Zupa kapuściana
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy

Chcecie zrzucić nawet do 5 kg w tydzień? Zastosujcie dietę kapuścianą. Mamy przepis na słynną zupę Kwaśniewskiego

Dieta kapuściana jest prosta i tania oraz pozwala schudnąć w bardzo krótkim czasie.

Już niedługo przywitamy wiosnę. W szafie będziemy szukać lekkich, wiosennych kreacji, ale co gdy okaże się, że niektóre są za ciasne? Aby zrzucić zbędne kilogramy, warto pomyśleć nad zastosowaniem diety kapuścianej. Dieta ta wspaniale oczyszcza jelita poprzez błonnik zawarty w kapuście. Działa również moczopędnie, i dzięki temu waga spada nawet o pięć kilogramów w ciągu 7 dni! 

W czasie stosowania diety należy pić dużo wody. Zakazany jest alkohol oraz słodzone napoje, słodycze, cukier, tłuszcze zwierzęce a także czerwone mięso. Podstawą tej diety jest zupa kapuściana, którą z kolei można jeść bez ograniczeń. Zupa nie zawiera soli, ani tłuszczu ale można do niej dodać ulubione przyprawy. Najlepiej smakuje z kminkiem oraz majerankiem, a nawet szczyptą chili. Możecie również dodać do niej oregano, curry, koper oraz czosnek. Wybór zależy już od waszych upodobań. 

Zobacz także
ciasto drożdżowe

Fatalny błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Dlatego w cieście „czuć drożdże”

środa popielcowa dieta

W Środę Popielcową obowiązuje post ścisły. Co można jeść w tym dniu?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kapusta ma wiele zalet

Kapusta jest mało kaloryczna, zawiera wiele cennych składników odżywczych, dużo potasu, wapnia, żelaza i magnezu oraz witaminy A, B i C. Kapusta bogata jest również w kwas foliowy, zapobiega anemii, likwiduje obrzęki i oczyszcza organizm z toksyn. Pozytywnie działa na odporność oraz posiada związki o działaniu antynowotworowym! Jak widzicie, ma same zalety. 

Kuracja dietą kapuścianą trwa tylko 7 dni. Jej zaletą jest szybki spadek wagi. To właśnie dzięki tej diecie Aleksander Kwaśniewski stracił kilogramy. Pamiętajcie jednak, by każdą dietę, również tę kapuścianą stosować z głową a najlepiej jej wybór skonsultować z wykwalifikowanym dietetykiem lub lekarzem.

Składniki na zupę kapuścianą:

  • Główka kapusty białej lub włoskiej
  • 6 cebul
  • Pęczek selera naciowego
  • 2 papryki zielona i czerwona 
  • 2 marchewki 
  • 6 świeżych pomidorów lub pomidory z puszki 
  • Przyprawy: pieprz, 2 listki laurowe, chili, majeranek, kminek, pietruszka

Przygotowanie: 

  1. Warzywa dokładnie umyjcie. 
  2. Kapustę poszatkujcie, wrzućcie do garnka, wlejcie 3 litry wody, dodajcie liście laurowe i gotujcie pod przykryciem na średnim ogniu około 15 minut.
  3. Pomidory sparzcie, obierzcie ze skórki i pokrójcie je w kostkę, tak samo jak marchew, paprykę, seler naciowy i cebulę.
  4. Warzywa przełóżcie do garnka z kapustą i gotujcie zupę jeszcze 15-20 minut. Na końcu dodajcie przyprawy. 
  5. Gdy zupa przestygnie, możecie przechowywać ją w lodówce. 

Gotowe!
 

Rosjanie wiedzą jak obchodzić się z kapustą. Mamy przepis na pyszną rosyjską zupę kapuścianą szczi SEO: Rosyjska zupa kapuściana. Przepis na szczi, pyszny kapuśniak
Gotujmy.pl/bernika
Newsy
Rosyjska zupa kapuściana. Przepis na szczi, pyszny kapuśniak
Mamy oryginalny przepis na rosyjską zupę kapuścianą szczi. Poznajcie jej smak. Jest inna niż kapuśniak!

