Żurek to polska, tradycyjna potrawa. Najczęściej jest podawana podczas świąt wielkanocnych, które zresztą zbliżają się wielkimi krokami. Idealnie komponuje się z jajem ugotowanym na twardo i świeżym pieczywem. 

Tajemniczy składnik żurku

Jest to jedna z popularniejszych zup. Dzięki sporej zawartości warzyw oraz mięsa, jest dość syta i może spokojnie zastąpić dwudaniowy obiad. Żurek przygotowuje się na wywarze, ale najważniejszym składnikiem w tej potrawie jest zakwas. To on nadaje całemu daniu odpowiedniego smaku oraz kwasowości, która charakteryzuje tą zupę. Dzięki niemu jest to niepowtarzalne i jedyne w swoim rodzaju danie. Co zrobić, kiedy nie macie tego składnika w domu? To bardzo proste. Skorzystajcie z patentu kucharzy i zamiast zakwasu, do wywaru dodajcie kwaśne mleko. Idealnie skomponuje się z całością. 

Składniki:

  • 1 kość wędzona mięsna
  • 1-2 cebule
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 1 kiełbasa
  • 8 ziemniaków
  • 1 litr kwaśnego mleka bądź kefiru
  • 2-3 liście laurowe
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • olej do smażenia
  • sól
  • kminek
  • pieprz
  • majeranek
  • przyprawa uniwersalna

Wykonanie:

  1. W 4-5 litrach wody ugotujcie kość wędzoną mięsną pod przykryciem do miękkości. Następnie wyjmijcie je oraz odstawcie do ostudzenia. Później kość obierzcie z mięsa i wrzućcie je z powrotem do wywaru.
  2. Do garnka dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, kminek. Całość gotujcie dalej na niewielkim ogniu.
  3. Cebulę, wędzony boczek oraz kiełbasę pokrójcie na średnie kawałki. Na patelni rozgrzejcie olej i wszystko razem podsmażcie do momentu zeszklenia się cebuli. Następnie wszystko dodajcie do wywaru.
  4. Ziemniaki obierzcie, umyjcie oraz pokrójcie w niewielką kostkę. Później wrzućcie je do garnka, gotujcie do miękkości.
  5. Kwaśne mleko dokładnie roztrzepcie trzepaczką, a następnie powoli wlewajcie je do garnka bez przerwy mieszając.
  6. Zupę zagotujcie, przy czym należy jej pilnować, gdyż mleko może wykipieć.
  7. Na koniec doprawcie solą, pieprze i majerankiem.
  8. Żurek idealnie będzie smakować w duecie z ugotowanym jajkiem i świeżym pieczywem. Smacznego!