to zrobić, aby fasola i inne  strączki w pełni działały na naszą korzyść. Porcja nasion strączkowych dziennie i możecie żyć długo Tak robią ludzie żyjący w tzw. niebieskich strefach, czyli regionach świata, w których żyje największa ilość stulatków. Badania pokazały, że w ich diecie, niezależnie od tego, czy żyją w Azji, Ameryce czy Europie, jest przynajmniej 20 g dziennie roślin strączkowych. Do roślin strączkowych, których pozytywny wpływ na długość życia, należą: Fasola Groch Bób Ciecierzyca Soczewica Soja W każdym przypadku o zdrowotnym działaniu mówimy, mając na myśli wszystkie gatunki danej rośliny. W przypadku fasoli, do diety należy włączyć czarną czerwoną fasolę, białą, fasolę Jaś i wszystkie pozostałe.  Rośliny strączkowe poza tym, że sycą, zawierają też stosunkowo niską ilość kalorii. Jedna porcja warzyw strączkowych (pół szklanki) to tylko ok. 115 kcal. Rośliny strączkowe mają też niski indeks glikemiczny. Wykorzystywanie ich w daniach jest więc mądrym zrównoważeniem diety za pomocą produktu wartościowego, sycącego i niskokalorycznego. Jakie wartości ma fasola? Fasola to tylko jedna z wielu...

Ekspert zdradził eliksir na długowieczność. Poleca jeść te 2 tanie produkty
Adobe Stock
Newsy
Ekspert zdradził eliksir na długowieczność. Poleca jeść te 2 tanie produkty
Wiele osób przez długie lata szuka odpowiedniej recepty na szczęśliwe i zdrowe życie. Jednak nie zawsze te polecane się sprawdzają. Ekspert badający niebieską strefę odkrył eliksir na długowieczność. Do codziennej diety wystarczy włączyć dwa produkty.

Zdrowa, dobrze zbilansowana dieta w połączeniu z regularną aktywnością fizyczną to najpopularniejszy klucz do zdrowia. Taki tryb życia pozwala uniknąć wielu schorzeń. Jednak coraz więcej osób poszukuje również sposobu na długowieczność. Tą recepturą podzielił się pewien ekspert.  Niezwykła „niebieska strefa” Dana nazwa stref powstała dość przypadkowo. Badacze zajmujący się kwestią długowieczności ludzi, kolorem niebieskim na mapie oznaczali miejsca, gdzie średnia życia mieszkańców była ponadprzeciętna. Do nich zalicza się: Sardynia, kostarykański półwysep Nicoya, grecka Ikaria, japońska Okinawa, kalifornijskie miasto Loma Linda. Ludzie z tych lokalizacji mogą pochwalić się  także świetnym zdrowiem.  Podobieństwa mieszkańców „niebieskiej strefy” Mimo, iż dane miejsca różnią się nieco geograficznie to wśród ich wszystkich mieszkańców można znaleźć kilka podobieństw. Przede wszystkim ci ludzie charakteryzują się wyważoną aktywnością fizyczną, która pozwala zachować im dobrą formę, a także zamiłowaniem do lokalnych produktów. Dieta opierająca się na miejscowych artykułach spożywczych jest dość odżywcza i zdrowa. Brak lub znikome ilości przetworzonych składników są skutkiem niewielkiego występowania takich schorzeń jak cukrzyca, nowotwory, otyłość bądź różne choroby serca. Badanie długowieczności  Coraz więcej ludzi szuka sposobu na długie i udane życie. Tym tematem postanowili również zająć się badacze, a wśród nich także Dan Buettner. Ekspert przez wiele lat badał, analizował, porównywał dane miejsca, aby poznać mentalność mieszkańców oraz ich przyzwyczajenia, które są kluczowe w długowieczności. Mimo, iż tereny różnią się pewnymi aspektami to jednak...

Włoskie orzechy
Pixabay
Newsy
Kobiety po 50-tce powinny jeść codziennie 3 orzechy włoskie. Nie uwierzycie dlaczego
Macie wyrobiony ten nawyk jedzenia orzechów włoskich codziennie? Jeśli nie, koniecznie to zmieńcie!

