Żurek to polska, tradycyjna potrawa. Najczęściej jest podawana podczas świąt wielkanocnych, które zresztą zbliżają się wielkimi krokami. Idealnie komponuje się z jajem ugotowanym na twardo i świeżym pieczywem.
Tajemniczy składnik żurku
Jest to jedna z popularniejszych zup. Dzięki sporej zawartości warzyw oraz mięsa, jest dość syta i może spokojnie zastąpić dwudaniowy obiad. Żurek przygotowuje się na wywarze, ale najważniejszym składnikiem w tej potrawie jest zakwas. To on nadaje całemu daniu odpowiedniego smaku oraz kwasowości, która charakteryzuje tą zupę. Dzięki niemu jest to niepowtarzalne i jedyne w swoim rodzaju danie. Co zrobić, kiedy nie macie tego składnika w domu? To bardzo proste. Skorzystajcie z patentu kucharzy i zamiast zakwasu, do wywaru dodajcie kwaśne mleko. Idealnie skomponuje się z całością.
Składniki:
- 1 kość wędzona mięsna
- 1-2 cebule
- 10 dag wędzonego boczku
- 1 kiełbasa
- 8 ziemniaków
- 1 litr kwaśnego mleka bądź kefiru
- 2-3 liście laurowe
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- olej do smażenia
- sól
- kminek
- pieprz
- majeranek
- przyprawa uniwersalna
Wykonanie:
- W 4-5 litrach wody ugotujcie kość wędzoną mięsną pod przykryciem do miękkości. Następnie wyjmijcie je oraz odstawcie do ostudzenia. Później kość obierzcie z mięsa i wrzućcie je z powrotem do wywaru.
- Do garnka dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, kminek. Całość gotujcie dalej na niewielkim ogniu.
- Cebulę, wędzony boczek oraz kiełbasę pokrójcie na średnie kawałki. Na patelni rozgrzejcie olej i wszystko razem podsmażcie do momentu zeszklenia się cebuli. Następnie wszystko dodajcie do wywaru.
- Ziemniaki obierzcie, umyjcie oraz pokrójcie w niewielką kostkę. Później wrzućcie je do garnka, gotujcie do miękkości.
- Kwaśne mleko dokładnie roztrzepcie trzepaczką, a następnie powoli wlewajcie je do garnka bez przerwy mieszając.
- Zupę zagotujcie, przy czym należy jej pilnować, gdyż mleko może wykipieć.
- Na koniec doprawcie solą, pieprze i majerankiem.
- Żurek idealnie będzie smakować w duecie z ugotowanym jajkiem i świeżym pieczywem. Smacznego!