Kiszona kapusta w odgrywa w polskiej kuchni ogromną rolę. Na jej podstawie powstaje kapuśniak , kwaśnica i bigos . Wiele osób jada surówki z kiszonej kapusty do obiadu. Kapustę kisi się jednak nie tylko u nas. Kiszoną kapustę na ostro robią nawet w dalekiej Korei, ale znają ją tez Niemcy i Rosjanie. Rosyjska zupa kapuściana zdaniem niektórych smakuje jeszcze lepiej niż nasz kapuśniak. Spróbujcie dla odmiany! Rosyjska zupa szczi – przepis Zróbcie kupę kapuścianą w tej ciekawej wersji. Szczi ma naprawdę wielu fanów. Składniki na zupę szczi 500 g kapusty kiszonej Ok. 1,5 litrów rosołu lub bulionu marchewka pietruszka 2 cebule 4 łyżki masła 3-4 łyżki przecieru pomidorowego sól i pieprz do smaku liść laurowy 1-2 łyżki musztardy rosyjskiej śmietana natka pietruszki Przygotowanie rosyjskiej zupy kapuścianej szczi Kapustę wypłuczcie, dokładnie odciśnijcie z soku i pokrójcie na mniejsze kawałki. Do garnka włóżcie ok. 3 łyżki masła. Rozgrzejcie masło w garnku. Dodajcie do garnka kapustę i podsmażcie chwilę. Dodajcie szklankę bulionu i przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Duście w ten sposób kapustę przez ok. 45 minut. Obierzcie marchewkę, pietruszkę i cebulę. Pokrójcie warzywa w drobną kostkę. Podsmażcie warzywa na maśle na osobnej patelni lub w rondelku. Dodajcie do warzyw przecier pomidorowy, podsmażcie chwilę. Podlejcie warzywa bulionem i duście chwilę. Połączcie warzywa z kapustą. Uzupełnijcie rosołem, jeśli zupa wydaje się wam zbyt gęsta. Gotujcie jeszcze 20 minut. Doprawcie musztardą, solą i pieprzem. Podawajcie z kleksem śmietany i natką pietruszki. Taka zupa kapuściana dobrze smakuje zarówno w ciepłe dni, jak i te bardziej chłodne....

Jaka jest ulubiona zupa Aleksandra Kwaśniewskiego? Zdradzamy przepis
ONS.pl/AdobeStock
Newsy
Jaka jest ulubiona zupa Aleksandra Kwaśniewskiego? Jako prezydent się nią zajadał. Mamy przepis!
Pamiętacie słynną dietę prezydencką? Opiera się w dużym stopniu o jedzenie tej zupy. Poznajcie przepis.

Aleksander Kwaśniewski to jeden z najbardziej rozpoznawalnych polskich polityków. Przez 10 lat pełnił funkcję Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej. Aleksander Kwaśniewski może poszczycić się wieloma odznaczeniami i nagrodami i naprawdę bogatą karierą polityczną. Dieta prezydenta Kwaśniewskiego Poza niektórymi posunięciami politycznymi, Kwaśniewski został zapamiętany z uwagi na stosowanie diety kapuścianej , która została nawet nazwana dietą prezydencką. Nigdy nie potwierdził on oficjalnie tego, że stosował tę dietę, jednak informacje na ten temat pochodzą z wielu niezależnych źródeł i można uznać je za wiarygodne. Głównym założeniem tej diety jest jedzenie dużej ilości warzyw w ugotowanej postaci. Dieta ma ułatwić odchudzanie, czego żywym przykładem miał być kilkanaście lat temu prezydent Kwaśniewski. Aleksander Kwaśniewski na zawsze zostanie więc kojarzony z zupą z diety kapuścianej. Znamy przepis na tę kultową potrawę, którą zajadał się prezydent. Przepis na zupę Aleksandra Kwaśniewskiego Zupa kapuściana nie ma tak naprawę ustalonych stałych proporcji. Chodzi o to, żeby składała się głównie z gotowanych warzyw, z których jednym z nich ma być kapusta. Unika się kalorycznych dodatków do zupy. Nie dodaje się do niej raczej ziemniaków, kasz, makaronu i ryżu. Przykładowy przepis na zupę z diety kapuścianej zamieszczamy poniżej. Składniki na zupę kapuścianą: Pół główki białej lub włoskiej kapusty Łyżka oliwy z oliwek 4 cebule Zielona i czerwona papryka Pół pęczka selera naciowego Kilka świeżych pomidorów lub puszka pomidorów bez dodatków oleju Czosnek Pieprz i chili Przygotowanie zupy kapuścianej Warzywa umyjcie. Pokrójcie je w równą kostkę....

zupa kapuściana przepis
Adobe Stock
Newsy
Oto zupa, która pomaga schudnąć. Jedzcie ją do woli
Tę zupę kapuścianą możecie jeść naprawdę do woli. Pamiętajcie jednak, by dodatkowo pić dużo wody niegazowanej i unikać alkoholu. Efekty będą powalające!