Orzechy włoskie to jedne z lepiej dostępnych orzechów na polskim rynku. Są naprawdę smaczne, a oprócz tego mają też wiele zalet zdrowotnych. Szczególnie, odnosi się to do kobiet po pięćdziesiątce! Każda powinna jeść ok. 3 orzechów dziennie, bo zdecydowanie warto! Orzechy włoskie na długowieczność Według badań naukowców z Bostonu regularnie spożywane orzechy włoskie przyczyniają się do poprawy zdrowia i zwiększenia długości życia! Naukowcy przebadali dokładnie grupę kobiet w wieku od 50 do 60 lat i doszli do tych niesamowitych wniosków. Ta sama grupa badaczy oprócz długowieczności wykazała też: Zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych takich jak np. zawał czy udar Zmniejszone ryzyko wystąpienia cukrzycy typu drugiego u osób jedzących regularnie orzechy Co wyjątkowo ważne, badanie odnosiło się nie tylko do długowieczności rozumianej jako długi okres życia, ale badało tak zwaną „zdrową starość”. Chyba zgodzicie się, że to nawet ważniejsze! Okazuje się, że osoby regularnie jedzące orzechy włoskie zdrowiej się starzeją. Oznacza to, że żyją dłużej, ale jednocześnie pozostają sprawne, nie mają szczególnie uciążliwych dolegliwości i chorób, a także zachowują świeży umysł przez długi czas. Przebadana porcja orzechów włoskich, która przynosiła rezultat to jedzenie garstki orzechów co najmniej 2-3 razy w tygodniu. My polecamy jedzenie mniejszej ilości, czyli 3 orzechów, ale za to codziennie . To wystarczy do pokrycia dziennego zapotrzebowania na kwasy omega 3, czyli najcenniejszą substancję z orzechów włoskich. Wartości odżywcze orzechów włoskich Naturalnie podnoszą odporność Unieszkodliwiają substancje, które mogą być rakotwórcze Świetnie wpływają...

Zupa fasolowa na żeberkach
reniz/gotujmy.pl
Newsy
Zróbcie tą nieziemską fasolową na żeberkach, a wasi mężowie będą w siódmym niebie
Szukacie pomysłu na ciekawą, pożywną, a przede wszystkim smaczną zupę? Ta fasolowa to coś w sam raz dla was!

Fasola ma mnóstwo białka Fasola to doskonałe źródło białka. Wiedzą o tym zwolennicy diety bezmięsnej, którzy właśnie rośliny strączkowe wybrali jako główny produkt w swojej diecie. Osoby odżywiające się tradycyjnie jedzą fasolę dużo rzadziej. A szkoda, bo „pasztet” z fasoli, czy różnego rodzaju aksamitne kremy w stylu hummusu to bardzo smaczne i zdrowe dania. Mięsożercy wybierają zazwyczaj połączenie fasoli właśnie z mięsem. Np. w postaci fasolki po bretońsku albo w postaci zupy.  Taką właśnie zupą jest nasza obłędna fasolówka na żeberkach. Ach, ten aromat! Przyznacie, że wizja gorącego talerza takiej pożywnej strawy działa na wyobraźnię. Przygotujcie ją razem z nami. Oto przepis. Przepis na zupę fasolową na żeberkach Składniki 1 szklanka fasoli białej Ok. 25-30 dag żeberek wieprzowych 10 dag wędzonego boczku Ok. 20-25 dag kiełbasy śląskiej 2-3 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 1 średni por Pół cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki pszennej Liść laurowy i ziele angielskie Majeranek Sól i pieprz Opcjonalnie: sos sojowy Natka pietruszki Przygotowanie Fasolę namoczcie w wodzie dzień przed gotowaniem zupy. Następnego dnia zmieńcie wodę w garnku z fasolą na świeżą, dodajcie oczyszczone żeberka  z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotujcie wywar do miękkości mięsa i fasoli na wolnym ogniu. Następnie dodajcie do zupy obrane i pokrojone w kostkę warzywa. Na patelni podsmażcie obraną cebulę, por i czosnek, następnie dodajcie pokrojony boczek i kiełbasę. Dodajcie składniki do zupy i przygotujcie zasmażkę z mąki pszennej i smalcu. Na koniec wyjmijcie żeberka z zupy i oddzielcie od nich mięso, które znów powinno powędrować do garnka....