Zupa kapuściana to główny element diety, dzięki której możecie zrzucić nawet 5 kilogramów w tydzień! Bowiem zawarte w niej warzywa spożywane na ciepło działają nie tylko moczopędnie, ale również regulują pracę jelit oraz doskonale oczyszczają organizm z rozmaitych toksyn. Jej przyrządzenie jest dziecinnie proste! Przepis na odchudzającą zupę kapuścianą Będziecie potrzebować 3 litry wody i 1 kostkę rosołową lub 3 litry przygotowanego samodzielnie bulionu 1 główki kapusty włoskiej 5 średnich pomidorów 3 średnie cebule 1 paprykę czerwoną 1 paprykę zieloną 3 gałązki selera naciowego Przyprawy: pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, majeranek Przygotowanie W dużym garnku umieśćcie 3 litry wody i zagotujcie. Następnie dodajcie do niej kostkę rosołową. Całość mieszajcie tak długo, aż kostka się rozpuści. Jeśli używacie prawdziwego bulionu, pomińcie ten krok. Kapustę poszatkujcie i umieśćcie wraz z przyprawami w wywarze. Całość przykryjcie pokrywką i gotujcie na średnim ogniu przez ok. 15 minut. Pomidory umieśćcie w odpornym na wysoką temperaturę naczyniu, a następnie zalejcie wrzątkiem. Po ok. 5 minutach wyjmijcie je z wody. Kiedy ostygną na tyle, że będziecie w stanie je wziąć w dłonie, zdejmijcie z nich skórkę i pokrójcie w kostkę. Papryki umyjcie, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, wyjmijcie gniazda nasienne oraz pestki i również pokrójcie w kostkę. Cebulę obierzcie i pokrójcie w pióra z kolei selera umyjcie i podzielcie na małe kawałki. Wszystkie warzywa umieśćcie w garnku z kapustą. Całość zamieszajcie i gotujcie przez kolejne 20 minut, aż do miękkości. Gotowe!

Ta zupa mocy podkręca metabolizm i wspomaga odchudzanie. Naprawdę gorący przepis
AdobeStock
Newsy
Ta zupa mocy podkręca metabolizm i wspomaga odchudzanie. Naprawdę gorący przepis
Jeżeli jesteście na diecie, wypróbujcie przepis na pikantną zupę z warzywami. Jest pyszna, bardzo rozgrzewa i pomoże podkręcić metabolizm.

Szukacie ciekawych przepisów, które pomogą wam schudnąć? Idealnym daniem na diecie są zupy - to pożywny i pełen witamin posiłek, który syci i ma niewiele kalorii (o ile nie dodajecie do zup kalorycznych dodatków, takich jak tłusta śmietana, masło czy mąka). Jeszcze lepsza jest zupa z dodatkiem pikantnych przypraw, które zwiększają metabolizm i pomagają zrzucić nadprogramowe kilogramy. Wypróbujcie przepis na ostrą zupę warzywną. Produkty, które wspomagają odchudzanie Składniki, które sprawiają, że potrawy mogą wam pomóc schudnąć, to przede wszystkim jedzenie i przyprawy o pikantnym smaku. To m.in. papryczki chili, imbir, czosnek czy ostra papryka. Mają one działanie termogeniczne co oznacza, że zwiększają tempo przemian metabolicznych w organizmie - a to w efekcie może prowadzić do utraty wagi. Dodatkowo, pikantne jedzenie pobudza żołądek do wydzielania soków trawiennych i tym samym wspomaga trawienie ciężkich, zwłaszcza tłustych potraw.  Przepis na odchudzającą, pikantną zupę Do przygotowania takiej rozgrzewającej zupy, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego 500 ml wody 2 marchewki 2 duże papryki 2 papryczki chili 1 bakłażan 1 cebula sól pieprz Wskazówka: by zupa była jeszcze ostrzejsza, dodajcie do niej dwie łyżki sosu sambal oelek, czyli indonyzejskiego przecieru z chili. Zamiast tego, możecie też dodać odrobinę sproszkowanej papryczki chili. Przygotowanie: Pokrójcie bakłażana w kostkę, zasypcie solą i odstawcie na 15 minut. Po tym czasie wypłuczcie. Pokrójcie drobno cebulę, paprykę pokrójcie w kostkę i razem z bakłażanem wrzućcie na patelnię na gorący olej. Gdy warzywa już się podsmażą, wlejcie wodę i duście przez...